Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

„Alearga cu folos si traieste sanatos!”

Duminică, 5 iulie 2015, Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie, în colaborare cu Asociația „Exploratori pentru viitor” și Școala Gimnazială Mărginenii de Jos, cărora li s-au alăturat Editura „Viață și sănatate” și „Sola Scriptura” Ploiești, au organizat un eveniment inedit și mai putin întâlnit în zona rurală: „Maratonul Sănătății”.

La evenimentul desfășurat sub motto-ul „Aleargă cu folos & Trăiește sănătos” au participat peste 150 de copii, tineri si adulti din trei categorii de vârstă 6-10 ani, 10-14 ani si 15-99 ani, cel mai tânar participant având 6 ani, iar cel mai în vârstă 58.

Alături de participanți au fost prezenți Leonard Doroftei campion mondial, și Gabi Pană campion național la triatlon. Atmosfera a fost foarte bună, acțiunea dinamică și molipsitoare, iar participanții așteaptă să continue cu alte acțiuni de promovare și menținere a sănătății.

Acțiunea a fost prezentată de Speranța TV în cadrul știrilor zilei de marți, 7 iulie, iar Asociația „Exploratori pentru Viitor” a postat pe site un album de fotografii de la eveniment.

Pe langă alergare au fost concursuri cu premii pentru copii, stand de carte cu măsurarea tensiunii arteriale si determinarea indicele de masă corporală, prezentarea Asociației „Exploratori pentru Viitor” și a site-ului www.explomuntenia.ro, cu înscrieri la clubul de Exploratori și alte activități recreative. 

Câștigătorii pe secțiuni au fost premiați cu cupa Maratonului Sănății și alte premii.

Duminica următoare a fost programată o acțiune explo cu activități sportive și de cunoaștere.

Cornel Dobre, pastor

 

Student Valdenz in Targu-Mures

În perioada 19 – 30 iulie a.c. în municipiul Tg. Mureș s-a realizat proiectul de slujire a semenilor cunoscut sub denumirea de „Student Valdenz”. Proiectul are în vedere atât sănătatea fizică cât și spirituală a persoanelor interesate. Au fost organizate șase standuri în zone diferite în municipiu, unde cei interesați au beneficiat de servicii gratuite de sănătate: măsurarea tensiunii arteriale, a procentului de grăsime din organism, determinarea gradului de oxigenare a sângelui și consiliere.

Proiectul a fost susținut de zece tineri voluntari „Student Valdenz” veniți din județele Teleorman, Galați, Mureș și municipiul Bucureşti. Acești voluntari au fost ajutați de șase vectori de sănătate/colportori cu experiență din Conferințele Transilvania de Sud și Nord. Programul a fost coordonat de prim colportorii Cătinean Iacob și Pelin Corina, respectiv Ferencz-Zorgel József Attila, director departament Publicații și Slujire Personală.

Rezultatul acțiunii este o dovadă a faptului că în Tg. Mureș există interes atât pentru cunoașterea unui mod de viață sănătos cât şi pentru carte. Persoanele care au vizitat standurile au putut alege dintr-o ofertă de 50 titluri de carte de sănătate sau cărți cu tematică biblică. S-au vândut cărți în valoare de peste 13.000 lei. După relatarea studenților cartea care a trezit interesul multora a fost „Viața lui Isus”, pentru care au optat 115 persoane. Implicarea, slujirea tinerilor voluntari și a vectorilor de sănătate/colportori participanți la acest proiect a fost foarte apreciat de cei care au vizitat standurile.

Mulțumim primăriei Tg. Mureș pentru aprobările acordate ca dovadă a interesului pentru binele cetățenilor și a aplicării corecte a multiculturalismului caracteristic municipiului nostru.

Vestea bună este că „Asociația Sanogen” în parteneriat cu Biserica Adventistă intenționează ca după primirea aprobărilor din partea municipalității, să organizeze în șase locuri diferite în Tg. Mureș „Caravana pentru sănătatea târgumureșenilor” în perioada 10 august – 18 septembrie.

Szász Ernest, președinte/ Conferința Transilvania de Sud

 

Conferinta biblica a gaborilor la Borzont

În drumul spre Gheorghieni se află localitatea Borzont, unde Conferința Transilvania de Sud deține un teren de un hectar cu o clădire, care este potrivită pentru organizarea diferitelor evenimente în timpul verii. Președintele Conferinței Transilvania de Sud, pastorul Szász Ernest, care este totodată și Directorul Departamentului Grupe Etnice a organizat și anul acesta în ultimul Sabat din iulie întâlnirea gaborilor cu motoul: „Eu și casa mea vom sluji Domnului”! Pe plaiurile pitorești ale Borzontului s-au adunat peste 180 de adulți și copii la această conferința biblică.

Pastorul Ioan Câmpian-Tătar, Directorul Departamentului Grupe Etnice la Uniunea Română  a împărtășit Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul programului de dimineața, iar după amiază i-a revenit însărcinarea să rostească cuvântul de trimitere. La acest eveniment au mai slujit: Ősz-Farkas Ernő, președintele Conferinței Dunamelléki din Ungaria, Szász Ernest, președintele Conferinței Transilvania de Sud, Ferencz-Zorgel József Attila, directorul Departamentului Școala de Sabat și Lucrare Personală la Conferința Transilvania de Sud precum și pastorii Portik Herbert Zoltán și Szász-Cserei Géza. În cadrul programului festiv L-au lăudat pe Bunul Dumnezeu copii, tineri și adulți gabori prin rugăciuni, cântări, muzică, poezii, experiențe și prin mesaje scurte din Cuvântul Domnului.

Pastorul Szász Ernest, organizatorul evenimentului a declarat: „Dumnezeu a fost din nou bun cu noi! Ne-a dăruit timp frumos și cei prezenți ne-am bucurat de binecuvântările Sale. Am plecat de acolo cu dorința de a-L sluji pe Dumnezeu impreuna cu familiile noastre. Le mulțumesc tuturor celor  care au contribuit la succesul acestei întâlniri. În mod special îi mulțumesc pastorului Portik Herbert Zoltan, care în calitate de coorganizator a făcut tot ce era necesar , ca acest eveniment să se desfășoare în condiții bune.”

Prin harul lui Dumnezeu în ultimul Sabat din iulie 2016 gaborii adventiști se vor întâlni din nou la Borzont. Până atunci să devină realitate în viața noastră motoul: „Eu și casa mea vom sluji Domnului.”

Ferencz Izabella Ibolya/ Conferința Transilvania de Sud

 

Conecteaza-te cu Dumnezeu

Sabatul din 25 iulie 2015 a fost o zi în care căldura a fost greu de suportat în România, dar pentru credincioşii adventişti din zona districtului Moreni răcoarea pădurii a anulat total dezavantajele caniculei. Aproximativ  300 de tineri şi adulţi adventişti au răspuns invitaţiei făcute de adventiştii din Sultanu (loc. Vișinești, județul Dâmbovița) de a petrece împreună un sabat in natură. Evenimentul se află la cea de-a 22 ediţie (fără a mai pune la calcul edițiile de dinainte de 1989, ce s-au desfășurat cu anumite pauze), cu dată fixă ultimul sabat din luna iulie, anul acesta având motto-ul Conectează-te cu Dumnezeu.  

Programul Sabatului s-a dorit unul cu o locatie specială, în mijlocul naturii, pentru toată ziua. Astfel că vineri seara am deschis Scriptura şi Sabatul la locul bine cunoscut de participantii de anii trecuti, citind împreună textul din Luca 11.1: „Într-o zi, Isus se ruga într-un loc anumit. Cand a isprăvit rugăciunea, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii Lui.”

Programul de dimineaţă a început la ora 10 cu devoţionalul zilei şi studiul Şcolii de Sabat pe grupe de varstă, tineretul beneficiind de o grupă specială şi un material de părtăşie pregătit special pentru ei. A urmat apoi închinarea alături de Cuvantul Domnului, predicat prin darurile pastorului invitat Dragoş Brasoveanu. Sentimentul urgenţei (dar bazată biblic şi nu pe svonuri) şi necesitatea pregătirii personale a fost mesajul ascultat cu interes de copii, tineri şi adulţi. 

Programul de după-amiază a avut patru părţi, răspunzand nevoiilor diverselor categorii de varstă. După prima parte a mesei şi părtăşiei, a urmat un program interactiv şi muzical îmbogăţit de slujirea copiilor, tinerilor şi a celorlalte categorii de varstă. A treia parte a programului a cuprins un seminar sustinut de pastorul Dragos Brasoveanu special pentru tineri, directionandu-i pe tineri spre succesul sustinut de Dumnezeu prin binecuvantarea Sa. A treia parte a culminat cu momentul încheierii unui sabat binecuvantat. A patra parte a programului a fost focul de tabără, ca moment de părtăşie şi instruire non-formală. 

Programul acestui Sabat fost binecuvantat de prezenţa a 7 pastori: Flavius Ardelean (viitor pastor, student in anul III la Institutul Teologic Adventist), Dan Bărbuţă, Dragos Brasoveanu, Laurentiu Matei, Micu Paulini, Titi Parvan şi Liviu Văduva. Întregul program a fost organizat de credincioşii din Biserica Adventistă din Sultanu. Gandul cu care am plecat a fost dorinta de a dezvolta o relatie de dragoste dinamică şi profundă cu Dumnezeu ce să se finalizeze la momentul fericit al Nunţii Mielului. La aceasta să ne ajute Dumnezeu!

Laurentiu Matei, pastor/ districtul Moreni

 

„Du-te, rogu-te, si vezi daca fratii tai sunt sanatosi...”

Cum e să fii tânăr, să fii pasionat de muzică, să iți placă să reciți? Dar oare cum e să Îl slujești pe Dumnezeu prin talentul tău? Noi, tinerii din comunitatea Peretu nr. 4, știm! În sabatul din 25 iulie ne-am predat îndemânările, sufletele și viața în mâinile lui Isus!

Astfel, am fost conduși la Lisa, o comună din județul Teleorman în care există stindardul lui Dumnezeu. O biserică micuță, frumoasă, comodă și călduroasă ne-a găzduit timp de 1 oră și jumătate, timp in care am spus cele mai frumoase gânduri si am cântat cele mai speciale imnuri pentru Isus și pentru frații care frecventează aceasta biserică.

Deși nu prea mulți, acești oameni chiar L-au descoperit pe Dumnezeu. Ne-au făcut să ne simțim ca acasă, iar la final ne-au surprins cu câte o porție de prăjituri. Le mulțumim pentru căldura cu care ne-au primit și ne dorim ca gândurile pe care le-am împărtășit cu ei să nu se stingă din inimile noastre și ale lor până în Veșnicie.

Acum, așteptăm o nouă provocare din partea lui Dumnezeu, pentru a-L onora și în alte biserici. Tinerii din Biserica Peretu nr. 4 Îl slujesc pe Dumnezeu!

Mirel Tăbăcitu/ Comunitatea Peretu 4

 

Adventistii reprezinta grupul religios cel mai divers rasial din Statele Unite

Nu vă faceți griji dacă se întâmplă să intrați într-o biserică adventistă de ziua a șaptea din Statele Unite, iar engleza nu este limba folosită în mod curent. E posibil să vă închinați în una dintre congregațiile adventiste ce încep să devină tipice în țară.

Adventiștii de ziua a șaptea sunt grupul religios cel mai divers din punct de vedere etnic și rasial din Statele Unite, potrivit unui raport publicat luni de Pew Research Center, o organizație respectată din Washington.

„37% dintre adulții care se consideră a fi adventiști de ziua a șaptea sunt albi, în timp ce 32% sunt negri, 15% sunt hispanici, 8% sunt din Asia, și alți 8% sunt o altă rasă sau americani de rasă mixtă”, a precizat în raport Michael Lipka, editor Pew care se concentrează asupra religiei.

Analiza, bazată pe datele furnizate de Religious Landscape Study (Studiul referitor la Peisajul Religios) din anul 2014, a studiat compoziția etnică și rasială a 29 de grupuri religioase importante. Grupurile rasiale și etnice au fost încadrate în cinci categorii: albi, negri, hispanici, asiatici, și alte rase și americani de rasă mixtă.

După coroborarea datelor, Pew le-a oferit adventiștilor de ziua a șaptea un scor de 9.1 al Indicelui Herfindahl-Hirschman, mult peste media națională de 6.6, acolo unde 66% dintre membrii bisericilor sunt albi. Potrivit raportului, cel mai puțin divers grup religios din Statele Unite este Convenția Națională Baptistă, o denominațiune formată în mod tradițional din negri, care a primit un scor de 0.2.

Gary Krause, director al Biroului Adventist Mission al Bisericii Adventiste mondiale, a spus că pentru îndeplinirea misiunii Bisericii de pregătire a tuturor oamenilor pentru revenirea lui Isus este nevoie de diversitate.

„Nu suntem o biserică americană. Nu suntem o biserică africană sau asiatică. Nu suntem o biserică europeană”, a spus Krause. „Suntem o mișcare mondială, cu o misiune îndreptată spre toate grupurile de oameni.”

El a menționat faptul că Biserica Adventistă funcționează în 215 de țări și teritorii. „Dar nu suntem fericiți pentru că Organizația Națiunilor Unite recunoaște 22 de alte state în care nu suntem prezenți”, a declarat Krause, al cărui birou coordonează și asigură finanțarea misiunii globale. „Suntem toți copii ai lui Dumnezeu și ne place să primim în mijlocul familiei noastre oameni de toate rasele.”

Potrivit unui raport Pew similar din anul 2007, Biserica Adventistă din Statele Unite a devenit mai diversă din punct de vedere rasial. În doar șapte ani, procentul adventiștilor albi a scăzut cu 6 puncte procentuale, de la 43% la 37%, în timp ce procentul adventiștilor negri a crescut cu 11 puncte procentuale, de la 21% la 32%. Procentul credincioșilor asiatici a crescut cu 3 puncte procentuale, de la 5% la 8%, iar procentul adventiștii din categoria alte rase/rase mixte s-a dublat de la 4% la 8%.

Marja de eroare atât pentru raportul din 2007 cât și pentru noul raport este de mai puțin de 1%, a declarat Katherine E. Ritchey, director de comunicare pentru Pew Research Center, pentru Adventist Review.

Daniel Weber, Directorul Departamentului Comunicare din cadrul Diviziunii America de Nord a Bisericii Adventiste, a declarat că cei 1,2 milioane de adventiști din Statele Unite sunt o reflectare directă diversității celor 18.5 milioane de membri ai Bisericii la nivel mondial.

„După cum biserica noastră a crescut în lume, fiind reprezentată în fiecare grup cultural rasial și lingvistic, aceeași diversitate se reflectă și în America de Nord, deoarece experiențele noastre cu diferite culturi ale lumii ne-au permis să fim mai eficienți în mărturisirea credinței noastre mai multor grupuri aflate în creștere aici”, a spus Weber. „Mandatul Evangheliei ne îndemnă să ajungem la toți oamenii, din toate culturile."

Biserica Adventistă mondială nu a efectuat cercetări centrate doar asupra diversității sale, însă concluziile unui studiu nepublicat din America de Nord din anul 2013, care includea și întrebări referitoare la apartenența etnică a respondenților, sunt consistente cu concluziile noului raport Pew, a declarat David Trim, director al Biroului pentru Arhive, Statistică și Cercetare al Bisericii mondiale.

Trim nu a fost surprins de concluziile raportului Pew, afirmând că Biserica Adventistă ca întreg îi acceptă pe toți oamenii, iar mesajul ei subliniază aspectele comune, precum o comunitate în Hristos și speranța în revenirea Sa, mai degrabă decât diferențele.

„Avem o identitate care transcende diferențele naționale și etnice – și care nu caracterizează toate bisericile”, a spus Trim.

Raportul Pew definește o denominațiune ca fiind diversă dacă niciun grup rasial sau etnic nu reprezintă mai mult de 40% din numărul total de membri adulți. Doar două alte grupuri religioase corespund acestei definiții: musulmanii (cu un scor de 8.7) și martorii lui Iehova (8.6), care s-au plasat pe locurile doi, respectiv trei, după adventiști.

Indicele Herfindahl-Hirschman utilizat de Pew este o măsură folosită în mod comun în studiile privind cota de piață, printre altele. Acesta este utilizat de obicei pentru a evidenția monopolul companiilor care se confruntă cu mai puțină concurență.

La celălalt capăt al spectrului de frecvențe al indicelui, cel al grupurilor cel mai puțin diverse, tind să se situeze cultele ai căror membri sunt majoritari albi sau negri.

Raportul include trei subgrupuri de oameni care nu sunt afiliați religios: atei, agnostici și „nimic, în mod deosebit”. Toate cele trei grupuri sunt formate, în cea mai mare parte, din albi.

Andrew McChesney și Marcos Paseggi/ Adventist Review

 

Buletinul Presedintelui

Bun regasit, iubiti credinciosi,

La ultima noastra intalnire scrisa anticipam evenimentele lunii iulie. Acum, cu un gust bun ce persista, reiau firul retrospectiv de la ultimul sabat al lunii iunie. 

Udesti (SV) 

Nu-mi amintesc sa mai fi trait asa o bucurie pastorala, a carei descriere este greu si de croit. Starea mea de incantare nu vine in primul rand dinspre numarul sarbatoritilor (6) sau de la varsta lor (5 erau tineri) ci este un complex format din aspecte diferite. Am mai intalnit participanti adventisti din multe biserici bucovinene, si muzica diversa cu interpreti de tinuta, si gazde primitoare. Am mai botezat in Bucovina copii de prezbiteri (de data aceasta prezbiterul din Udesti, din Siminicea si un fost prezbiter penticostal), am mai asistat la programe pregatite temeinic de pastorul Florin Rascu, am mai avut harul sa salut intrarea in legamant a unor fosti credinciosi neo-protestanti, am mai fost inaltat spre cer de o sfanta atmosfera de inchinare, Duhul Domnului a mai adus in sala de cult si cu alte ocazii multi oaspeti din alte biserici, dar niciodata pana acum, in 17 ani de cand Domnul m-a onorat cu mandatul de “botezator”, nu am botezat in aceeasi ocazie 4 membri ai aceleiasi familii. Vorbesc de casa Mihaila Valentin, Alexandru, Lucian si Valentin - tatal si 3 fii, pana de curand prezbiter, respectiv membri in Biserica Penticostala, acum credinciosi adventisti. Ca sa nu diluez farmecul propriei lor istorisiri si ca sa nu divulg noutati absolute aparute in ultima saptamana, va invit sa urmariti editia din 31 iulie a.c. a emisiunii Jurnal de Credinta. 

Pregatiti-va sa salutati noua victorie a Domnului nostru! 

Manolesti (BT) 

Nu este prima oara cand ajung la aceasta biserica de referinta pentru Conferinta Moldova, ultima data am poposit acolo cu aprox 6 ani in urma. Dupa ce i-am revazut, reafirm si in scris placerea de a fi gasit o biserica renovata, plina, energica, bogata in daruri duhovnicesti si vigilenta. Cinste Domnului nostru si celor care o pastoresc si o slujesc- pastor, prezbiteri si credinciosi. 

Sesiunea Conferintei Generale din San Antonio (1-12 iulie)

Mareata si extraordinara experienta, care ar trebui povestita intr-o carte, nu intr-o pagina de Curier si cu atat mai putin intr-un paragraf in darea mea de seama lunara. Totusi, cata vreme Cartea este deja scrisa in ceruri, iar urmatoarele doua numere ale Curierului Adventist vor vorbi exclusiv despre intalnirea mondiala, voi reveni cu impresiile personale dupa acest eveniment intr-o editie speciala. 

Atlanta (Georgia, SUA)

Dupa obiceiul ultimului an, la fiecare deplasare in strainatate, ma straduiesc sa trec in program si vizitarea unei biserici adventiste de limba romana. Domnul mi-a ajutat si de data aceasta planul, avand datoria de suflet sa onorez invitatia ce statea in asteptare de aproape un an, pe care o primisem de la pastorul Bisericii Adventiste de limba romana Atlanta Nord, Licinius Chiriac. 

V-am mai vorbit despre cladirea acestei biserici, in toamna trecuta, dupa ce vizitasem santierul. Increzator, anticipam atunci ca noua biserica va dispune de spatii adecvate activitatilor specifice, la care se adaugau optiuni pentru activitati de tineret, copii, media etc. Cand am pasit in biserica inaugurata cu cateva luni in urma, asteptarile realiste mi-au fost rasplatite, cu supliment. Curajoasa initiativa credinciosilor si a pastorului Chiriac, de a construi cu efectiv redus, pe pamant strain, in vremuri costisitoare, dupa reguli legale aspre, o Casa Domnului. Am asteptat raportarea mea lunara, ca sa-i felicit sincer pe toti ctitorii acestui obiectiv dumnezeiesc, sa le multumesc in numele izvoarelor lor nationale de peste ocean pentru investie financiara, umana si sufleteasca, sa-i rog sa foloseasca la toata capacitatea maretul obiectiv cladit si sa creeze cel mai potrivit cadru pentru o inchinare placuta Domnului. 

 

Se apropie Sabatul si va trimit, cu drag, urare de binecuvantare. 

 

Fratele vostru, 

Marius Munteanu 

Vesti bune pentru ADRA Romania

Începând cu 2013, ADRA Internațional a demarat pentru prima dată la nivel mondial un amplu proces de acreditare și uniformizare a tuturor celor 125 de birouri naționale ADRA. Acest demers oferă o mai mare siguranță a dezvoltării și derulării de proiecte dar și o standardizare a procedurilor fiecărui birou național.

Joi 23 iulie 2015, după un proces laborios ce s-a extins pe o perioadă de mai multe luni de zile în care au fost implicați atât angajații ADRA România cât și Consiliul Director ADRA România,  ADRA Internațional a oferit licență de funcționare biroului ADRA România. Prin licența primită, ADRA România se alătură celorlalte birouri naționale, lucrând în acord cu regulamentele, procedurile, standardele și filosofia ADRA Internațional.

”Multe mulțumiri pentru activitatea biroului ADRA România. Suntem foarte încântați că veți continua această lucrare ca parte a rețelei globale ADRA Internațional” Jonathan Duffy, Președintele ADRA Internțional.

Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România a declarat: ”Acum, la finalul acestui proces intens, nu putem decât să ne bucurăm că am putut primi licența de funcționare pentru ADRA România. Este plăcut să vezi cum o echipă tânără se unește și, într-un timp mai scurt decât cel estimat de noi și cu o lună mai devreme decât termenele impuse, reușește să creeze, să centralizeze și să trimită mai bine de 300 de documente. Aprobarea acestor documente vorbește atât de bine despre profesionalismul și expertiza biroului ADRA România.”

Lucrul în cadrul procesului de licențiere ADRA România a însemnat o frumoasă și fructuoasă colaborare între toate departamentele biroului ADRA România.

”A fost o frumoasă provocare să centralizez documentele cerute de ADRA Internațional, dar și un privilegiu de a vedea atenția deosebită care se acordă fiecărui departament, fiecărui voluntar și fiecărui beneficiar din cadrul proiectelor ADRA. Îmi doresc ca rezultatul acestui proces, licențierea ADRA România, să ne motiveze atât ca echipă cât și individual că să ne păstrăm la înălțimea standardelor și responsabilităților pe care le presupune afilierea la ADRA Internațional.” Alina Ivașco, secretară ADRA România

ADRA România este: Membru al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND); Membru al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC); Furnizor de servicii sociale acreditat pentru Centru de Consiliere şi Sprijin pentru Victimele Dezastrelor Natural; Furnizor de servicii sociale acreditat pentru Centru de Informare şi Consiliere pentru persoanele aflate în dificultate

ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 125 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. Datorită promptitudinii cu care ADRA a răspuns la nevoile oamenilor de pe întregul glob, în 1997, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

 

Robert Georgescu, Director Executiv / ADRA România

Inaugurare biserica din Torba

În Sabatul din 18 iulie 2015, în localitatea Torba, a avut loc sărbătoarea inaugurării Bisericii Adventiste. La sărbătoare au participat invitați și vizitatori din diferite zone ale Conferinței Transilvania de Sud.  

Primele botezuri în Torba au avut loc în urmă cu 100 de ani. Ulterior a fost construită o biserică pentru a-L lăuda pe Dumnezeu, care, deși a fost întreținută permanent, treptat, a devenit nepotrivită pentru închinare.

În anul 2009, sub îndrumarea pastorului local Józsa Zoltán, membrii bisericii au luat decizia de a construi o clădire nouă. Cu ajutorul Domnului, aceasta a fost terminată, iar în sabatul mai sus amintit, mai mult de 200 de persoane s-au adunat pentru a participa la programul inaugurării.

În cadrul serviciului divin de dimineață predica a fost rostită de președintele Conferinței Transilvania de Sud, pastorul Szász Ernő, care a vorbit despre jertfa Mântuitorului nostru Isus Hristos precum și a doua revenire a Sa. Pastorul Csabai László Gyula, care a slujit în trecut în comunitatea Torba a condus biserica în reconsacrare, iar secretarul Conferinței, pastorul Ban Gabriel a rostit rugăciunea de consacrare.     

Programul a fost îmbogățit de corul și fanfara din Miercurea Nirajului precum și de orchestra de mandoline din Torba. Primarul din localitate, domnul Kacsó Antal a onorat evenimentul cu prezența și discursul său apreciat.

În cadrul programului de după amiază, au luat cuvântul pastorii care au slujit în biserică: Szallós Farkas Zoltán, Ősz Árpád, Barabás Sándor, Józsa Zoltán, prezbiterul Madaras Márton și conducătorul de comunitate Tőkés Kálmán, după care au fost transmise salutări din partea pastorilor Gyéresi József és Halmágy József Atilla.

Dumnezeu să fie slăvit pentru că a călăuzit de-a lungul timpului această biserică care așteaptă cu speranță revenirea glorioasă a Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

 

Amota Lórant, pastor - biserica Torba.

Traducere: Demeter Heléna

Primul film despre istoria timpurie a Bisericii Adventiste

Tell the World (Spune lumii) este prima dramă istorică care spune povestea istoriei timpurii a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Filmul de 150 de minute începe cu studierea Bibliei de către William Miller, prin care Îl descoperă pe Isus ca „prieten”. Relatarea se încheie în 1874, după organizarea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, atunci când denominațiunea își trimite primul misionar.

Filmul transmite povestea adventismului prin intermediul unei echipe formate din 97 de actori profesioniști și peste 1.000 de figuranți. Acesta a fost filmat în urmă cu doi ani în Upper Canada Village, un muzeu situat în Ontario. Echipa s-a consultat cu istorici pentru a face filmul cât mai autentic.

Inițiativa filmului în valoare de 5,5 milioane de dolari a aparținut Uniunii Australiene de Conferințe. O mare parte a fondurilor a fost furnizată de Diviziunea Pacificul de Sud și Conferința Generală, iar filmul a fost produs de Rețeaua Media Adventistă din Australia.

Chester Stanley, președinte al Uniunii Australiene, a declarat că acesta reprezintă o „relatare puternică” ce descrie greutățile, încercările și hotărârea pionierilor adventiști. În narațiuni sunt întrețesute explicații cu privire la modul în care acești pionieri au descoperit convingerile adventiste fundamentale, în mod deosebit cea referitoare la revenirea lui Isus, Sabat și lucrarea de Mare preot a lui Isus Hristos în Sanctuarul ceresc.

Filmul a fost condus de Allan G. Lindsay, narator și producător al seriei documentare Keepers of the Flame (Păstrători ai flăcării). Lindsay și-a exprimat recunoștința profundă față de Dumnezeu pentru modul în care a condus trecutul nostru. În diferitele etape ale filmului, el a văzut mâna providențială a lui Dumnezeu la lucru. Lindsay a menționat că a lucrat îndeaproape cu George R. Knight, profesor emerit de istorie bisericească la Universitatea Andrews, și cu James R. Nix, director al Ellen G. White Estate.

Mark Finley, editor al Adventist Review, a fost gazda celor prezenți la screeningul filmului. „Atunci când privești filmul, acesta te înrădăcinează în istoria adventistă. Mulți tineri și-au pierdut simțul identității. Atunci când îl termini de vizionat, tot ce poți spune e « Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ».”

O parte a filmului care lasă o impresie puternică îi prezintă pe James și Ellen White, atunci când își înmormântează pruncul. Mai târziu, filmul îl prezintă pe fiul lor adolescent, Henry, care, pe când se afla pe patul de moarte, a spus „Mamă, te voi întâlni în ceruri.”

Knight speră că filmul va fi bine primit și că va fi posibilă producerea unei a doua părți care să continue povestea până la finalul vieții lui Ellen White, în anul 1915. „Există foarte multe lucruri referitoare la creșterea și extinderea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea care încă mai trebuie spuse.”

Michael Champbell, Adventist Review/ANN

 

Subcategorii