Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Buletinul Presedintelui

Luna care se apropie de final, obisnuita de altfel in scurgerea timpului, m-a tinut prins pe firul descoperirii unor noi imagini ale bisericii noastre din tara si din afara tarii. Prin numar mic sau mare de credinciosi, prin daruri publice sau personale, prin istorii de decenii sau prin experiente de moment, Duhul dovedeste lamurit prezenta interesata a Bunului Dumnezeu in stradaniile noastre eclesiastice, cu scop liturgic, educativ sau misionar. 

In dupa-amiaza primului Sabat din iulie, am fost martorul entuziast al revarsarii binecuvantarii lui Dumnezeu asupra audientei captivate de prima aparitie publica a Corului si Orchestrei nationale a Bisericii Adventiste din Romania. Dupa un cantonament solicitant, de cateva zile pline la Stupini, cei peste 100 de coristi impreuna cu zeci de instrumentisti din numeroase si indepartate zone ale Romaniei, au dat proba de slujire competenta si pocainta prin sustinerea unui concert vocal-simfonic umanitar, unic pana acum in Romania, din multe puncte de vedere.

Cu un reportoriu amplu si deloc facil, intr-o interpretare cu trasaturi distinctive de profesionism, sub baghetele dirijorilor Horia Andreescu si Tiberiu Oprea (sefi de orchestre la Filarmonica George Enescu din Bucuresti, respectiv Filarmonica din Pitesti) si sub coordonarea pastorului Lucian Cristescu, initiatorul actiunii si a echipei sale, concertul de la Brasov s-a dorit a fi, dupa spusele organizatorilor, un prim eveniment dintr-o suita de manifestari publice nationale sau regionale, prin care ideea lui Dumnezeu de a folosi ingemanarea sunetelor cu vorbe sa fie dusa pana la beneficiari. Sper ca ati urmarit inregistrarea concertului, sambata, 19 iulie la Speranta TV, ca sa intelegeti starea mea de puternica insufletire prin care-i incurajez pe protagonisti sa continue mobilizarea voluntara a puterilor fizice si a talentelor transformate in daruri spirituale, ca mijloc de a transmite unei societati romanesti blazata sau indiferenta, drag de frumos, sete dupa autentic si pasiune in relatia cu Dumnezeu. 

Totodata, concertul de la Brasov ne-a redescoperit potentialul muzical si spiritual urias al Bisericii Adventiste din Romania, care a fost organizata si chemata sa imprastie prin slujire de cuvinte articulate si note interpretate, vestile bune despre o alta lume. 

Pentru cel de-al doilea Sabat, am raspuns cu bucurie invitatiei Bisericii Adventiste de limba romana din Atena, de a ma alatura participantilor la aniversarea a 10 ani de la organizarea oficiala a acestei comunitati. Primii adventisti romani au ajuns in Grecia chiar in ianuarie 1990, si au format o grupa de limba romana, care a crescut in ani de zile, atasata de comunitatea elena. In anul 2003, Misiunea Elena a angajat primul pastor roman (Baciu Eugen) al acestei grupe, care peste doar un an de zile (2004) a capatat statut de biserica si un spatiu exclusiv de inchinare, la unul din etajele complexului care mai gazduieste biserica greceasca, sediul Misiunii Elene si apartamente pentru pastori. 

La evenimentul inaugural, din vara anului 2004, au participat pastorii Bertil Wiklander - presedintele Diviziunii Trans-Europene, Apostolos Manglis - presedintele Misiunii Elene si Adrian Bocaneanu - presedintele Uniunii Romane. Extinderea numerica a bisericii romanesti a fost vizibila si impresionanta, pana la peste 100 de membri (o treime din numarul total al adventistilor din Grecia), biserica ce reprezenta, dupa spusele presedintelui din acea vreme al Misiunii Elene, Apostolos Manglis, "cel mai compact, cel mai credincios in zecimi si daruri, cel mai misionar, cel mai rapid in crestere grup, dintre toate grupurile nationale sau mixte pe care le gazduia Grecia." Dupa 2008, al doilea pastor roman (Simion Buciuman) a continuat pastorirea comunitatii pana in 2013, timp in care, o parte a membrilor a plecat spre alte meleaguri ale lumii, in cautarea locurilor de munca pierdute in timpul crizei economice mondiale, cu efecte mult mai drastice in Grecia. 

Din primavara anului 2014, biserica sta tot in mainile Domnului dar sub ingrijirea fratelui pastor asistent Constantin Bocancea. Sarbatorirea celor 10 ani a fost onorata cu prezenta noilor presedinti: al Diviziunii Trans-Europene (de care apartine Grecia) Kamal Raafat, al Misiunii Elene, Claudiu Gulias (de origine romana), al Uniunii Romane si a fostului presedinte al Misiunii Elene (pentru ultimii 17 ani) - Apostolos Manglis si a cuprins un istoric, un buchet de experiente memorabile, cantare, poezie, rededicare pentru slujirea din viitor si mese de partasie, toate intr-un spirit fratesc aparte pe care il dovedesc membrii comunitatii. 

La acest moment aniversar, s-a oficiat si hirotonirea fratelui Muntenescu Danut, ca prezbiter al bisericii de limba romana. 

Rugati-va pentru marturia plina de curaj pe care trebuie s-o ofere fratii nostri romani, intr-un mediu religios deloc prietenesc si sub presiuni multiple! 

In al treilea Sabat, am vizitat bisericile Roznov, Stefan cel Mare si Piatra Neamt - Sarata din districtul cu acelasi nume, bucuros sa redescopar dupa 6-8 ani de la ultima vizita aceeasi ospitalitate, un la fel ca mai inainte spirit adventist credincios, dar si generatii noi de inchinatori, prin membri botezati sau copiii familiilor adventiste care aduc, prin viata lor profesionala, experienta cu Dumnezeu, instruirea formala sau darurile specifice o contributie noua pentru cresterea calitativa si numerica a bisericilor lor. E mai mult decat placut sa vezi credinciosi de varste diferite folosindu-si vocea sau instrumentele pentru inchinarea obsteasca sau pentru contributii individuale la programul religios. 

In sabatul de maine, sunt nerabdator sa intalnesc sute de exploratori, adunati la camporeea lor nationala, organizata in acest an la Cosna, judetul Suceava. 

Intre Sabate, la sediul Uniunii sau al institutiilor bisericii, au continuat sedintele de organizare, de dupa schimbarile administrative votate de Comitetul Executiv al Uniunii, intalniri cu pastori sau membri ai bisericii, toate avand ca numitor comun: infaptuirea vointei lui Dumnezeu pentru binele poporului adventist si predicarea Cuvantului, prin mijloace specifice, catre cautatorii de mantuire. 

Va doresc un Sabat linistit dar aglomerat cu ganduri mobilizatoare si decizii pentru viata vesnica!

Marius Munteanu

Scoala Biblica de Vacanta construieste valori si darama prejudecati

În perioada 14 - 19 Iulie 2014 la Casa de Cultura a comunei Însuratei, județul Brăila, a fost organizată o Școală Biblică de Vacanță. Copiii au fost foarte încântați de toate activitatile, povestirile și însușirile dobandite în timpul acestei săptămâni având ca inspirație și temă generală pe Domnul Minunilor. 

Evenimentul a beneficiat de sprijinul Primăriei Însurăței dar și a Casei de Cultură. Directorul acestei instituții, doamna Anghel Fănica a participat în fiecare seară la program sprijinind grupa juniorilor și fiind plăcut impresionată de tot ceea ce s-a realizat în această săptămână. 

La eveniment au participat peste 70 de copii iar la serbarea de final, organizată sâmbătă după-amiază, au venit și mulți părinți, entuziasmați de pașii făcuți de micuții trimiși acolo.

“A fost un eveniment care crează o relaţie de prietenie şi deschidere cu oficialităţile oraşului. Am avut ocazia să arătăm că suntem capabili să oferim programe de calitate urmărind și promovând valori comune creștinismului și societăâii în general. Chiar dacă pe alocuri au apărut și prejudecăți acestea au fost repede îndepărtate de realitate” ne-a declarat pastorul  Marius Cristea.

Tabara copiilor predicatori la Lapusna

În perioada 15-19 iulie 2014 a fost organizată tabăra copiilor predicatori la Lăpușna, județul Mureș, la care au participat 37 de copii, cu pastorii „profesori”: Amota Loránt, Csabai Gyula-Laszló, Szabó László-Csaba și Szász-Cserei Géza. 

În Sabatul din 19 iulie  copii participanți au avut ocazia să pună în valoare cele însușite în această tabără, slujindu-se în comunitățile Câmpenița, Miercurea Nirajului, Reghin ”B”, Tîrgu-Mureș ”D” și Torba. 

“Conducerea Conferinței Transilvania de Sud pune un accent deosebit asupra educării copiilor și tinerilor pentru slujire, dovada este și prezența pastorului Szasz Ernest, președintele Conferinței alături de un grup de copii în comunitatea Tîrgu Mureș ‘D’” a subliniat Tamási Károly, directorul Departamentului de Comunicare al Conferinței Transilvania Sud. 

După slujirea copiilor, pastorul Szasz Ernest a rostit cuvinte de apreciere, apoi, în scurta cuvântare a recomandat tuturor următorul verset biblic: ” Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor, pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată.”(1Pt.2:9)

Presedintele Bisericii Adventiste sustine vegetarianismul

Președintele Bisericii Adventiste Ted N. C. Wilson a susținut vegetarianismul în cadrul predicii din Sabatul ce a încheiat conferința de sănătate ce a avut loc în Geneva, Elveția, și și-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că unii oameni consideră accentul pus de biserică pe o dietă bazată pe plante ca fiind fanatism.

El a încurajat, de asemenea, audiența formată din 1.150 lideri și profesioniști adventiști din domeniul sănătății din 81 de țări să împărtășească cu îndrăzneală practicile cu privire la sănătate ce Îl au în centru pe Isus și pe care le-au învățat în cadrul Conferinței Internaționale cu privire la Sănătate și Stil de viață chiar dacă se confruntă cu opoziție în bisericile lor.

Wilson, care a comparat energia necesară adventiștilor cu metabolismul rapid al păsărilor colibri, a spus ca e familiarizat cu descurajarea, iar cea mai bună resursă e să te sprijini pe Isus.

„Sper că veți pleca de aici umpluți de dorința puternică a lui Dumnezeu, asemenea păsării colibri, și că veți avea grijă ca în ceea ce veți face să fiți echilibrați, dar să proclamați cuvântul prețios al lui Dumnezeu”, a spus el.

În cadrul conferinței organizate de Departamentul Sănătate al Bisericii mondiale profesioniști de renume mondial din domeniul sănătății au realizat prezentări bazate pe date științifice care au arătat faptul că cea mai bună metodă de a ne apăra împotriva ucigașilor prematuri precum cancerul, bolile de inimă și diabetul este un stil de viață echilibrat, ce include o dietă vegetariană și exercițiu regulat.

Scopul ultim al conferinței a fost de a deschide centre de sănătate comunitare cu programe ce oferă o combinație modelată de Hristos a bunăstării fizice și spirituale în fiecare biserică adventistă. Programul ar putea include cursuri de management al stresului, cursuri de fitness și Breathe-Free 2, un program de renunțare la fumat lansat în cadrul conferinței.

Practicați ceea ce învățați

În predica sa din 12 iulie Wilson s-a reîntors la tema ce a dominat conferința: Participanții trebuie să aplice ceea ce au învățat în propriile vieți pentru a le putea împărtăși în mod eficient altora.

„Stilul de viață trebuie modelat”, a spus el. „Evitați stilurile de viață care sunt în detrimentul dumneavoastră. Arătați dragostea lui Hristos în tot ceea ce faceți.”

Wilson a adăugat: „Vreau să vă spun că mă întristez atunci când aud vorbindu-se despre locuri în care se crede că dacă vorbești despre un stil de viață sănătos ești fanatic; dacă vorbești despre serviciul din sanctuar și desăvârșirea sa și neprihănirea lui Isus, ești vreun fel de vraci; dacă vorbești despre revenirea iminentă a lui Isus, ești un fanatic; dacă vorbești despre promovarea valorilor regăsite în Biblie și în Spiritul Profetic, aparții unei alte epoci.

„Vreau să vă spun, frați și surori, că principiile din Cuvântul lui Dumnezeu și din Spiritul Profetic sunt la fel de actuale astăzi ca și atunci când au fost scrise”, a spus el, determinând „amin-uri” puternice din partea audienței.

Wilson a amintit că a petrecut ore întregi bucurându-se și rugându-se împreună cu participanții la conferință, dar a fost tulburat de unele dintre lucrurile pe care i le-au împărtășit.

Apoi Wilson și-a îndreptat atenția spre ceea ce mănâncă adventiștii.

„Eu și Nancy am fost vegetarieni toată viață”, a spus el, făcând referire la soția sa, care se afla în sală.

„Acest lucru nu înseamnă că sunt mai aproape de Împărăția lui Dumnezeu decât cineva care mănâncă carne”, a spus el. „Înseamnă pur și simplu că încerc să urmez legile lui Dumnezeu cu privire la sănătate astfel încât lobul frontal și terminațiile nervoase delicate să poată primi într-un mod minunat mesajul Duhului Sfânt.”

Biserica Adventistă nu are o interdicție a consumului de carne, cu excepția porcului, creveților și a altor tipuri de carne menționate în cartea Levitic. Studiile sugerează faptul că aproape jumătate dintre adventiștii din America de Nord sunt vegetarieni, dar mulți credincioși din alte părți ale lumii precum America de Sud și fosta Uniune Sovietică consumă carne, iar unii au rezistat în mod hotărât la schimbare.

Vorbitorii din cadrul conferinței din Geneva au oferit numeroase dovezi științifice, sugerând faptul că vegetarienii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși. Ei au subliniat, de asemenea, faptul că o persoană sănătoasă tinde să fie mai receptivă la problemele spirituale decât o persoană care este distrasă sau insensibilizată de oboseală sau boală.

Wilson a observat că Ellen White, co-fondatoare a Bisericii Adventiste, a prevăzut faptul că acei creștini care vor aștepta revenirea lui Isus în zilele din urmă nu vor consuma carne.

„Vreau să vă încurajez să citiți unele dintre afirmațiile ei, să vă rugați cu privire la această problemă și să observați ceea ce vă transmite Dumnezeu cu privire la stilul de viață: ceea ce mâncați, ceea ce priviți, ceea ce citiți, ceea ce faceți. Iar eu trebuie să fac același lucru”, a spus el.

Într-adevăr, Ellen White a scris în cartea sa Dietă și hrană: „Între cei care aşteaptă venirea Domnului se va renunţa în cele din urmă la consumul de carne; carnea va înceta să mai facă parte din dieta lor. Ar trebui să avem mereu în vedere acest ţel şi să ne străduim să lucrăm cu statornicie pentru împlinirea lui.”

Wilson, repetând o idee enunțată mai devreme în cadrul conferinței, a subliniat faptul că vegetarianismul nu determină salvarea.

„Trăiesc sănătos nu pentru a-mi câștiga accesul în Cer, ci pentru că Domnul mi-a spus că acesta este cel mai bun mod de a trăi”, a spus el. „Și acesta este mesajul pe care trebuie să îl împărtășim și celorlalți. Vă provoc să adoptați acest stil de viață.”

„Nu vă descurajați”

El le-a spus participanților să rămână echilibrați și calmi chiar dacă se confruntă cu opoziție în „biserica locală sau chiar din partea pastorului sau al unuia dintre administratorii bisericii sau ai vreunei organizații care nu înțelege despre ce s-a vorbit aici în această săptămână.”

„Nu vă descurajați”, a spus el. „Îndreptați ochii oamenilor spre ceea ce a făcut Isus.”

Wilson a spus că poate empatiza cu cei ce sunt tentați să se simtă descurajați. „Uneori lucrurile pe care mi le spun oamenii nu sunt foarte plăcute”, a spus el. „Am învățat, prin harul lui Dumnezeu, să I le dau pe toate Domnului. Să mă bazez pe El.”

Apoi a citit din Matei 5, unde scrie: „Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri.”

„Mergeți cu această atitudine”, a spus Wilson. „Fiți un misionar important pentru Isus. ... Mergeți prin puterea lui Isus. Fiți un susținător important al lucrării minunate a lui Dumnezeu.”

Andrew McChesney/Adventist Review

Centrul Medical al Universitatii Loma Linda, cel mai bun spital din regiune, conform unui clasament realizat de publicatia U.S. News & World Report

Pentru al cincilea an consecutiv, Centrul Medical al Universității Loma Linda a fost declarat cel mai bun spital din districtele Riverside și San Bernardino, iar programul său de urologie este considerat printre primele 50 din țară de către U.S. News & World Report. Clasamentul anual al celor mai bune spitale din Statele Unite, aflat acum la cea de-a XXV-a ediție, oferă recunoaștere spitalelor care excelează în tratarea celor mai dificili pacienți.

„Suntem încurajați de faptul că suntem recunoscuți ca fiind cel mai bun spital din regiune timp de cinci ani și de faptul că departamentul nostru de urologie este unul dintre cele mai bune din Statele Unite”, a spus Kerry Heinrich, director executiv interimar al Centrului Medical al Universității Loma Linda.

„Această recunoaștere este o mărturie a devotamentului, muncii și preocupării tuturor medicilor și întregului personal al Centrului Medical al Universității Loma Linda pentru a le oferi pacienților noștri cea mai bună îngrijire posibilă, luând în considerare toate aspectele sănătății acestora, și ea susține misiunea noastră de a continua învățătura și lucrarea de vindecare a lui Isus Hristos”, a spus el.

Centrul Medical al Universității Loma Linda a fost clasat, de asemenea, pe locul 14 în California, fiind recunoscut pentru 11 specialități în cadrul cărora a înregistrat „performanțe superioare”: cancer, cardiologie și chirurgie cardiovasculară, diabet și endocrinologie, ORL, gastroenterologie, geriatrie, ginecologie, nefrologie, neurologie și neurochirurgie, ortopedie și pneumologie.

Dr. Herbert Ruckle, șeful departamentului de urologie a spus: „Suntem fericiți pentru faptul că această recunoaștere se reflectă în mod pozitiv asupra departamentului de urologie, și asupra instituției în ansamblu, în încercarea de a oferi o îngrijire centrată pe pacient și pe întreaga persoană. Departamentul nostru combină servicii complete și actuale cu cercetarea și educația medicală.”

Pentru anul 2-14-2015, U.S. News a evaluat 16 specializări ale spitalelor, și a realizat un top al primelor 50 pentru majoritatea acestor specializări. Doar 3% din cele aproape 5.000 de spitale analizate s-au încadrat în primele 50 cu cel puțin o specializare.

 „Un spital care apare în analiza noastră ca fiind unul dintre cele mai bune, are cu ce se mândri”, a spus editorul U.S. News Avery Comarow. „Un astfel de spital și-a demonstrat expertiza în tratarea celor mai dificili pacienți.”

U.S. News publică ghidul Cele mai bune spitale pentru a-i ghida pe pacienții care au nevoie de îngrijire specială deoarece trebuie să fie supuși unor intervenții deosebit de dificile, se află în condiții dificile sau au un risc crescut din cauza vârstei sau a multiplelor probleme de sănătate.

Clasamentul pentru specializări a fost realizat pentru U.S. News de RTI International, o organizație de elită în domeniul cercetării din Research Triangle Park, N.C.

Clasamentul este disponibil pe site-ul http://health.usnews.com/best-hospitals, și va apărea în ghidul „Best Hospitals 2015” al U.S. News, ce va fi disponibil în luna august.

Un adventist - Campion European in cunostinte biblice

Zdenek Sovis este unul dintre câștigătorii primului Campionat European de Cunoștințe Biblice care a avut loc în una dintre sălile Parlamentului Republicii Cehe. Zdenek este membru al Bisericii Adventiste din Brno, acolo unde slujește ca instructor al Școlii de Sabat și predicator laic.

În competiție au fost înscrise 25 de echipe a câte patru membri din Republica Cehă, Bulgaria, Olanda, Letonia, Elveția, Slovacia și Ucraina.

Fiecare membru a răspuns în scris în mod individual la 70 de întrebări biblice în 60 de minute. Întrebările au fost tip grilă, iar echipele cu cele mai mari scoruri au intrat în finala care a avut loc în cursul după-amiezei în sala Cavalerilor.

În finală fiecare echipă a primit o Biblie și o întrebare ce conținea un text biblic.

Echipele trebuiau să citească textul și să găsească versetul biblic. Fiecărei echipe i s-a oferit un instrument muzical, iar echipa care termina prima cânta la instrument, arăta și citea răspunsul. Dacă răspunsul era corect, urma a fi citit tuturor participanților. S-a oferit câte un punct pentru fiecare răspuns corect, maximul fiind 7 puncte pentru 7 întrebări. Echipa câștigătoare, din care a făcut parte și Zdenek Sovise, a avut 5 puncte, echipa plasată pe locul 2 a avut 1 punct, iar cea de pe locul 3 a avut 0 puncte.

„Finala a fost foarte intensă deoarece nu este grilă, iar timpul este foarte important. Atunci devine importantă colaborarea întregii echipe. Premiul pentru locul I este o excursie în Israel în luna septembrie”, a spus Zdenek Sovis, campion european în cunoștințe biblice.

Au concurat șapte foști câștigători ai campionatului: doi s-au aflat în echipa câștigătoare, doi în echipa care a terminat pe locul II, iar unul în echipa care s-a aflat pe locul III. Campionatul este organizat de Societatea Biblică Cehă cu scopul de a crește interesul în Cartea Cărților și de a aduce Biblia în subconștientul social. Intenționează ca în viitor să organizeze un campionat mondial în Ierusalim.

 

Tomas Kabr/ CD EUDNews

Din istoria Bisericii Adventiste: Interviu despre Michael Belina Czechowski

În 1863, un grup de creștini din America de Nord a ales să se numească „adventist de ziua a șaptea”. Acest nume reflecta principalele lor convingeri: teologia Sabatului și așteptarea revenirii lui Hristos. În mai 1863, reprezentanți ai acestei comunități ce devenea din ce în ce mai mare, iar în acel moment cuprindea 125 de comunități și 3.500 de credincioși, s-au reunit în Battle Creek (Michigan, SUA) și au organizat „Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea”.

Această nouă denominațiune aparent nesemnificativă printre celelalte sute de denominațiuni ce și-au avut originile pe pământul nord-american, s-a transformat în 150 de ani într-o biserică cunoscută la nivel internațional cu mai mult de 18 milioane de membri adulți botezați. Astăzi, aceasta este reprezentată în cele mai multe țări ale lumii. Cu toate acestea, a trecut o decadă înainte ca liderii bisericii locale să devină conștienți de misiunea acesteia dincolo de granițele Statelor Unite. Abia în 1874, John N. Andrews (1829-1883) a fost trimis în calitate de prim misionar adventist oficial în Europa.

În 1856, lui Michael Belina Czechowski, originar din Polonia și fost preot catolic, i-a fost prezentată Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, fiind botezat în 1857. Începând cu 1858, acesta a lucrat ca evanghelist pentru biserică. În 1863, el a dorit să fie primul misionar adventist ce avea să fie trimis în Europa, dar cererea sa a fost refuzată deoarece era considerat a fi încăpățânat și incapabil să administreze resursele financiare ce i-ar fi fost puse la dispoziție.

Christian B. Schäffler (drepta), jurnalist, fondator și director al Adventistischer Pressendienst (APD) din Basel, Elveția, intervievat de Jaques Frei (stânga), pastor pensionar și expert în viața lui Czechowski, care în prezent locuiește în Lopagno, Elveția.

Cum ați descrie pe scurt lucrarea lui Czechowski?

Czechowski a fost un idealist, plin de idei, care avea un spirit antreprenorial. De la o vârstă timpurie a fost un activist politic ce a susținut independența Poloniei, iar începând cu anii 1850 a fost un predicator neobosit al evangheliei Domnului Isus Hristos, cel crucificat, înviat și ce are să revină. A fost scriitor, editor, evanghelist și primul misionar care a transmis mesajul adventist în Europa. A lucrat în multe țări, deși nu fusese împuternicit de Conferința Generală. Czechowski a contribuit în mod semnificativ în calitate de misionar ce se auto-finanța la dezvoltarea unei înțelegeri misionare globale în Biserica Adventistă.

A fost un vizionar și un pionier al misiunilor globale?

Da. Iată două exemple: În primul rând, Czechowski a fost un pionier al transmiterii mesajului evangheliei în toată lumea. În al doilea rând, ca unul dintre primii evangheliști care au proclamat mesajul advent într-un oraș mare, New York, el a fost, alături de Ellen G. White, un prionier al evanghelizării Bisericii Adventiste în marile orașe. Începând cu 2011, lucrarea misionară a Bisericii Adventiste în marile orașe a devenit o prioritate. Oameni din 650 de orașe din toată lumea au fost atinși de mesajul evangheliei. Eforturile evanghelistice din cadrul proiectului NY13 ce a avut loc anul trecut s-a concentrat asupra unui centru urban cu o populație de aproximativ 19 milioane de persoane și 900 de grupuri lingvistice.

Care erau principalele domenii în care slujea Czechowski?

Lucrarea sa poate fi împărțită în trei faze: din 1818 (nașterea) până în 1851 (plecarea la New York), a trăit în Europa. Din toamna anului 1851 până în aprilie 1864 a lucrat ca legător de cărți, predicator și evanghelist în Statele Unite și Canada. Din mai 1864 până la moartea sa în 1876, a fost activ în diferite țări europene.

Cum a avut loc uimitoarea transformare din călugăr, preot și catolic reformat în vestitor al „întreitei solii îngerești”?

Czechowski s-a născut în 25 septembrie 1818 în Sieciechowice, în apropiere de Cracovia, Polonia. La vârsta de 17 ani a intrat în mănăstirea franciscană Stopnice sub numele de „fratele Ciprian”, iar în 25 iunie 1843 a depus jurământul pentru a deveni călugăr franciscan în Varșovia. A participat la lovitura pentru eliberarea Poloniei de sub autoritatea Rusiei. A trebuit să fugă în mod repetat din cauza activităților sale politice. A fost, de asemenea, întristat de imoralitatea existentă în mănăstirile poloneze.

Ca urmare, a mers în Roma, iar în octombrie 1844 a obținut o audiență la Papa Grigoreal XVI-lea. Dar petiția sa pentru reformă monastică scrisă în latină nu a fost privită cu interes. Apoi Episcopul din Breslau l-a trimis în Reichtal în calitate de capelan. După ce a lucrat acolo timp de 13 luni, a fost arestat în august 1846 de poliția prusă, care l-a confundat cu un călugăr dominican cu același nume. După luni de detenție, a plecat în Paris, trecând prin Hamburg și Londra, acolo unde, în calitate de capelan, s-a alăturat voluntarilor ce luptau pentru eliberarea Poloniei. Atunci când aceștia au fost învinși în Miroslaw, în Slovacia zilelor noastre, s-a refugiat în Lancy, lângă Geneva, acolo unde s-a alăturat timp de câteva luni comunității poloneze, căreia i-a slujit în calitate de capelan. În cele din urmă Czechowski a părăsit Biserica Romano-Catolică, iar în 1850 s-a căsătorit cu Marie Virginie Delevoet în Solothur. Au plecat în Belgia, iar Czechowski a lucrat ca legător de cărți în Bruxelles. Fugind de iezuiți, a ajuns în Londra, acolo unde a întâlnit un grup de baptiști. Aceștia au ajutat cuplul să plece în New York. În Montreal (Canada), el a lucrat ca legător de cărți. În 1852, baptiștii i-au oferit postul de evanghelist printre canadienii vorbitori de limba fraceză din New York. A avut atât de mult succes încât a fost hirotonisit ca pastor. În 1856 a întâlnit un grup de credincioși adventiști (care în acel moment nu organizaseră încă Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea), li s-a alăturat, iar din acel moment, oriunde l-au purtat călătoriile lui, a transmis mesajul advent al revenirii iminente a lui Hristos.

A avut Czechowski intenția de a organiza biserici?

Czechowski a considerat că avea responsabilitatea de a proclama „Evanghelia veșnică” (Apocalips 14:6). El nu avea ca obiectiv organizarea de biserici, ci dorea doar să le vorbească oamenilor pentru ca aceștia să se poată pregăti pentru Revenirea lui Hristos. Czechowski credea că pregătirea pentru Revenirea lui Isus includea botezul credinciosului prin scufundare, neprihănirea prin credință și respectarea Sabatului. În mod natural, ca un rezultat al scrierilor și întâlnirilor evanghelistice organizate de el, s-au format numeroase grupe mici similare bisericilor. Cu toate acestea, el nu a lucrat pentru integrarea organizațională a acestor noi grupe în cadrul credincioșilor adventiști de ziua a șaptea din America de Nord.

Cum s-a realizat legătura cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea organizată în 1863?

Această legătură s-a realizat prin intermediul unei coincidențe. În 1867 Albert Vuilleumier (1835-1923), liderul congregației din Tramelan din cantonul Jura (Elveția) a descoperit o copie a revistei adventiste Review and Herald într-o anexă folosită de Czechowski în mica lor capelă. Vuilleumier a înțeles faptul că revista provenea de la o organizație a adventiștilor din Statele Unite, și i-a scris editorului din Battle Creek, Michigan, că era liderul unui mic grup de credincioși din Tramelan. După plecarea lui Czechowski, Vuilleumier a cerut să fie trimis un misionar. Cu toate acestea, abia în 16 octombrie 1874, John N. Andrews (1829-1883), primul misionar oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a ajuns în Neuchâtel, însoțit de Vuilleumier.

Înființarea a numeroase alte congregații ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din estul Europei se datorează, probabil, lucrării misionare a lui Czechowski.

Unde a lucrat în Europa după întoarcerea din Statele Unite în 1864?

A fost activ în primul rând în Italia, Elveția, Germania, Franța, Ungaria și România. În 1876 a murit în timpul unei călătorii spre Viena, din cauza epuizării. În 6 iunie 1864, Czechowski a ajuns în Londra împreună cu familia sa formată din șase persoane și un secretar care ajuta, de asemenea, în gospodărie. De acolo a călători în Torre Pelice, în Văile Valdenzilor din nordul Italiei.

În ciuda opoziției clerului local, lucrarea sa evanghelistică a avut un relativ succes. Uneori predica în bisericile valdenzilor, sau închiria o sală pentru prezentările sale. Dar a predicat și pe stradă.

Rapoartele sale lunare indică, de exemplu, că a predicat de 36 de ori în august 1864 și a susținut 18 prezentări în septembrie 1864. Le trimitea numeroase rapoarte sponsorilor săi din Statele Unite, fără a menționa faptul că proclama, de fapt, convingerile Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, inclusiv mesajul cu privire la Sabat. Pe de altă parte, nu a împărtășit audienței sale existența adventiștilor în America. După un an, primul grup de creștini păzitori ai Sabatului a fost înființat grație mesajului transmis de Czechowski. În 1865 a făcut scurte călătorii misionare în Wuerttemberg, Bavaria, Saxonia și Prusia.

În septembrie 1865 a prăsit Văile Valdenzilor și s-a mutat împreună cu familia și secretarul său în Elveția, acolo unde a locuit în Grandson, în cantonul Vaud. A lăsat grupul recent înființat în Italia în grija noului său colaborator François Besson.

Orașul valdenzian Torre Pellice a atras adventiști?

Principalul oraș din Văile Valdenzilor, Torre Pellice, a jucat un rol important în istoria timpurie a adventismului. Ellen G. White, una dintre co-fondatoarele mișcării, a vizitat micul oraș de trei ori după moartea lui Czechowski, putându-se spune că ea a cules roadele semințelor semănate de acesta. Dar și sponsorii lui Czechowski, adventiștii de ziua întâi, erau nerăbdători să culeagă roadele semințelor misiunii acestuia. Astfel, odată, Ellen G. White prezenta prelegeri la parterul unei case, în timp ce adventiștii desfășurau întâlniri la primul etaj al aceleiași clădiri. Adventiștii de ziua întâi au apărut, de asemenea, din mișcarea milerită, proclamând părți importante ale mesajului advent.

Istoria adventistă din Italia este strâns legată de Torre Pellice prin nume precum François Besson, Joseph Jones și Oscar Cocorda. În plus, Catherine Revel a fost botezată acolo – bunica teologului adventist Alfred Vaucher – ca și Jea-David Geymet, care mai târziu avea să devină primul evanghelist cu literatură adventist.

Ce însemna o călătorie din Văile Valdenzilor în Elveția în acea perioadă?

Cu siguranță, pentru familia Czechowski această călătorie nu a fost un „picnic în parc”. Tunelul prin Muntele Cenis nu era încă finalizat și nu aveau suficienți bani pentru a călători cu trăsuri trase de cai pentru a traversa trecătoarea aflată la 2.084 m altitudine. Au reușit să treacă munții mergând cu bagajul și copii (cel mai mic având doar 8 luni). Apoi și-au continuat călătoria cu trenul până la Yverdon, acolo unde se termina calea ferată. Atunci când au ajuns acolo au fost invitați la o fermă unde li s-a oferit o supă caldă și au dormit în paie. A doua zi Czechowski a reușit să închirieze un apartament în Grandson. De acolo a călătorit din sat în sat, închiriind săli sau cerând permisiunea de a vorbi în biserica din localitate.

În Elveția, Czechowski a experimentat atât succesul cât și dezamăgiri amare. Împărtășiți-ne câteva dintre ele.

La puțin timp după sosirea sa în Grandson, Czechowski, dorind să disemineze mai bine învățăturile adventiste, a început publicarea revistei sale „L’Evangile éternel” (Evanghelia veșnică). În octombrie 1866 s-a mutat în Cornaux, în apropiere de Neuchâtel, și a înființat „Mission Evangélique Européene et Universelle de la Seconde Venue du Sauveur” (Misiunea europeană și universală a revenirii Salvatorului) și o tipografie în casa „Le Buisson”. De acolo, el a distribuit revista nu numai în Elveția, ci și în Italia, Franța, Olanda, Germania, Polonia și Ungaria. A publicat, de asemenea, pamflete în franceză și germană, unele dintre acestea fiind scrise de autori adventiști americani. În plus, Czechowski a călătorit în Elveția, a prezentat prelegeri, a botezat, și a format grupe mici ale păzitorilor Sabatului care credeau în a doua venire. Una dintre aceste grupe a fost înființată în Tramelan, care mai târziu a devenit prima biserică adventistă de ziua a șaptea oficială din Europa.

În 1867 Czechowski s-a confruntat cu mari dificultăți financiare, deoarece a cheltuit pentru răspândirea Evangheliei mai mult decât primea prin intermediul donațiilor. În plus, în primăvara anului 1867, tipografia din Cornaux a ars în întregime. După incendiu s-a mutat în Hauterive, acolo unde a făcut un mare împrumut ipotecar pentru a se muta într-o casă. Dar venitul său nu era suficient pentru a plăti dobânda.

A continuat să lucreze ca predicator itinerant în ciuda sărăciei?

La începutul anului 1868, Societatea Misionară Americană, care în susținuse pe Czechowski, a aflat că pe lângă mesajul revenirii lui Hristos, acesta predica și „Sabatul evreu”, așa că au sistat plățile. În același an Czexhowski a părăsit Elveția fără a-și fi plătit datoria, și a început o serie amplă de călătorii misionare care l-au purtat în Frieburg, Baden-Baden, Karlsruhe și Stuttgart (toate în Germania), ca și în Franța, Ungaria, România și Ucraina. Soția sa, pe care o lăsase în Elveția, a murit în 22 iulie 1870 și a fost îngropată în St. Blaise. Czechowski și-a petrecut ultimele zile din viață în Viena. În 2 februarie 1876 a căzut pe stradă și a fost internat în Casa Săracilor și Invalizilor, o secție a Spitatului General din Viena din zilele noastre, acolo unde, în 25 februarie, la vârsta de 57 de ani, a murit din cauza „epuizării”.

Sfânt sau rebel?

Michael Belina Czechowski nu a fost nici sfânt, nici rebel, dar a fost primul misionar adventist în Europa.

 

Drepturi de autor: CBS KULTUR INFO și Adventist Review

Adventist Review, Cristian B. Schäffler, Jacques Frei

Colaborare intre Directia de Servicii Sociale Brasov si Biserica Adventista de Ziua a Saptea


Joi, 17 iulie 2014, la sediul Direcţiei de Servicii Sociale (DSS) a Primăriei Braşov, a avut loc un eveniment organizat cu ocazia distribuirii produselor achiziţionate pentru beneficiarii instituţiei de către Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. Aceasta a organizat, în colaborare cu Primăria Municipiului Braşov, în data 5 iulie a.c., la Sala Patria, concertul umanitar “Gloria Dei” cu scopul strângerii de fonduri pentru persoanele asistate social din Braşov.

În urma colectei organizate la sfârşitul concertului s-a strâns suma de 8606 lei din care s-au achiziţionat alimente de bază şi produse de igienă pentru 50 de familii aflate în situaţii de risc monitorizate de către Serviciul pentru protecţia familiei şi copilului, produse de igienă personală şi materiale pentru activităţi recreative copiilor de la Centrul de zi “Astra”, şi materiale sanitare pentru persoanele vârstince îngrijite la domiciuliu.

Doamna viceprimar Adina Durbacă a fost prezentă cu această ocazie şi a adus mulţumiri speciale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, apreciind impactul pozitiv al proiectului caritabil asupra persoanelor aflate în evidenţa DSS şi familiilor acestora. "Mulţumesc Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea pentru spectacolul caritabil organizat în data de 5 iulie, în parteneriat cu Primăria Braşov, la Sala Patria. Este o iniţiativă lăudabilă şi sper ca acest exemplu de parteneriat să fie urmat şi de alte instituţii sau persoane din municipiul Braşov. Primăria a fost întotdeauna deschisă faţă de astfel de iniţiative, pe care le-a sprijinit şi le va sprijini în continuare", a declarat doamna Adina Durbacă.

Prezent la eveniment, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea Braşov “Maranatha”, domnul Marius Creţa, şi-a exprimat dorinţa de a se implica în organizarea unor evenimente de acest gen şi în viitor. "E un sentiment aparte, mai ales că ne dăm seama că rolul Bisericii în societate nu este doar de a se ocupa de suflet, ci şi de nevoile sociale pe care le au oamenii. Din nefericire sunt multe nevoi, oamenii o duc greu, au nevoie de susţinere, şi dincolo de faptul că am avut un eveniment reuşit prin concertul caritabil pe care l-am organizat, am putut aduna aceste fonduri pe care să le oferim servciului din cadrul Primăriei Braşov, pentru ca oamenii să fie ajutaţi în mod concret. Este o bucurie şi sperăm ca acest lucru să fie continuat", a declarat pastorul Marius Creţa.

Pachetele pentru fiecare categorie în parte au fost pregătite după cum urmează:

Pentru familiile aflate în evidenţa Serviciului pentru protecţia copilului şi familiei s-au achiziţionat pachete cu produse alimentare de bază (ulei, zahăr, orez, paste făinoase, făină) pentru un număr de 50 familii, iar pentru copiii sub 1 an aflaţi în evidenţa DSS s-a achiziţionat lapte praf, scutece absorbante şi produse de igienă pentru sugari, în valoare totală de 3300 lei.

Pentru copiii în situaţii de risc care sunt beneficiari ai Centrului de zi “Astra” s-au achiziţionat pachete cu produse de igienă personală (săpun, pastă de dinţi, şampon, periuţă, etc.), produse necesare activităţilor recreative (hârtie colorată, glasată, creponată, perforatoare şi foarfece cu forme), precum şi articole de menaj (tacâmuri şi pahare) pentru servirea mesei de prânz în cadrul Centrului, în valoare totală de 2206 lei.

Pentru persoanele vârstnice îngrijite la domiciliu au fost achiziţionate materiale sanitare (comprese sterile, pansamente pentru îngrijirea escarelor, alcool sanitar, unguente, ser fiziologic, ş.a) precum şi saltea antiescare, aparat glucometru, tensiometru, scutece absorbante, în valoare de 3100 lei.

 

Beniamin Ghegoiu / Comunicare, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea Braşov "Maranatha"

Foto: Andrei Paul, Primăria Braşov

10 ani de istorie adventista in Atena

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Română din Atena a aniversat, în Sabatul din 12 iulie 2014, zece ani de istorie românească în Grecia. 

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Română din Atena a fost înființată oficial în luna iunie 2004. În mijlocul acestei biserici și-a desfășurat activitatea pastorul Eugen Baciu, din 2003 până în anul 2008, perioadă în care biserica a ajuns la 110 membri activi. 

Din anul 2008 până în aprilie 2013, biserica din Atena l-a avut ca slujitor al Evangheliei pe pastorul Simion Buciuman, perioadă în care cei mai mulți dintre membrii activi, pe fondul crizei economice, și-au pierdut locurile de muncă, fiind nevoiți să plece din Grecia spre diverse destinații (Marea-Britanie, Germania, Belgia sau înapoi în România).

Între timp, Biserica și-a continuat activitatea și menirea ei de a prezenta lumii dragostea lui Hristos și de a transmite Cuvântul Evangheliei mai departe persoanelor doritoare de a-L cunoaște pe  Isus Hristos. Asfel, în ciuda problemelor și necazurilor întâmpinate, anul acesta, în data de 24 mai, patru persoane au încheiat legământ cu Dumnezeu prin botez.

La eveniment au participat pastorii Raafat Kamal, noul Președinte al Diviziunii Transeuropene, Marius Munteanu, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, Claudiu Gulias, Președintele Misiunii Elene și Manglis Apostolos, pastor pensionar, fost președinte al Misiunii Elene. Fiecare vorbitor și-a manifestat bucuria prin cuvânt și a transmis  încurajări și îndemnuri din partea lui Dumnezeu.

Rodica Muntenescu

Dedicarea Bisericii Adventiste din Alexandru Odobescu

Sâmbătă,  28 iunie 2014, pentru credincioşii adventişti din Alexandru Odobescu, districtul Topliceni, jud. Buzău, a fost o zi de bucurie având loc dedicarea  Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din această localitate, eveniment la care au fost prezente aproximativ 150 persoane. 

La eveniment, credincioşii s-au bucurat de prezenţa şi cuvântul biblic rostit de pastorul Bădescu Vali, trezorier al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din zona Munteniei, atmosfera muzicală fiind întreținută prin imnurile corului din Bordeşti, jud. Vrancea şi ale corului de copii din Topliceni, jud. Buzău.    

Dedicarea bisericii a creat un context de părtăşie la care au participat, pe langă localnici, membrii bisericilor adventiste de ziua a șaptea din Topliceni, Dănuleşti, Deduleşti, Valea Salciei, Râmnicu Sărat, Bordeşti, precum şi alţi invitaţi.  

În cadrul serviciului divin de după-amiază, în comunitatea proaspăt inaugurată, a avut loc ocazia specială de împărtăşire a credincioşilor cu sfintele simboluri.  

“Dorim ca această biserică să fie un loc de scăpare, un loc al mântuirii tuturor celor care caută cu sinceritate pe Dumnezeu!” a transmis pastorul Marian Ciurtin.

 

 

Subcategorii