Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Protocol de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Secretariatul de Stat pentru Culte si Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania

  

 

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Secretariatul de Stat pentru Culte și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România au semnat marți, 17 noiembrie 2015, un protocol care vizează predarea disciplinei religie - cultul adventist de ziua a șaptea - în învăţământul preuniversitar de stat, respectiv organizarea învăţământului teologic preuniversitar şi universitar pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Documentul a fost semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, pastorul Marius Munteanu şi Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Protocolul este similar în materie de prevederi, drepturi şi obligaţii cu documentele semnate de Ministerul Educaţiei şi Secretariatul de Stat pentru Culte cu alți reprezentanţi ai cultelor recunoscute oficial în România.

  

Conventia Nationala ASI Romania

Vineri și sâmbătă, 6-7 noiembrie anul curent, s-a desfășurat la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș, Convenția Națională ASI România. Motto-ul Convenției, care a animat toate programele din cadrul evenimentului și a motivat persoanele prezente, a fost ,,Așteaptă-L! Mărturisește-L! Implică-te!” iar textul biblic care ne-a inspirat se găsește în Romani10,15: ,,Ce frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia.”

Asociația Adventistă pentru Suport și Inițiativă din România și-a strâns, ca  în fiecare toamnă, membrii și simpatizanții pentru a raporta și asculta experiențele proiectelor anului 2015 și a propune pentru  finanțare sponsorilor care doresc să se implice un număr de 24 de  proiecte pentru anul 2016.

Evenimentul a debutat vineri dimineața cu o sesiune de seminarii incitante pe teme de spiritualitate, economie, finanțe, medicină și familie susținute de vorbitori de marcă. Dintre ei îi amintim pe președintele Uniunii de Conferințe, pastorul Marius Munteanu și pe trezorierul Diviziunii Inter-Europa, Norbert Zens. Sesiunea s-a încheiat cu semninarul și sesiunea de întrebări adresate pastorului și solistului de renume Wintley Phipps, invitatul special ASI România. În cadrul evenimentului am ascultat și salutul Bisericii Adventiste din Republica Moldova, prin reprezentantul ei, președintele Ruslan Lotca.

Pastorul Phipps a transmis participanților, în stilul său pasional și autentic, gândurile sale profunde pe marginea unui subiect important pentru toți – Caracterul lui Dumnezeu. Atât mesajul de vineri seara, cât și cel de sâmbătă dimineața i-au provocat pe participanți să admire, să asimileze și să reproducă în propria lor persoană Caracterul Aceluia care i-a iubit atât de mult încât  s-a dat pe Sine pentru toți. A devenit clar, ca niciodată, că aceasta este ținta și pasiunea oricărui creștin  consacrat și că toate celelalte virtuți sunt doar roadele sau șuvoiul acestui izvor divin. 

Cele 300 – 700 de persoane care au participat în aceste ocazii au avut privilegiul de a asculta vocea specială a invitatului nu doar prin mesajul transmis ci și prin piesele muzicale interpretate cu o sensibilitate și ardoare unică. Recunoscut pe plan mondial ca una dintre cele mai importante voci contemporane  ale muzicii gospel, Wintley Phipps a participat la nenumărate evenimente internaționale marcante, cum ar fi festivitățile de inaugurare a ultimilor șase președinți americani.

Raportul proiectelor din 2015, sesiunea de experiențe povestite de coordonatorii a 9 din cele 31 de proiecte finanțate în anul 2015, precum și raportul proiectului special Caravana pentru refugiați, prezentat de reprezentantul ASI Europa, Kim Busl, un proiect în care ASI Europa, ASI România și Conferința Transilvania de Sud au făcut un parteneriat pentru a ajuta refugiații care ajung pe malurile Greciei, au emoționat și sensibilizat pe cei prezenți făță de multele nevoi existente în jurul nostru. Astfel, după prezentarea proiectelor propuse pentru finanțare în anul 2016, inimile au fost mișcate și mințile impresionate să susțină cele 24 de proiecte prin dărnicia și promisiunile făcute.

Convenția Națională ASI România s-a încheiat cu un concert festiv susținut de oaspetele special Wintley Phipps, Grupul Voces și trioul Noblesse. A fost un maraton incandescent de piese muzicale de excepție, mai vechi sau mai noi, care a durat două ore și jumătate, fără întrerupere și care a ridicat cei peste 1000 de participanți, în picioare.

"Am simțit binecuvântarea lui Dumnezeu pe parcursul întregului eveniment și Lui îi mulțumim pentru posibilitatea ca proiectele alese pentru anul 2016 să poată prinde contur și aripi pentru a duce o picătură de har în marea de nevoi din jurul nostru."

Evenimentul a fost transmis în direct de Speranța TV. Un rezumat al Convenției și concertul festiv vor putea fi vizionate în viitorul apropiat pe pagina de facebook – ASI România și pe site-ul www.asiromania.ro.

 

Angela Tamasan / Secretariat ASI Romania

„Valul migratiei musulmane” discutat in cadrul Dialogurilor Sperantei

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea "Brătianu" din București, în cadrul proiectului „Dialogurile speranței”, a fost abordat un subiect actual ce a născut multe semne de întrebare, dar și controverse: „Valul migrației musulmane”.

Invitații acestei prime ediții, lect. univ. dr. Corina Matei, conf. univ. dr. Dumitru Borțun, lect. univ. dr. Traian Aldea, Norel Iacob, redactor-șef „Semnele Timpului” și Ioan Paicu, redactor RVS. au răspuns cu amabilitate atât întrebărilor moderatorului, pastorul Costel Gogoneață, cât și interpelărilor venite din partea unora dintre cei prezenți în sală.  

Dincolo de toate celelalte întrebări și răspunsuri care au adus o lumină asupra problemei din punct de vedere geopolitic, social, economic, profetico-religios, ultima întrebare adresată invitaților: „Ce atitudine ați avea dacă ar veni un imigrant la ușa dvs.?” a dorit să clarifice un aspect practic al credinței creștine.

Răspunsurile invitaților au conținut în unanimitate ideile conform cărora și imigranții musulmani sunt creați de Dumnezeu și trebuie tratați cu dragoste și bunătate, principii promovate de însuși Iisus Hristos, Domnul nostru!

Concluziile dezbaterii ar putea fi sintetizate prin pozițiile exprimate de invitații principali: 

1. Acest val de imigranți venit în Occident nu este primul din istoria recentă - începtul a avut loc imediat după al Doilea Război Mondial - ci este unul care a adus un număr semnificativ de oameni dinspre Orientul Mijlociu spre Europa - Ioan Paicu

2. Cauzele pricipale pentru care imigranții aleg să părăsească țările lor de origine sunt legate de contextul socio-politic în care se regăsesc: războiul, sărăcia, dorința după o viață mai bună - Norel Iacob

3. Liderii politici europeni au reacționat diferit față de amploarea valului de imigranți deoarece țările pe care le conduc nu erau pregătite să facă față unui astfel de eveniment de o asemenea anvergură - Dumitru Borțun

4. Chiar și un musulman trebuie considerat ca fiind aproapele nostru doarece Isus Hristos nu a limitat dragostea față de cei din jur de nici un atribuit rasial sau religios. Dragostea nu îmbracă manifestări, ci întotdeauna îl pune pe celălalt pe primul plan, chiar dacă el este diferit - Corina Matei

5. Acest fenomen nu este unul pe care să îl catalogăm ca fiind împlinirea unei profeții biblice, ci trebuie înțeles ca un fenomen în contextul apropiatei reveniri a Domnului Isus - Traian Aldea

Pentru cei interesați de acest tip de dezbateri, organizatorii au precizat că următoarea dezbatere din ciclul „Dialogurile speranței” va avea loc la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea "Brătianu" sâmbătă 12 decembrie, ora 17:00. Pentru mai multe detalii despre temă și invitați veți găsi pe pagina de Facebook a acesteia. 

 

pastor Costel Gogoneață

 

 

Hirotonire de pastori in Conferinta Transilvania de Sud

Sâmbătă 14 noiembrie, Conferinta Transilvania de Sud a fost gazda unui dublu eveniment prilejuit de hirotonirea pastorilor Barabás Zsolt Adorján, pastor în districtul Târgu Secuiesc, județul Covasna și Miron Mihail, pastor în districtul Codlea, județul Brașov.

Ambele biserici, atât Târgu Secuiesc, cât și Codlea s-au pregătit să primească cu căldură și bucurie oaspeții. La eveniment, pe lângă membrii comitetului Conferinței Transilvania de Sud au fost prezenți din partea Uniunii de Conferințe pastorii, Munteanu Marius, președinte și Eduard Călugăru, trezorier. De asemenea, au participat un mare număr de membrii din cele două districte pastorale și bineînțeles rudele și prietenii candidaților.

În mesajele lor spirituale, pastorul Marius Munteanu a atras atenția asupra pericolelor și ispitelor la care sunt supuși liderii spirituali în general și pastorii în mod special, concluzionând că doar simțământul nevredniciei aduce putere și viziune din partea Marelui Păstor; iar pastorul Călugăru Eduard a scos în evidență importanța deciziei de a-L sluji pe Dumnezeu în orice condiții și cu orice preț. În plus, muzica, poezia și bineînțeles rugăciunea au contribuit din plin la crearea unei atmosfere profund spirituale.

În final, fiecărui pastor hirotonit i s-a dat posibilitatea ca să-și exprime „la cald” simțămintele. Luați prin surprindere, pastorii nou hirotoniți au împărtășit atât recunoștința lor față de Dumnezeu și față de cei care le-au fost aproape, precum și hotărârea de a sluji cu înfocare biserica Domnului până va veni El!

 

pastor Ban Gabriel / secretar Conferința Transilvania de Sud

Festivalul Familiei la Bodesti, judetul Neamt

Sabatul trecut, peste 350 de credincioși s-au adunat în Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din Bodești pentru a participa la Festivalul Familiei, primul festival județean de acest gen organizat de Departamentul Viața de Familie al Conferinței Moldova. Biserica din Bodeștii de Jos i-a reunit pe adulții căsătoriți, iar cea din Bodeștii de Sus a fost gazda tinerilor necăsătoriți.

Invitați speciali la acest eveniment au fost: lector univ. dr. Zenobia Niculiță și capelanul George Șchiopu de la Institutul Teologic Adventist, pastorul Adrian Neagu, redactor-șef la Editura Viață și Sănătate, pastorul Marius Andrei din Conferința Muntenia și președintele Florin Istrate,  secretarul Laurențiu Gherghe și pastorul de tineret Dorin Cristea din Conferința Moldova. 

În acord cu motoul „Împreună cu și pentru Domnul!”, invitații au oferit tuturor celor prezenți informații și lecții practice pentru a viețui frumos în familie. Predicile și seminarele au adus soluții utile familiilor prezente, atât părinților, cât și copiilor lor.

Seminarele prezentate adulților au mulțumit pe deplin așteptările celor prezenți. Participații care nu știau încă răspunsurile la întrebările „Cocoșul sau găina?” și cum să fii un „Bărbat adevărat?” le-au aflat de pastorul Marius Andrei. Lector univ. dr.  Zenobia Niculiță a vorbit în cadrul seminarului „Unde este ascunsă bomboana” despre recompensele oferite în familie și apoi a prezentat soluții pentru a fi „O femeie puternică”. Pastorul Adrian Neagu a explicat practic ce înseamnă „Închinarea în familie” și apoi cum se oferă „Iertarea în familie”. Tinerii au primit îndrumări deosebite de la capelanul George Șchiopu. Începând cu istoria „Tinerilor din Babilon” s-a ajuns la marile provocări ale vremurilor noastre: „Tineri puternici”, „Tineri rezistenți în mijlocul furtunii” și „Tineri de succes”. Și pastorul Dorin Cristea a răspuns provocării majore pe care o au tinerii, aceea de a avea o „Imagine de sine corectă”. În plenul de după-amiază a avut loc și o sesiune cu întrebări și răspunsuri.

Mesajul spiritual de final a fost prezentat pentru cei căsătoriți de pastorul Florin Istrate, președintele Conferinței Moldova, iar pentru adolescenți și tineri de pastorul Laurențiu Gherghe, secretarul Conferinței Moldova.

 

pstor Viorel Dascălu / Bodești

Eveniment dedicat exploratorilor la Ramnicu Sarat

Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Râmnicu Sărat (Buzău) a organizat pe parcursul întregii zile un program dedicat exploratorilor sub titlu "Consacrare"

"Așa cum în fiecare zi Dumnezeu pregăteşte ceva pentru noi: pregăteşte soarele care să răsară şi să ne zâmbească la fereastră, pregăteşte apa care să vină exact când noi deschidem robinetul sau când coborâm găleata în fântână, pentru a ne împrospăta viaţa cu un pahar de apă rece, pregăteşte autobuzul nostru care să vină la timp, pentru ca drumul să înceapă bine, pregăteşte un text biblic pe care să îl citim atunci când ne hotărâm să deschidem Biblia, pentru a ne fi gând călăuzitor pe parcursul întregii zile, în fiecare zi Dumnezeu pregăteşte un dar din dragoste pentru noi." a declarat Ramona Petrescu.

Urmând acest gând, exploratorii au pregătit și ei un dar din dragoste pentru Dumnezeu. Au adunat laolaltă în cutia inimii lor pe parcursul întregului program o serie de daruri pe care ar dori să le ofere lui Dumnezeu: credinţa lor deplină în ceea ce poate face El cu vieţile lor, onestitatea cu care vor să relaţioneze cu El, neprihănirea Lui care doresc să devină şi a lor, Sabatul pe care și-a dori să îl ţină aşa cum El aşteaptă de la ei, aşteptarea Lui şi doar a Lui, curajul de fi aşa cum El vrea să fie, rugăciunea pe care ar dori să o înălţe mai des decât au făcut-o până acum, acceptarea adevărului Lui pe deplin, răbdarea de a aştepta răspunsul Lui şi excelenţa pe care și-ar dori-o în relaţia cu El. 

Cu alte cuvinte consacrarea lor.

 

Deschiderea anului pentru Companionii din Arad si Bihor

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, rămâne o amintire încărcată de semnificație pentru o bună parte a tinerilor din Conferința Banat. A fost Sabatul în care peste o sută treizeci de adolescenți s-au întâlnit în comunitatea Sintea Mare din județul Arad pentru deschiderea anului de lucru la categoria companioni.

Programul a fost înfrumusețat prin cântece, poezii, fanfară, toate acestea fiind prezentate de tinerii prezenți. Aproximativ patruzeci dintre ei au fost învestiți companioni primind însemnele specifice programului.

La eveniment a participat și pastorul Narcis Ardelean. Ziua s-a încheiat cu o serată în care accentul a fost pus pe cunoaștere, părtășie și bună dispoziție.

 

Claudiu Gâșman / Director Asistent pentru Companioni

 

 

Convocare Adunare Generala Extraordinara

 

 

În conformitate cu Art. 56, punctul 2, lit. a, din Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, se convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, în data de 16 Decembrie 2015, ora 10.00, la Centrul de Evenimente de la Stupini (Brașov).

 

Agenda întâlnirii va cuprinde următoarele puncte:

 

1. Completare locuri vacante Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

 

În urma alegerii 

          - pastorului Marius Munteanu ca Director al Departamentelor Educație și Capelanie în cadrul Diviziunii Inter-Europene;

          - pastorului Ioan Câmpian-Tătar ca Director al Departamentului Administrarea Creștină a Vieții în cadrul Diviziunii Inter-Europene; 

          - pastorului Nelu Burcea ca Director Asociat al Departamentului de Relații Oficiale și Libertate Religioasă în cadrul Conferinței Generale,

se vor completa locurile vacante pentru responsabilitatile de Președinte al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, Director departamente Publicații, Grupuri Etnice, Spiritul Profetic, respectiv Director departamente Comunicare, Relații Oficiale și Libertate Religioasă. 

 

2. Modificari Statutul de organizare si funcționare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. 

 

Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România  

17 Noiembrie 2015

Cernica

 

 

 

Adventistii din intreaga lume, solidari cu cetatenii francezi: Ne rugam pentru Paris, ne rugam pentru Franta!

Conducerea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și membrii săi din întreaga lume și-au declarat sprijinul și au înălțat rugăciuni pentru cetățenii francezi din Paris și din întreaga țară după evenimentele sângeroase care au făcut zeci de victime noaptea trecută.

Franța a declarat stare de urgență, control la frontiere și doliu național după ce ultimul bilanț al tragediei a anuțat 128 de persoane decedate și 300 de răniți, între care 80 în stare critică, în urma seriei de atentate teroriste din Paris.

Mario Brito, președintele Diviziunii Inter-Europene a Bisericii Adventiste, al cărui teritoriu include Franța, și-a exprimat „profunda consternare” în urma tragicelor evenimente din Paris: „Ne exprimăm solidaritatea cu tot poporul francez”.

Președintele a menționat în aceeași declarație că acest atac, împreună cu cel precedent din Liban, soldat cu moartea a cel puțin 43 de persoane, reprezintă un posibil indiciu că „terorismul este în creștere și devine greu de controlat”, subliniază Adventist Review.

Ted NC Wilson, președintele Bisericii Adventiste Mondiale, a declarat că „inimile noastre sunt alături de familiile care suferă în urma tragediei din capitala Franței.”

„Rugați-vă pentru siguranță și pace. Aceste evenimente grave ne arată câtă nevoie avem de Dumnezeu și de dragostea Lui și totodată reprezintă semne care prevestesc cât de aproape este revenirea Mântuitorului.”

Christopher Holland, realizator al emisiunii „It Is Written” din Canada, a declarat că aceste atacuri sunt un indiciu clar că revenirea lui Isus este aproape: „Tragedia de la Paris ne amintește că Satan este teroristul real și încearcă să distrugă pe oricine, pentru că știe că mai are puțină vreme.”

Declarația Diviziunii Inter-Europa s-a centrat pe speranța celei de-a doua veniri a lui Isus: „Ne rugăm ca Domnul să-i mângâie pe cei care se confruntă cu această tragedie. Ne rugăm Domnului nostru pentru întărirea credinței și a speranței a celor care așteaptă revenirea Sa, pentru a stabili o nouă lume în care pacea și respectul reciproc vor domni pentru totdeauna.”

 

Îndemn la precauție și repect față de principiile libertății religioase

 

"Deși atentatele multiple comise la Paris, poartă aparent marca reţelei teroriste Stat Islamic, aceste lucruri nu trebuie să ducă la răzbunări de tip religios sau la îngrădiri ale libertății religioase. 

Principiile libertății religioase aduc beneficii numeroase societății însă nu permit și nu susțin manifestările fanatice și violente. Fanatismul a reprezentat întotdeauna o deviere de la adevăratele valori ale unei religii sau convingeri. 

Libertatea religioasă și relațiile interreligioase trebuie și mai mult promovate iar liderii fiecărei religii trebuie să vină cu soluții și mesaje clare, cu o delimitare clară și publică față de orice act fanatic de o însemnătate mai mare sau mai mică. Răul trebuie curmat înainte să se transforme într-un monstru." a declarat Gabriel Ișvan, directorul de Releații Oficiale și Libertate Religioasă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Muntenia.

 

Informații cu privire la credincioșii adventiști români din Paris 

Pastorul Emanuel Ban ne-a transmis că nu există credincioși adventiști printre cei răniți sau uciși.

Din nefericire, conform MAE, două persoane cu cetățenie română au decedat.

 

Responsabilii Federației franceze au discutat cu Prefectura de Poliție din Paris și au primit recomandarea de a evita orice întâlnire publică în bisericile din Ile-de-France. Ca atare, toate programele publice din Bisericile Adventiste sunt anulate. Acolo unde există această posibilitate, credincioșii se vor întâlni în grupe mai mici, în case particulare.

"Rugați-vă pentru țara în care suntem. Dumnezeu ne va fi alături și în aceste momente!" a mai transmis pastorul Emanuel Ban.

 

 

Notă: O parte importantă a informațiilor au fost traduse de redacția Afirmativ.com

 

Mesajul Presedintelui

Bun regasit!

Brumarel 2015 nu a fost doar luna desfrunzirii sau a culesului ultimelor roade ci si vremea “insamantarilor" de toamna, timpul unor activitati bisericesti de perspectiva, prin continutul agendei sau finalitatea discutiilor. 

Biserici vizitate

Alexandria 1 (TR)

Unii s-ar putea sa retineti ca am mai vorbit in primavara acestui an despre o vizita in aceeasi biserica. Atunci a fost vizita pastorala. De data aceasta, Alexandria 1 a gazduit intalnirea anuala a slujbasilor bisericilor adventiste din judetul Teleorman. Programul organizat de Conferinta Oltenia si condus, pe rand, de toti membrii comitetului administrativ al conferintei, poate reprezenta un model, atat prin desfasurator, cat si prin intensitate. Intr-o sala arhiplina, cu sute de participanti, dupa devotional, la microfon s-au oprit cativa reprezentanti laici ai misiunii teleormanene, care au istorisit minunile Domnului realizate prin proiectele misionare la care sunt “vioara I”: studiu in grupe mici, evanghelizari sustinute de vorbitori laici, grupe misioare in zone fara credinciosi adventisti, “Mamica Inteleapta” - program misionar adresat mamelor cu copii intre 0-4 ani sau viitoarelor mame, “Ridica-te si umbla”, Biblioteca mobila, “O saptamana pentru Dumnezeu”, colportaj, carte misionara din casa in casa, “Adopta 1 tanar pentru 1 an” etc. 

Dupa rapoartele misionare, au urmat “ofertele” departamentelor Conferintei pentru anul misionar tocmai inceput, iar programul s-a finalizat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri adresate Uniunii si Conferintei. 

A fost entuziasmanta intalnirea! “Se-arata zorii…" reformei si redesteptarii. 

Cernica 

In primul Sabat al lunii, vineri seara, am fost amfitrionul serviciului public de predare-primire pentru cele doua posturi de curand numite in scoala: capelan si director general administrativ. Pentru prima pozitie amintita, intre Benjamin Stan (care pleaca pentru slujba de director asociat la Departamentul de Tineret al Uniunii) si George Schiopu (care vine din postul de capelan al LTA Craiova). Pentru a doua pozitie, intre Claudiu Goran (care a revenit in activitatea pastorala la “Invingatori” Bucuresti) si Catalin Barbulescu (pana de curand director al Departamentului de Educatie la Conf. Muntenia). 

Domnul ii ajuta pe toti, pentru ca asa a promis si asa si-au afirmat toti increderea in El.  

Peretu 2 (TR)

Dimineata primului Sabat din Octombrie a inceput cu o ora de rugaciune la aceasta biserica. Intre toate lucrurile incurajatoare descoperite aici - biserica plina de la prima ora a diminetii, muzica de fanfara, spirit al rugaciunii, preocupare pentru directia bisericii - ma opresc la unul mai rar gasit printre noi: comitetul bisericii si pastorul C.Serban m-au invitat la o discutie despre o institutie adventista de invatamant in aceasta localitate. Nu am gasit in multe locuri un asemenea unison pe acest subiect. In ceea ce tine de ei, sunt aproape gata sa inceapa. Ii felicit si le doresc implinire grabnica a acestui obiectiv 

Peretu 4 (TR) - "Ziua Recunostintei”. 

Aceasta intalnire intrata de ani buni in practica liturgica adventista, inseamna a-I spune public “multumesc” lui Dumnezeu pentru darnicia Sa din anul care se incheie, a trai o zi de odihna sub egida “Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile”, a invita vecini si conducatori ai localitatii la o sarbatoare a bucuriei si darniciei, ca o jertfa placuta Domnului. Asa a fost si la Peretu 2, unde a participat si primarul localitatii, impreuna cu sotia dumnealui. Felicitari pastorului C.Serban si comitetului bisericii pentru iniativa si atmosfera! 

Tiganesti (TR) 

Am fost fericit sa raspund invitatiei pastorului P.Serban, “duhovnicul” Bisericilor Adventiste din Tiganesti. Credinciosii celor 3 comunitati s-au adunat la biserica mai mare pentru un serviciu divin in dupa-amiaza Sabatului, ca sa-L sarbatorim pe Domnul si sa vorbim despre viitor. Corul bisericii gazda ne-a adus un spirit militant prin vechi cantari advente, intrebarile de la finalul predicii ne-au dovedit ca fratii si surorile au nazuinte inalte pentru slujirea lor, dialogul particular cu o serie de credinciosi ne-a lasat tuturor linistea ca avem de cine de bizui in cautarile noastre dupa Imparatie, iar activitatile sociale si misionare despre care am aflat mentin inalta apreciere a altor crestini pentru credinciosii nostri. 

Intalniri internationale 

Sesiunea de Toamna a Comitetului Conferintei Generale - Berrien Springs (USA) 

Pentru o saptamana, presedintii de Uniuni din lumea intreaga, reprezentantii credinciosilor laici, impreuna cu liderii mondiali ai bisericii am participat la Consilul Anual, cum i se mai spune acestei sedinte. Agenda de lucru, ampla si proiectata in viitor, este deseori intrerupta in mod intentionat de rapoarte misionare din partea diviziunilor. Pe langa prezenta la sedinte, in pauze sau la incheierea programului, am programat discutii pe subiecte bisericesti sau misionare cu numerosi lideri mondiali (presedinte, vicepresedinti, directori de departamente) pentru a prezenta Biserica din Romania si pentru a pregati viitoare programe desfasurate de Conferinta Generala in Romania. 

Astfel, imi face placere sa va anunt ca presedintele Conferintei Generale, fr. Ted Wilson ne va vizita tara in urmatorii doi ani. In 2016 pentru o vizita pastorala aranjata negociata din toamna trecuta. In 2017, va reveni pentru o campanie personala de evanghelizare, impreuna cu o echipa de la sediul mondial la bisericii. A fost optiunea presedintelui Wilson de a trece Romania pe lista celor 5 tari in care va prezenta serii misionare, pe durata acestui mandat: 2016 - Rwanda, 2017 - Romania, 2018 - India, 2019 - Japonia si 2020 - Papua Noua-Guinee. 

Am votat in Comitetul Administrativ ca in 2016 sa aniversam 20 de ani de la NET 96. Obiectivul acestui eveniment este sa reaprindem, prin dumneavoastra, cautarea dupa Cuvant a celor care au participat cu 20 de ani in urma la acest program misionar, dar s-au indepartat intre timp de Domnul si de biserica Sa. Astfel, intre 11-13 nov. 2016, fr. Mark Finley va prezenta din Romania o serie scurta misionara (vineri, sambata, duminica) program ce poate fi preluat, prin satelit, in toate bisericile din tara noastra. 

In 2018, vom aniversa 20 de ani de la NET 98, de aceasta data prin vizita in Romania a pastorului Dwight K.Nelson. 

Pentru ultima saptamana a lunii aprilie 2016, am programat impreuna cu colegii administratori, cea de-a doua intalnire de instruire pentru toti liderii bisericii din tara noastra, prin seminarul de leadership sustinut de fr. Lowell Cooper, fost vicepresedinte al Conferintei Generale, in prezent asistent personal la acestuia. 

Andrews University 

A doua zi dupa incheierea Comitetului Conferintei Generale a inceput la Andrews University Simpozionul International “Darul Profetic in Biblie si in istorie”, cu ocazia comemorarii in 2015 a 100 de ani de la decesul sorei White, prilej de a participa la o serie de comunicari stiintifice pe acest subiect. In subsidiar, am continuat intalnirile oficiale, de aceasta data cu reprezentanti ai lumii academice, pentru posibile colaborari viitoare. In dupa-amiaza Sabatului m-am intalnit cu studentii romani inmatriculati la diferite programe de studii (BA, PhD) de la aceasta celebra universitate, impreuna cu fr. Barna Magyarosi - secretarul general al EUD si prof. R.Chelbegean, membru al corpului profesoral al Andrews University. 

Comitetul Executiv al Diviziunii Inter-Europene - Bucuresti

Pentru prima oara in istoria acestui for european al bisericii noastre, Diviziunea a decis sa organizeze Comitetul de Buget in Romania. La aceasta sedinta de sfarsit de an, participa in calitate de membri ai comitetului toti presedintii de Uniuni, delegatii laici, conducatorii institutiilor diviziunii si bineinteles membrii comitetului administrativ al Diviziunii, carora li se alatura ca invitati secretarii si trezorierii uniunilor. La aceasta intalnire au participat, ca invitati si cei 6 presedinti de conferinte din Romania. 

Le multumesc si pe aceasta cale celor doi colegi administratori, S.Tomoiaga si E.Calugaru, alaturi de secretarele  A.Brad, A.Chirileanu si C.Dumitras, celor doi colegi de la Departamentul de Internet (D.Grigore si M.Marian), asociatului directorului de tineret (B.Stan), conducerii si tehnicienilor CMA, administratiei ITA, pastorilor din Labirint, grupului de elevi ai LTA Bucuresti (care au asigurat protocolul), dirijorului T. Oprea, prezentatorului N.Iacob, corurilor din Moisei si Gloria Dei, grupurilor LTA, Voces, Royal Singers, tuturor deci, pentru o impresionanta mobilizare personala si institutionala, in calitate de gazde. 

Obiectivul nostru de Sabat a fost sa folosim prilejul prezentei acestei delegatii europene (aprox. 100 persoane) si sa prezentam sustinut si profesionist imaginea adventismului din Romania, la el acasa. Cum probabil stiti, vineri seara programul a fost gazduit de Biserica Labirint din Bucuresti, in dimineata Sabatului ne-am inchinat la Cernica, iar dupa-amiaza am organizat un concert extraordinar la Palatul Parlamentului, sustinut de Corul si Orchestra Nationala Adventista “Gloria Dei”, adresat oaspetilor si colaboratorilor institutiilor noastre din capitala (ADRA, ASUP, CMA, EVS, ITA, Semnele Timpului, Sola Scriptura). 

Ultima ora!  

Cea mai buna veste din partea Domnului pentru aceasta saptamana vine dinspre familia Sirbu. Romica a fost zilele trecute la Uniune si chiar a participat, pentru cateva ore, la o parte a sedintei de comitet administrativ. In restul timpului isi continua recuperarea, cu o foarte buna stare de spirit si un echilibru fizic de exceptie. Laudati pe Domnul! 

Pana la urmatoarea intalnire lunara pe aceasta cale, va doresc Sabate cu Hrana buna, biserici cu participanti fericiti, familii pline de dragoste, realizari misionare. Intr-un cuvant, binecuvantare! 

 

Al vostru, 

Marius Munteanu

Subcategorii