Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

GRATUIT: Seminare de managementul resurselor oferite de Consiliul consultativ al Departamentului Administrarea Crestina a Vietii

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea organizează săptămâna viitoare un consiliu consultativ global al departamentului Administrarea Creştină a Vieţii, pentru a le prezenta conducătorilor Bisericii şi membrilor informaţii cu privire la principiile biblice de planificare și gestionarea resurselor. 

Conferința Mondială Online pentru administrarea creştină a vieţii este programată a avea loc în perioada 19-21 septembrie și va fi disponibilă în patru limbi – engleză, franceză, portugheză și spaniolă, și cu subtitrare automată în limba engleză.

Directoarea Departamentului Administrarea Creştină a Vieţii Erika Puni a spus că această conferinţă reprezintă o oportunitate de a integra administrarea creştină a vieţii în procesul de pregătire pentru ucenicie.

„În timp ce Biserica continuă să crească, educaţia cu privire la administrare face parte din pregătirea poporului nostru”, a spus Puni. 

Un aspect important al administrării constă în gestionarea finanțelor personale și a zecimii. Puni a spus despre membrii care nu dau zecime problema este că aceştia mai degrabă uită, nu faptul că nu cred în concept.

Conferinţa mondială va oferi numeroase seminare dintr-o gamă largă de subiecte referitoare la administrare, precum previziuni bugetare, proprietatea şi etica creştină.

Conferinţa ce va fi transmisă în direct de la sediul Bisericii mondiale este organizată de Departamentul Administrarea Creştină a Vieţii al Bisericii mondiale şi de Diviziunea Inter-America.

Printre vorbitori se numără Preşedintele Bisericii Adventiste Ted N. C. Wilson, Vice-preşedinţii Pardon Mwansa şi Ben Schoun, Preşedintele Diviziunii Inter-America Israel Leito şi profesoara JoAnn Davidson de la Universitatea Andrews. În cadrul conferinţei vor avea loc ateliere, discuţii panel, sesiuni de întrebări şi răspunsuri, serviciul divin şi intervenţii muzicale.

Conferința va fi primul consiliu consultativ la nivel mondial ce este transmis online, de la sediul central al bisericii. Liderii Bisericii au spus că au realizat actualizări tehnologice recente la site-ul Bisericii pentru a permite o mai mare colaborare în viitor.

 „Suntem entuziasmaţi deoarece începem să găzduim evenimente pe noua noastră platformă Adventist.org și colaborăm cu alte departamente”, a declarat Andrew King, director de comunicare asistent pentru Web. „Dorim ca oamenii să îşi dea seama de beneficiile disponibilităţii evenimentelor lor pentru un public mult mai larg prin intermediul internetului.” 

PROGRAM și TEME:

Vineri, 22.30 – 1.30 (ora României): Bazele administrării

Sâmbătă, 17:30 – 20:30: Administrare şi închinare

Sâmbătă, 22.30 – 1.30: Administrarea finanţelor şi ascultarea de Dumnezeu

Duminică, 17:30 – 20:30: Probleme financiare personale, bugetul familiei, administrarea proprietăţilor şi etica creştină.

 

Pentru mai multe informații și pentru înscrierea la Conferința Mondială Online cu privire la Administrarea Creştină a Vieţii, vizitați adventiststewardship.com

 

ANN

Wilson: Nu e loc pentru pentru predarea evolutionismului ca adevar in scolile adventiste

Preşedintele Bisericii Adventiste mondiale Ted N.C. Wilson a afirmat cu tărie că viața există pe Pământ doar de câteva mii, şi nu de milioane de ani, în deschiderea conferinței cadrelor didactice din Utah, vineri, 15 august, declarând că profesorii care cred altfel ar trebui să nu se numească adventiști de ziua a șaptea sau să lucreze în școli ale Bisericii.

Wilson s-a adresat unei audienţe formate în special din profesori, în cadrul sesiunii de deschidere a unei conferințe internaționale de 10 zile pe tema Bibliei și științei ce a avut loc în Las Vegas, Nevada, înainte de a se îndrepta spre St George, Utah. Locaţia a fost aleasă pentru accesul facil la trei situri geologice pe care cei 350 de participanți le-au explorat între sesiunile conferinţei ce au abordat teme din domenii precum arheologia, geologia, paleontologia și biologia.

„În calitate de profesori în campusurile şcolilor, colegiilor şi universităţilor adventiste, precum și în calitate de lideri în biserica lui Dumnezeu... trebuie să susţinem ferm creația literală recentă și să respingem în totalitate teoria evoluţionismului teist și a evoluţionismului în general”, a declarat Wilson în discursul său. „Fac apel la dumneavoastră pentru a fi apărători ai creației bazate pe relatarea biblică și susţinută în mod explicit de Spiritul Profetic”, a spus el referindu-se la lucrările co+fondatoarei Bisericii Adventiste Ellen G. White.

El a făcut referire la pasaje biblice cum ar fi Geneza 1, 2 și Psalmul 33: 6,9 și la lucrările lui Ellen White pentru a respinge o învățătură populară conform căreia săptămâna biblică a creației ar fi durat milioane de ani, făcând astfel lumea mult mai veche decât cei 6000 de ani care au trecut de când creaţioniştii cred că a fost creat Pământul.

Învățătura populară care combină relatarea biblică cu teoria evoluției a lui Darwin, s-a strecurat în unele școli adventiste în ultimii ani și a determinat, în parte, o decizie a Bisericii Adventiste de a începe organizarea de conferinţe pe tema Bibliei şi ştiinţei în anul 2002.

În discursul său, Wilson a citat din cartea lui Ellen White Mărturii pentru pastori și slujitorii Evangheliei: "Când Domnul declară că a făcut lumea în șase zile, iar în ziua a şaptea S-a odihnit, El se referă la ziua de douăzeci şi patru de ore, pe care a delimitat-o prin răsăritul și apusul soarelui.”

„Ar putea fi mai simplu de atât?” a întrebat Wilson.

El a spus că însuşi numele „adventist de ziua a șaptea” indică o creație ce a avut loc în şase zile literale, deoarece nu ar fi avut prea mult sens comemorarea Sabatului zilei a şaptea dacă Sabatul original durase mii de ani, în loc de 24 d ore.

„Dacă cineva nu acceptă înţelegerea cu privire la creația recentă în șase zile, acea persoană nu este, de fapt, adventistă de ziua a șaptea, din moment ce Sabatul zilei a șaptea ar deveni absolut lipsit de sens istoric și teologic, iar cele mai multe dintre doctrinele noastre biblice centrat pe Hristos și autoritatea Sa ar deveni, de asemenea, lipsite de sens”, a spus Wilson.

El a avertizat împotriva asocierii cu oameni de ştiinţă, umaniști și „unii care pretind a fi adventiști de ziua a șaptea", care au îmbrățișat o teorie a creației bazată pe evoluție.

„Nu îi credeţi și nu vă implicaţi în această manipulare a adevărului biblic cu privire la creaţie și la comemorarea vizibilă a creației – Sabatul”, le-a spus el participanților la conferință. „În esență, evoluția nu este o știință.”

El a spus că educatorii ar trebui să susţină creaționismul din inima sau „să acţioneze onorabil” și să demisioneze. 

„Este foarte important pentru misiunea supremă a lui Dumnezeu”, a spus el.

Ed Zinke, teolog şi om de afaceri adventist și co-organizator al conferinței, a explicat într-un interviu că implicațiile interpretării greșite a Bibliei ar putea afecta profund şi serios relația individului cu Dumnezeu.

„O înțelegere biblică a lui Dumnezeu face posibil ca noi să avem o relație mai apropiată cu El, decât dacă avem o concepţie falsă cu privire la Dumnezeu”, a spus Zinke.

Remarcile sale au reflectat scrierile lui Ellen White cu privire la Cain și Abel, primii copii din Biblie. Aceasta a spus că Cain și Abel, credeau că se închinau aceluiași Dumnezeu atunci când îşi aduceau jertfele, dar Dumnezeu a respins jertfa lui Cain, deoarece el nu se închina adevăratului Dumnezeu. 

În timp ce conferința din Utah s-a bazat pe Biblie, aceasta a avut şi o componentă științifică, incluzând prezentări cu fosile, formațiuni de roci, şi descoperirile arheologice recente potrivit cărora numele regelui David a fost sculptat pe intrarea pe porțile orașului, oferind dovezi științifice pentru faptul că regele israelit este mai mult decât o poveste biblică.

„Chiar şi în urmă cu 50 de ani părea imposibil de dovedit, dar acum s-a descoperit că Biblia este o sursă de încredere pentru a vă ghida în arheologie”, a declarat Zinke. 

Participanții la conferință, printre care se numără reprezentanți ai școlilor adventiste din întreaga lume, precum și lideri ai bisericii, oameni de știință și câțiva doctoranzi, au mers în trei excursii pentru a privire de aproape dovezi ce susţin credința că Pământul este relativ tânăr, de aproximativ 6000 de ani. 

Arthur V. Chadwick, geolog și profesor în cadrul Southwestern Adventist University, a declarat că oamenii de știință trebuie să se bazeze pe credință, indiferent dacă susţin creaţia sau evoluția.

„În timp ce vom evaluăm datele, observăm aspecte problematice pentru creaționiști, dar şi aspecte problematice pentru evoluționiști”, a spus el prin telefon înainte de începerea conferinței. „Nimeni nu poate pretinde a crede mai mult decât celălalt, pentru că nu este transparent, se lasă posibilitatea de a alege." 

Chadwick şi-a dedicat întreaga carieră găsirii de dovezi științifice care susţin creaționismul și a publicat mai mult de 50 de articole de cercetare în principalele publicaţii de specialitate. În cadrul conferinţei, el a prezentat unele dintre cele mai recente descoperiri ale sale.

Zinke a declarat că speră că educatorii vor pleca de la conferinţă cu cele mai recente cercetări științifice care susțin poziţia formării recente a Pământului și că le vor utiliza pentru a-şi consolida propria credință și pe cea a elevilor lor.

„Sperăm să îmbogățim cadrele didactice astfel încât acestea să fie bine informate în sala de clasă și să înțeleagă importanța prezentării unei viziuni biblice cu privire la lume pentru elevii lor, ajutându-i să înțeleagă modul în care aceasta influenţează diferitele discipline, inclusiv ştiinţa, şi cum le influenţează vieţile şi devotamentul faţă de Dumnezeu”, a spus el.

-Citiţi discursul integral (în limba engleză) al Președintelui Ted Wilson AICI.

Andrew McChesney, Adventist Review

 

Ted Wilson ii indeamna pe toti adventistii sa isi reafirme pozitia cu privire la creatie

Preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea Ted N.C. Wilson şi-a extins apelul recent către educatorii Bisericii de a-şi reafirma convingerea că Dumnezeu a creat Pământul în urmă cu câteva mii de ani, pentru a-i include pe toţi cei 18 de milioane de membri ai denominaţiunii, spunând că problema „implică destinul veșnic al fiecăruia dintre noi.”

Afirmaţiile lui Wilson au fost făcute la sfârșitul unei conferinţe internaţionale de 10 zile pe tama Bibliei şi ştiinţei ce a avut loc în St. George, Utah, unde aproximativ 400 de cadre didactice au aprobat o declarație, angajându-se ca în sălile de clasă să predea concepţia biblică cu privire la origini, și s-au pregătit să le împărtăşească studenţilor şi elevilor lor cele mai recente cercetări științifice.

În cadrul unui interviu, Wilson a declarat că toți membrii Bisericii ar trebui să analizeze cu atenție un apel de a respinge originile evoluţioniste adresat cadrelor didactice adventiste în timpul discursului său de deschidere a conferinţei, în 15 august. 

„Acest lucru este atât de imanent convingerilor adventiștilor de ziua a șaptea, încât este vital pentru toți membrii bisericii să-și reafirme convingerea că Dumnezeu este cu adevărat Creatorul, iar El a creat acest Pământ recent, în șase zile literale", a spus el. „Aceasta este cu siguranță o decizie personală, care trebuie luată, și în toată bunătatea și dragostea îndemn fiecare membru al bisericii să facă acest lucru, pentru că implică destinul veșnic al fiecăruia dintre noi."

Reiterând discursul său din 15 august, Wilson a declarat că educatorilor și pastorilor care au acceptat învățăturile larg răspândite conform cărora Pământul a evoluat de-a lungul a milioane de ani, nu ar trebui să li se permită să înveţe în sălile de clasă şi în Bisericile Adventiste. 

În ceea ce-i privește pe ceilalţi membri ai Bisericii, a spus el, problema este personală, dar oameni care nu şi-au clarificat încă problema ar trebui să se roage sincer și să ia o decizie.

„Aceste decizii ale fiecărui individ îi vor ajuta să determine modul în care se raportează la această misiune extraordinară ce ne-a fost încredințată și proclamată prin soliile celor trei îngeri, ceea ce include şi solia primului înger, „închinaţi-vă lui Dumnezeu și dați-I slavă Celui ce a făcut cerurile şi pământul”, a spus el, referindu-se la soliile redate în Apocalipsa 14 pentru a pregăti oamenii pentru revenirea lui Isus. 

 

„Angajații ar trebui să creadă în Creație"

 

Discursul lui Wilson din 15 august în care a spus că oricine respinge creaţia în şase zile literale descrisă în Geneza nu ar putea fi considerat un adevărat adventist „de ziua a şaptea” deoarece „de ziua a şaptea” se referă la ziua de Sabat de 24 de ore care a încheiat săptămâna creaţiei – a provocat numeroase comentarii pe site-urile adventiste de ziua a şaptea.

Unii adventişti au adoptat o teorie populară, conform căreia fiecare zi a creației ar fi durat milioane de ani, mai degrabă decât de 24 de ore, combinând astfel relatarea biblică cu învățăturile evoluţioniste. Această linie de raționament, a spus Wilson, nu numai că negată Sabatul, ci pune, de asemenea, la îndoială inspirația relatării creației și, prin extensie, întreaga Biblie.

„Este vital ca fiecare angajat – fie el administrator, pastor, profesor, sau oricine altcineva – să creadă cu tărie în înțelegerea fundamentală a creației, aşa cum e exprimată de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea”, a declarat Wilson duminică, 24 august. „Ar însemna a continua să fie angajați și să aibă o viziune diferită incompatibilă cu însăşi motivul existenţei Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea."

El a adăugat: „În ceea ce îi priveşte pe membrii bisericii în general, aceasta este o problemă pe care trebuie să o discute sincer cu Dumnezeu.”

 

Discursul de încheiere al lui Wilson

 

Wilson a menționat, de asemenea, Biserica în ansamblu în cadrul discursului de închidere de duminică, discurs ce s-a adresat în primul rând cadrelor didactice prezente. 

"Ca profesori adventiști de ziua a șaptea, educatori, pastori și angajații bisericii care locuiesc în cele din urmă de timp și nu numai angajații, ci toți membrii Bisericii, noi nu ar trebui să reducă nostru distinctiv" a șaptea zi ", ci mai degrabă o trompeta ca o caracteristică minunat de viață ", a spus el.

„În calitate de profesori, educatori, pastori şi angajaţi ai Bisericii, ce trăim în timpul sfârşitului – şi nu doar în calitate de angajaţi, ci şi în calitate de simpli membri ai Bisericii – nu ar trebui să minimalizăm convingerile specifice adventiştilor de ziua a şaptea, ci mai degrabă ar trebui să le trâmbiţăm”, a spus el.

Adresându-se direct participanţilor la conferinţă, Wilson i-a îndemnat să muncească din greu, să dea dovadă de dragoste, şi să se agaţe de Biblie.

„Oamenilor de ştiinţă le spun: Continuați să faceți cercetări științifice de calitate. Realizaţi lucrarea pe care Dumnezeu v-a încredinţat-o într-un mod profund și atent”, a spus el. 

„Teologi, faceţi acelaşi lucru. Ajungeţi la cei care s-ar putea să nu fie de acord cu ceea ce am votat astăzi și cu ceea ce reprezintă Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. Ajungeţi la acei oameni cu grijă și dragoste, nu într-un mod condescendent, ci într-un mod plin de iubire. 

„Dar", a spus el, „vreau să vă spun: Vă rog, nu ezitaţi să luaţi poziţie pentru adevărul biblic. Fiţi deschişi, fiţi atenţi, dar fiţi îndrăzneți.”

În încheierea discursului său de 42 de minute, Wilson le-a cerut educatorilor să-și reafirme convingerea în creaţie ridicându-se, iar mai apoi unindu-se în rugăciune cu persoanele din proximitatea lor. 

 

Participanţii la conferință votează declaraţia cu privire la creaţie

 

Cu puţin timp înaintea discursului lui Wilson, perticipanţii la conferinţă au aprobat aproape în unanimitate votarea unei declaraţii în care se afirma că Biblia prezintă „o relatare de încredere” a unei creaţii recente în şase zile literale şi că un potop global a distrus Pământul, cu excepţia familiei lui Noe şi a animalelor aflate în arcă.

„Noi respingem acele concepţii asupra lumii care îndepărtează în mod intenționat adevărul biblic din discursul public și din demersul ştiinţific”, se precizează în declarație. „Noi afirmăm necesitatea unui mediu intelectual în care sunt prezentate și discutate deschis diferite teorii cu privire la origini în contextul unei concepţii biblice asupra lumii. Ne angajăm să predăm și să apărăm concepţia biblică cu privire la origini în rolul nostru de educatori adventiști.”

Documentul, care a fost realizat în cadrul evenimentului de 10 zile, va fi prezentat în cadrul întâlnirii de lucru a Bisericii de la sfârșitul anului, Consiliul anual, ce va avea loc în luna octombrie, a declarat Michael L. Ryan, Vice-preşedinte al Bisericii Adventiste mondiale și Președinte al Conciliului pentru Credinţă şi Ştiinţă, care a organizat conferința.

Nu a fost clar ce influență ar putea avea documentul, dacă va avea vreuna, asupra bisericii în ansamblu. Ryan a spus că un alt grup de lucru al Bisericii mondiale lua în considerare revizuirea uneia dintre cele 28 de convingeri fundamentale ale Bisericii – ce referitoare al creație – în vederea propunerii votării ei de către delegaţii Bisericii mondiale în timpul sesiunii Conferinței Generale din iulie 2015.

 

O mare cerere pentru resurse

 

Lisa Beardsley-Hardy, Directoare a Departamentului Educație al Bisericii mondiale, a declarat în cadrul conferinţei că va folosi declarația pentru a face presiuni pentru finanțare realizării și distribuirii unui număr mai mare de resurse care să sprijine creaţia. În cadrul declaraţiei se face apel la „o abordare coordonată pentru dezvoltarea continuă, de înaltă calitate, a unor resurse media bogate cu privire la relatarea biblică a originilor și a științelor naturii şi a geoştiinţelor în toate limbile importante.” 

În cadrul unui interviu, Beardsley-Hardy a spus că participanții la conferință ei bombardat-o cu cereri de materiale despre creaţie.

Cea mai frecventă solicitare a fost legată de materiale, „Vrem materiale, astfel încât atunci când ne întoarcem în școlile noastre să fim capabili să ne educăm elevii și familiile cu privire la aceste probleme”, a spus ea. „Vor manuale, vor prezentări PowerPoint, vor să poată descărca o parte dintre prezentările care au fost susţinute aici, astfel încât să le poată studia și traduce în diferite limbi.” 

Beardsley-Hardy a declarat că unele materiale prezentate în cadrul conferinţei pot fi găsite pe site-ul Consiliului pentru Credinţă şi Ştiinţă, la fscsda.org, şi pe site-ul Geoscience Research Institute, la grisda.org, iar altele vor fi publicate în următoarele săptămâni şi luni.

Dar, aşa cum se întâmplă în cadrul oricărei conferințe importante, unele prezentări s-ar putea să nu fie disponibile un timp, deoarece autorii lor pregătesc cercetarea pentru a o publica în reviste științifice importante, a declarat Beardsley-Hardy, care a contribuit la organizarea conferinței și este membră a Consiliului pentru Credinţă şi Ştiinţă. 

„Unele dintre prezentările susţinute aici au reprezentat cele mai actuale cercetări, iar acestea nu pot fi susţinute în altă parte înainte de a fi publicate în publicaţiile de specialitate”, a spus ea.

Beardsley-Hardy a spus că a fost mulţumită de faptul că oamenii de știință, teologii și alţi educatori care au asistat au părut a fi entuziasmaţi la gândul de a împărtăşi ceea ce au învățat, exprimându-şi speranţa că aceştia au plecat de la conferinţă simţindu-se mult mai informaţi și mai puțin intimidați de perspectiva de a aborda ariile în care știința și Biblia se intersectează.” 

„Natura ne spune anumite lucruri, iar Biblia ne spune anumite lucruri, iar Biblia este o sursă a revelaţiei cu mai multă autoritate deoarece natura a fost influențată de păcat”, a spus ea. „Dar sunt zone în care acestea se suprapun, și vreau ca profesorii noştri să fie informaţi cu privire aceste zone de suprapunere." 

Mai multe articole (în limba engleză) de la conferință, găsiţi AICI.

Andrew McChesney, Adventist Review

 

Un evantai de programe de televiziune pentru Ziua Educației Adventiste - 12 - 13 septembrie

Sabatul din 13 septembrie este dedicat educației adventiste, fiind și ultimul Sabat înainte de începerea școlilor.

Pentru aceasta ocazie, Departamentul pentru Educație al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România împreună cu Centrul Media Adventist vor oferi programe speciale, care să informeze biserica privind principiile durabile ale modelului adventist de educație, împreună cu rezultatele unor studii recente care confirma puternicul efect pozitiv al școlilor noastre.

Piesa centrală a acestui ansamblu de programe este cel mai recent film documentar al producatorului american Martin Doblmeier, cunoscut publicului nostru atât din filmele lui anterioare (Adventiștii și Adventiștii II), cât și din cele trei interviuri ample pentru emisiunea Punctul de plecare. 

Ultimul său film se intitulează Modelul Educațional Adventist. Cuvântul “model” face trimitere la numeroasele scrieri despre educație ale Ellenei White, co-fondatoare a Bisericii Adventiste, care a folosit adesea acest cuvânt (în engleză Blueprint) pentru a se referi la filosofia pentru educație, derivată din concepția biblică despre om ca o unitate complexă dintre corp, intelect și spiritual. Educația adevărată trebuie să vizeze aceste laturi ale ființei umane în unitate.

Filmul “Modelul” este un dar de la Dumnezeu, la timpul potrivit, pentru a da un mare impuls și un nou standard de calitate educației adventiste din țara noastră. Deși filmul prezintă numai școli din Statele Unite, mesajul transmis este cu totul aplicabil realităților din țara noastră. Martin Doblmeier a ales mai mult școli mici, care se află în medii foarte dificile, chiar școli în care toți copiii sunt într-o singură clasă, și a arătat că aceste condiții dificile sunt transformate într-un avantaj prin valoarea modelului care ne-a fost transmis de educatori, învățători și profesori consacrați, creativi și dăruiți cu harul lui Dumnezeu.

Martin Doblmeier afirma: "Fiind eu însumi produsul educaţiei religioase, sunt o mărturie vie a faptului că, dacă unui copil i se vorbeşte despre aceleaşi valori acasă, la şcoală şi la biserică, acest lucru va construi fundamentul pe care să se dezvolta viața lor cotidiană într-un mod armonios și fericit."

SperantaTV va difuza acest film vineri, 12 septembrie, la ora 22.00 (filmul durează o oră). În aceeași seară vor fi difuzate și alte programe valoroase vizând educația, inclusiv o redifuzare a interviului excepțional acordat de Martin Doblmeier emisiunii Punctul de plecare, în care autorul descrie pe larg experiențele înălțătoare care au însoțit realizarea acestui documentar. 

Filmul “Modelul Educațional Adventist” este disponibil și pe pagina www.pastori.ro de unde poate fi descărcat la două niveluri de rezoluție și proiectat în biserici de Ziua Educației Adventiste, urmărit de cadrele didactice adventiste care lucrează în școlile noastre sau în școli de stat, și de grupuri de părinți care vor să descopere mai bine moștenirea unică pe care am primit-o și pe care trebuie să o valorificăm.

 

Romică Sîrbu / Director Departament Educație / Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România

 

Buletinul Presedintelui

Am incheiat sabatele lunii iulie cu participarea la o sarbatoare care nu se regaseste cu ritmiticitate anuala in calendarul programelor bisericii: a IV-a Camporee Nationala a exploratorilor. Prezentata in alte cuvinte, acesta intamplare importanta poate insemna: 600 de copii entuziasti si bine educati; sau zeci de instructori (laici si pastori) care jertfesc uneori mai des decat saptamanal din vremea lor pentru formarea unor copii, cu care nu au de cele mai multe ori nicio alta relatie decat apartenenta la marea familie adventista; sau 5 zile de program intens, ca o hranitoare pastura pregatita de albinele mari pentru puietul trimis cu incredere de parinti pentru orientare spirituala si destindere fizica; sau un comandament bine (in)format, capabil sa poarte poverile organizatorice ale intregii perioade, grup structural coordonat de directorul de tineret al Uniunii, Daniel Chirileanu; sau, NU mai bine zis in primul rand un Dumnezeu generos, care dupa prima zi a pus o stavila aproape vizibila norilor grosi, doldora de precipitatii si electricitate, astfel incat activitatile de pe terenul protejat de Domnul de la Cosna, judetul Suceava, activitatile sa aiba si fundal artistic prin imaginile inedite create de norii ce dadeau roata. 

Multumind si pe aceasta cale pentru invitatia de a ma alatura, impreuna cu familia, acestei sarbatori, pentru bucuria de a le purta uniforma oficiala, transmit din inima recunostinta mea pentru toti instructorii de copii si tineret din tara noastra, care cu o dedicare ce intrece orice recompensa pamanteasca, petrec timp cu "pruncii" Domnului si parcurg impreuna cu acestia un traseu ascendent, catre Imparatie. Fie-va mantuirea celor slujiti de voi, cea mai grozava rasplata! 

In primul Sabat al lunii august, am folosit ocazia de a construi din proprie optiune programul de inchinare. Am vizitat, impreuna cu familia, bisericile adventiste asezate de Domnul sa depuna marturie de viata si credinta pe Valea Gurghiului, judetul Mures. Ne-am oprit pentru cate un serviciu divin, incepand cu seara Sabatului la Solovastru, apoi in partea luminoasa a Zilei de Odihna la Ibanesti, Gurghiu, Toaca, Hodac si Jabenita (unde am fost onorati sa ni se alature si presedintele Conferintei Transilvania Sud, fr Szasz Ernest). Suntem indatorati pentru buna primire si gazduire, dar si incurajati de ceea ce am gasit. In timpul petrecut cu fratietatea aproape in fiecare loc, dupa actul de inchinare, ne-am dorit sa cunoastem trairile si asteptarile dumnealor, realitatea locurilor dar mai ales nazuintele vesnice. Iar intentiile noastre au primit mai mult decat asteptam, chiar daca nu putem sa nu recunoastem si limitarea temporala si, implicit, a cunoasterii extinse. 

In al doilea Sabat am vizitat in SUA grupa adventista de limba romana din Glendale si biserica adventista romana din Loma Linda, inaintea debutului Conferintei Internationale Bible & Science, pentru care de fapt am si efectuat calatoria peste Atlantic. Glendale este o veche vatra adventista romana din SUA, al carei efectiv s-a diminuat in ultimii ani prin decese si schimbari de domiciliu. Chiar si asa, orice vizita acolo te umple de spirit bun in special prin dezbaterile Scolii de Sabat si masa de partasie de dupa serviciul divin de dimineata, desfasurate acum sub purtarea de grija a fr Dorin Lataeanu, care deserveste pastoral in fiecare Sabat acesta credincioasa grupa. Vizita la Loma Linda, fie ea si o scurta oprire, este pentru calator o reprezentare a imnului "Ca apa in pustie" - te odihnesti auzindu-i cantand (si biserica, nu doar corul), prinzi repede ritmul slujitor al vietii lor de biserica - de peste 20 ani sustin financiar, cu marinimie varii proiecte din Romania si multumesti Domnului pentru prelungirea cu mii de kilometri a manierei romanesti de a gandi si te purta cu lucrurile Domnului. De asemenea, ei folosesc inteligent si oportun mijloacele tehnice pentru a ajunge si la altii cu "apa de viata". Le multumesc pastorului (fr Valentin Danaiata) si membrilor comitetului pentru dinstinctivitatea sanatoasa pentru care militeaza. 

Urmatoarele doua Sabate au fost parte din Conferinta "Affirming Creation", dar despre acest program va voi vorbi in urmatorul buletin. 

 

"Sabat fericit" ca urare a fratelui vostru, 

Marius Munteanu

Festivalul Național Interpenitenciar InterFest, ediția I

În scopul consolidării și dezvoltării rețelei de suport pentru deținuți prin promovarea activităților culturale, artistice și sportive desfășurate în colaborare cu societatea civilă, pentru optimizarea intervenției derulate de către reprezentanții instituțiilor publice și ai organizațiilor neguvernamentale în unitățile de detenție și creșterea șanselor de recuperare socială a persoanelor care au executat sancțiuni privative de libertate, în data de 2 septembrie anul curent, la sediul Penitenciarului București Jilava s-a desfășurat Festivalul Național Interpenitenciar InterFest, ediția I. 

Unul dintre rezultatele intenționate a fost cunoașterea de către reprezentanții instituțiilor statului precum şi de către cei ai societății civile a nevoilor de asistare educativă, psihologică și socială a condamnaților.

Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare a fost atât invitat cât și participant activ la pregătirea și implementarea acestui eveniment unic în peisajul penitenciar, cel puțin până acum. Au participat reprezentanți ai guvernului, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai altor penitenciare cât și societății civile. Singurul invitat media, Speranța TV, a înregistrat întregul eveniment și-l va difuza în cadrul unei ediții viitoare a emisiunii DOR DE LIBERTATE. 

În cadrul sesiunilor de seminare organizate cu participanții la Festival, Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare a participat cu următorii invitați: Nelu Burcea - Importanta serviciilor sociale asigurate de lăcașele de cult și centrele rezidențiale în vederea reintegrării sociale a foștilor deținuți, Gheorghe Panait - Reintegrarea pe piața forței de muncă a foștilor deținuți și Gili Bărbulescu – Familia, factor protectiv în reintegrarea socială a condamnaților. 

Alături de expoziția de obiecte confecționate de deținuții veniți din 11 penitenciare, a participat și Editura Viață și Sănătate cu un stand de carte cu vânzare. Împreună cu întreaga echipă ASUP și Viață și Sănătate, Restaurantul adventist New Life din Buzău a oferit tuturor invitaților un festival culinar cu totul deosebit, lucru apreciat și lăudat de toți cei care au servit din cele 10 preparate special gătite și pregătite pentru ocazia respectivă. 

Cuvintele de mulţumire pe care Directorul General al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dl.Comisar Sef de Penitenciare Cătălin Claudiu Bejan le-a rostit la adresa Asociaţiei Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, sunt aplicabile, dincolo de acest eveniment,  la întreaga echipă a voluntarilor din ţară, voluntari care în fiecare sâmbătă aleg să ofere timp, dragoste şi Cuvânt persoanelor private de libertate din Romania. 

 

Adalbert GHEJAN

20 de persoane au fost botezate in Marea Neagra

Sâmbătă, 9 august, turiștii aflați pe una dintre plajele orașului Constanța au fost atrași de un eveniment inedit: 20 de adulți, îmbrăcați în haine albe, au fost botezați în Marea Neagră.

Evenimentul a fost organizat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din județul Constanța, iar cele 20 de persoane cu vârste între 15 și 75 de ani, provenind din localitățile din regiune, au fost pregătite de pastorii Liviu Bădescu, Adrian Zaharia, Roland Paraschiv, Florian Şerban, Bogdan Plătică, Dorin Albu şi Robert Georgescu.

La eveniment au asistat membri ai bisericilor adventiste de ziua a șaptea din județ, musafirii acestora, dar și trecători curioși care au dorit să vadă un botez prin scufundare în apele Mării Negre.

“Adventiştii de Ziua a Şaptea cred că orânduirea botezului sau ritualul simbolic religios reprezintă un adevăr central al Evangheliei şi are obligaţie perpetuă, fiind stabilit de Domnul Hristos”, a afirmat Robert Georgescu, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Viile Noi. “Moștenind învățătura protestantă, noi credem că botezul este un sacrament numai în sensul de a fi asemenea jurământului depus de ostaşii romani, acela de a asculta de comandanţii lor chiar cu preţul vieţii. Această orânduire cuprinde, așadar, un legământ de totală supunere faţă de Isus Hristos”.

“Este o ocazie de afirmare a credinței, a valorilor în care noi credem”, a subliniat pastorul Georgel Pîrlitu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona Muntenia. “Este o ocazie de închinare, și este una să te închini 100 de oameni într-o biserică, și este cu totul alta să te închini 400 de oameni în natură”. Aceeași idee, a încheierii unui legământ cu Dumnezeu în mijlocul naturii, a fost subliniată și de Liviu Bădescu, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Dumbrava Roșie: “Dorim să trăim ceva din ceea ce a trăit Isus Hristos, atunci când a fost botezat la vârsta de 30 de ani, afară, în râul Iordan”.

În mesajul său spiritual, pastorul Aurel Neaţu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona Oltenia, a marcat importanța legământului botezului, dar și a vieții care urmează acestei decizii, numită de Biblie “naștere din nou”. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este preocupată de integrarea noilor membri în comunitățile locale, de susținerea acestora în noua viață și de oferirea suportului informațional, spiritual și emoțional de care au nevoie.

“Ei au nevoie de mai multă atenție imediat după botez, pentru că apar întrebări, sunt puși in situații noi și au nevoie de consiliere”, a remarcat pastorul Georgel Pârlitu. “Ei se pot bucura de sărbătorile Bisericii și se pot implica voluntar în acțiuni sociale și educative”, a mai adăugat Robert Georgescu.

Botezul reprezintă un angajament public, dar este mai ales unul interior. Viețile celor care au intrat în apa Mării Negre s-au schimbat, ei pornind pe o nouă cale. “Un creștin își dorește să îl cunoască pe Dumnezeu cât mai mult”, a declarat Marin Bloj, unul dintre candidații din Biserica Adventistă din Eforie. “În urma unui nefericit accident, am avut mai mult timp să văd cât de clar sunt scrise lucrurile în Biblie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere și că am ajuns aici!”.

“Am început să petrec mai mult timp studiind, iar caracterul meu s-a schimbat și acum sunt mai liniștit”, a mărturisit Claudiu Mărgineanu Cristea, un tânăr din Biserica Adventistă din Vadu.

O schimbare interioara care, cu siguranță, se va reflecta și în relațiile cu cei din jur, cele 20 de persoane devenind exemple pentru aceia care încă își mai caută drumul în această lume.

Postul Speranța TV va prezenta în curând selecțiuni din programul botezului în Marea Neagră.

 

Loredana Dumitrașcu, Speranța TV

Foto: Sorin Stoica

29 din 47000

În perioada 11-17 august 2014 un grup de 29 de copii si lideri din cadrul programului de Exploratori din Romania au participat la Camporeea Internaţională desfăşurată la Oshkosh, SUA, desfăşurată sub moto-ul: “Forever Faithful”.  

Camporeea Internaţională de exploratori seamănă cu un oraş în miniatură. Un oraş cu 47.000 de exploratori, cu străzi cu...corturi care poartă numele unor lideri importanţi din cadrul programului de exploratori sau ale unor elemente din natură, cu ziar, poştă, magazine, spital, cu o echipă de peste 1000 de voluntari mereu la datorie pentru ca toate activităţile din Camporee să se desfăşoare cât mai bine, cu autobuze care traversează oraşul în lung şi în lat pentru a-i duce pe exploratori la activităţile desfăşurate în interior sau în afară. 

Viaţa din oraşul exploratorilor avea câteva momente cheie în fiecare zi. Închiderea şi deschiderea zilei era marcată prin ridicarea şi coborârea steagului Camporeei, evenimente la care erau selectaţi în fiecare zi să participe în mod activ exploratori din diferite ţări, în rândul cărora s-au numărat într-o anumită ocazie şi un grup de exploratori din Romania.

La orele 9:00, 12:00, 15:00 în oraş se auzeau sunetele de şofar care le aminteau exploratorilor să ia o pauză de la activităţi şi să se roage asemenea lui Daniel, personajul central al Camporeei. În fiecare zi, prin centrul oraşulul trecea parada exploratorilor. Si pentru ca ar fi fost prea mult ca intr-o singura zi să treaca toţi cei 47.000 de participanti, în fiecare zi era rândul altui grup de delegaţii să defileze îmbrăcat în uniforma de explorator şi să întărească în rândul celor care urmăreau evenimentul de pe margine sentimentul că sunt foarte puţine locurile în lumea asta unde să nu existe un club de exploratori. Un alt eveniment important în viaţa oraşului era botezul. În fiecare zi, zeci de exploratori pregătiţi de acasă, încheiau legământ cu Dumnezeu în prezenţa prietenilor şi instructorilor lor. 

Organizată dată la cinci ani, Camporeea Internaţională reuneşte exploratori din toată lumea, dornici să se bucure de gama largă de activităţi oferite (specializări, jocuri sportive, proiecte sociale şi ecologice), de posibilitatea de a face schimb de insigne şi cravate cu copiii veniţi din ţări îndepărtate, de vizitarea muzeului care spunea istoria programului de exploratori într-un mod practic şi creativ, de povestea eroului biblic spusă într-un mod inedit şi pe înţelesul copiilor. Eroul biblic aflat în centrul atenţiei cu această ocazie a fost Daniel cel mereu credincios, indiferent de situaţia în care s-a aflat. Organizatorii, o echipă de lideri de tineret şi exploratori cu experienţă din cadrul Diviziunii Nord Americane, au dorit însă să pună în evidenţă şi să atragă atenţia copiilor nu doar cu privire la credincioşia lui Daniel dar şi cu privire la credincioşia lui Dumnezeu care l-a salvat pe cel care îşi lua timp în fiecare zi să se roage, fără nicio excepţie.

 

Cristina Neagu / Departamentul Tineret 

Festivitate de absolvire la Penitenciarul Poarta Alba

Sâmbătă, 23 august 2014, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din Constanţa, cu sprijinul  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,  a desfăşurat  la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, secţia exterioară “Valu lui Traian”, festivitatea de absolvire a programului moral - religios “Crezul creştin”- promoţia 2014.

Programul “Crezul creştin”, coordonat de către Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din Constanţa, s-a desfăşurat săptămânal, la el participând regulat un număr de 37 de persoane private de libertate.

În urma examenului final, 25 de cursanţi au absolvit programul “Crezul creştin”, deşi majoritatea participanţilor nu citiseră niciodată Biblia până la acest proiect.

Din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, pe lângă zecile de voluntari din judeţul Constanţa, au mai fost prezenţi: pastorul Marius Necula - coordonatorul programelor Bisericii Adventiste în penitenciare din zona Munteniei, pastorul Robert Georgescu - coordonatorul programelor Bisericii Adventiste în penitenciare din judeţul Constanţa şi pastorul Liviu Bădescu. Reprezentaţia artistică a fost susţinută de către formaţia instrumentală  de copii “Curcubeu cu clopoţei” din localitatea Bărăganu şi de solista Mirabela Niţă.

“A fost o onoare pentru noi participarea la acest program organizat de Biserica Adventistă. Am aflat atât de multe lucruri şi ne pare rău că s-a terminat. Vă rugăm să mai veniţi la noi cu astfel de programe” ne-a mărturisit unul dintre cei patru absolvenţi  care au obţinut punctajul maxim la examenul de evaluare finală, respectiv domnul Costache Stoiciu.

 

Robert Georgescu, pastor - Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea VIILE NOI, Constanţa

Camporeea Nationala de Exploratori

600 de exploratori din întreaga ţară, lideri şi copii au participat în perioada 23-27 iulie 2014 la cea de a doua ediţie a Camporeei Naţionale, eveniment găzduit de Conferinţa Moldova, la Coşna (jud. Suceava). 

Echipa de organizare a Camporeei, formată din echipele Departamentului Tineret ale Conferinţelor şi Uniunii şi-a propus ca vreme de patru zile să facă să prindă viaţă în faţa copiilor povestea lui Iosif, personajul biblic central al Camporeei, nu doar prin intermediul devoţionalelor de dimineaţă şi de seară, dar şi prin intermediul activităţilor şi jocurilor oferite. 

Iosif era un om iscusit în lucrul lui de aceea exploratorilor le-au fost puse la dispoziţie o serie de ateliere şi specializări pentru a-şi descoperi noi talente dar şi pentru a-şi îmbunătăţii talentele deja descoperite. Iosif a avut o călătorie lungă de făcut în căutarea fraţilor lui şi pentru a o duce la bun sfârşit a trebuit să ştie cum să se orienteze în natură asemenea unui adevărat explorator. Şi pentru că a fost şi copil şi îi plăcea să se joace a fost inclusă în program şi o cursă cu obstacole. 

Iosif a trebuit să înveţe să supravieţuiască în momentele dificile, cum ar fi viaţa în închisoare. De aceea, exploratorii au participat la un Joc de Supravieţuire în care au învăţat sau şi-au adus aminte cum se face un foc, cum se acordă primul ajutor, cum se fac unele noduri sau chiar cum se coase. Toate acestea cu scopul final de a obţine obiecte care să îl ajute pe Iosif să supravieţuiască în închisoare.

Iosif a fost bun cu fraţii lui şi i-a ajutat în momentele de nevoie. Exploratorii au vrut şi ei să facă acelaşi lucru prin strângerea de fonduri pentru proiectul „Sprijin pentru fiecare” desfăşurat sub egida ADRA. Cei 2026 de RON strânşi de exploratori în joacă, prin participarea la o activitate care a inclus multe jocuri şi voie bună, intitulată Urban Life, vor fi folosiţi pentru oferirea de rechizite, haine şi alimente unor copii proveniţi din familii nevoiaşe.   

Iosif nu ar fi putut rezista dacă nu ar fi avut încredere în călăuzirea lui Dumnezeu, în cuvintele Lui şi în planul pe care Dumnezeu îl avea pentru el. Pentru a sublinia importanţa memorării cuvintelor lui Dumnezeu, exploratorii au fost provocaţi să înveţe pe dinafară şi să se rescrie din memorie o parte din capitolele din cartea Genezei care relatează viaţa lui Iosif. Provocarea a fost acceptată şi dusă cu bine la bun sfârşit.

Ziua de Sabat a fost marcată de două evenimente deosebite. Vizita pastorului Marius Munteanu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, care le-a lansat exploratorilor prezenţi chemarea la excelenţă şi a pastorului Florin Istrate, preşedintele Conferinţei Moldova, care le-a adus aminte copiilor că Iosif  a fost Inimos, Omenos,Sincer, Integru şi Fidel lui Dumnezeu. La aceasta s-a adăugat momentul în care Vlădoiu Cristiana, unul dintre exploratorii participanţi,  a încheiat legământ cu Dumnezeu, în mijlocul naturii şi în prezenţa celor 600 de prieteni, dornici să se bucure pentru decizia ei.

Moto-ul Camporeei din acest an a fost: „Descoperă planul Lui !” Pentru că viaţa lui Iosif ilustrează cât de important este să descoperi acest lucru de timpuriu şi să ai conştienţa faptului că toate lucrurile, şi bune şi rele, lucrează împreună pentru împlinirea lui, iar vârsta exploratorilor este perioada cea mai potrivită pentru aceasta.

 

Cristina Neagu / Departamentul Tineret 

Subcategorii