Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Informare cu privire la accidentul pastorului Romica Sîrbu, directorul departamentului Educatie al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania

Pastorul Romică Sîrbu a fost implicat luni, 28 septembrie, într-un accident rutier deosebit de grav, pe șoseaua Târgoviște - București, în condiții meteo nefavorabile. Deși circumstanțele exacte sunt încă neclare, expertiza urmând a stabili condițiile exacte ale producerii acidentului, mai mulți martori și cadre ale Poliției susțin că pastorul Romică Sîrbu circula regulamentar. În ceea ce privește, celălalt vehicul, un microbuz de marfă, acesta l-a lovit frontal, după ce s-a angajat în depășirea unui camion tip TIR, peste linie continuă și în curbă, nereușind să revină pe banda sa de sens. 

Persoanele rănite au fost ridicate de la locul accidentului, în stare de inconștiență, de un elicopter SMURD însă în drumul spre Spitalul Floreasca, pasagerul din dreapta șoferului autoutilitarei a decedat.

În urma unei mobilizări deosebit de importante, numeroși tineri și credincioși din București și din țară au răspuns imediat apelului de a dona sânge. Cu apreciere pentru mobilizare și sacrifici, vă comunicăm, din partea medicilor, că donarea de sânge și-a atins obiectivul și poate fi încheiată. De altfel, răspunsul a fost atât de rapid și consistent încât chiar a dus la supraaglomerarea activității de recoltare a centrului. 

 

SITUAȚIA PREZENTĂ 

 

Pastorul Romică Sîrbu a trecut deja printr-o intervenție chirurgicală în zona abdominală și a fost supus unor investigații pentru zona craniană (hematom intracranian). Nu sunt alte leziuni traumatice ale organelor interne sau ale oaselor bazinului. Nu s-au evidențiat traiecte de fractură sau modificări de aliniament ale coloanei vertebrale, în zona cerebrală nefiind înregistrate focare de hemoragie ci doar un edem, în urma impactului.

Nu se poate realiza o scanare totală a leziunilor asupra creierului, dar starea de șoc este în remisiune. A fost testat pentru reflexe și a răspuns corespunzător. Edemul este în evoluție staționară, nu creează presiune asupra trunchiului cerebral și, deocamdată, nu se impune o intervenție neuro-chirurgicală.

A fost diminuat până la zero doza de noradrenalină, administrată de la intrarea în unitatea spitalicească, datorită șocului violent de la accident iar tensiunea arterială rămâne constantă ceea ce înseamnă că diferența este susținută parțial de trunchiul cerebral.

La acest moment nu mai este pe respirație controlată ci pe respirație asistată, aceasta însemnând că respirația este susținută în cea mai mare parte de organism și nu de aparate.

Deși fratele Romică Sîrbu se află încă în comă, răspunde la stimuli iar previziunile sunt mai luminoase decât inițial. Medicii au spus că au remarcat o ușoară îmbunătățire, că este nevoie de timp dar că se află pe recuperare ascendentă. 

Cu toate aceste infime vești bune, situația lui Romică Sîrbu necesită și mai departe rugăciunile noastre susținute. Singurul nostru punct de sprijin este Domnul, care ne-a adus tuturor aminte de făgăduința lui Romică pentru 2015, în virtutea căreia strigăm în continuare spre El:

“Îmi pusesem nădejdea în Domnul, şi El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigătele. M-a scos din groapa pieirii, din fundul mocirlei; mi-a pus picioarele pe stâncă şi mi-a întărit paşii. Mi-a pus în gură o cântare nouă, o laudă pentru Dumnezeul nostru. Mulţi au văzut lucrul acesta, s-au temut şi s-au încrezut în Domnul.” Ps.40:1 -3

 

EXTREM DE IMPORTANT

 

Loredana, soția fratelui Romică, copiii acestuia precum și alți membrii ai familiei vă mulțumesc mult pentru sprijinul multiplu acordat până acum!

În același timp, în numele lor, vă transmitem stăruitor următoarele aspecte:

 

- Prezența vizitatorilor pe holurile spitalului sau in salon in timpul orelor de vizita, este CONTRAINDICATĂ. 

- Familia are nevoie de liniște, salonul trebuie păstrat aseptic iar personalul medical nu trebuie agasat de prezența numeroasă și, pe alocuri, indiscretă. Vă rugăm să înțelegeti și să nu interpretați ca nepotrivită sau răutăcioasă rugămintea familiei de a nu intra în salonul acestuia.

- Este interzisă cererea de informații de la medicii implicați în cazul respectiv sau agasarea acestora. Există doar trei persoane care au această posibilitate legală. Informațiile relevante se vor oferi la momentul potrivit.

 

Vine Sabatul! Mulți vor dori să împlinească Scriptura și să "facă bine"!

MARELE BINE pe care îl puteți face este să NU mergeți la spital ci, pe genunchi, acasă sau la biserică, să vă rugați pentru Romică. 

 

Recomandări pentru cei ce doresc să încurajeze familia: 

 

- Folosiți posibilitatea postării mesajelor de suținere pe paginile de FB oficiale sau personale sau în cadrul grupului Buzunarul cu rugăciuni.

- Distribuirea altor tipuri de informații, neverificate, este total nepotrivită.  

- Evitați apelurile telefonice deoarece mai mult deranjează în aceste momente. Eventual puteți trimite un SMS celor apropiați de familie și nu direct familiei. Aceasta reprezintă o modalitate mai potrivită situației iar mesajele pot fi păstrate și citite la momentul potrivit. 

 

Cea mai bună încurajare și ajutor se află în RUGĂCIUNE. Luați-vă timp să vă rugați, cu post, pentru fratele Romică Sîrbu, Loredana, Emi și Georgica, împreună cu familiile dumneavoastră sau alături de ceilalți credincioși. 

 

În momentul când vor exista noutăți concludente, vom transmite acest lucru în mod oficial și public. 

 

Buletinul Presedintelui

Frati si surori, 

 

Dupa un septembrie indurerat pentru familia bisericii noastre (inmormantari si accidente rutiere), va trimit cateva ganduri bune, incurajatoare, ca dovada a suveranitatii Domnului si a proiectelor Sale tamaduitoare si mantuitoare. Bineinteles, sub forma raportului de calatorii, de data aceasta mult mai succint. 

 

Evenimente 

Cantonament pastoral 

Urmare a deciziei din 2014 de a avea Familia, pe langa Educatie si Tineret ca prioritati absolute ale mandatului nostru 2014-2019, in aceasta toamna, la invitatia si prin organizarea Uniunii de Conferinte, pastorii adventisti din Romania si sotiile lor au participat la o intalnire dedicata familiei. Este prima ocazie care aduce impreuna cuplurile pastorale pentru reafirmarea angajamentului casatoriei si pentru constientizarea responsabilitatii noastre in instruirea directa si indirecta a credinciosilor si in pastrarea nivelului inalt al standardelor familiei biblice. 

 

Congres Evanghelisti cu literatura 

Energizanta atmosfera creata atat dimineata la Cina Domnului, cat si dupa-amiaza in cele aproape 3 ore de istorii povestite motivator. Colportorii sunt vrednici de rasplata Domnului dar si de atentia noastra. Ultimele prevederi legale ii solicita administrativ (casa de marcat, de pilda), iar numarul evanghelistilor cu carte este in scadere, dar ceea ce implineste Dumnezeu prin munca lor este dovada inspiratiei divine a acestei activitati si o permanenta invitatie adresata tuturor credinciosilor de a li se alatura. 

 

Vizitare biserici 

 

Botosani Speranta

La invitatia pastorului D.Cristea am sarbatorit impreuna cu credinciosii botosaneni Cina Domnului si o nastere din nou. Intr-un spatiu renovat, cu o stare de spirit invioratoare, biserica este pregatita sa slujeasca si prin gradinita nou infiintata odata cu acest an scolar. 

Ii felicit pentru initiativa si le doresc spor in lucrul pentru Domnul. 

 

Brasov Avangarden

Chemat cu mult timp in urma de pastorul F.Amariei, oprirea pentru programul de dimineata la grupa organizata pe un proiect de plantare de biserici, mi-a lasat un placut dar de suflet, un amestec de tinerete, creativitate si repere liturgice biblice. Transmit felicitari adunarii si perseverenta in atingerea telurilor pentru care au format acest grup de credinta si misiune. 

 

Codlea (BV)

Deosebita ospitalitatea arata de credinciosii veniti pentru inchinare la inceputul Sabatului, prin spatiul de cult, zambet si dialog. In timpul serviciului divin si dupa incheierea acestuia, la o sesiune informala de intrebari si raspunsuri, mi-au lasat impresia de oameni perseverenti si interesati de progres. Ii felicit pentru administrarea cladirii si pentru proiectele in derulare, impreuna cu trimisul Domnului printre ei, pastorul M. Miron.  

Homoraciu (PH)

Un alt inceput de Sabat, impreuna cu credinciosii acestei biserici prahovene, din districtul Valenii de Munte. I-am gasit receptivi si dornici de inchinare, dispusi sa petreaza timp dincolo de limitele formale si calzi in traire, bucurosi sa aiba invitati din localitate la inchinarea de Sabat si precisi in creionarea drumului slujirii. Ii felicit si pe aceasta cale, impreuna cu pastorul lor, G.Brasov pentru ceea ce ofera de dragul Domnului. 

 

Ungureni (DB)

Prin tara se spune ca au incetat glasurile coristilor. Dar in multe locuri pe care le vizitez, ca pastor, fara sa trambitez vizita si fara vreun motiv festiv, corul este la locul lui, si la propriu si la figurat. Pe langa interpretarea de calitate a corului bisericii, credinciosii din Ungureni arata ca au viata si o traiesc cu intensitate. M-am delectat dialogand frateste, cu multi dintre dumnealor, zeci de minute, la incheierea serviciului divin. Ii felicit, si pe pastorul lor, D.Modoran, pentru abordarea curajoasa a vechilor si noilor idei misionare. 

Alte vizite

Centrul de Sanatate Vladeni - Codlea (BV)

Sunt fericit sa va anunt ca o noua “fortareata" de aparare a sanatatii, departe si de sunete nu doar de zgomote, pe un deal impadurit dintre cele doua localitati brasovene. Sub inspiratia Duhului Domnului, la initiativa si prin investitia fratelui nostru de credinta, prof. dr.Dan Constantinescu, acest nou centru de sanatate (de aprox. 3000 mp suprafata construita la final) se pregateste sa-si exercite mandatul vindecator si salvator. Am vizitat santierul, alaturi de pastorul M.Cojocaru si dirigintele de santier fr. Cosman si m-am rugat pentru ingeri pazitori si oameni saritori. Adresez si pe aceasta cale felicitari initiatorului si recunostinta Desavarsitorului. 

Intalnire Uniunea Romana, Uniunea Moldova si Conferinta Moldova

In 21 sept, administratiile celor trei institutii ale Bisericii Adventiste ne-am intalnit la Bacau, pentru un dialog istoric. Stiti ca nu folosesc vorbe mari, dar motivul intalnirii noastre este unul nemaiintalnit in colaborarea dintre cele doua biserici nationale, afiliate la doua regiuni diferite ale bisericii mondiale. 

Pentru prima data, Uniunea Moldova a solicitat Uniunii Romane transferul un pastor de dincoace de Prut, pentru slujire pastorala pe durata mandatului noii administratii a bisericii din Moldova. Conferinta cea mai apropiata de Basarabia (dupa grai, port, proiecte comune etc.) a nominalizat pastorul - E.Dospinescu, colegul nostru care a raspuns apostoleste la chemarea bisericii. Din inima romaneasca, urez progres fratilor nostri basarabeni si binecuvantare familiei Dospinescu. In imaginea atasata, apar participantii, de la stanga la dreapta: I.Bidiuc, pastor pensionar, originar din Basarabia, R.Lotca, secretar Uniunea Moldova, I.Valcu, trezorier Uniunea Moldova, E.Calugaru, trezorier Uniunea Romana, S.Tomoiaga, secretar Uniunea Romana, subsemnatul, V.Grubii, presedinte Uniunea Moldova, E.Dospinescu, noul pastor roman din Chisinau, A.Moldovan, secretar As.Pastorala Uniunea Moldova, F.Istrate, presedinte Conferinta Moldova si L.Gherghe, secretar Conferinta Moldova. 

 

La final, primiti gandul meu bun pentru Sabat si invitatia staruitoare de a ne pastra mobilizati, prin post si rugaciune, in lupta de partea lui Dumnezeu pentru viata si sanatatea pastorului Romica Sirbu. 

 

Al vostru, 

Marius Munteanu 

Despre nuci si o viata nu(ca) pana acum

În ultimul Sabat al lunii septembrie, s-a desfășurat la Nucșoara a VI-a ediție a Festivalului Nucilor. Programul a fost gândit de organizatori ca o chemare de a trăi altfel în familie, în societate și din punct de vedere spiritual, de aici și alegerea motto-ului evenimentului: “Nu(ca) până acum”

La eveniment au participat mai mult de 400 de persoane, dintre care aproximativ 100 neadventiste. Printre invitați s-au aflat deputatul Sorin Teju, primarul și viceprimarul localității, alături de un consilier și directorul Școlii din Comuna Posești. 

Deputatul Sorin Teju a mulțumit lui Dumnezeu și Bisericii Adventiste din Nucșoara pentru rugăciunile înălțate de credincioșii adventiști în urma accidentului rutier foarte grav pe care l-a suferit la sfârșitul anului trecut. În prezent, starea de sănatate este una foarte bună, chiar dacă șchiopătează. Însă, ținând cont de gravitatea accidentului în care au decedat trei persoane, dintre care două se aflau în mașina dumnealui, recuperarea sa este una miraculoasă. Amintind că, atât dumnealui cât și soția sa, au stat mai multe săptămâni în comă, acesta a precizat faptul că experiența l-a schimbat și l-a făcut să fie interesat mult mai serios de Dumnezeu.

În predica rostită de dr. Daniel Duță s-a evidențiat un mesaj central “Ești ceea ce lași să te conducă. Dacă vrei să fii altfel trebuie să te lași influențat de altfel de oameni și/sau de altfel de principii ca până acum. Nuca este definită de miezul din interior”, apelul fiind de a dezvolta principii corecte și de a-L alege pe Isus ca și conducător.

Programul după-amiezii a cuprins, cu sprijinul familiilor pastorilor Gabriel Brașov și Marius Andrei precum și a credincioșilor din Vălenii de Munte, Grupul de Clopotei din Urleta alături de tinerii din biserica locală, piese muzicale, poezii, videoclipuri alături de scurte mesaje. De exemplu, pastorul Marius Andrei, vorbind despre familie, a subliniat că o nucă nu mai poate fi schimbată atunci când este tare ci schimbarea poate fi produsă doar când ea este mică, încă în formare. Doar nucul poate introduce ceva în nucă, orice altă încercare o poate sparge sau deteriora.

Seara, evenimentul s-a continuat cu un foc de tabără și o lansare de lampioane la care au participat mai mulți tineri simbolul și speranța acestui final fiind că evenimentul a reușit să fi aprins în inima tuturor participanților dorința de a trăi o viață nu(ca) până acum. 

 

pastor Bogdan Dumitru / AARC

Inceput de an universitar 2015-2016 la Institutul Teologic Adventist

Institutului Teologic Adventist și-a deschis din nou porțile pentru studenții care s-au întors din vacanța de vară dar și pentru tinerii care au ales să studieze în campusul Adventist din Cernica. Deschiderea oficială a anului universitar 2015-2016 a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare luni, 28 septembrie, ora 10.00. La eveniment au participat profesori, studenți, părinți și alți invitați. 

În cadrul programului festiv, organizat în capela Institutului, au fost prezentați, la început de mandat, Directorul general administrativ, pastorul Cătălin Bărbulescu și Capelanul, pastor George Șchiopu. Înainte de a face parte din echipa de conducere a Campusului Advenitst din  Cernica, pastorul Cătălin Bărbulescu a fost Director al Departamentului de Educație și Viața de Familie în cadrul Conferinței Muntenia, iar pastorul George Șchiopu a fost capelan la Liceul Teologic Adventist din Craiova. 

Din impresiile împărtășite de câțiva dintre participanți s-a confirmat încă o dată că începutul unui nou an academic este marcat de emoțiile evenimentelor trăite în timpul vacanței și de o preocupare față de responsabilitățile viitoare. De asemenea, n-au lipsit nici mesajele care exprimă gândurile de bine și dorințele nobile.

“Îmi doresc să învăț în acest campus pentru că este un mediu unde se respectă principiile creștine biblice. Așa voi fi ajutat să mă formez pentru ca și eu să-i pot susține pe alții să-l cunoască pe Domnul Isus, Modelul nostru. Am mai absolvit un program de studii de licență, dar acum îmi doresc să mă pregătesc cum  să-l prezint pe Domnul Isus Hristos la cât mai mulți oameni.” Andrei Lehovolea, student anul I, Teologie Adventistă Pastorală

“La început de an universitar le doresc tuturor binecuvântarea de la Dumnezeu care să împlinească orice nevoie, o binecuvântare care să fie potrivită cu specificul activități curente sau cu viitoarea profesie. El să ofere exact ceea ce completează darurile primite de fiecare dintre noi. Să ne ajute Dumnezeu să urcăm o treapă mai înaltă în cunoaștere, relație și spiritualitate biblică.” Marius Munteanu, Președinte – Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

În acest context al unui nou start al celor care vor să învețe, menționăm că în Campusul Adventist din Cernica s-a deschis din luna Septembrie o școală postliceală sanitară. Cei care au ales să se pregătească în profesia de asistenți medicali în cadrul acestei școli au avut, în principal, două motive. Pe de-o parte este cererea de personal medical care există pe piața muncii, iar pe de altă parte este dorința de pregătire pentru o slujirea medicală prin care oamenii să poată primi vindecare atât pentru trup cât și pentru suflet. “De cele mai multe ori atunci când începi un proiect “de bine” nu este ușor. Dar, putem spune că Dumnezeu ne-a trimis confirmări de susținere prin autorizările primite, profesorii bine pregătiți care au acceptat să lucreze aici, elevii care au fost admiși și multe alte persoane care au fost alături de noi sau situații cu un final în favoarea noastră. Privim înainte cu credință și responsabilitate. Avem convingerea că alături de Dumnezeu și obstacolele vor deveni oportunități.” Claudiu Șerban, Directorul Școlii Sanitare. 

Studenții Institutului Teologic Adventist din anul I au fost înmatriculați la trei programe de studii de licență: Teologie Adventistă Pastorală, Asistență Socială și Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Pe lângă evenimentele programate în Calendarul Academic 2015-2016 studenții din campus se vor bucura și de activitățile sau proiectele extracurriculare. Pentru mai multe informații despre calendarul evenimentelor din campus vă invităm să vizitați www.institutuadventist.ro

Partasie si instruire la Congresul evanghelistilor cu literatura

Întâlnirile naționale ale evangheliștilor cu literatura s-au desfășurat în ultimii ani după regula „ultima a fost cea mai frumoasă”. La fel s-a întâmplat și în zilele trecute, la Congresul anual al Departamentului Publicații, desfășurat în ultimul week-end al lunii septembrie.

Vineri, 26 septembrie, aproape 80 de colportori sosiți din toată țara, s-au cazat în clădirea istorică a campusului adventist de la Stupini, Brașov, unde s-a derulat un program de părtășie și instruire. Alături de evangheliştii cu literatura au participat şi câteva zeci de studenţi valdenzi care au adus un plus de valoare întâlnirii prin entuziasmul lor.

Cele mai înălțătoare momente s-au înregistrat la serviciul divin al Sfintei Cine, condus de președintele Marius Munteanu în sabat dimineață, precum și după- amiază, la programul de mărturisire a unor experiențe speciale din anul 2015. Au fost clipe minunate de întărire sufletească pentru toți participanții, care L-au lăudat pe Dumnezeu pentru îndurarea Sa. La întâlnire au fost prezente și câteva persoane botezate în anul 2015, ca rod al misiunii îndeplinite de colportori.

Asistența s-a bucurat de mesaje spirituale motivaționale transmise de președinții Conferințelor Moldova și Muntenia, care au luat parte la activitate, prin cuvinte de apreciere și entuziasm pentru lucrarea prin literatură. Sesiunea s-a încheiat duminică prin comunicări, evaluări și instruiri tehnice privind gestiunea și casa de marcat portabilă. 

Fie ca imnul congresului, “Bucuros mă gândesc la căminul ceresc”, să însuflețească toți truditorii Evangheliei, iar Domnul să scoată noi lucrători la secerișul Său.

 

Daniel Brânzan, Director Departament Publicații, Conferinţa Oltenia

Ted N.C. Wilson si-a lansat propriile conturi de Facebook si Twitter

Ted N.C. Wilson, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și-a lansat propriile conturi de Twitter și Facebook, joi, într-un efort de a le transmite direct și mai eficient membrilor și celor interesați activitățile pe care le desfățoară în cadrul Bisericii.

Wilson a spus că va folosi contul său de Twitter – @pastortedwilson – și pagina sa de Facebook - facebook.com/pastortedwilson – pentru a-și împărtăși rugăciunile personale, citatele preferate, informații cu privire la activitățile sale curente, și fotografii și știri din călătoriile sale.

„Vreau să le pot comunica mai eficient membrilor bisericii unele dintre activitățile deosebit de interesante ale bisericii precum Redeșteptare și Reformă, Misiune în Marile Orașe, Lucrarea medicală comprehensivă și Implicarea totală a membrilor”, a declarat Wilson pentru Adventist Review.

Wilson, pastor și administrator al Bisericii Adventiste, ales pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcția de președinte, a spus că a decis să se alăture social media deoarece dorea să intre în contact cu membrii bisericii într-o manieră mai directă.

„Este o modalitatea importantă de a împărtăși informații spirituale și misionare într-un mod direct, permițându-le membrilor bisericii să se familiarizeze cu numeroasele metode folosite pentru a ajunge la oameni”, a spus el.

Printre altele, pastorul Wison și va folosi pagina de Facebook pentru a răspunde întrebărilor referitoare la viziunea sa pentru biserică, viața sa spirituală și activitățile sale. Cei care doresc să îi adreseze întrebări, le pot trimite pe adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Acesta va publica răspunsurile pentru maxim trei întrebări în fiecare vineri.

Nu se cunoaște numărul credincioșilor adventiști prezenți pe Twitter și Facebook. Diviziunea America de Sud a Bisericii Adventiste are cel mai mare număr de like-uri adunat de o pagină de Facebook administrată de o biserică, peste 877.000, însă nu se știe câți dintre aceștia sunt adventiști.

Contul oficial de Twitter al Bisericii Adventiste, @Adventistchurch, este urmărit de mai mult de 50.300 de persoane, ceea ce îl face unul dintre cele mai populate conturi de Twitter al unei biserici.

Ted N.C. Wilson a spus că vede în social media „un factor în permanentă dezvoltare în modelarea misiunii și schimbului între membrii bisericii”, și o modalitate eficientă de a putea ajunge la milioane de alți oameni.

„Este important să folosim social media nu doar pentru a transmite informații importante pentru membrii bisericii, ci și pentru a ajunge la milioanele de oameni ce o folosesc și pentru a le îndrepta atenția spre Hristos, spre Cuvântul Său, spre neprihănirea Sa, spre slujba Sa în sancruar, puterea Sa salvatoare în mijlocul marii lupte dintre bine și rău, mesajul celor trei îngeri, mesajul Său cu privire la sănătate, misiunea pe care o încredințează lumii în zilele din urmă, și revenirea Sa”, a spus Wilson. 

Andrew McChesney / Adventist Review

ADRA Romania continua proiectul “Gradini Roditoare”

În perioada 2012 – 2014, în zona Moldovei, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România a implementat proiectul „Grădini roditoare”, scopul proiectului fiind instruirea în legumicultură a familiilor defavorizate în vederea desfășurării de activități generatoare de venituri. Beneficiarii proiectului ADRA „Grădini roditoare” în perioada 2012-2014 au fost 35 de familii, instruite și susținute material să construiască și să planteze un solar pentru consum propriu și comercializare.

În anul 2014, în urma voturilor publicului și punctajului acordat de juriu, proiectul ADRA „Grădini roditoare” a obținut o finanțare de 15.000 de euro din partea OMV Petrom prin participarea la competiția “Idei din Țara lui Andrei”, fapt care a permis implementarea acestui proiect și în perioada următoare.

În anul 2015 beneficiarii proiectului „Grădini roditoare” sunt 15 familii din 5 localități aparținând județelor Iasi și Vaslui, respectiv: Andrieșeni, Duda Epureni, Murgeni, Negrești și Zorleni. Aceste persoane provin din familii sărace, dezavantajate, fără loc de muncă, cu nivel de educație scăzut, marginalizate pe criterii etnice sau economice, excluse social.

„În urma vizitelor și discuțiilor cu toți beneficiarii acestui proiect, am avut bucuria să văd familii care au fost asistate concret, proiectul contribuind esențial la încurajarea și dezvoltarea economică și socială, valorizându-se resursele umane și determinând o perspectivă pentru un orizont de timp mediu si lung”, a declarat doamna Diana Parjohn, Manager proiecte ADRA România.

„Grădini roditoare” este un proiect în curs de implementare la ADRA România, el finalizându-se la sfârşitul lunii noiembrie 2015. Până la acest moment, s-a atins cea mai mare parte din indicatorii propuși, fiind construite 14 solarii din totalul de 15 propuse inițial.

ADRA este o organizație neguvernamentală internațională, activă în 125 de țări și se conduce după o filozofie care unește compasiunea cu simțul practic, adresându-se oamenilor în nevoie fără a face deosebire de ordin rasial, etnic, politic și religios. În 1997 Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România a fost înființată în anul 1990. La nivel național, domeniul de activitate variază, de la intervenție în caz de dezastre naturale, până la activități de dezvoltare economică, prevenire a abandonului școlar, sănătate și lupta împotriva violenței în familie.

 

ADRA România

Carti care schimba vieti

La fel ca și în ultimii ani, lunile iulie și august au însemnat, pentru cei implicați în distribuirea de cărți, un timp al efortului intens. Zeci de persoane au slujit altora pe litoralul Mării Negre, în București dar și în alte orașe. Iar eforturile au fost răsplătite cu surprize plăcute și neașteptate.

Una dintre primele surprize a fost reprezentată de faptul că, în acest an,  proiectul „Student Valdenz”, a atras un număr considerabil de tineri neadventişti care au venit să slujească altora pe litoralul Mării Negre în cadrul a 12 standuri de sănatate şi a trei echipe mobile de colportori.

O altă surpriză a fost faptul că printre acești voluntari s-a aflat și un tânăr, Andrei, care a mărturisit că acest proiect i-a salvat efectiv viaţa. În urma unor evenimente nefericite prin care a trecut, nu îşi dorea să mai trăiască. Dar, implicarea ca voluntar l-a transformat într-un tânăr hotărât să-şi trăiască viaţa din plin, ajutându-i pe cei din jurul lui.

La Bucureşti, a șaptea ediție a proiectului a strâns peste 30 de elevi şi studenți și a oferit ocazia de reîntâlnire cu persoane care cunosc bine oferta Editurii “Viață și Sănătate”, citesc aceste cărți, le apreciază şi le recomandă altora.

Printre aceste persoane s-a numărat și doamna Elena, filolog de profesie, și care, în ultima vreme, este interesată de literatura religioasă şi, mai ales, de Biblie. Cu mult entuziasm s-a apropiat de standul voluntarilor și le-a spus că apreciază foarte mult cărţile de la Editura “Viaţă şi Sănătate”. Cu mai mulţi ani în urmă primise cadou cartea „Începe să trăieşti”. Timpul a trecut şi, de curând, făcând ordine între cărţi, şi-a amintit că nu a citit-o. A început lectura ei şi a fost mai mult decât încântată! Când a încheiat de citit cartea a scris pe ultima pagină câteva gânduri de suflet, mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru mesajul din carte. Apoi a recomandat-o fiicei, studentă, care a citit-o cu interes. Pentru că le-a plăcut, au căutat şi alte cărţi de acelaşi autor. Aşa au descoperit cărţile publicate de Editura “Viaţă şi Sănătate” pe care le-a catalogat ca fiind „preţioase”.

Ulterior, a vrut să cunoască mai bine echipa de voluntari şi, din proprie inițiativă, a insistat să petreacă cu aceștia un Sabat într-o Biserică Adventistă de Ziua a Șaptea din Bucureşti.

Într-o altă zi, s-a apropiat de standul voluntarilor o altă doamnă, atrasă de titlul „Adio ţigări”, spunând că, din păcate, fiul dânsei fumează foarte mult şi ar dori să-l ajute să renunţe. Uitându-se atent, a observat şi cartea „Adio pahar”. Apoi, printre lacrimi, le-a spus celor prezenți că, de curând, a divorţat de soţul ei tocmai din cauza acestui obicei. A cumpărat aceste cărţi, alături de „Viaţa lui Isus”, „Minte, caracter, personalitate”, „Calea către Hristos” şi „Secretele comunicării”.

A revenit de mai multe ori şi, de fiecare dată, cumpăra cartea „Viaţa lui Isus”, pentru a o face cadou apropiaților săi, deoarece este o carte „extraordinară”.

 

Elena Florea Pop & Laura Vaţe, prim colportori / AARC

Noile legi referitoare la rasa si religie din Myanmar atrag atentia internationala

 Patru legi, referitoare la rasă și religie, adoptate recent în Myanmar, generează preocupări la nivel internațional și ar putea afecta nu doar grupurile minoritare, ci și creștinii din țară.

Cunoscute ca "Legi de protejare a rasei și religiei", acestea constau din patru legi ce reglementează monogamia, convertirea religioasă, căsătoriile interconfesionale și controlul populației. Potrivit parlamentarilor, aceste legi sunt concepute pentru a încuraja stilul de viață specific statului Myanmar și pentru a proteja populația.

Concentrându-se asupra căsătoriei, religiei și familiei, aceste legi acoperă diverse aspecte ale vieții:

- Cetățenii nu trebuie să se căsătorească cu mai mult de o persoană.

- Cei care doresc să se convertească de la o religie trebuie să notifice un comitet stabilit de administrația locală, să demonstreze că au studiat în ultimele 90 de zile și să aștepte aprobarea de a se converti.

- O femeie budistă care dorește să se căsătorească cu cineva de o altă credință trebuie să notifice oficiali locali, care vor publica intenția ei de a se căsători, și să aștepte 14 zile pentru a vedea dacă există obiecții cu privire la căsătorie. Dacă există obiecții, cuplului nu i se permite să se căsătorească.

- Familiile interconfesionale deja existente trebuie să se înregistreze, astfel încât oficialii locali să fie informați cu privire la căsătoria lor.

În ceea ce privește controlul populației, oficialii le pot cere femeilor din anumite regiuni ale statului să nască copii la intervale de 3 ani.

Propuse în 2013, legile au fost adoptate în Parlament în 2014 și la începutul anului 2015, ultima dintre ele fiind promulgată de președintele Thein Sein în 31 august. 

Grupuri internaționale precum Amnesty International și experți în domeniul drepturilor omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul efect al legilor asupra minorităților rasiale din Myanmar. Cu toate acestea, încă nu este clar modul în care aceste legi vor afecta creștinii, inclusiv adventiștii.

Deocamdată, Biserica Adventistă din Myanmar va continua să se concentreze asupra activităților sale în slujba comunității și a încurajării membrilor să exercite o influență pozitivă la locul de muncă, în familiile și comunitățile lor.

Liderii Bisericii din regiunea Asia de Sud-Est – Pacific le cer credincioșilor din întreaga lume să se roage acum, când aceste legi sunt implementate.

 

Teresa Costello / SSD

Eveniment simbolic: Piata Martin Luther inaugurata la Roma

Începând de joi, 17 septembrie 2015, turiștii și locuitorii Romei, vor putea vizita noua Piață Martin Luther. Situată în apropierea Coloseumului, piața reprezintă un omagiu adus teologului german, inițiator al Reformațiunii Protestante din Germania și Europa. 

“Dând numele Piața Martin Luther înseamnă că Roma trebuie să respecte orice religie și credință. E mai ușor să distrugi un atom decât o prejudecată spunea Einstein. Noi astăzi am distrus o prejudecată” a declarat Ignazio Marino, primarul Romei, la dezvelirea plăcii comemorative care cuprindea cuvintele “Martin Luther: teolog german al Reformei (1483-1546)".

Cuvintele pot părea ciudate însă, așa cum arată istoria, separarea lui Luther de Biserica Romană și nașterea Reformei au dus la o ruptură atât de adâncă, încât, pentru aproape 500 de ani, orașul Roma a evitat o recunoaștere a teologului german. De altfel, anumite reacții ostile acestui proiect au putut fi remarcate atât în ceea ce privește durata aprobării (cererea fiind depusă în 2009) cât și în mass media italiene în care au apărut vocile partidului Fratelli d’Italia care consideră că “inaugurarea pare să fie în mod deschis un ultragiu la adresa catolicismului”.

Cu toate acestea, miracolul s-a îndeplinit iar inițiativa, aparținând Dr. Carlo Giliberti membru al Bisericii Adventiste din Roma în colaborare cu Departamentul de Libertate Religioasă al Bisericii Adventiste și Biserica Luterană, care vroia sa comemoreze 500 de ani de la vizita lui Luther la Roma, a avut succes. 

"Aceasta este o zi importantă și pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Italia. Am promovat acest proiect și vom continua să promovăm orice inițiativă care se concentrează pe cuvântul și dragostea lui Dumnezeu, Astăzi, la Roma, ne-a fost reamintit unul dintre principiile teologice esențiale pe care Martin Luther le-a proclamat: Sola Scriptura” a declarat Stefano Paris, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Italia. 

Evenimentul, dincolo de polemica pe care a stârnit-o, este un eveniment istoric, care, așa cum spunea Dora Bognani, moderatorul evenimentului, poate deschide porțile altor orașe din Europa să recunoască meritele acestui mare teolog. Reforma după 500 de ani este încă vie conform convingerilor teologilor protestanți care văd Biserica prin prisma expresiei “una ecclesia semper reformanda” (care se reformează mereu). 

La eveniment au fost prezente câteva sute de persoane, diferite personalități religioase și politice printre care s-au numărat prefectul Giovanna Iurato, directorul pentru culte al Ministerul de Interne, ambasadorul Republicii Germaniei Susanne Marianne Wasum-Rainer, ambasadorul Republicii Germaniei la Vatican, Annette Schavan, primarul din Lutherstadt Eisleben, orașul natal al lui Martin Luther, Jutta Fischer, președintele Asociațiilor de Cultură din Italia, Valdo Spini, vicepreședinta Departamentului de Libertate Religioasă a Bisericii Adventiste și moderatoarea evenimentului, Dora Bognandi, reprezentanți ai Bisericii Catolice și ai celor protestante.  

 

Pastor Benone Corneliu Lupu, Roma / Andreas Mazza, EUD/ AARC

Subcategorii