Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Zi de bine la Pitesti

Asociaţia Creștină pentru Educație și Sănătate împreună cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Primăria Municipiului Pitești, a organizat sâmbătă, 21 martie 2015, campania umanitară intitulată „Zi de bine”.

Un număr de 80 de tineri, liceeni şi studenţi, au fost implicați în 13 activităţi educativ-recreative și social-umanitare. Proiectul s-a  desfășurat între orele 10:00-16:00 în Piața Primăriei din Municipiul Pitești. 

Proiectul a urmărit prevenirea comportamentelor de risc în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor prin implicarea acestora în proiecte sociale alături de adulţi cu valori morale bine determinate. Prin activitățile desfășurate organizatorii și-au propus să aibă un impact pozitiv asupra locuitorilor din Pitești, încurajând dezvoltarea socială şi moral-spirituală a oamenilor.

Dintre activităţile care s-au desfăşurat amintim: Mini Expo Sănătate, Roagă-te pentru oraşul tău, Oferă o încurajare, Un sandwich pentru oamenii străzii, Flash mob, Mesaj de bine, Declaraţia de independenţă, Ai grijă să nu te murdăreşti, Bulevardul valorilor, Mesaje de responsabilitate civică, Vizite la instituţii sociale.      

Locuitorii din Pitești au fost interesați să se oprească la Caravana sănătății, unde s-au făcut teste pentru indicele de masă corporală și s-a măsurat  gratuit tensiunea arterială. Fiecare vizitator a primit cartea Dumnezeu cu noi, iar copiilor li s-a oferit câte un balon personalizat cu sigla evenimentului.

Vremea frumoasă de afară, bucuria tinerilor în slujire, precum și interesul piteștenilor pentru activitățile desfășurate au contribuit la realizarea unei adevărate ZI DE BINE. Dorința organizatorilor este ca cei care au participat în cadrul proiectului , voluntarii și locuitorii din Pitești, să se implice în acțiuni umanitare pe viitor nu doar la evenimente speciale, ci și în activitățile de fiecare zi  pentru că “cine nu știe să facă binele, în zadar îl așteaptă de la alții (Beneficium dare qui nescit, iniuste petit)”

 

Florin Răduț, director departament Tineret, Conferința Oltenia / Ovidiu Băluță, pastor Pitești

 

Ceea ce ar fi putut fi, poate fi - un film produs de Asociatia Pastorala din cadrul Conferintei Generale

Cum reacționați la următoarea declarație, ce aparține uneia dintre pionierele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Ellen G. White?

„Oferind Evanghelia lumii, grăbirea venirii zilei Domnului este în puterea noastră. Dacă biserica lui Hristos ar fi făcut lucrarea încredințată de Domnul, toată lumea ar fi fost avertizată, iar Domnul Isus ar fi venit pe Pământ în putere și slavă” (Review and Herald, 13 noiembrie 1913 ).

Pentru unii aceasta este o declarație supărătoare chiar și în zilele noastre. Se ridică problema: „Oare Dumnezeu chiar ne așteaptă pe noi pentru a ajuta la finalizarea lucrării? El nu are nevoie de ajutorul nostru, nu-i așa?”

Răspunsul este la îndemână, în Vechiul Testament. Este povestea israeliților și rătăcirii lor prin deșert. Studierea istoriei lor ne oferă o înțelegere atât a prezentului cât și a viitorului nostru. Apostolul Pavel a spus-o cel mai bine: „Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde și au fost scrise pentru învățătura noastră, peste care au venit sfârșiturile veacurilor ” (1 Corinteni 10:11).

Călătoria din Egipt până în la intrarea în Țara Promisă ar fi putut dura doar 11 zile. Dar copiii lui Israel au inhalat nisip timp de 40 de ani, murind în deșert, deoarece Sinele s-a răzvrătit în mod continuu și a luptat împotriva voii perfecte a lui Dumnezeu.

Ellen White a plâns după ce a primit o viziune în 1903: „Dacă ar fi dat dovadă că au primit sfaturile și avertismentele trimise de Domnul pentru a-și corecta greșelile, ar fi fost una dintre cele mai mari treziri spirituale după Rusalii. "

Cine sunt acești „ei” despre care se vorbește? Delegații la Sesiunea Conferinței Generale care a avut loc în anul 1901 în Battle Creek.

Ellen White a continuat: „Liderii au închis și au încuiat ușa, împiedicând intrarea Duhului Sfânt. A fost o împiedicare a unei predări depline în fața voii lui Dumnezeu.”

Observați similitudinea acțiunilor descrise aici cu cele ale copiilor lui Israel?

Unii ar putea pune la îndoială la cine făcea referire viziunea din 1903 dar, făcând astfel, esența poate fi pierdută în tumultul discuției. Dumnezeu dorește un popor care I se va preda în totalitate, dorind să fie mistuit într-o prietenie cu Acela care este „plin de farmec” și să Îl „urmeze pe Miel oriunde merge El” (Cântarea Cântărilor 5:16 , Apocalipsa 14: 4). Dumnezeu încă tânjește după un astfel de popor.

Filmul pe care îl veți viziona la sfârșitul acestui articol (urmează a fi tradus și în românește) surprinde momentele uimitoare din „Ceea ce ar fi putut fi" Sesiunea Conferinței Generale din anul 1901. Acesta a fost produs de Asociația Pastorală din cadrul Conferinței Generale și a fost lansat pentru a coincide cu debutul celor 100 de Zile de Rugăciune ale Bisericii Adventiste mondiale din 25 martie. Credincioșii adventiști din întreaga lume sunt invitați să se roage zilnic pentru o revărsare a Duhului Sfânt în cadrul viitoarei sesiuni a Conferinței Generale ce va avea loc în luna iulie, în San Antonio, Texas.

Scenele finale ale filmului nu au fost finalizate pentru că tu și cu mine avem un rol în desfășurarea lor - inclusiv în cadrul sesiunii Conferinței Generale ce va urma.

Dumnezeu dorește să ne conducă, pe genunchi, în Țara Promisă. Care va fi deznodământul? După cum a făcut și cu Israelul, Dumnezeu ne-a lăsat pe noi să decidem deoarece ceea ce ar fi putut fi, poate fi.

Jim Ayer/Adventist Review

 

 

 

Ziua Mondiala a Tineretului: Un nou record pentru tinerii adventisti care „au fost predica”

Sute de mii de tineri adventiști au împărtășit dragostea lui Isus în 132 de țări cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, Sabatul din 21 martie, stabilind un nou record care a depășit așteptările organizatorilor.

Rapoartele nu încetaseră încă să sosească sâmbătă noaptea, când Gilbert Cangy, Directorul Departamentului Tineret al Bisericii Adventiste mondiale, a declarat cel de-al treilea astfel de eveniment anual un succes răsunător.

„Îndrăznesc să spun că ziua de azi a fost un moment important pentru biserică și pentru lucrarea de tineret”, a spus Cangy prin telefon. „A fost un moment crucial. S-a dovedit încă o dată că, dacă veți crea un mediu în care tinerii pot fi implicați, ei vă vor depăși întotdeauna așteptările.”

Tinerii au fost provocați, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, să „devină mâinile și picioarele lui Isus”, găsind modalități de a exprima dragostea Lui. Printre altele, tinerii au cântat, au oferit îmbrățișări gratuite, au vizitat spitale și au donat sânge. Motto-ul Zilei Mondiale a Tineretului este „Fii predica”.

Au fost organizate activități în 132 dintre cele 192 de țări recunoscute de Organizația Națiunilor Unite, iar 73% dintre participanți au fost tineri cu vârste cuprinse între 13 și 34 de ani, a declarat Cangy, organizatorul evenimentului. El a menționat că aceasta reprezintă o grupă de vârstă critică, în ultimii ani, mulți dintre reprezentanții ei îndepărtându-se de biserică.

„Ziua Mondială a Tineretului merge împotriva acestei tendințe”, a spus el. „Aceasta arată că tinerii noștri sunt dispuși să se implice în misiunea bisericii, dacă suntem dispuși să le oferim poziții de responsabilitate. Sunt foarte mândru de tinerii noștri.”

Niciodată nu se poate cunoaște exact numărul celor care au participat la Ziua Mondială a Tineretului, dar informațiile oferite de Google și de media socială indică faptul că numărul este în creștere față de anii precedenți. Egiptul, de exemplu, a fost singura țară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord care a găzduit activități anul trecut, dar în acest an i s-au alăturat Liban, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite, a spus Cangy.

Numărul persoanelor care au folosit pe Twitter hashtag-ul evenimentului, #GYD15, a depășit 25 de milioane, spre deosebire de 7,75 de milioane în 2013.

Tot în premieră, imagini de la eveniment au fost transmise în direct online și pe Hope Channel timp de 24 de ore. Transmisiunea video a fost realizată din 19 locuri din toată lumea.

„Hope Channel este vocea bisericii, și a fost vocea tinerilor timp de 24 de ore”, a spus Cangy. Tinerii și-au exprimat încântarea cu privire la posibilitatea de a schimba numeroase vieți.

Virgil R. Bakulu a transmis prin Twitter, din Manado, Indonezia, că grupul său a oferit cu succes fructe în schimbul pachetelor de țigări.

Tinerii din India le-au oferit alimente copiilor fără adăpost, iar un grup din Botswana le-a făcut cu mâna trecătorilor.

„Fii predica a fost o idee frumoasă”, a scris pe Twitter Penny din Botswana. „Nu pot nici măcar încerca să descriu zâmbetele de pe fețele celor cărora le făceam cu mâna”.

Busi Khumalo, Directorul Departamentului Tineret din cadrul Diviziunii Africa de Sud-Oceanul Indian, le-a făcut o fotografie tinerilor care au fost predica oferindu-le zâmbete și îmbrățișări gratuite persoanelor fără adăpost din Cape Town. „Mă simt tânăr, fiind înconjurat de tineri cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din 2015”, a scris el pe Facebook.

Ted N.C. Wilson, Președintele Bisericii Adventiste mondiale, i-a încurajat pe tineri să meargă dincolo de Ziua Mondială a Tineretului și să fie o predică în fiecare zi, până la revenirea lui Isus. Wilson, care a participat în fiecare an la Ziua Mondială a Tineretului, s-a adresat unei audiențe formate din 5.000 de tineri din Columbia.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a parcurs un drum lung de la cele 60 de minute ale emisiunii „Let’s Talk” („Să vorbim”) din anii 2000, atunci când președintele Bisericii Adventiste răspundea la întrebări adresate de tineri, în diferite locuri din întreaga lume. Programul era înregistrat o dată sau de două ori pe an, dar costul era foarte mare, necesitând conexiune prin satelit, închirierea de studiouri, decoruri, precum și biletul de avion pentru participanții ce vedeau din diferite părți ale fiecărei diviziuni participante.

„Acum avem un program de 24 de ore, transmis din 19 locuri din lume, care îi implică pe tineri nu doar în discuții, ci și în planificarea și înregistrarea evenimentului”, a declarat André Brink, Director Asociat al Departamentului Comunicare din cadrul Bisericii Adventiste, care a filmat segmente pentru trei dintre edițiile programului „Let’s Talk”, și care pregătește un material video despre evenimentul din acest an, pentru Adventist News Network.

„Este cu adevărat uimitor”, a spus Brink. „Internetul a schimbat, într-adevăr, modul în care facem lucrurile ca biserică.”

Andrew McChesney/Adventist Review & EUD News

 

"Ne uitam adesea in presa scrisa si la televiziuni, si este o placere sadica de a prezenta tot felul de subiecte negative. Ne este rusine noua, crestinilor, sa vorbim de Dumnezeu"

Săptămâna trecuta, a avut loc a treia ediție a simpozionului despre drepturile omului și libertatea religioasă, organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, în colaborare cu Asociația Conștiință și Libertate. Tema din acest an a fost ,,Educația, religia și cultura, factori de stabilitate și dezvoltare socială. O abordare în contextul contemporaneității", iar scopul întrunirii a fost acela de a afirma și promova valorile și drepturile universale.

La eveniment au participat autoritățile județene inclusiv domnii Adrian Țuțuianu, președintele Consiliuui județean Dâmbovița și Ioan Marinescu, Prefect, profesori, psihologi, reprezentanți ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, pastori de alte culte religioase.

Invitatul principal a fost senatorul Titus Corlățean, carea amintit în discursul său și despre riscurile la care sunt expuși tinerii în ziua de astăzi din unct de vedere moral: "Sunt tată de copil, am o fată care este în clasa a XII-a, și mă uit la generațiile tinere, la riscurile, provocările și tentațiile din societate, care îi deraiază pe cei tineri, neformați încă și vulnerabili, de la drumul drept pe care trebuie să-l aibă în viață. Ne uităm adesea în presa scrisă și la televiziuni, și este o plăcere sadică de a prezenta tot felul de subiecte negative. Ne este rușine nouă, creștinilor, să vorbim de Dumnezeu."

De asemenea, domnul Adrian Țuțuianu, președintele Consiliuui județean Dâmbovița, a ținut să amintească de eforturile Bisericii Adventiste în acest domeniu darși despre beneficiile unor discuții comune pe teme importante pentru societate

"Dacă, între noi știm să dialogăm, stând la aceeași masă, acest lucru nu va face decât să contribuie la ceea ce înseamnă stabilitatea și pacea unei societăți care, așa cum s-a spus aici, este într-o continuă transformare și, în același timp, într-un moment de dificultate. (…) Salut faptul că sunt aici reprezentanții Bisericii Adventiste, care au fost implicați în organizarea acestui simpozion. În egală măsură salut faptul că faptul că avem reprezentanții Bisericii Ortodoxe, biserica majoritară, prezenți aici – oameni care pregătesc teologi, și care reprezintă Arhiepiscopia. Este foarte util faptul că sunt prezenți oameni din instituțiile publice care au rol în ceea ce înseamnă asigurarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, e important faptul că sunt foarte mulți profesori prezenți aici, pentru că educație fără profesori și fără familie nu se prea poate face."

Evenimentul face parte dintr-o serie de simpozioane desfășurate în mai multe localități din țară, care pregătesc o conferință națională ce va avea loc în toamna acestui an la Parlamentul României.

 

Asociatia studențească AMICUS București organizează o „Zi de bine” în parcul Alexandru Ioan Cuza

Sâmbătă, 21 martie, asociația studențească AMICUS se alătură milioanelor de tineri din întreaga lume, membri și prieteni ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, pentru a sărbători Global Youth Day (Ziua Mondială a Tineretului) prin realizarea de fapte bune pentru cei din jur. 

Proiectul „Zi de bine”, desfășurat în toate centrele universitare din țară, încurajează faptele bune, care au un impact pozitiv atât asupra persoanelor ajutate, cât și asupra celor care oferă și își manifestă bunăvoința. 

În București, studenții asociației AMICUS organizează pentru a treia oară o „Zi de bine”, de această dată prin amenajarea unei „Străzi a Binelui” în parcul Alexandru Ioan Cuza din București. Atelierele și activitățile desfășurate au ca scop consolidarea relațiilor sociale și crearea unei atmosfere prietenoase, relaxate, care să ajute pe trecători și să îi detensioneze de stresul cotidian. Vor fi încurajate manifestarea recunoștinței, spontaneității și atitudinii pozitive, dar și simțul civic și respectul față de oamenii de lângă noi, toate acestea fără a aștepta nimic în schimb.

Printre acțiunile la care trecătorii vor fi invitați să participe se numără și „Terapia prin îmbrățișare”, „Oglinda complimentelor”, „Zidul Gândurilor” de bine, ei vor primi baloane inscripționate cu gânduri bune și portrete caricaturizate realizate de studenți talentați. Se vor oferi diplime de „Cetățean de onoare” trecătorilor care vor reacționa corect la diferite provocări, realizate spontan de studenții participanți la acțiune. 

Și, pentru că cea mai mare dovadă de bunătate și umanitate este salvarea unei vieți, Asociația Studențească AMICUS București, în colaborare cu Centrul Medical Premed și cu Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, demarează o campanie de informare și motivare a tinerilor cu privire la donarea de sânge. 

„Sunt medic rezident la Chirurgie Generală și, lucrând în această specialitate, se poate vedea mai mult ca în oricare alt domeniu medical cât de salvatoare poate fi o singură pungă de sânge”, a declarat Svetlana Ciocârlan, manager al Centrului Medical Premed. „Prin această campanie, dorim să trezim sentimente de empatie în inimile oamenilor, motivându-i să doneze sânge, din dragoste pentru cei în suferință. Fiecare donator este un adevarat  erou. Să-i ajutăm pe medici să salveze vieți!”

Trecătorii și studenții care vor participa la eveniment se vor putea înscrie la standul Premed pentru a dona sânge, urmând ca, pe parcursul săptămânii următoare, să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sangvină din București (str. Constantin Caracaș nr. 2, http://ctsbucuresti.ro) pentru recoltare. Pentru mai multe detalii despre donarea de sânge și despre campania din București, accesați site-ul premed.ro.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor, a fost lansată aplicația mobilă Global Youth Day pentru iOS și Android, unde participanții pot publica fotografii și scurte filme de la evenimentele la care participă și se pot conecta la marea rețea a tinerilor adventiști din întreaga lume.

Pentru a descărca aplicația pentru iOS, click AICI

Pentru a descărca aplicația pentru Android, click AICI

Cei doritori sunt așteptați în parcul Alexandru Ioan Cuza sau online, pe Facebook

 

Destin si Destinatie

În perioada 1-8 martie, pastorul Nicu Butoi a prezentat în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Craiova seria de prelegeri Destin și Destinație. Evenimentul a fost  foarte apreciat și a trezit interesul multor oameni. În fiecare seară au participat la biserică în jur de 650 de persoane, din toate comunitățile din zonă, adventiști, ortodocși, penticostali, baptiști sau creștini după evanghelie. În mediul on line, evenimentul a fost urmărit  de aproximativ 800 persoane în fiecare seară, iar mulți dintre cei care au accesat pagina web a bisericii au fost din Craiova. 

Ne-am bucurat că, în această perioadă, ne-au vizitat biserica peste 400 persoane care aparțin altor confesiuni creștine. Ceea  ce a ieșit în relief a fost bucuria și atmosfera frățească manifestată între participanți precum și interesul manifestat de aceștia față de valorile spirituale autentice.

Programul s-a încheiat cu un moment de consacrare, în cadrul căruia mulți oameni și-au predat viața Domnului Hristos, căutând prin aceasta un destin spiritual și o destinație în Împărăția lui Dumnezeu.

 

Pastor Daniel Delcea

Teste medicale gratuite la Iași

Sute de teste medicale au fost efectuate gratuit la Iași de către Asociația Studențească AMiCUS Iași prin proiectul New Start la care au participat peste 70 de studenți voluntari. Evenimentul a avut loc în perioada 09 - 12 martie, anul curent și prin intermediul lui s-a dorit insușirea unui stil de viată sănatos în mod special în randul studenților.

Debutul proiectului a avut loc luni la ora 09.00 și a fost urmat de o serie de investigații medicale precum cele enumerate: evaluarea procentelor de grăsime din organism, măsurarea tensiunii arteriale, Harvard Step test, peak-flow-metrie, pulsoximetrie, vârsta sănătății, măsurarea taliei, măsurarea greutății.

De asemenea organizatorii au pus la dispoziția doritorilor oportunitatea unu Chair Massage.

Finalul fiecărei zile de expoziție, începand cu ora 19.00 a fost unul inedit având în vedere conferințele care au avut ca titlu generic „Ține (de) minte”. În cadrul acestora au participat diferiți specialiști în medicină din țară (redactor șef Semnele Timpului Norel Iacob, prof. univ. Irina Draga Căruntu, prof. univ. dr Ioana Grigoraș, Asist. Pr. Corneliu Săndulache, prof. univ. dr. Florin Mitu, prof. univ. dr. Dănuț Costin). La aceste conferințe au participat în medie 300 de studenți.

Congresul medical New Start organizat de către studenți a implicat și o expoziție culinară cu degustare. Proiectul a fost unul de succes având în vedere feedbackul pozitiv al studenților care au apreciat evenimentul și iși doresc și în continuare ca acesta să se desfășoare pe teme diferite și cu invitați speciali.

În perioada 01 - 03 aprilie se va desfășura un proiect asemănător pentru studenții Universității Al. I. Cuza, implicând și voluntari recrutați din proiectul anterior.

Mai multe detalii despre proiect se pot găsi pe pagina de Facebook a proiectului  

 

Cristina Danca / Responsabil proiect

Tinerii se implica in misiune!

Șapte elevi ai Liceului Teologic Adventist "Maranatha" au susținut două campanii de evanghelizare în județul Cluj pe parcursul acestei săptămâni.

Seria de prelegeri intitulată “ De la agonie la măreție” a început pe 13 Martie și s-a desfășurat în paralel în Bisericile Adventiste din Frata și Berchieșu păstorite de Romeo Asanache. Elevii predicau o prelegere într-o seară la Berchieșu, iar următoarea seară la Frata.

Capelanul Liceului, pastorul Daniel Cirț, i-a coordonat pe cei 7 elevi din clasele IX-XII în pregătirea și prezentarea prelegerilor, care au avut ca temă eroi din istoria biblică cu experiențe uimitoare. Totodată seară de seară elevi și eleve ai Maranatha Cluj au susținut programul cu muzică și poezii. Duminică a fost prezent corul instituției de învățământ, format din 50 de elevi, care a impresionat asistența.

Elevii s-au implicat și în promovarea evenimentului: sâmbătă 14 martie au împărțit invitații din casă în casă localnicilor. Pe tot parcursul seriei de conferințe prezența a însumat 70 de persoane, dintre care peste 25 din afara bisericii. Evanghelizarea se va încheia astăzi, 20 martie. Dumnezeu să îi bineuvinteze pe tinerii acestui liceu!

 

Daniel Cirț / Liceul Teologic Adventist „Maranatha”

Tanar pentru Dumnezeu

În perioada 06-14 martie 2015 a avut loc în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaotea Învingători din București o serie de seminare biblice pentru tineret susținute de pastorul Lucian Cristescu. 

Organizate sub titlul general "Tânăr pentru Dumnezeu", seminarele și-au propus reînviorarea spirituală și redefinirea valorilor creștine autentice pe care tinerii, ca martori ai Domnului Hristos sunt chemați să le trăiască în lumea în care coexistă cu semenii lor.

"Împărțiți în aproximativ 30-35 de grupe, cei peste 150 de tineri (250 în timpul Sabatelor) foloseau primele zece minute pentru cunoaștere și discuții libere pe o temă dată. Întrebarea de la care porneau discuțiile, afișată pe ecran, introducea practic tema serii respective. La finalul acestei prime părți, grupele câștigătoare, desemnate de un juriu, primeau premii constând în cărți. Apoi, se cânta imnul serii, special compus pentru această ocazie, urmat de rugăciunea de consacrare pentru seara respectivă. Seminarul biblic, se încheia cu un apel, o rugăciune pentru cei ce răspundeau apelului și repetarea imnului.

Considerăm evenimentul acesta ca pe un timp în care participanții, tinerii, și-au reevaluat valorile moral-creștine, și-au redefinit țintele, idealurile vieții și mulți dintre ei au luat decizii concrete pentru viața lor personală." au declarat organizatorii. 

Dieta vegetariana reduce riscul pentru anumite forme de cancer

O dietă vegetariană poate reduce cu 22% riscul pentru anumite forme de cancer, potrivit unei noi analize din cadrul Adventist Health Study-2.

Cercetătorii din cadrul Loma Linda University Health au constatat că adoptarea unei diete bazate pe plante oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului de colon și rect, a doua cea mai frecventă cauză de deces în urma cancerului în Statele Unite, după cancerul pulmonar.

Rezultatele, publicate online în revista JAMA Internal Medicine săptămâna trecută, sunt primele obținute în urma cercetării de milioane de dolari a universității, Adventist Health Study-2, cercetare ce  studiază legătura dintre dietă și forme specifice de cancer.

„Dovezile științifice par să implice faptul că carnea roșie și cea procesată corelează cu un risc mai mare de cancer colorectal, în timp ce o dietă bogată în fibre - nu suplimente de fibre – corelează cu un risc mai mic”, a declarat marți, 10 martie, dr. Michael Orlich, coordonatorul cercetării. „Veganii, ovo-lacto-vegetarienii și pesco-vegetarienii din cadrul studiului nostru evită carnea roșie sau procesată și mănâncă o cantitate mai mare dintr-o varietate de alimente vegetale integrale."

Studiul, care a avut la bază chestionare alimentare și dosare medicale provenind de la 77.659 de adventiști pe parcursul a șapte ani, a stabilit că este cu 22% mai puțin probabil ca vegetarienii să dezvolte cancer colorectal decât restul populației.

Dintre vegetarieni, riscul de cancer a fost cu 16% mai scăzut la vegani, și cu 18% mai scăzut la ovo-lacto-vegetariani, deși rezultatele pentru aceste grupuri nu au atins pragul de semnificație statistică.

Grupul cu cel mai mic risc a fost cel al pesco-vegetarenilor, sau al vegetarienilor care mănâncă pește. În cazul lor, probabilitatea de a dezvolta cancer a fost cu 43% mai scăzută.

Dr. Gary Fraser, principalul cercetător în cadrul studiului și co-autor al articolului de săptămâna trecută, a avertizat împotriva interpretării rezultatelor ca fiind o încurajare de a mânca mai mult pește.

„Principalul mesaj este de a evita orice fel de carne, deoarece principala concluzie a fost că toți vegetarienii, ca grup, au avut un risc mai scăzut decât restul populației”, a declarat Fraser într-un interviu prin e-mail. „Astfel, ceea ce putem spune bazându-ne doar pe această lucrare, este că înlocuirea cărnii cu legume, nuci, leguminoase și fructe, cel mai probabil, va reduce riscul de cancer colorectal.”

Orlich, asistent universitar în medicină preventivă în cadrul Universității Loma Linda, a declarat că este prematur să concluzionăm că rezultatele impresionante ale pesco-vegetarienilor „au fost cauzate de consumul de pește”.

„Diferențele dintre pesco-vegetarieni și alte grupuri de vegetarieni se pot datora parțial – sau poate chiar în totalitate – hazardului”, a declarat el pentru Adventist Review. „Dietele lor sunt diferite și din alte puncte de vedere, nu doar în ceea ce privește consumul de pește. Vom face analiză viitoare pentru a examina corelația specifică dintre consumul de carne și pește și cancerul colorectal.”

Consumatorii de carne au reprezentat jumătate din numărul participanților la studiu, iar aceștia au fost definiți ca fiind persoane care consumă carne cel puțin o dată pe săptămână. Cercetătorii, care au identificat printre participanți 380 de cazuri de cancer de colon și 110 cazuri de cancer rectal, au declarat că participanții au consumat mai puțină carne decât un american obișnuit.

Studiul subliniază faptul că procedurile avansate de screening precum colonoscopia au salvat multe vieți, dar este chiar mai bine să prevenim cancerul, fiind posibil să o facem prin dietă.

Studiul cu privire la cancerul colorectal face parte din cercetarea Adventist Health Studies a Loma Linda University Health inițiată în 1958, fiind una dintre cele mai îndelungate cercetări din lume cu privire la sănătate și longevitate. Concluziile sale anterioare au corelat dieta adventistă cu reducerea ratei obezității, diabetului zaharat, și a hipertensiunii arteriale.

„Există o tradiție a studiilor cu privire la adventiștii de ziua a șaptea care începe în anii ‘50, iar cele mai multe au constatat că sunt grupuri sănătoase și longevive, așa că este interesant să încercăm să vedem de ce”, a declarat Orlich pentru The Wall Street Journal, într-o discuție cu pricire la cele mai recente descoperiri cu privire la cancer.

Cercetările adventiste cu privire la sănătate sunt deseori discutate în cadrul seminarelor și conferințelor medicale. Postul de televiziune CNN International de televiziune a dedicat cercetării un segment în cadrul programului „Vital Signs with Dr. Sanjay Gupta” în luna februarie.

Adventist Health Study- 2 a început în anul 2002, cu finanțare de la Institutul Național de Oncologie, o agenție guvernamentală americană. În 2011, Institutul National de Oncologie a acordat un grant 5.5 milioane de dolari pentru o perioadă de 5 ani, pentru continuarea cercetării.

Andrew McChesney/Adventist Review

 

Subcategorii