Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Noi resurse in domeniul libertatii religioase


“Având în vedere importanța sistemului academic în ceea ce privește consolidarea unei culturi a libertății religioase, acestui domeniu i-a fost acordată o atenție deosebită. Am  urmărit pe de o parte atragerea interesului personalităţilor din lumea academică pentru subiectul drepturilor omului, în general, şi al libertăţii religioase şi de conştiinţă, în special iar pe de altă parte dotarea universităților importante cu lucrări de calibru în acest domeniu, prezent destul de timid în aria obișnuită a intereselor” a declarat Nelu Burcea, președintele Asociației Conștiință și Libertate din România, în contextul dezbaterilor având ca subiect libertatea religioasă şi de conştiinţă, organizate luna aceasta în Sala Drepturilor Omului din cadrul Palatului Parlamentului României și în cadrul cărora au fost lansate mai multe publicații importante în acest domeniu. 

Iată o scurtă prezentare a acestora:

 

1. Jurnalul Libertății de Conștiință 2014 

Ajuns la a doua ediție, Jurnalul Libertății de Conștiință reprezintă prima încercare autohtonă de o asemenea anvergură de a oferi spațiu și atenție subiectului libertății religioase și de conștiință fiind o lucrare esenţială în spațiul academic românesc.

Similar cu prima ediție, conținutul consistent de peste 700 de pagini la care şi-au adus contribuţia personalităţi românești și străine din domeniile esențiale subiectului (politică, mediul academic, specialiști în drepturile omului), reprezintă o resursă de bază pentru cei interesați de subiectul libertății religioase. 

Editată la editura IARSIC, din Franța și coordonată de Mihnea Costoiu, Liviu-Bogdan Ciucă și Nelu Burcea, ediția din 2014 a Jurnalului Libertății de Conștiință, se concentrează pe abordarea în contextul globalizării a legăturilor dintre legislație, religie și libertate. 

 

2. Drepturile omului și libertatea religioasă în lume: un nou echilibru sau noi provocări? - ediție specială a jurnalului Conștiință și Libertate. 

 

Editat de Liviu Olteanu, Secretar General al Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase, volumul prezintă o perspectivă holistică a domeniului îmbinând armonios texte și mesaje istorice cu perspective actuale și aplicate în domeniul libertății religioase. 

În primul capitol au fost republicate scrisori și fragmente din unele dintre articolele publicate de foștii secretari și președinți ai comitetului onorific al IADRL, printre care și Dr. Jean Nussbaum. 

Acesta și-a început activitatea în 1946, fiind fondatorul IADRL și cel care a lansat jurnalul „Conștiință și libertate” în anul 1948. Doctorii Pierre Lanarès, Gianfranco Rossi, Maurice Verfaillie și Karel Nowak au apărat, de asemenea, principiul libertății religioase.

În acea perioadă IADRL a colaborat cu președinți ai comutetului onorific precum Dna. Eleanor Roosevelt, Edgar Faure, Dr. Albert Schweitzer, René Cassin, Leopold sedar Senghor și Mary Robinson, toate aceste persoane având un stil, o influență și o experiență care le-au permis să joace un rol major în domeniul drepturilor omului și al libertății religioase.

În cel de-al doilea capitol intitulat „Drepturile omului și libertatea religioasă în lumea de astăzi: un nou echilibru sau noi provocări?” se regăsesc articole remarcabile ale actualului Secretar General al Națiunilor Unite, Dl. Ban Ki-moon, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, fostul Secretar General al Națiunilor Unite, Dl. Kofi Annan, și un interviu excelent și profund cu profesorul Heiner Bielefeldt, raportor special ONU pentru libertate religioasă. 

În cel de-al treilea capitol sunt oferite exemple diferite și în mod special interesante de libertate religioasă, prezentate de personalități importante precum Emiliano Timiadis, Episcop al Bisericii Ortodoxe, Pietro Pavan, Cardinal al Bisericii Romano-Catolice, profesorul Ganoune Diop, reprezentant al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și profesorul Mohamed Talbi, reprezentant al comunității musulmane. 

 

3. Espace public et communication de la foi – coordonatori Prof. dr. Ștefan Bratosin și Conf. dr. Mihaela Alexandra Tudor

Lucrarea  abordează legătura dntre credință, comunicarea acesteia și spațiul public și identifică problemele izvorâte din această relație complexă. Printre acestea se numără comunicarea credinței într-o societate secularizată, diferențele comunicării în societățile plurireligioase și în cele cu o religie dominantă, reușind să construiască o perspectivă a experiențelor de comunicare în structuri sociale și organizații deosebit de diferite. 

La eveniment au fost prezenti aproximativ 120 de lideri din universităţi importante din România, dar şi din universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, alături de oficiali de top și specialiști internaționali. 

 

Biserica Adventista "Bethel" din Buzau are noua noi membri

Sâmbătă 25 octombrie 2014 biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ”Bethel” din Buzău a fost martora unui eveniment deosebit. Sub imperiul emoției dar cu multă hotărâre nouă persoane au pășit în apa botezului. 

Evenimentul a fost unul emoționant atât pentru candidații de botez cât și pentru asistență din întreg districtul prezentă la această ocazie. 7 din cele 9 persoane botezate, cu vârsta între 33-85 de ani au venit din afara bisericii  Adventiste prin lucrarea sinceră și devotată a membrilor din districtul ”Bethel”, Buzău.

Îndemnul spiritual a fost transmis de către pastorul Claudiu Goran, directorul economic al Institutului Teologic Adventist, Cernica care a accentuat avantajul unei noi șanse pe care ne-o oferă Dumnezeu. 

Botezul a fost oficiat de către pastorul local Adrian Andrei iar acordurile muzicale au fost aduse de către grupul bărbătesc ProDeo.

”Toată săptămâna m-am rugat lui Dumnezeu să mă țină în viață și sănătoasă să pot primi botezul” a fost declarația unei candidate de botez. ”La câte a făcut Dumnezeu pentru mine cu tot dragul las lumea aceasta pentru El” a afirmat un alt candidat.

Transformarea interioară va fi vizibilă de acum înainte în viața acestor persoane care sunt hotărâte să transmită și altora bucuria ce au cunoscut-o ei.

 

pastor Adrian Andrei / Buzău

Biserica Adventista lanseaza prima sa Biblie de studiu pentru femei

Departamentul Misiunea Femeii al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a lansat luna aceasta Biblia pentru femei, prima Biblie de studiu creată de Biserica Adventistă special pentru femei.

Biblia pentru femei, publicată de Safeliz Publishing House, este o versiune New King James a Bibliei care oferă mai mult de 100 de comentarii, materiale de studiu și prezentări ale personajelor biblice feminine importante sau mai puțin cunoscute.

Toate articole au fost scrise de femei adventiste.

Directoarea Departamentului Misiunea Femeii Heather-Dawn Small a spus că ea speră ca noua resursă să încurajeze femeile să citească mai frecvent Biblia.

„Suntem foarte fericite că am putut oferi această resursă pentru a le încuraja pe surorile noastre din toată lumea în călătoria lor alături de Dumnezeu, pentru a motiva femeile care nu prea citesc Biblia să o facă”, a spus Small. „Am dorit să le oferim femeilor instrumente care pot fi folosite în studiul personal al Bibliei și atunci când le oferă studii biblice altora.”

Small a spus că a încercat să realizeze acest proiect timp de patru ani, însă fără succes. Safeliz, o editură adventistă din Spania, a abordat-o în urmă cu 18 luni. Cele două entități au petrecut următoarele cinci luni adunând articole ale scriitoarelor adventiste din toată lumea.

Principalele patru autoare sunt Jo Ann Davidson, profesoară de teologie sistematică la Seminarul Teologic Adventist din cadrul Universității Andrews; Carla Gober, directoarea centrului pentru viață spirituală din cadrul Universității Loma Linda, Elizabeth Talbot, vorbitor/director al Institutului Biblic Isus 101; și Hyveth B. Williams, profesoară de omiletică a Seminarului Teologic Adventist din cadrul Universității Andrews.

Biblia pentru femei include și articole scrise de mai mult de 40 de alte femei din toată lumea. Aceasta include, de asemenea, fotografii ale unor opere originale cu privire la femei din Biblie, ca și o serie de studii biblice. „O femeie ar putea oferi oricui studii biblice, folosindu-se de Biblia ei”, a spus Small.

Președintele Bisericii Adventiste Ted N. C. Wilson, s-a rugat pentru cele ce vor folosi noua Biblie pentru femei în cadrul Consiliului Anual ce a avut loc săptămâna trecută, spunând că aceasta va fi o binecuvântare pentru femei din toată lumea.

Biblia pentru femei este disponibilă în engleză, franceză și spaniolă la adventistbookcenter.com.

ANN

Liderii universitatilor au dezbatut legaturile dintre legislatie, religie si libertate

120 de lideri din universităţi importante din România, dar şi din universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, alături de oficiali de top și specialiști internaționali, au participat săptămâna aceasta la sesiunea internațională de cercetări ştiinţifice având ca subiect libertatea religioasă şi de conştiinţă, organizată în Sala Drepturilor Omului din cadrul Palatului Parlamentului României.

Iniţiat de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate în colaborare cu Comisia Juridică din Camera Deputaților, evenimentul a oferit posibilitatea unei dezbateri mai largi cu privire la abordarea în contextul globalizării a legăturilor dintre legislație, religie și libertate.  

Din această perspectivă, reprezentanții instiuțiilor de învățământ superior au avut posibilitatea de a înțelege și a reflecta mai bine la promovarea și implementarea în cadrul Univeristăților a principiilor libertății religioase dar și de a avea un rol proactiv, promovând aceste principii prin dezbateri și stimularea de lucrări științifice în acest domeniu. 

„Ne-am dorit foarte mult ca liderii responsabili cu educația următoarelor generații să înțeleagă beneficiile promovării unei culturi plurireligioase și nu doar de tolerare a celor cu o altă religie decât cea a majorității populației dintr-o anumită zonă geografică. Este important ca mesajul pe care îl transmitem următoarelor generații să fie unul de pace și respect, bazat pe valorile demnității umane“ a declarat Nelu burcea, președintele Asociației Conștiință și Libertate. 

În acest context, domnul Bogdan Ciucă, coorganizator al evenimentului s-a referit la importanța înțelegerii libertății și a bazelor ei de către cei care lucrează în „fabrica de legi“ a țării (Parlament): 

„Atunci cand vorbim de libertate este important cum o folosim. Este precum un cuțit care poate fi util sau periculos însă atunci cand vorbim de constiinta nu putem vorbi de conotații ci doar să constatăm dacă există sau nu“ În plus, a continuat Bogdan Ciucă, „valoarea libertatii este data de constiinta și de felul în care ne raportăm la aceasta. Este dată de felul în care ne raportăm la libertatea de conșiință și a celor de lângă noi și cum reușim să o repsectăm, nu pentru că ne este impus ci pentru că așa simțim. „

Referindu-se la aspectele juridice, domnul Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru Culte, a amintit, că, atunci „când ne referim la legislație, putem discuta calitatea unei legi, intenția acesteia sau viziunea politică din spatele legii, însă la fel de important este ca legea respectivă să fie aplicată și respectată în cele mai mici detalii. Aceasta este rigoarea statului de drept care în România s-a construit greu și anevoios, dar care trebuie să ne fie în permanență o precupare pricipală pe drumul lung al democrației.“

La eveniment au luat parte și domnii Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe,  Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru Culte, dr. John Graz, președinte International Religious Liberty Association, prof. dr. Ganoune Diop, director adjunct și reprezentantul International Religious Liberty Association la ONU precum și dr. Nelu Burcea, președinte Asociația Conștiință și Libertate din România.

„Prezența oficialilor țării noastre, a arătat atât în plan intern cât și extern hotărârea României de a merge în direcția respectării totale a libertății religioase, chiar dacă, pe alocuri, în urma ignorărilor principiilor biblice ale libertății dar și a legilor țării, anumite persoane se dedau la fapte reprobabile. Acestea, avem încrederea că mai devreme sau mai târziu vor fi sancționate, legal și spiritual“ a mai menționat Burcea. 

Atât John Graz cât și Ganoune Diop au apreciat pașii importanți făcuți de România în ultimii 25 de ani în domeniul respectării libertatii de constiinta si a religiei, remarcând, pe lângă rolul liderilor politici și ai celorlalte culte, eforturile constante realizate de Asociația Constiinta si Libertate. 

„Am găsit în România o voință extraordinară în a construi pe termen lung și pe teren solid. Evenimentele au căpătat o amploare și o recunoaștere constantă la nivelul specialiștilor, liderilor politici și ai societății! Vă felicit pentru acest lucru! „ a menționat Graz.

Printre principalii susținători ai libertății religioase și ai separării Bisericii de Stat au fost apreciați în mod special liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. 

Luând cuvântul, Marius Munteanu, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a menționat că "încă de la inceputurile existentei sale, Biserica Adventista de Ziua a Saptea a fost preocupata sa-si defineasca pozitia cu privire la libertatea religioasa si de constiinta si implicit la relatia dintre Biserica si Stat". 

De asemenea, Eduard Călugăru, trezorierul Bisericii, a amintit faptul că motivația acestei investiții constante de timp, energie și fonduri substanțiale pentru apărarea și promovarea liberății religioase, nu vine doar din necesitatea apărării propriilor credincioși „așa cum mulți ar putea fi tentați să creadă“ ci din dragoste. „ Dacă Dumnezeu ne-a iubit într-atat incat sa ne dea liberul arbitru, cine suntem noi sa rapim acest drept semenului nostru?“ a menționat în acest sens Educard Călugăru. 

În același context, secretarul Bisericii Adventiste, pastorul Ștefan Tomoiagă a făcut un apel la o mobilizare în favoarea libertății „Valorile creştine ne arată o alternativă la globalizare. Este o “globalizare de contracarare” care îi împuterniceşte pe oamenii lui Dumnezeu ‘să facă dreptate, să iubească mila şi să umble smeriţi’ (Mica 6:8). Ceea ce trebuie globalizat este o cultură a toleranței ce uneşte pacea cu dreptatea în căi care sunt vizibile şi tangibile în vieţile popoarelor şi comunităţilor. Suntem provocaţi să globalizăm un etos care respectă şi protejează viaţa umană cu drepturile umane în aşa fel încât ’toţi să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug’(Ioan 10:10) aşa cum Dumnezeu intenţionează”.

 

NOTA: Având în vedere complexitatea temei și a numărului de intervenții, o relatare pe larg a evenimentului va putea fi urmărită în cadrul emisiunilor viitoare  Dreptul la Opinie / Speranta TV 

In promovarea tolerantei, dialogului inter-religios si interconfesional, politicienii, mass-media, formatorii de opinie, alaturi de inaltii clerici, au un rol foarte important

„Promovarea dialogului interconfesional şi susţinerea politicilor de prevenire a conflictelor interreligioase, a oferit României un mare avantaj, cel al stabilității sociale. Prin susținerea libertății religioase, precum şi prin condamnarea oricărui atac asupra unor comunităţi religioase, România a câștigat în plus o mai mare coeziune socială, dovedind faptul că acest lucru se datoreaza si acestui dialog interereligios promovat.“ a declarat Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe, în deschiderea sesiunii internaționale de cercetări ştiinţifice având ca subiect libertatea religioasă şi de conştiinţă, organizată în Sala Drepturilor Omului din cadrul Palatului Parlamentului României.

Iniţiată de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate în colaborare cu Comisia Juridică din Camera Deputaților, această sesiune de comunicări ştiinţifice reprezintă un prilej de întâlnire a personalităţilor marcante din lumea academică naţională şi internaţională, din zonele ştiinţelor politice, filosofiei, ştiinţelor juridice şi teologiei.

Adresându-se atât oaspeților străini, cât și audienței formate din reprezentanți a numeroase Universități din țară, în cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat importanţa desfăşurării activităţii religioase a tuturor cultelor fără nici un fel de restricţii, potrivit normelor şi tradiţiilor proprii, în conformitate cu credinţele, doctrinele religioase şi ritualurile specifice fiecărora dintre ele. „România susţine libertatea de religie, toleranţa religioasă, nediscriminarea pe motivul convingerilor religioase, precum şi condamnarea oricărui atac asupra unor comunităţi religioase şi este implicată activ în acţiunile si activităţile comunităţii internaţionale în promovarea acestui dialog”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean. 

Cu acest prilej, Titus Corlățean a subliniat și rolul important pe care îl au și politicienii, mass-media, formatorii de opinie, pe lângă înalții clerici, în promovarea toleranței, dialogului inter-religios și interconfesional și, în consecință, în asigurarea unui climat bazat pe respect reciproc indiferent de orientarea religioasă.

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat, de asemenea, necesitatea asigurării unui mediu intern de securitate în care individul să se regăsească în sistemul de valori al societăţii. „Asigurarea securităţii individului ajută la întărirea unităţii de voinţă şi acţiune a comunităţii sociale şi descurajează fenomenele de înstrăinare care stau la baza a numeroase forme de comportament antisocial”, a arătat în acest context Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul afacerilor externe a făcut referire la rolul diplomaţiei româneşti în gestionarea relaţiilor cu organizaţiile şi cultele religioase din ţările în care trăiesc românii din străinătate. „Unul din obiectivele fundamentale ale politicii externe româneşti este păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor, conform standardelor internaţionale în materie şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti de peste hotare. Un rol semnificativ în prezervarea identităţii  româneşti şi promovarea culturii îi revine acţiunii spirituale în comunităţile româneşti din străinătate”, a subliniat ministrul Titus Corlăţean.

În încheiere, şeful diplomaţiei române a reiterat că diversitatea culturală şi religioasă reprezintă o resursă în dezvoltarea societăţii şi că actualul proces de reflecţie asupra construcţiei europene propune şi o redefinire a identităţii naţionale, dar nu în funcţie de elementele care ne despart, ci de setul de valori comune.

 

„Este necesara acceptarea pluralismului religios, si nu doar tolerarea celorlalti"

„Este necesară acceptarea pluralismului religios, şi nu doar tolerarea celorlalţi", a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, la dezbaterea cu tema "Legislaţie, religie şi libertate. O abordare în contextul globalizării", organizată la Parlament de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate şi Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Chiar dacă anumite state, își asumă prin Constituție sau legi respectarea libertății religioase individuale și a neutralității statului în raport cu toate cultele și convingerile religioase alături de o egală deschidere față de toate cultele religioase, opiniile generale ale participanților la eveniment au fost că acest fapt este insuficient pentru asigurarea unui grad înalt de confort al libertății religioase.

În acest context, domnul Mihnea Costoiu a amintit că este necesară recunoașterea și acceptarea pluralismului religios și nu doar tolerarea celorlalți, menționând că „ deși legislația trebuie să fie suficientă pentru asigurarea unui climat religios confortabil, pentru prevenirea și sancționarea oricăror abateri, este la fel de multă nevoie de o aplecare mult mai serioasă a guvernelor și reprezentanților religiilor în general asupra educației permanente a propriilor aparținători cu privire la înțelegerea și acceptarea realității și beneficiilor unui pluralism religios la nivel global și local.“

„Această stare de fapt“, a continuat dumnealui, „a acceptării existenței unor convingeri contrare cu ale noastre nu înseamnă renunțarea la propriile convingeri ci înseamnă că am ajuns să ne respectăm alegerile.“

Ministrul Mihnea Costoiu a subliniat totodată că educația poate juca un rol major în depășirea acestor probleme.

'Până când nu ne vom ocupa de educarea în acest spirit al acceptării diversității religioase, problemele vor reveni și uneori ne vor depăși. Istoria se poate repeta oricând. Să nu uităm că legile au putere doar dacă sunt aplicate, doar dacă sunt făcute independent de preferințele noastre individuale și de scopurile noastre vremelnice. Cred că baza acestei educații o reprezintă comunicarea și aceasta trebuie adaptată la o formă deschisă de înțelegere', a arătat Mihnea Costoiu.

Potrivit lui Costoiu, pentru discreditarea anumitor minorităţi, unii dintre liderii religioşi din diferite zone ale lumii "folosesc uneori un limbaj specific peiorativ, acoperind chiar definiţii învechite, care mustesc de stereotipuri".

Demnitarul a mai spus, cu acelaşi prilej, că fără o educaţie solidă în privinţa libertăţii religioase se poate ajunge la "stereotipuri, prejudecăţi şi excluderea minorităţilor religioase din viaţa socială".

În opinia sa, libertatea religioasă este deasupra oricărei ţări şi este de dorit ca fiecare naţiune să facă toate eforturile pentru a o proteja. "Legătura dintre om şi divinitate este individuală, însoţită de o responsabilitate individuală. Nimeni şi nimic nu are dreptul să intervină să spună unei persoane cum să se roage, cărui Dumnezeu să se roage", a ţinut să sublinieze Costoiu.

 

Dr. John Graz "vizionarul global, care inspira si construieste solutii adecvate la nivelul guvernelor si diplomatiei internationale” primeste din nou aprecierea oficiala a Romaniei

John Graz, secretar general al International Religious Liberty Association a primit titlul de Doctor Honoris Causa a al Universității „Valahia“ din Târgoviște, ca simbol al aprecierii academice dar și al respectului față de implicarea acestuia în activitatea de dezvoltare si avansare a libertatii religioase in tara noastra. 

Titlul de Doctor honoris causa (doctor datorită meritelor) este un titlu onorific, acordat în special persoanelor care s-au distins în anumite domenii profesionale, sociale sau politice.

Numindu-l “un vizionar global, care inspiră și construiește întotdeauna soluții adecvate la nivelul guvernelor și diplomației internaționale”, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică din România, a salutat în alocuțiunea sa preocuparea instituţiilor de învăţământ superior din România, pentru atragerea numelor importante ale cercetării moderne, al personalităţilor cu un parcurs profesional și didactic exemplar, 

“Felicit Universitatea Valahia din Târgoviște pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unei remarcabile personalităţi a domeniilor Drepturilor Omului, Diplomației și Dialogului Interreligos, unui om a cărui viaţă s-a clădit pe lupta pentru promovarea și respectarea a două drepturi fundamentale ale ființei umane: libertatea de conștiință și religioasă, dr. John Graz, președinte al International Religious Liberty Association.”

De asemenea, Ministrul Costoiu, și-a manifestat încrederea “că bunele relaţii, cooperarea dintre universităţile româneşti şi International Religious Liberty Association, dintre reprezentanţii României și experții Asociației pe care, cu succes și viziune, o conduceți, vor avea, şi în viitor, o linie ascendentă, spre folosul cunoaşterii și dezvoltării acestui domeniu amplu dar legat fundamental de pacea și fericirea cetățenilor din orice țară, al promovării și respectării libertății de conșiință și libertății religioase.

Profesor dr. Petre Mareș, decanul Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, dr. Ionel Didea, rectorul Universității din Pitești, precum și dr. Mihai Pascu Coloja, rectorul Universităţii de Petrol Gaze din Ploieşti, în calitate de membrii ai Comisiei de Evaluare al dosarului,  au apreciat în cadrul alocuțiunilor (Laudatio) rolul și personalitatea lui John Graz. 

După acest moment, John Graz a primit distincția și a rostit un scurt discurs în care a amintit motivația activității sale și sursa energiei în acest domeniu sensibil al drepturilor fundamentale. 

În final, mulțumind pentru distincție, John Graz a spus că aceasta reprezintă „o mare onoare și o încurajare pentru echipa sa“ și de asemenea că mesajul pe care doresc să îl transmită și să îl întipărească în mintea tuturor este în acord cu Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea gindirii, de conștiință și religie“.

 

John Graz și România

 

John Graz a cultivat întotdeauna relaţii bune cu Secretarul de Stat pentru Culte şi a organizat întâlniri speciale cu ambasadorii României la Washington la sediul asociaţiei pe care o conduce şi a vizitat bisericile şi autorităţile din România aproape anual, începând cu 1987.

În colaborare cu Asociaţia „Conştiinţă şi Libertate”, el a susținut numeroase seminarii pentru autorităţile locale şi regionale din peste 20 de localităţi din România. Câteva dintre cărţile şi articolele dânsului sunt traduse şi în limba română. Intervievat de către posturi de radio, televiziune sau de reporteri ai ziarelor, dr. Graz a oferit o susţinere puternică autorităţilor care au luat atitudine în favoarea libertăţii religioase. 

Dr. John Graz, a urmărit îndeaproape evoluțiile României, pe care o vorbește de bine în discursuri și în scris, şi a decis organizarea celei de a IX Conferințe a Experților în materie de Libertate Religioasă la București ca un gest de recunoaștere a evoluțiilor României în domeniul democrației, drepturilor omului și a libertății religioase.

În 15 decembrie 2004, printr-un decret semnat de Preşedintele României Ion Iliescu, lui John Graz i s-a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Comandor.

 

John Graz – o prezentare generală a activității și personalității

 

Dr. John Graz este atât cetăţean elveţian, cât şi cetăţean francez. Acesta a crescut într-o familie care accepta diversitatea religioasă, fiind implicat în promovarea şi apărarea libertăţii religioase şi fiind implicat în relaţii interconfesionale încă din perioada studenţiei. Fraţii şi sora mamei sale s-au alăturat Aliaţilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar bunicul său a murit în lagărul de concentrare din Dachau, Germania, deoarece i-a ajutat pe evrei şi Rezistenţa franceză.

Dr. John Graz a călătorit în aproape 100 de ţări pentru a promova şi apăra libertatea religioasă a tuturor oamenilor. El a organizat patru congrese mondiale de libertate religioasă şi a iniţiat mai mult de 50 de congrese şi simpozioane internaţionale, pe cinci continente. Dr. Graz este iniţiatorul festivalurilor de libertate religioasă – cele mai mari reuniuni pentru libertate religioasă organizate vreodată. Festivalurile au fost organizate în toată lumea, iar unele dintre ele au atras pe stadioane mai mult de 40.000 de oameni. Începând din anul 2006, la aceste evenimente au participat în jur de 250.000 de oameni.

Cu toate că dr. John Graz și-a început activitatea în zona pastorală, unde a dat dovadă de reale calități spirituale și abilități semnificative pedagogice, și-a continuat cu succes cariera publică ajungând directorul rețelei de radio AWR France. Intrarea lui dr. John Graz în activitatea diplomatică și de lobby, s-a petrecut în 1985 ca director al Departamentului de Relaţii Publice din cadrul Association Internationale pour la Défense de la Liberté Religieuse din Europa. Din 1995 a devenit reprezentantul IRLA la Organizaţia Naţiunilor Unite între 1995 și 2000. 

Din anul 1995, dr. John Graz este secretarul general al International Religious Liberty Association (IRLA), care este cea mai veche asociație pentru libertate religioasă fiind constituită în 1893 de către Eleanor Roosevelt și se dedică apărării și promovării libertății religioase a oamenilor de orice religie. 

Prin competențele manageriale și prin viziunea de extindere la nivel internațional, dr. Graz și-a demonstrat spiritul inovator și de creativitate, extinzând această organizație nonguvernamentală și apolitică prin asociații afiliate și partenere, în 80 de țări.

Luându-se în calcul expertiza si profesionalismul Domniei Sale, în 31 ianuarie 2002 a fost invitat ca vorbitor special în cadrul Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Rusia pentru a discuta pe tema libertății religioase și a progresului păcii la nivel internațional, împreună cu cele mai importante personalități religioase din lume. 

Din anul 2002, dr. John Graz este secretarul Conferinţei Comuniunilor Mondiale Creştine, un grup de lideri religioşi de la nivel mondial, care reprezintă două miliarde de creştini. În urma acestor evenimente, organizația condusă de dr. Graz a devenit cu mult mai vizibilă primind recunoașterea Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite, apreciindu-se prin această recunoaștere aportul important adus de organizația pe care o conduce dr. Graz la bunăstarea și pacea națiunilor. În prezent, dr. John Graz este și membru al consiliului de conducere al International Academy of Religious Freedom și producător executiv al emisiunii TV „Faith and Freedom”.

În data de 13 ianuarie 2011, dr. Graz a primit „National First Freedom Award”,  împreună cu Asma Jahangir, Raportorul Special al Naţiunilor Unite pentru Libertatea Religioasă și de Conştiinţă. Premiul a fost acordat de First Freedom Center care este o organizaţie neutră din punct de vedere religios şi politic şi apără dreptul la libertate religioasă şi de conştiinţă din 1984.

În cadrul congresului organizat pe data de 26 aprilie 2012 în Punta Cana, dr. John Graz a primit „Life Commitment Award”, iar în data de 10 octombrie 2013 a primit premiul Internaţional pentru Libertate Religioasă din Washington DC, oferit de International Center for Law and Religion Studies, şi de J. Reuben Clark Law Society. Dr. Graz este, de asemenea, membru al Christian World Communion și consilier al „Christian World Council of Churches Committee și membru al consiliului de conducere al International Academy of Religious Freedom.

Rezultatele ştiinţifice şi larga recunoaştere internaţională de care se bucură dr. Graz au la bază o solidă şi temeinică pregătire. Preocupat mereu de cunoaștere și dotat cu reale aptitudini de cercetător, este mereu interesat de tot ceea ce este perfectibil și are un puternic simț al răspunderii profesionale și civice. Domnia Sa este absolvent al Facultății de Teologie din Collonges-sous-Salève, Franţa, promoția 1971. De asemenea, este licenţiat în istorie la Universitatea Montpellier, Franţa, promoția 1973, deține un master în istorie la Universitatea Paul Valery, Montpellier, Franţa, promoția 1974. Din anul 1986, John Graz este doctor în istorie, titlul fiindu-i oferit de celebra Université Sorbonne, din Paris.

Accentuând implicarea în dezvoltarea managementului academic, ținându-se cont de abilitățile Domniei Sale în domeniul diplomației, al dialogului interconfesional și cel al relației dintre stat și biserică, a fost numit director pentru Relaţii Externe al International Center on Government and Religion din cadrul Andrews University.

Cărțile lui John Graz au fost traduse în mai mult de zece limbi însă, dincolo de activitatea diplomatică remarcabilă și de personalitatea Domniei Sale cu aplecare deosebită spre cunoaștere, spre cercetare, se poate remarca un spirit blând înțelept, un intelectualul desăvârșit, pedagog și slujitor în frumosul domeniu al religiei, libertății și al cunoașterii. 

Orientat cu fața înainte, dr. John Graz rămâne un vizionar a cărui gândire reușește să inspire multe generații și a cărui atitudine stârnește de fiecare dată reacții constructive la nivelul guvernelor și diplomației internaționale. Prestigiul profesional și uman creează o alură a unei adevărate activități strălucitoare în slujba semenilor. Frumusețea îmbinării dintre modestie și prestigiu, dintre viziune și realism, dintre dorința exacerbată de a învăța și nivelul înalt profesional, nivelul de expert se întâlnesc cu succes în personalitatea lui John Graz și reusesc să conviețuiască.

Ganoune Diop, Doctor Honoris Causa al Universitatii Valahia din Targoviste!

Alături de John Graz, Ganoune Diop, secretar general adjunct al International Religious Liberty Association, a primit titlul de Doctor Honoris Causa a al Universității „Valahia“ din Târgoviște, ca simbol al implicării sale în activitatea de dezvoltare si avansare a libertatii religioase având la bază ideea demnității umane. 

„Astăzi, este pentru a doua oară când am ocazia să particip la un eveniment ceremonial deosebit. Felicit Universitatea Valahia din Târgoviște pentru acordarea titlui de Doctor Honoris Causa unei remarcabile personalităţi al cărui interes față de ideea demnității umane ca bază a tuturor drepturilor fundamentale a făcut posibilă realizarea unei noi platforme a discuțiilor între oameni din diferite contexte religioase și filosofice și a creat punți de legătură, aducătoare de pace și bună înțelegere.

Dr. Ganoune Diop, a dovedit încă de la început, alături de dr. John Graz, un atașament real față de țara noastră și față de nevoile sale. Sprijinul arătat dezvoltării activității de cercetare și editoriale în acest domeniu precum și pregătirile de specialitate oferite autorităților și liderilor religioși ne oferă perspectiva continuării acestor demersuri și interese.“ 

La fel ca și în cazul lui John Graz, Ministrul Costoiu, și-a manifestat încrederea că legătura cu România va cunoaște o evoluție pozitivă și, de asemenea, că „spiritul inovativ, de identificare a noi soluții, aplicabile global, va transcede și va întări cooperarea dintre universităţile româneşti şi cele în cadrul cărora prof. dr. Ganoune Diop va continua activitățile didactice“

Profesor dr. Constantin Pehoiu, decanul Facultății de Științe Umaniste, dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, precum și dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţi „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, în calitate de membrii ai Comisiei de Evaluare al dosarului,  au apreciat în cadrul alocuțiunilor (Laudatio) rolul și personalitatea lui Ganoune Diop.  

După  primirea distincției, dr. Ganoune Diop i-a asigurat pe cei prezenți de faptul că această ocazie reprezintă doar începutul unei lungi și onorante colaborări. 

„Acest titlu nu reprezintă doar o onoare ci și un mandat. Un mandat de reprezentare a valorilor fundamentale, atât de frumos închegate în activitățile Universității dumneavoastră. Peste tot, voi fi un ambasador dedicat al Universitatii Valahia. 

De asemenea, îmi doresc ca, pe viitor, studenții Universității dumneavoastră să aibă acces la dezbateri organizate în colaborare cu Asociația Conștiință și Libertate și unde să invităm împreună specialiști ai domeniului astfel încât să ne asigurăm că generațiile viitoare vor avea atitudinea potrivită în ceea ce privește libertatea religioasa“. 

 

Ganoune Diop – o prezentare generală a activității 

 

Născut în capital Senegalului, la Dakar, prof. Dr. Ganoune Diop a dovedit încă de la începutul activității un interes personal pentru domeniul teologic aplicat și pentru domeniul studiilor semiotice. Astfel, după studiile teologice, devine Master în exegeza şi teologia Noului Testament, Collonges, Franţa, 1984, apoi Master în Filologie, contextul semitic al Noului Testament, Ecole des langues et civilisations de l'Orient ancien (ELCOA), Paris, Franţa, ianuarie 2001 și Doctor în Teologia Vechiului Testament (Universitatea Andrews, SUA), 1995.

Pe lângă acestea, mai obține un Certificat în studii semiotice, Paris, La Sorbonne, 1986, o Diplomă de studii aprofundate în literature apocaliptică în cadrul Institutului Catholic din Paris, în 1988, certificate în relaţii internaţionale, jurisprudenţă şi alte mecanisme, abilităţi şi sisteme ONU, fiind în prezent doctorand în Teologia Noului Testament al Universității din Paris. 

Parcursul professional și academic al prof. dr. Ganoune Diop a excelat prin aplicabilitatea cercetărilor sale în societate. După ce a predat cursuri de religii comparate, limbile şi civilizaţiile Orientului Mijlociu antic, limbile biblice, exegeză, şi teologie, atât a Vechiului, cât şi a Noului Testament, a predat timp de cinci ani în cadrul Universităţii Salève din Franţa, patru ani în cadrul Universităţii Southern (Collegedale, Tennessee, SUA) şi trei ani în cadrul Universităţii Oakwood, Huntsville, Alabama.

Din acest moment, a devenit director al Five World Religions Study Centers - centre pentru studierea religiilor lumii (hinduism, budism, iudaism, islam, laicism and postmodernism) unde avea sarcina de a explora metodele adecvate pentru a înţelege mai bine religiile şi filosofiile lumii şi să faciliteze dialogul creștinilor cu acestea. 

Excelenta activitate desfășurată aici, l-a propulsat în topul specialiștilor domeniului devenind Secretar General Adjunct al International Religious Liberty Association (IRLA), cea mai veche organizație de apărare a libertății religioase la nivel mondial, membru al Comitetului ONG-urilor (CoNGO) la Organizaţia Naţiunilor Unite și responsabil de supravegherea eficienţei colaborării dintre ONG-uri, stat şi agenţiile guvernamentale, reprezentant al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea la Naţiunile Unite, în New York şi Geneva. Persoană de contact pentru întâlnirile referitoare la raportul Raportorului special ONU pentru libertate religioasă sau de credinţă, director asociat al Departamentului pentru Relaţii Oficiale şi Libertate Religioasă din cadrul Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, editor şef al Religious Freedom World Report și editor şef al Fides et Libertas, un jurnal care publică articole ale experţilor din diferite domenii pentru avansarea cauzei libertăţii de conştiinţă, de religie sau de credinţă, şi a libertăţii de a trăi în demnitate.

Pregătind în mod regulat lideri în consolidarea capacității pentru pace, justiție și drepturile omului, pilonii Organizației Națiunilor Unite, fiind implicat în numeroase procese de mediere a conflictelor cu oficiali guvernamentali din diferite ţări, prof. dr. Ganoune Diop a dovedit o aplecare deosebită față de promovarea fundamentelor drepturilor omului, a justificării filosofice şi teologice a libertăţii umane.

Ideea demnității umane ca bază a tuturor drepturilor fundamentale transcede activitatea sa publicistică și profesională și a reusțit astfel să realizeaze o nouă platformă a discuțiilor între oameni din diferite contexte religioase și filozofice dar care împărtășesc convingerea conform căreia fundamentul drepturilor omului constă în demnitatea fiecărei ființe umane.

În calitate de Editor executiv al Fides et Libertas, publicația anuală a International Religious Liberty Association, s-a asigurat că din colecția celor mai importante poziții în domeniul libertății religioase documentate de experți internaționali aparținând celor mai mari universități din lume nu lipsește acest element fundamental în jurul căruia drepturile fundamentale capătă adevărata valoare, demnitatea umană. 

În apărarea aceleiași deminități umane, prof. Dr. Ganoune Diop realizează anual Raportul mondial cu privire la libertatea religioasă, prin intermediul căruia cunoaște și face cunoscute realitățile cu privire la libertate religioasă din fiecare ţară. 

Publicațiile sale, susțin și ele acest demers și apostolat al demnității umane și al facilitării înțelegerii și dialogului. Iată doar trei exemple relevante: Biblical and Theological Foundations for Human Liberty and Dignity , Righteousness, a common core value among world Religions: “A Pathway for Dialogue and Witness” in The Three Sons of Abraham: Interfaith Encounters Between Judaism, Christianity and Islam. “Mission to World Religions and Contemporary World Views: An Adventist Perspective” in Witnessing to Christ in a Pluralistic Age: Christian Mission among Other Faiths.

Prin complexitatea dar și prin concentrarea activității sale în acest domeniu, prin implicarea responsabilă în domeniul conștientizării drepturilor fundamentale și în transpunerea lor în legislație, prof. dr. Ganoune Diop reprezintă un model de care avem nevoie. 

Toţi cei care au avut privilegiul să colaboreze cu prof. dr. Ganoune Diop, au remarcat echilibrul interior și interesul real față de toate părțile implicate în dialog, dorința de a găsi soluții aplicabile și durabile. 

 

Buletinul presedintelui

Bun regasit!

Dupa ce in Sabatul al treilea din luna septembrie a.c. am multumit Domnului pentru “rodul” toamnei, prin ocaziile de botez de la Galati si Viziru, in 27 septembrie am participat la intalnirea slujbasilor din Conferinta Transilvania de Sud, la Brasov, adunati sa pregateasca “rodul" pentru urmatorul an misionar. M-am alaturat unui grup numeros, credincios, respectuos dar totodata vizionar, progresist si foarte activ. Inaintea acestei intalniri, ma asteptam sa fie un program bine organizat, cu obiective fixate si atinse, dar contributia participantilor a adaugat elemente pozitive in plus, fata de ceea ce anticipam. 

Am inceput sabatul din 4 octombrie cu o capela AMICUS, dragoste de tinerete. Cu bucurie am raspuns invitatiei organizatiei de Bucuresti, de a ne inchina impreuna cu zeci de studenti la inceputul anului universitar 2014-2015. Generatiile se schimba, unii seniori tanjesc dupa vremuri apuse ale organizatiei, dar eu transmit cu aceasta ocazie multumire bisericii care-i gazduieste intr-un spatiu special amenajat si pus la dispozitie (Noul Grant), apreciere pentru conducatorii lor harnici si originali, bucurie pentru prezenta lor la inchinare, incredere in binecuvantarea pe care Dumnezeu le-o ofera in activitatea universitara si sustinere pentru proiectele bisericesti si misionare din acest an. 

Am continuat Sabatul la Curtisoara, judetul Olt, unde credinciosii s-au pregatit sa multumeasca intr-un mod deosebit lui Dumnezeu pentru ca in primele trei anotimpuri ale acestui an, El a fost prezent in casele si pe ogoarele lor si a fost darnic in daruri. "Sarbatoarea recunostintei" a adunat si credinciosi de la biserici invecinate, a asezat pe program contributii de la o paleta larga de varste si masa festiva pentru toti participantii in curtea bisericii. Am intalnit oameni cu ravna pentru Casa si copiii Domnului, persoane capabile si pline de daruri duhovnicesti, activitate pastorala diversa si apreciata de credinciosi. Primarul comunei, a condus prin apel si rugaciune strangerea zecimilor si darurilor. Da, este membru al bisericii, si se roaga Domnului sa fie ajutat sa lucreze spre folosul cetatenilor si binele lor vesnic. 

In preziua plecarii la Conferinta Generala, am participat impreuna cu administratia Conferintei Muntenia si invitatii dumnealor, la inaugurarea clinicii Premed din Bucuresti. Intrucat a fost publicat deja un reportaj de la acest remarcabil moment pentru biserica din Romania, acum urez acestui asezamant sa creasca si sa creeze filiale. Sau sa-i fie urmat exemplul. Si nu pot sa nu felicit sau mai bine sa multumesc lui Dumnezeu pentru toti cei care au muncit pentru aceasta inaugurare, de la idee pana “la cheie”. 

Comitetul de Toamna al Conferintei Generale, sau Consiliul Anual, este timpul de bilant pentru administratia centrala, departamente si institutiile afiliate. Programul a inceput cu o zi si jumatate de prezentari de si despre leadership. A continuat cu Sabatul - un aliaj perfect din inchinare, predici, rugaciuni, dari de seama misionare, iar dupa-amiaza Consiliul de Misiune care ne-a oferit posibilitatea sa auzim idei inedite de evanghelizare, unele insotite chiar pe scena de rezultate. Nu au fost multi invitati sa vorbeasca despre victoriile teritoriale, dar Romania a fost prezenta prin fr. Norel Iacob care a descris convingator, cum o face si in scris posibiltatea de a extinde la nivel planetar “Semnele Timpului”, incepand cu varianta online. Toti participantii au primit si un catalog in limba engleza, foarte bine realizat, tiparit si transportat din Romania, ce prezinta acest instrument de lucru. De duminica dimineata au inceput sedintele administrative, care aveau un start devotional si continuau cu agenda deja pregatita. Multi au asteptat ziua de marti, cand a fost programata discutarea subiectului hirotonirea femeii, sedinta al carei rezumat a fost publicat deja saptamana trecuta. Dupa o zi de deliberari, s-a decis cu majoritate transferarea discutiei si a votului pentru Sesiunea Conferintei Generale din iulie 2015. 

Mi-am rezervat o zi inainte de inceperea Consiliului Anual, la care am adaugat si orice ocazie ivita in timpul acestuia pentru ca prin intalniri programate sau fortuite sa vorbesc despre viata si lucrarea bisericii din Romania sau sa incerc stabilirea de contacte institutionale sau personale noi. 

Dupa incheierea Consiliului Anual, am incercat si reusit sa-mi urmez un plan de mandat, ca, prin ajutorul Domnului la fiecare calatorie in SUA sa vizitez pentru cunoastere si planuire cate o biserica de limba romana. Dar pe langa cunoastere, Dumnezeu ne descopera ca avem si multe de realizat impreuna. Am ales de data aceasta Portland, Oregon pentru ca pastorul acestei biserici pentru ultimii 15 ani, fratele Daniel Ciobanu, este si presedintele Romanian Advisory Ministry (RAM), un subcomitet al romanilor din Diviziunea Nord-Americana, atasat grupului minoritatilor etnice al acestei diviziuni. RAM a desfasurat numeroase actiuni misionare externe, iar noi am vorbit despre proiecte pe care sa le demaram in viitorul apropiat in Romania. In dupa-amiaza Sabatului am avut o intrevedere si cu fr. Florin Constantinescu presedintele Romanian Ministry International, organizatie fondata de fratele Aristide Doroftei (pastorul senior care peste 7 luni de zile va implini 100 de ani!), structura care in cei aproape 30 de ani de activitate a sprijin financiar si nu numai, numeroase programe din Romania - misionari laici, camin pentru seniori, burse pentru studenti la Teologie Pastorala etc. 

Biserica Adventista de limba romana din Portland se intalneste intr-un spatiu propriu, construit de cativa ani de zile special pentru aceasta destinatie, prin contributia inimoasa si generoasa a celor cateva zeci de credinciosi, sub coordonarea pastorala dedicata a fr. Daniel Ciobanu. Am un sentiment de vie satisfactie dupa ce am sarbatorit Sabatul in aceasta calda biserica, compusa din credinciosi din multe zone ale tarii si din Republica Moldova. Prietenia, comunicarea sincera, intrebarile despre starea bisericii, preocuparea pentru misiune (tocmai au incheiat o campanie de cinci saptamani), prezenta cu aceasta ocazie si a unor familii care, din pricina distantei, se inchina in biserici de limba engleza, au imbogatit ziua de inchinare. 

La revenirea in tara, asteptat fiind de multe sedinte administrative, am participat pentru jumatate de zi si la Sesiunea de Comunicari Stiintifice organizata la Parlamentul Romaniei de Asociatia “Constiinta si Libertate” / Departamentul de Relatii Publice si Libertate Religioasa al Uniunii, eveniment despre care sigur veti citi si viziona reportaje. Aici vreau doar sa multumesc colegului meu, fr. Nelu Burcea, pentru idee, munca sustinuta, coordonarea echipei (de la sediu si directorii de la Conferinte), invitati de calitate, impresii deosebit de incurajatoare culese de la domniile lor etc. Am incredintarea ca de la an la an, aceasta intamplare remarcabila va spori influenta bisericii noastre, deja evidentiata pentru eforturile sale unice si in acest domeniu. 

Din inima transmit acum si multumire catre Dumnezeu si urare de Sabat catre dumneavoastra!

 

Marius Munteanu 

Votarea hirotonirii femeii pe agenda Sesiunii Conferintei Generale din luna iulie 2015

Decizia de a propune problema pentru vot a fost luată marţi, 14 octombrie, de Comitetul Executiv al Conferinţei Generale, reunit la sediul Bisericii Adventiste mondiale în timpul Consiliului Anual. Votul cu privire la hirotonirea femeilor ar putea încheia – sau prelungi – o dezbatere veche de secole care a ameninţat să dezbine denominaţiunea.

Cu 243 de voturi pentru şi 44 împotrivă, şi la finalul unei dezbateri care a durat toată ziua, Comitetul Executiv a fost de acord să includă următoarea întrebare pe agenda Sesiunii Conferinţei Generale din iulie 2015, forul decizional suprem al Bisericii Adventiste:

„Deoarece unitatea pentru care s-a rugat Isus este de o importanţă vitală pentru mărturia Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea şi

Deoarece Biserica Adventistă caută să implice în fiecare membru în misiunea sa mondială de a face ucenici ai lui Isus Hristos dintre oameni din fiecare naţiune, fiecare cultură şi fiecare etnie şi 

Deoarece, diferite grupuri numite de Conferinţa Generală şi diviziunile sale au studiat cu atenţie Biblia şi lucrările lui Ellen G. White cu privire la hirotonirea femeilor, neajungând la un consens cu privire la afirmarea sau negarea unilaterală a hirotonirii femeilor şi

Deoarece Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea recunoaşte că „Dumnezeu a stabilit că reprezentanţii Bisericii Sale din toată lumea, atunci când sunt reuniţi în cadrul Sesiunii Conferinţei Generale, vor avea autoritate”,

Comitetul Executiv al Conferinţei Generale le cere delegaţilor ca, în cadrul Sesiunii Conferinţei Generale din anul 2015, prin responsabilitatea lor sacră faţă de Dumnezeu, să răspundă următoarei întrebări:

„După ce aţi studiat cu rugăciune problema hirotonirii femeilor în Biblie, lucrările lui Ellen G. White şi rapoartele comisiilor de studiu, şi

După ce aţi analizat cu grijă ce este mai bine pentru Biserică şi îndeplinirea misiunii sale,

Este acceptabil ca, acolo unde consideră adecvat pentru teritoriile lor, comitetele executive ale diviziunilor să stabilească prevederi pentru hirotonirea femeilor ca slujitori ai evangheliei? Da sau Nu” [.]

Dacă hirotonirea femeilor este supusă votului şi este aprobată, liderii din fiecare dintre cele 13 diviziuni ale bisericii poate decide dacă vor hirotoni femei pe teritoriul lor.

Propunerea votată de Comitetul Executiv a fost prezentată delegaţilor în urma recomandării de către liderii Bisericii şi ar putea fi considerată o modalitate creativă de a aborda o problemă spinoasă, dintr.o poziţie de neutralitate.

Unii susţinători ai hirotonirii femeilor au votat în favoarea moţiunii, dar şi-au exprimat preocuparea cu privire la lipsa unei recomandări formale pentru sau împotriva hirotonirii. Aceştia se tem că problema va avea mai puţină greutate atunci când va fi ridicată problema în cadrul Sesiunii Conferinţei Generale care va avea loc în perioada 2-11 iulie în San Antonio, Texas, Statele Unite.

„Cred că este nevoie ca acest organism de conducere [Comitetul Executiv] să-i ofere o direcţie bisericii mondiale”, a spus David Weigley, Preşedintele Uniunii Columbia din Diviziunea America de Nord. „Ratăm o ocazie de aur de a stabili direcţia. Liderii conduc, ei stabilesc direcţia”, a spus el.

Pe baza a ceea ce văd din istoricul acestei probleme, se pare că, întotdeauna, Consiliul Anual a jucat un rol foarte proeminent în ceea ce este aprobat în cadrul sesiunii Conferinţei Generale”, a spus Heather-Dawn Small, Directoarea Departamentului Misiunea Femeii din cadrul Bisericii Adventiste mondiale. „Am observat în trecut că ceea ce decide acest Consiliu Anual influenţează sesiunea Conferinţei Generale.

Preşedintele Consiliului Anual din 14 octombrie, Vicepreşedinte Bisericii Adventiste Mike Ryan, a sugerat că recomandarea trebuie să fie neutră şi că delegaţii la sesiune ar fi cei mai potriviţi pentru a aborda problema hirotonirii.

Mai mult de 20 de persoane au vorbit despre diferite aspecte ale problemei.

Alberto C. Gulfan Jr., Preşedintele Diviziunii Asia de Sud-Pacific, a spus că apreciază contribuţia evengheliştilor femei, dar credincioşii din această regiune nu sunt „pregătiţi pentru a hirotoni femei”. El a adăugat: „Susţinem această recomandare de a aduce problema în atenţia Conferinţei Generale aflate în sesiune şi să îi lăsăm să ia o decizie odată pentru totdeauna.” 

Preşedintele Conferinţei Generale Ted N. C. Wilson, care s-a opus recentelor decizii în favoarea hirotonirii femeilor care au fost luate înaintea Consiliului Anual, nu şi-a exprimat opinia în timpul întâlnirii, dar înainte de întâlnire a indicat faptul că ar fi dispus să îşi adapteze poziţia.

„Dacă acest organism acceptă recomandarea de a aduce problema în faţa Sesiunii Conferinţei Generale şi acea Sesiune, după ce va fi reflectat cu rugăciune, va vota”, a spus Wilson, „vă promit că mă voi supune deciziei luate în urma votului Conferinţei Generale. Vreau să vă rog pe fiecare dintre voi să faceţi acelaşi lucru.”

Potrivit arhivelor Bisericii, dezbaterile cu privire la hirotonirea femeii au început în urmă cu mai mult de 130 de ani, intensificându-se după anii ’70, în mod deosebit în regiuni în care membrii cereau o schimbare, precum Statele Unite ale Americii, părţi ale Europei şi în Pacificul de Sud. Sesiunile Conferinţei Generale din 1990 şi 1995 au respins propunerile care ar fi permis hirotonirea femeilor, iar de atunci problema nu a mai fost inclusă pe agenda sesiunii.

Dar, la Sesiunea din anul 2010 din Atlanta, Georgia, Statele Unite, un delegat din statul american Pennsylvania a cerut ca „Biserica Adventistă să dezvolte şi să formuleze o teologie a hirotonirii.”

Acea întrebare a dus la angajamentul liderilor Bisericii Adventiste de a iniţia discuţiile şi de a numi Comitetul pentru Studierea Teologiei Hirotonirii (TOSC). Comitetului format din 106 membri i s-a cerut să aprofundeze problema hirotonirii și să furnizeze informații care să ajute Conferința Generală să decidă cum să abordeze problema.

Răspunsul TOSC a fost un raport de 127 de pagini care a stat la baza discuției de astăzi.

În raport se recunoștea faptul că membrii comitetului – originari din toată lumea și care s-au întâlnit de patru ori, de fiecare dată timp de mai multe zile – nu au putut ajunge la un acord de a susține sau de a se opune hirotonirii femeilor.

TOSC a redactat trei declarații diferite pentru a rezuma punctele de vedere ale membrilor. Acele poziții au fost apoi explicate de trei experți în cadrul unei prezentări susținute în fața Comitetului Executiv; declarațiile au fost, de asemenea, incluse în raportul TOSC.

În poziția etichetată ca Declarația nr. 1, se afirmă că doar bărbații pot fi hirotoniți prin intermediul bisericii mondiale. Declarația nr. 2 afirmă că entitățile responsabile de angajarea pastorilor ar trebui să poată lua propriile decizii cu privire la hirotonirea femeilor ca pastori. Declarația nr. 3 afirmă că decizia ar trebui lăsată la latitudinea liderilor ”de la un nivel adecvat” pentru a hotărî dacă hirotonirea „ar fi potrivită pentru zona sau regiunea lor”.

Deși teologia hirotonirii va fi plasată pe agenda Sesiunii Conferinței Generale, rezultatul măsurii este departe de a fi cert. Cei aproape 2.600 de delegați pot decide să adopte, să respingă sau să modifice propunerea. 

Edwin Manuel Garcia/ANN

 

Subcategorii