Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Scoala Biblica de Vacanta printre ape si valuri de intoleranta

În ultima saptamana din iulie 2014 s-a dat startul pentru Scoala Biblica de Vacanta in trei localitati din județul Teleorman: Segarcea Deal, Copaceanca si Necsesti. Cei care au inițiat acest proiect sunt cativa  tineri din Biserica Emaus, Madrid. Duminca dimineata au fost adresate invitatiileîn Necsesti, iar luni la ora 15.30 a inceput activitatea cu 57 de copii care au venit. 

Numărul este cu atât mai frumos dacă se ia în calcul intervenția nefericită și opoziția preotului din comuna, care i-a vizitat pe parintii din parohia lui si le-a interzis sa lase copiii la ”sectanti”. A doua zi numarul a crescut la 64 de copii. Miercuri au venit din nou puhoaiele de ape in Necsesti si multi parinti i-au retinut pe copii sa vina de teama apei nestavilite care ajunsese pana la marginea soselei. Cu toate acestea au fost 60 de copii.

Pe 31 iulie Scoala Biblica de Vacanta a debutat si in localitatea Segarcea Deal dimineata, iar seara la Copaceanca. 

“Urmatoarele zile sunt decisive de aceea va invit sa va rugati pentru echipa implicata in aceasta actiune, pentru copiii care participa, dar si pentru parintii care aud de la copii lucruri frumoase si care vor veni sambata la serbarea copiilor.” ne-a declarat pastorul Petre Niță.

 

Sabat de Tineret la Sultanu, Dambovita

Sabatul din 26 iulie 2014, a fost un sabat special pentru credinciosii adventisti din loc Sultanu (com Visinesti, judetul DB), care au lansat invitatia pentru un sabat de tineret in natura, incepand de vineri seara si pana sambata seara. Evenimentul  este unul de traditie, anul acesta ajungandu-se la editia cu nr 21. An de an, in ultima sambata din iulie, tinerii din judet si nu numai, sunt invitati la un sabat de tineret, excusiv in natura. 

Anul acesta, sabatul din 26 iulie a fost amenintat toata saptamana de ploile din tara. Cu curaj si credinta, 25 persoane au deschis sabatul de tineret la apusul soarelui, in padurea din Sultanu, lasand programul sabatului in mana lui Dumenzeu. Dimineata de sabat a venit cu o vreme exceptionala, ce a durat toată ziua. După un studiu biblic pe grupe de vârsta, adunarea celor aprox 250 de adventiști prezenti si-au deschis sufletul pentru a-l umple cu Cuvantul lui Dumenzeu, prezentat prin Nica Tiberiu, pastor si director al Centrului Media Adventist. 

Intalnirea a fost incurajata si de vizita domnului primar al localitatii Visinesti, dl Stoica Nicolae. Acesta a fost impresionat pozitiv de partasia frateasca a adventistilor: “M-am bucurat sa fiu prezent in mijlocul dumneavoastra … la o adunare in aer liber, cu un peisaj de poveste. A intrat deja in ‘programul’ meu acest eveniment si il respect. Inca o data, gand bun tuturor celor prezenti la acest eveniment si anul care vine cat mai multi. Apreciez initiativa si implicarea in acest proiect.” 

Dupa amiaza de sabat a adus un program muzical de tineret, presărat cu interventii, experiențe și interviuri speciale cu Ciprian Pana (vice-campion national la Motocros), cu Evelin Petre (lucrator biblic la postul Alfa TV Spania), Glodeanu Daniel (pastor misionar in Constanta) și Nica Tiberiu (director Centrul Media Adventist). Dupa o pauza meritata, seara a continuat la ora 20 (pana la 23) cu un program de inchidere de sabat, discutii de interes pentru tineret și socializare in jurul focului de tabara.

Astfel ca la sfarsitul zilei, toti cei prezenti au fost plini de recunostinta la adresa lui Dumnezeu pentru oaza de vreme buna ce am avut-o de vineri pana sambata seara. Daca voia lui Dumenzeu va fi asta, in ultimul sabat din iulie 2015, ne reintalnim la SUltanu.

 

pastor Laurentiu Matei / Sultanu, com. Vișinești / Dâmbovița

Biserica Adventista lanseaza un nou program de renuntare la fumat

Imaginați-vă un loc pentru fumat lângă Biserica Adventistă pe care o frecventați.

Cel ce stă lângă dumneavoastră trebuie să se gândească, de asemenea, la locul pentru fumat deoarece tocmai s-a furișat afară în timpul predicii din Sabat.

Se întoarce după câteva minute, cu mirosul puternic de tutun ce a rămas în constumul său închis la culoare.

Îi zâmbiți și continuați să ascultați predica.

Ce mare lucru!

Acest scenariu face parte din versiunea 2 a Breathe-Free (Respiră liber), un nou program de renunțare la fumat lansat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în cadrul Conferinței de Sănătate ce a avut loc în Geneva, Elveția. Programul își bazează speranțele pentru succes pe o combinație de cercetări științifice, un site cu resurse gratuite și relațiile personale pe care participanții le dezvoltă în timpul programului.

Și nu costă nimic.

„Este gratuit. Va fi întotdeauna gratuit”, a spus Daniel Handysides, care a petrecut trei ani dezvoltând Breathe-Free 2 și l-a testat în Emiratele Arabe Unite.

Programul se bazează pe Breathe-Free, dezvoltat de Biserica Adventistă în urmă cu mai mult de două decade, și Planul de cinci zile pentru a renunța la fumat, inițiat în 1959.

Dar folosește o abordare complet nouă, deoarece atitudinile cu privire la fumat s-au schimbat drastic în ultimii ani, a spus Handysides, profesor asistent de sănătate la Universitatea Loma Linda. Spre deosebire de ultimele decade, fumătorii de astăzi nu trebuie convinși de faptul că tutunul este dăunător și nu mai pot fi speriați sau convinși să renunțe prin argumente, a spus el.

„Nu găsești niciun fumător în lume care să nu știe că țigările pot cauza cancerul”, a spus el în cadrul unui interviu acordat într-o pauză a conferinței din Geneva. „Deci modelul nostru de seminar și teamă nu funcționează.”

Acest lucru însemna că era nevoie de alte metode pentru a-i asista pe fumători, iar Breathe-Free 2 se concentrează în mod deosebit asupra relațiilor personale. În timp ce programul are o versiune „fă-o tu însuți”, acesta îi încurajează pe fumători să se alăture grupului local în cadrul căruia pot primi susținere emoțională și, aspect deosebit de important, să își facă noi prieteni.

„Dacă fumezi și prietenii tăi, de asemenea, fumează, înseamnă că trebuie să renunți la întregul cerc de prieteni”, a spus Handysides. „Este o pierdere imensă.”

Pot exista numeroase circumstanțe care îl determină pe un fumător care se luptă să renunțe să aprindă țigara, dar prezența altor fumători, în mod deosebit dacă aceștia sunt prieteni apropiați, este o tentație aproape irezistibilă. Desigur, nimeni nu dorește să își piardă prietenii, iar Breathe-Free 2 îi invită pe fumători să își aducă prietenii și să lege noi prietenii. Prietenii noi pot include facilitatorul local al programului și alți membri ai grupului Breathe-Free 2.

Fumatul „la ușa” bisericii

Mulți oameni care au renunțat la fumat au avut succes doar după 7-10 încercări, iar din acest motiv este importantă crearea unui spațiu în care pot fuma lângă biserică, a spus Handysides.

„Unul dintre obiectivele mele este de a crea un loc de fumat lângă fiecare dintre bisericile noastre”, a spus el. „Oamenii ar trebui să se poată simți confortabil atunci când vin într-o biserică adventistă de ziua a șaptea chiar dacă sunt fumători.”

„Nu vrem ca ei să fie fumători”, a spus el. „Dar ar trebui să îi acceptăm acolo unde sunt, și să fim gata să colaborăm cu ei pentru a se putea schimba și a avea un stil de viață mai sănătos.”

Biserica la care merge Handysides la Universitatea Loma Linda nu are un loc pentru fumat. În întegul campus fumatul este interzis.

Handysides a spus că înțelege faptul că unele biserici ar putea BALK la ideea de a avea locuri pentru fumat, iar propunerea lui, într-un sens, era mai mult metaforică. „Mă refer mai mult la o schimbare de atitudine pentru a le permite fumătorilor să vină în facilitățile bisericii fără a fi judecați”, a spus el.

Deși sunt rare, există biserici adventiste care au creat locuri pentru fumători. De exemplu, biserica adventistă New Hope din Fulton, Maryland, a avut timp de mulți ani o scrumieră lângă intrarea principală. Un membru al bisericii a spus că nu a văzut pe nimeni folosind-o de când s-a alăturat bisericii, în urmă cu șapte ani, dar liderii bisericii le vorbesc despre ea vizitatorilor care vin pentru prima dată, spunând, în parte: „Nu vrem ca cineva care se luptă cu dependența de nicotină să simtă că nu este binevenit.”

Cum a început Breathe-Free 2

Breathe-Free 2 a început atunci când Universitatea Loma Linda i-a cerut lui Handysides să coordoneze programul Breathe-Free la liceul militar din Abu Dhabi, unul dintre Emiratele Arabe Unite. Universitatea l-a abordat pe Handysides după ce o organizație neguvernamentală, International Commission for the Prevention of Alcoholism and Drug Dependency (Comisia Internațională pentru Prevenirea Dependenței de Alcool și Droguri), i-a cerut organizarea programului.

Handysides a scris Conferinței Generale, sediul mondial al Bisericii Adventiste din Silver Spring, Maryland, pentru a obține materialele aferente. A aflat că aceasta era singura care tipărea materialele aferente programului, la cerere.

Pe scurt, programul era depășit, a spus Handysides.

Așa că, cu binecuvântarea Conferinței Generale, el și soția sa, Sandra, asistență medială, au transformat programul în Breathe-Free 2 și i-au testat rezultatele timp de 18 luni în Abu Dhabi.

Handysides a spus că rata de succes a Breathe-Free 2 se așteaptă să fie puțin mai mare decât cea de 40% a predecesoarelor sale. Niciun program de fumat nu are o rată de 50%, a spus el.

Breathe-Free 2 se adresează doar fumătorilor care au o puternică dorință de a renunța deoarece aceștia au cele mai mari șanse de reușită, a spus Handysides.

„Vrem oameni care au început deja să acționeze”, a spus el.

Unul dintre avantajele noului program este faptul că toate materialele sunt disponibile online la breathefree2.com. În plus, oricine le poate descărca, traduce și încărca înapoi pe site, pentru ca și alți oameni să le poată folosi.

În prezent, programul este disponibil doar în engleză, dar este planificată publicarea traducerii spaniole în luna august. Au început discuții pentru traducerea acestuia în rusă, poloneză și finlandeză.

Printre materialele de pe site-ul Breathe-Free 2 se numără și o hartă a lumii cu localizarea și datele de contact ale primilor 34 de facilitatori ai programului și materiale video ce au ca scop stimularea discuțiilor de grup și dezvoltarea de noi relații de prietenie. Materialele sunt disponibile doar în limba engleză, dar transcrierea acestuia este disponibilă pentru descărcare, permițându-le grupurilor care nu vorbesc engleză să le interpreteze sau să le folosească în alte modalități, a spue Handysides.

Prima fază a programului durează opt zile, fiind urmată de o serie de întâlniri ce au loc de-a lungul următoarelor zile, săptămâni și luni.

„Este importantă stabilirea de relații puternice care vor susține ambele părți în timpul necesar pentru a renunța”, a spus Handysides.

Andrew McChesney/Adventist Review

 

Sistemul adventist de sanatate a fost numit cel mai bine interconectat din Statele Unite

Adventist Health a fost numit unul dintre „cele mai bine interconectate” sisteme de sănătate, în urma unui sondaj de opinie realizat de revista Hospitals & Health Networks.

Organizațiile „cel mai bine conectate” folosesc tehnologia informației pentru a face mai bine legătura dintre furnizorii de servicii medicale și pacienți. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de criterii riguroase ce fac parte din patru categorii operaționale: infrastructura, managementul, calitatea și siguranța clinică, și integrarea clinică (care face legătura dintre servicii, medici și pacienți).

Potrivit lui Rich Umbdenstock, președinte și director executiv al American Hospital Association, care a contribuit la coordonarea sondajului, folosirea tehnologiei informației reduce probabilitatea erorilor medicale și le permite medicilor și pacienților să aibă informațiile de care au nevoie pentru promovarea sănătății și pentru a avea suficiente informații în deciziile pe care le iau cu privire la tratamente.

„Dezvoltarea tehnologiei informației a fost mult timp una dintre prioritățile strategice ale sistemului adventist de sănătate”, a spus Alan Soderblom, vice-președinte și Șeful Biroului pentru Tehnologia Informației din cadrul Adventist Health. „Pe lângă reducerea erorilor medicale, acesta îmbunătățește serviciile acordate pacienților și crește eficiența operațională. Suntem fericiți pentru faptul că am fost recunoscuți ca fiind unul dintre cel mai buni utilizatori ai tehnologiei informației pentru binele pacienților.”

Sondajul de opinie realizat între 15 ianuarie și 15 martie le-a cerut spitalelor și sistemelor de sănătate din Statele Unite să răspundă la întrebări cu privire la inițiativele lor în domeniul IT. În studiu au fost incluse mai mult de 1.900 de spitale, reprezentând mai mult de 30% dintre spitalele din Statele Unite. Mai multe informații cu privire la sondajul de opinie pot fi găsite în numărul din iulie al revistei Hospitals and Health Networks pe site-ul www.hhnmag.com

Adventist Health

 

Se cauta voluntari pentru a trata 5.000 de pacienti in San Antonio

Dacă sunteți medic stomatolog sau optician, Lela Lewis vrea să vă întâlnească.

Lewis, care este medic și are un master în sănătate publică, este co-organizator al unui eveniment care se așteaptă să facă valuri anul viitor în San Antonio, Texas: o oportunitate pentru ca mii de rezidenți să primească îngrijire medicală gratuită.

Sute de voluntari, în mod deosebit dentiști și opticieni, sunt necesari pentru a acorda asistență medicală celor între 5.000 și 6.000 de persoane care se așteaptă să vină pe stadionul AlamoDome într-un interval de trei zile.

„Vom avea, de asemenea, nevoie de medici specialiști și diferiți profesioniști din domeniul medical, ca și de numeroși voluntari care nu sunt cadre medicale”, a spus Lewis.

„În total, mi-ar plăcea să avem între 1.200 și 1.500 voluntari”, ne-a scris ea în e-mail.

Lewis, Președinte al Pathway to Health, cum se numește proiectul, are motive pentru a fi preocupată cu privire la evenimentul ce va avea loc cu câteva săptămâni înaintea Sesiunii Conferinței Generale a Bisericii Adventiste ce va avea loc pe același stadion, în iulie 2015.

Atât de mulți oameni au venit la un proiect similar organizat de ea pe coasta Golfului Californiei în aprilie 2014, a fost nevoie ca voluntarii să refuse o parte dintre ei. Evenimentul, Bridges to Health (Poduri spre sănătate), a atras atenția postului național de televiziune și a fost chiar menționat în The Wall Street Journal. În final, aproape 3.000 de oameni au primit tratament gratuit în valoare de 5,2 milioane de dolari în timpul evenimentului de trei zile desfășurat în Oakland și San Francisco.

Evenimentele din California și Texas fac parte din proiectul „Misiune în marile orașe”, inițiat de președintele Bisericii mondiale Ted N. C. Wilson, în cadrul căruia adventiștii Îl împărtășesc pe Isus în marile orașe din programe ce împlinesc nevoile fizice și spirituale ale locuitorilor.

Wilson a menționat ambele evenimente în cadrul predicii care a încheiat o importantă conferință de sănătate ce a avut loc în Geneva, Elveția, în 12 iulie 2014. El a arătat un material video de 5 minute de la evenimentul din California și a spus că un material similar l-a determinat pe primarul orașului San Antonio să acopere costul pentru folosirea stadionului orașului pentru evenimentul din 2015.

„Acest proiect se poate derula oriunde în lume”, a spus Wilson.

În plus, proprietar adventist al unui ziar, Paul Cobb din Oakland, și primarul din Oakland, l-au contactat pe primarul din San Antonio pentru a susține proiectul, iar influența lor a fost deosebit de importantă în obținerea susținerii primarului, a spus Lewis.

Municipalitatea a cerut ca serviciile medicale să fie oferite unui număr între 5.000 și 6.000 de persoane, în schimbul folosirii stadionului, a spus Lewis.

„Acest lucru va înseamna că vom avea nevoie de două până la trei ori mai mulți voluntari decât am avut în California”, a spus ea.

Lewis a spus că voluntarii se pot înscrie pe site-ul proiectului, http://www.bigcitybenevolence.org/.

Lewis este entuziasmată să vadă cum se va desfășura evenimentul. „În timp ce noi, ca popor al lui Dumnezeu, încercăm să facem fapte de „bunătate dezinteresată”, cred că vom vedea din abundență miracolele lui Dumnezeu”, a spus ea.

Andrew McChesney/ Adventist Review

 

Din Ucraina, credinciosii adventisti spun povestiri pline de speranta

Credincioșii adventiști din Estul Ucrainei pot spune povești pline de groză și moarte dar, mai important, spun ei, credința lor a crescut pe măsură ce s-au sprijinit pe Isus și le-au împărtășit pacea Lui și vecinilor.

Sute de adventiști au fugit de violențele ce se presupune a fi ucis mai mult de 1.000 de persone după ce rebelii pro-ruși au ocupat părți ale regiunilor Donetsk și Luhansk din Estul Ucrainei, în luna aprilie.

Cu toate acestea, pastorii adventiști și numeroși credincioși au rămas în comunitățile lor, ajutându-și vecinii, răspândind literatură religioasă și chiar botezând noi credincioși.

Niciunul dintre cei 3.500 de adventiști care locuiesc în Estul Ucrainei nu a fost ucis sau rănit, și o singură biserică a fost grav afectată – chiar dacă clădirile vecine au fost distruse, spun liderii bisericii.

„Mulțumim Domnului, nu am primit niciun raport cu privire la moartea vreunui credincios adventist în timpul conflictului”, a spus Guillermo Biaggi, Președinte al Diviziunii Euro-Asia, din care fac parte Ucraina și multe alte țări ce au aparținut fostei Uniuni Sovietice.

„Cu toate acestea, plângem împreună cu familiile care și i-au pierdut pe cei dragi”, a spue Biaggi. „Și continuăm să facem tot ce putem pentru a ajuta populația din Estul Ucrainei și ne rugâm pentru soluționarea pașnică a conflictului.”

Nu se cunoaște exact numărul adventiștilor care au părăsit Estul Ucrainei. Dar Misiunea Ucraina de Est a evacuat aproximativ 180 de persoane care i-au cerut ajutorul.

În ultimele zile, misiunea a început evacuarea adventiștilor din Donetsk, capitala regională în care locuiesc 1,01 milioane de persoane, ca și din Luhansk și Horlivka, în urma izbucnirii violențelor în acele orașe. Cel puțin 30 de credincioși au cerut ajutorul bisericii, au spus liderii Misiunii.

Anterior, aproximativ 150 de credincioși adventiști au fost evacuați din Kramatorsk (cu o populație de 181.025 de locuitori) și Sloviansk (cu o populație de 129.600 de locuitori). 54 dintre aceste persoane – 45 de copii și 9 adulți – au fost trimise la un sanatoriu adventist din regiunea Dnipropetrovsk, acolo unde au fost găzduiți timp de 20 de zile.

Alți credincioși au fost găzduiți în biserici sau în cămine adventiste din alte zone ale Ucrainei sau din Rusia.

Adventiștii ruși au părăsit, de asemenea, Estul Ucrainei, trecând granița în Rusia.

În ciuda ostilităților, 34 de persoane au fost botezate în ultimele șase luni în Estul Ucrainei, inclusiv trei bărbați în Luhansk, în 13 iulie.

După botezul din 13 iulie, bărbați înarmați i-au oprit pe adventiști și le-au cerut actele, după care li s-a permis să plece, au spus liderii bisericii.

Găsind bunătate în conflict

În timp ce mulți oameni ar putea considera circumstanțele din Estul Ucrainei groaznice, pastorii adventiști și alți credincioși au spus că au fost martorii multor lucruri bune.

„Atitudinile față de biserică, Dumnezeu și slujire se schimbă. Numeroși oameni au început să privească diferit credința”, a spus un reprezentant al Misiunii Ucraina de Sud într-o declarație transmisă prin e-mail.

„Bisericile organizează întâlniri de rugăciune, uneori zilnic”, se preciza în declarație. „Credincioșii adventiști au devenit mai sensibili la nevoile și problemele celorlalți. Se susțin și se încurajează unii pe alții. Au devenit mai deschiși față de Dumnezeu și mai receptivi față de adevărul Său.”

În plus, oameni care nu mai veneau la biserică s-au întors, iar oameni noi vin la serviciile de închinare din Sabat.

Misiunii îi lipsesc veniturile pentru a acoperi cheltuielile mari cauzate de conflict, dar credincioșii au devenit mai generoși, în ciuda resurselor limitate. Darurile au crescut după izbucnirea conflictului, chiar atunci când Misiunea avea nevoie de fonduri suplimentare pentru asistarea credincioșilor afectați.

Printre cheltuielile neprevăzute s-a numărat și suma de 8.500 de dolari folosită pentru acoperirea nevoilor de bază ale pensionarilor adventiști din Kramatorsk și Sloviansk, atunci când pensiile de la stat nu au sosit.

„În tot acest timp, credincioșii nu s-au oprit din distribuirea de publicații și invitarea oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu și să meargă la biserică”, a spus reprezentantul Misiunii.

Rezultatul i-a surprins pe liderii bisericii.

În ziarul Comoara eternă, era inclus un număr de contact pe care se primea, în medie, un apel pe lună. După începerea conflictelor s-ar primit între șase și opt apeluri pe săptămână, prin numeroase dintre acestea cerându-se copii ale rugăciunii Tatăl nostru sau ale Psalmului 91, care descris siguranța găsită în în prezența lui Dumnezeu.

Îm Mariupol, un oraș cu o jumătate de milion de locuitor, atât de mulți oameni participă acum la serviciile de închinare, încât liderii bisericii au nevoie de scaune suplimentare. Biserica asistă, de asemenea, 11 persoane care au părăsit alte orașe în care conflictele erau mai intense.

Chiar și credincioșii au vorbit despre modul în care credința lor a crescut.

Olga, care frecventa biserica din Kramatorsk împreună cu aproximativ 25 de persoane înainte ca orașul să revină recent sub controlul conducerii centrale a Ucrainei, a spus în cadrul unui serviciu de închinare: „Mă gândeam să nu vin la biserică după bombardamentele de azi-noapte, dar soțul meu, care nu este adventist, mi-a spus: „Te-ai rugat. De ce te temi?”

Chiar și în cel mai întunecat Sabat, nouă persoane au reușit să ajungă la biserică.

„Am simțit puterea rugăciunii, am înțeles importanța căinței, și ne-am rugat în fiecare zi cu frații și cu surorile noastre, ca și cu vecinii, în subsoluri, în timpul bombardamentelor”, a spus Tamara, o credincioasă adventistă.

Rugăciuni pentru pace

Viața își reia cursul normal în Kramatorsk și Sloviansk, după ce guvernul a recâștigat în ultimele zile controlul în regiune. Dar credincioșii adventiști nu vor uita curând experiențele de coșmar trăite în subsoluri și în beciuri, uneori mai multe zile la rând fără electricitate, gaz și apă.

Unul dintre credincioșii din Sloviansk a povestit cum se ducea în grădina de legume cu puțin timp înainte ca forțele ucrainiene să recucerească orașul în care locuiește, și a auzit sunetul unui proectil. S-a ascuns repede în spatele unei magazii, după care a văzut o explozie orbitoare distrugând locul în care fusese în urmă cu câteva momente. 

Clădirea bisericii din Sloviansk a supraviețuit, de asemenea, violențelor, deși bubuiturile bombelor a făcut imposibilă ascultarea predicii din Sabat, credincioșii îngenunchind și rugându-se până la sfârșitul serviciului de închinare, a spus pastorul Andrew V. Orlovsky.

Biserica a fost afectată doar la sfârșitul lunii mai, atunci când atacatori necunoscuți au intrat pe geam și au furat echipamentul pentru satelit și aparatura de bucătărie. Aceștia au fugit dărâmând o ușă.

Singurele pagube înregistrate în bisericile adventiste au fost geamurile sparte, au spus liderii bisericii. În unele orașe au fost distruse blocuri întregi de apartamente, singura clădire rămasă în picioare fiind biserica adventistă, cu geamurile sparte.

Scene similare au avut loc în blocurile de apartamente și casele în care locuiesc adventiști. Structurile din apropiere au fost distruse, dar casele credincioșilor adventiști sunt intacte, spun liderii.

Biaggi, Președintele Diviziunii Euro-Asia, a spus că amploarea daunelor din Misiunea Ucraina de Est, în care există 72 de biserici, este încă neclară, și că aștepta raportul final.

 „Și noi facem planuri pentru a căuta suportul financiar pentru a-i ajuta să repare bisericile afectate”, a spus el.

Comitetul Executiv al diviziunii, împreună cu ADRA, a aprobat de curând un plan de acțiune pentru Estul Ucrainei.

În plus, personalul de la sediul diviziunii, aflat în Moscova, amintesc zilnic Estul Ucrainei în timpul momentelor de închinare de dimineață și în timpul întâlnirii de rugăciune speciale dinainte de prânz, a spus Biaggi.

„Ne rugăm pentru pace în regiune și pentru ca Domnul să aline cu grija și compasiunea sa infinită acele familii care au pierdut persoane dragi, în mod deosebit după primirea veștii prăbușirii avionului Malaysia Airlines”, a spus el.

Istorisiri din timpul conflictului

Toți cei din Estul Ucrainei au fost afectați de cele trei luni de conflicte, iar pastorilor le-a fost deosebit de dificil să se întâlnească cu congregațiile.

Lev P. Vertylo, Președintele Misiunii Ucraina de Est, a trebuit să treacă prin 16 puncte e control în timpul unei călătorii întreprinse recent pentru a verifica situația bisericilor. Oameni înarmați de la 10 dintre aceste puncte de control au îndreptat arma înspre el, cerând bani sau arme.

Asupra lui Ruslan M. Demchun, pastor a două biserici din orașele Kreminna și Rubizhne, s-au tras focuri de armă în timp ce mergea printr-o pădure pentru a ajunge la un serviciu de închinare ce avea loc în Rubizhne. Demchun, care a decis să meargă după ce a auzit că nu putea călători cu mașina, a scăpat nevătămat.

„După ce a ajuns în Rubizhne a stat împreună cu credincioșii de acolo timp de trei zile, încurajându-i, îndemnându-i și rugându-se cu ei”, se preciza în declarația Misiunii.

Pe parcursul ultimelor trei luni trei alți pastori au fost reținuți și interogați de oameni înarmați înainte de a fi eliberați, au spus liderii locali.

Adventiștii ce aveau mașini s-au confruntat cu restricții foarte serioase care le limitau libertatea de mișcare.

Oameni înarmați au încercat să ia mașina unui pastor din orașul Donetsk și erau în procesul îndepărtării plăcuței de înmatriculare, când câțiva trecători au intervenit și le-au cerut să plece, au spus liderii locali.

Un alt grup de oameni înarmați a încercat să confiște o camionetă ce aparținea unui pastor din Luhansk, dar s-au răzgândit în mod inexplicabil.

Cu toate acestea, o credincioasă adventistă din Kramatorsk și-a pierdut nepotul în vârstă de 32 de ani după ce oameni înarmați au încercat să îi ia într-o noapte mașina, a spus pastorul bisericii locale. Nepotul a opus rezistență și a fost împușcat în piept și în picioare. Fără nicio ambulanță în oraș, omul a murit lăsând în urmă o soție și un copil.

De la începutul conflictului, toate serviciile divine din Estul Ucrainei încep și se termină cu rugăciuni pentru pace, pentru familiile celor uciși și răniți, și pentru salvarea celor dragi, au spus reprezentanții Uniunii Ucraina de Est.

Câțiva credincioși adventiști au experiențe remarcabile.

Un pastor pensionar, Ivan Gaina, dormea la subsolul blocului în care locuia, în centrul orașului Kramatorsk, când o explozie a spart toate ferestrele apartamentului său de la etajul 5. Cam în același timp, trei proiectile au aterizat în apartamentul din apropiere ce aparținea fiicei sale și soțului ei, spărgând geamurile și distrugând pereții. Trei zile mai târziu, Gaina și familia sa au părăsit orașul.

Tot în Kramatorsk, un cuplu de pensionari ce locuia într-o casă au ieșit într-o dimineață din pivnița transformată în adăpost pentru a găsi cinci cratere mari cauzate de rachete BM-21 în ceea ce a fost odată grădina lor de legume. Ferestrele caselor erau, de asemenea, sparte, iar acoperișul era afectat. Dar pagubele erau relativ minore. Câteva dintre casele vecinilor lor arseseră în întregime.

Deși credincioșii adventiști au spus că Îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru harul său, aceștia au spus că îi asistă în mod activ pe cei ce suferă și se roagă mai mult decât oricând, inclusiv pentru bărbații înarmați care controlează încă părți din Estul Ucrainei.

„În calitate de lideri, pastori și credincioși adventiști”, a spus Biaggi, „vrem să urmăm sfatul lui Hristos de și apelul minunat găsit în faimosul Său discurs de pe munte: „Ați auzit că s-a zis: „Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău.” Dar eu vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blastămă, faceți bine celor ce vă urăsc, și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc, ca să fiți fii ai Tatălui vostru care este în ceruri”.

Un pastor abia scapă cu viață din bombardamentele din Estul Ucrainei

A fost afectată grav prima biserică adventistă în timpul luptelor din Estul Ucrainei, dar pastorul acesteia și soția lui, care se adăpostiseră la subsolul clădirii, au scăpat ca prin urechile acului fără nicio rană, au spus joi oficialii bisericii.

Mica biserică din Debaltseve, un oraș cu 26.000 de locuitori din regiunea Donetsk din Estul Ucrainei, a fost lovită în noaptea de duminică, 27 iuie, în timp ce forțele guvernului ucrainean recuperau orașul de la separatiștii pro-ruși.

Unda de șoc a unui proiectil ce a explodat a dus la dărâmarea tavanului bisericii și a lăsat crăpături adânci în pereți, au spus reprezentanții Misiunii Ucraina de est. Un proiectil a căzut, de asemenea, în biserică, dar nu a explodat. 

Andrew McChesney/ Adventist Review

 

Buletinul Presedintelui

Luna care se apropie de final, obisnuita de altfel in scurgerea timpului, m-a tinut prins pe firul descoperirii unor noi imagini ale bisericii noastre din tara si din afara tarii. Prin numar mic sau mare de credinciosi, prin daruri publice sau personale, prin istorii de decenii sau prin experiente de moment, Duhul dovedeste lamurit prezenta interesata a Bunului Dumnezeu in stradaniile noastre eclesiastice, cu scop liturgic, educativ sau misionar. 

In dupa-amiaza primului Sabat din iulie, am fost martorul entuziast al revarsarii binecuvantarii lui Dumnezeu asupra audientei captivate de prima aparitie publica a Corului si Orchestrei nationale a Bisericii Adventiste din Romania. Dupa un cantonament solicitant, de cateva zile pline la Stupini, cei peste 100 de coristi impreuna cu zeci de instrumentisti din numeroase si indepartate zone ale Romaniei, au dat proba de slujire competenta si pocainta prin sustinerea unui concert vocal-simfonic umanitar, unic pana acum in Romania, din multe puncte de vedere.

Cu un reportoriu amplu si deloc facil, intr-o interpretare cu trasaturi distinctive de profesionism, sub baghetele dirijorilor Horia Andreescu si Tiberiu Oprea (sefi de orchestre la Filarmonica George Enescu din Bucuresti, respectiv Filarmonica din Pitesti) si sub coordonarea pastorului Lucian Cristescu, initiatorul actiunii si a echipei sale, concertul de la Brasov s-a dorit a fi, dupa spusele organizatorilor, un prim eveniment dintr-o suita de manifestari publice nationale sau regionale, prin care ideea lui Dumnezeu de a folosi ingemanarea sunetelor cu vorbe sa fie dusa pana la beneficiari. Sper ca ati urmarit inregistrarea concertului, sambata, 19 iulie la Speranta TV, ca sa intelegeti starea mea de puternica insufletire prin care-i incurajez pe protagonisti sa continue mobilizarea voluntara a puterilor fizice si a talentelor transformate in daruri spirituale, ca mijloc de a transmite unei societati romanesti blazata sau indiferenta, drag de frumos, sete dupa autentic si pasiune in relatia cu Dumnezeu. 

Totodata, concertul de la Brasov ne-a redescoperit potentialul muzical si spiritual urias al Bisericii Adventiste din Romania, care a fost organizata si chemata sa imprastie prin slujire de cuvinte articulate si note interpretate, vestile bune despre o alta lume. 

Pentru cel de-al doilea Sabat, am raspuns cu bucurie invitatiei Bisericii Adventiste de limba romana din Atena, de a ma alatura participantilor la aniversarea a 10 ani de la organizarea oficiala a acestei comunitati. Primii adventisti romani au ajuns in Grecia chiar in ianuarie 1990, si au format o grupa de limba romana, care a crescut in ani de zile, atasata de comunitatea elena. In anul 2003, Misiunea Elena a angajat primul pastor roman (Baciu Eugen) al acestei grupe, care peste doar un an de zile (2004) a capatat statut de biserica si un spatiu exclusiv de inchinare, la unul din etajele complexului care mai gazduieste biserica greceasca, sediul Misiunii Elene si apartamente pentru pastori. 

La evenimentul inaugural, din vara anului 2004, au participat pastorii Bertil Wiklander - presedintele Diviziunii Trans-Europene, Apostolos Manglis - presedintele Misiunii Elene si Adrian Bocaneanu - presedintele Uniunii Romane. Extinderea numerica a bisericii romanesti a fost vizibila si impresionanta, pana la peste 100 de membri (o treime din numarul total al adventistilor din Grecia), biserica ce reprezenta, dupa spusele presedintelui din acea vreme al Misiunii Elene, Apostolos Manglis, "cel mai compact, cel mai credincios in zecimi si daruri, cel mai misionar, cel mai rapid in crestere grup, dintre toate grupurile nationale sau mixte pe care le gazduia Grecia." Dupa 2008, al doilea pastor roman (Simion Buciuman) a continuat pastorirea comunitatii pana in 2013, timp in care, o parte a membrilor a plecat spre alte meleaguri ale lumii, in cautarea locurilor de munca pierdute in timpul crizei economice mondiale, cu efecte mult mai drastice in Grecia. 

Din primavara anului 2014, biserica sta tot in mainile Domnului dar sub ingrijirea fratelui pastor asistent Constantin Bocancea. Sarbatorirea celor 10 ani a fost onorata cu prezenta noilor presedinti: al Diviziunii Trans-Europene (de care apartine Grecia) Kamal Raafat, al Misiunii Elene, Claudiu Gulias (de origine romana), al Uniunii Romane si a fostului presedinte al Misiunii Elene (pentru ultimii 17 ani) - Apostolos Manglis si a cuprins un istoric, un buchet de experiente memorabile, cantare, poezie, rededicare pentru slujirea din viitor si mese de partasie, toate intr-un spirit fratesc aparte pe care il dovedesc membrii comunitatii. 

La acest moment aniversar, s-a oficiat si hirotonirea fratelui Muntenescu Danut, ca prezbiter al bisericii de limba romana. 

Rugati-va pentru marturia plina de curaj pe care trebuie s-o ofere fratii nostri romani, intr-un mediu religios deloc prietenesc si sub presiuni multiple! 

In al treilea Sabat, am vizitat bisericile Roznov, Stefan cel Mare si Piatra Neamt - Sarata din districtul cu acelasi nume, bucuros sa redescopar dupa 6-8 ani de la ultima vizita aceeasi ospitalitate, un la fel ca mai inainte spirit adventist credincios, dar si generatii noi de inchinatori, prin membri botezati sau copiii familiilor adventiste care aduc, prin viata lor profesionala, experienta cu Dumnezeu, instruirea formala sau darurile specifice o contributie noua pentru cresterea calitativa si numerica a bisericilor lor. E mai mult decat placut sa vezi credinciosi de varste diferite folosindu-si vocea sau instrumentele pentru inchinarea obsteasca sau pentru contributii individuale la programul religios. 

In sabatul de maine, sunt nerabdator sa intalnesc sute de exploratori, adunati la camporeea lor nationala, organizata in acest an la Cosna, judetul Suceava. 

Intre Sabate, la sediul Uniunii sau al institutiilor bisericii, au continuat sedintele de organizare, de dupa schimbarile administrative votate de Comitetul Executiv al Uniunii, intalniri cu pastori sau membri ai bisericii, toate avand ca numitor comun: infaptuirea vointei lui Dumnezeu pentru binele poporului adventist si predicarea Cuvantului, prin mijloace specifice, catre cautatorii de mantuire. 

Va doresc un Sabat linistit dar aglomerat cu ganduri mobilizatoare si decizii pentru viata vesnica!

Marius Munteanu

Scoala Biblica de Vacanta construieste valori si darama prejudecati

În perioada 14 - 19 Iulie 2014 la Casa de Cultura a comunei Însuratei, județul Brăila, a fost organizată o Școală Biblică de Vacanță. Copiii au fost foarte încântați de toate activitatile, povestirile și însușirile dobandite în timpul acestei săptămâni având ca inspirație și temă generală pe Domnul Minunilor. 

Evenimentul a beneficiat de sprijinul Primăriei Însurăței dar și a Casei de Cultură. Directorul acestei instituții, doamna Anghel Fănica a participat în fiecare seară la program sprijinind grupa juniorilor și fiind plăcut impresionată de tot ceea ce s-a realizat în această săptămână. 

La eveniment au participat peste 70 de copii iar la serbarea de final, organizată sâmbătă după-amiază, au venit și mulți părinți, entuziasmați de pașii făcuți de micuții trimiși acolo.

“A fost un eveniment care crează o relaţie de prietenie şi deschidere cu oficialităţile oraşului. Am avut ocazia să arătăm că suntem capabili să oferim programe de calitate urmărind și promovând valori comune creștinismului și societăâii în general. Chiar dacă pe alocuri au apărut și prejudecăți acestea au fost repede îndepărtate de realitate” ne-a declarat pastorul  Marius Cristea.

Tabara copiilor predicatori la Lapusna

În perioada 15-19 iulie 2014 a fost organizată tabăra copiilor predicatori la Lăpușna, județul Mureș, la care au participat 37 de copii, cu pastorii „profesori”: Amota Loránt, Csabai Gyula-Laszló, Szabó László-Csaba și Szász-Cserei Géza. 

În Sabatul din 19 iulie  copii participanți au avut ocazia să pună în valoare cele însușite în această tabără, slujindu-se în comunitățile Câmpenița, Miercurea Nirajului, Reghin ”B”, Tîrgu-Mureș ”D” și Torba. 

“Conducerea Conferinței Transilvania de Sud pune un accent deosebit asupra educării copiilor și tinerilor pentru slujire, dovada este și prezența pastorului Szasz Ernest, președintele Conferinței alături de un grup de copii în comunitatea Tîrgu Mureș ‘D’” a subliniat Tamási Károly, directorul Departamentului de Comunicare al Conferinței Transilvania Sud. 

După slujirea copiilor, pastorul Szasz Ernest a rostit cuvinte de apreciere, apoi, în scurta cuvântare a recomandat tuturor următorul verset biblic: ” Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor, pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată.”(1Pt.2:9)

Presedintele Bisericii Adventiste sustine vegetarianismul

Președintele Bisericii Adventiste Ted N. C. Wilson a susținut vegetarianismul în cadrul predicii din Sabatul ce a încheiat conferința de sănătate ce a avut loc în Geneva, Elveția, și și-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că unii oameni consideră accentul pus de biserică pe o dietă bazată pe plante ca fiind fanatism.

El a încurajat, de asemenea, audiența formată din 1.150 lideri și profesioniști adventiști din domeniul sănătății din 81 de țări să împărtășească cu îndrăzneală practicile cu privire la sănătate ce Îl au în centru pe Isus și pe care le-au învățat în cadrul Conferinței Internaționale cu privire la Sănătate și Stil de viață chiar dacă se confruntă cu opoziție în bisericile lor.

Wilson, care a comparat energia necesară adventiștilor cu metabolismul rapid al păsărilor colibri, a spus ca e familiarizat cu descurajarea, iar cea mai bună resursă e să te sprijini pe Isus.

„Sper că veți pleca de aici umpluți de dorința puternică a lui Dumnezeu, asemenea păsării colibri, și că veți avea grijă ca în ceea ce veți face să fiți echilibrați, dar să proclamați cuvântul prețios al lui Dumnezeu”, a spus el.

În cadrul conferinței organizate de Departamentul Sănătate al Bisericii mondiale profesioniști de renume mondial din domeniul sănătății au realizat prezentări bazate pe date științifice care au arătat faptul că cea mai bună metodă de a ne apăra împotriva ucigașilor prematuri precum cancerul, bolile de inimă și diabetul este un stil de viață echilibrat, ce include o dietă vegetariană și exercițiu regulat.

Scopul ultim al conferinței a fost de a deschide centre de sănătate comunitare cu programe ce oferă o combinație modelată de Hristos a bunăstării fizice și spirituale în fiecare biserică adventistă. Programul ar putea include cursuri de management al stresului, cursuri de fitness și Breathe-Free 2, un program de renunțare la fumat lansat în cadrul conferinței.

Practicați ceea ce învățați

În predica sa din 12 iulie Wilson s-a reîntors la tema ce a dominat conferința: Participanții trebuie să aplice ceea ce au învățat în propriile vieți pentru a le putea împărtăși în mod eficient altora.

„Stilul de viață trebuie modelat”, a spus el. „Evitați stilurile de viață care sunt în detrimentul dumneavoastră. Arătați dragostea lui Hristos în tot ceea ce faceți.”

Wilson a adăugat: „Vreau să vă spun că mă întristez atunci când aud vorbindu-se despre locuri în care se crede că dacă vorbești despre un stil de viață sănătos ești fanatic; dacă vorbești despre serviciul din sanctuar și desăvârșirea sa și neprihănirea lui Isus, ești vreun fel de vraci; dacă vorbești despre revenirea iminentă a lui Isus, ești un fanatic; dacă vorbești despre promovarea valorilor regăsite în Biblie și în Spiritul Profetic, aparții unei alte epoci.

„Vreau să vă spun, frați și surori, că principiile din Cuvântul lui Dumnezeu și din Spiritul Profetic sunt la fel de actuale astăzi ca și atunci când au fost scrise”, a spus el, determinând „amin-uri” puternice din partea audienței.

Wilson a amintit că a petrecut ore întregi bucurându-se și rugându-se împreună cu participanții la conferință, dar a fost tulburat de unele dintre lucrurile pe care i le-au împărtășit.

Apoi Wilson și-a îndreptat atenția spre ceea ce mănâncă adventiștii.

„Eu și Nancy am fost vegetarieni toată viață”, a spus el, făcând referire la soția sa, care se afla în sală.

„Acest lucru nu înseamnă că sunt mai aproape de Împărăția lui Dumnezeu decât cineva care mănâncă carne”, a spus el. „Înseamnă pur și simplu că încerc să urmez legile lui Dumnezeu cu privire la sănătate astfel încât lobul frontal și terminațiile nervoase delicate să poată primi într-un mod minunat mesajul Duhului Sfânt.”

Biserica Adventistă nu are o interdicție a consumului de carne, cu excepția porcului, creveților și a altor tipuri de carne menționate în cartea Levitic. Studiile sugerează faptul că aproape jumătate dintre adventiștii din America de Nord sunt vegetarieni, dar mulți credincioși din alte părți ale lumii precum America de Sud și fosta Uniune Sovietică consumă carne, iar unii au rezistat în mod hotărât la schimbare.

Vorbitorii din cadrul conferinței din Geneva au oferit numeroase dovezi științifice, sugerând faptul că vegetarienii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși. Ei au subliniat, de asemenea, faptul că o persoană sănătoasă tinde să fie mai receptivă la problemele spirituale decât o persoană care este distrasă sau insensibilizată de oboseală sau boală.

Wilson a observat că Ellen White, co-fondatoare a Bisericii Adventiste, a prevăzut faptul că acei creștini care vor aștepta revenirea lui Isus în zilele din urmă nu vor consuma carne.

„Vreau să vă încurajez să citiți unele dintre afirmațiile ei, să vă rugați cu privire la această problemă și să observați ceea ce vă transmite Dumnezeu cu privire la stilul de viață: ceea ce mâncați, ceea ce priviți, ceea ce citiți, ceea ce faceți. Iar eu trebuie să fac același lucru”, a spus el.

Într-adevăr, Ellen White a scris în cartea sa Dietă și hrană: „Între cei care aşteaptă venirea Domnului se va renunţa în cele din urmă la consumul de carne; carnea va înceta să mai facă parte din dieta lor. Ar trebui să avem mereu în vedere acest ţel şi să ne străduim să lucrăm cu statornicie pentru împlinirea lui.”

Wilson, repetând o idee enunțată mai devreme în cadrul conferinței, a subliniat faptul că vegetarianismul nu determină salvarea.

„Trăiesc sănătos nu pentru a-mi câștiga accesul în Cer, ci pentru că Domnul mi-a spus că acesta este cel mai bun mod de a trăi”, a spus el. „Și acesta este mesajul pe care trebuie să îl împărtășim și celorlalți. Vă provoc să adoptați acest stil de viață.”

„Nu vă descurajați”

El le-a spus participanților să rămână echilibrați și calmi chiar dacă se confruntă cu opoziție în „biserica locală sau chiar din partea pastorului sau al unuia dintre administratorii bisericii sau ai vreunei organizații care nu înțelege despre ce s-a vorbit aici în această săptămână.”

„Nu vă descurajați”, a spus el. „Îndreptați ochii oamenilor spre ceea ce a făcut Isus.”

Wilson a spus că poate empatiza cu cei ce sunt tentați să se simtă descurajați. „Uneori lucrurile pe care mi le spun oamenii nu sunt foarte plăcute”, a spus el. „Am învățat, prin harul lui Dumnezeu, să I le dau pe toate Domnului. Să mă bazez pe El.”

Apoi a citit din Matei 5, unde scrie: „Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri.”

„Mergeți cu această atitudine”, a spus Wilson. „Fiți un misionar important pentru Isus. ... Mergeți prin puterea lui Isus. Fiți un susținător important al lucrării minunate a lui Dumnezeu.”

Andrew McChesney/Adventist Review

Subcategorii