Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

Buletinul Presedintelui

Bun regasit!

Ma las cuprins de bucurie cand povestesc despre oamenii pe care-i intalnesc zilnic si mai ales saptamanal. Iata, pe scurt, parcursul ultimelor saptamani. 

25 octombrie - o parte din Sabat mi-a readus placerea de a intalni la Stupini corpul profesoral adventist din Romania, mobilizat de Departamentul de Educatie al Uniunii pentru Conventia anuala a Cadrelor Didactice. Partea tehnica a intalnirii s-a desfasurat sub auspiciile ineditei colaborari cu Casa Corpului Didactic Bacau, care a oferit unele cursuri de instruire si creditele aferente pentru participantii interesati. Organizatorii s-au bucurat si de aceasta data de prezenta cadrelor didactice fara identitate adventista din institutiile noastre. 

Multumesc pe aceasta cale tuturor profesorilor nostri de invatamant primar, gimnazial, liceal si universitar pentru munca lor serioasa si interesata de salvarea elevilor. Și un citat potrivit: "Un bun profesor este asemeni unei lumanari. El se mistuie pe sine insusi pentru a lumina calea altora". (Mustafa Kemal Atatürk)

In dupa-amiaza aceleiasi zile, m-am reintalnit cu credinciosi din mai multe biserici din judetul Bacau, adunati la Moinesti pentru o aniversare bisericeasca. Localitatea si biserica tresar la auzirea catorva nume de medici, profesori, oameni de afaceri, misionari, membri ai bisericii ce reprezinta prin profesionalism, cinste si evlavie misionara biserica Domnului din aceasta urbe moldava. Ei nu vor sa influenteze prin trasaturi dadaiste (Tristan Tzara este moinestean de origine), ci prin pozitivism si prioritate acordata Providentei. 

26 octombrie - Am raspuns, alaturi de colegul Eduard Calugaru, invitatiei Conferintei Moldova pentru Intalnirea prezbiterilor, gazduita la biserica Bacau - Centru. Sunt de remarcat organizarea programului, prezenta numeroasa si serioasa, intrebarile cu sens ridicate de unii participanti si bunele intentii in ce priveste biserica, pe care le-au transmis prin atitudine sau vorbe. 

30 octombrie - 4 noiembrie - In acest interval am fost plecat la Sofia, pentru sedinta de sfarsit de an a Comitetului Executiv al Diviziunii noastre (EUD). Pentru sedintele de toamna, delegatiile uniunilor cuprind pe langa presedinti si membrii laici ai comitetului si invitati speciali. In cazul nostru, a mai participat s.Violeta Piturlea (membru laic) si ca invitati fratii St.Tomoiaga, E.Calugaru, F.Istrate, N. Iacob, L. Nistor. Ultimii doi au prezentat captivant si motivator proiectele mari pe care le coordoneaza in tara, Semnele Timpului, respectiv Centrul de Studii pentru Spiritualitatea Rasariteana de la Cernica. Nu cred ca a trecut vreo zi de intalnire fara sa se vorbeasa macar odata in plen si justificat despre Romania. Slava lui Dumnezeu si cinste truditorilor din tara! Pentru aceasta sedinta, Conferinta Generala a fost reprezentata la cel mai inalt nivel, prin presedintele Ted Wilson si secretarul general G.T.Ng. 

8 noiembrie - Am inceput Sabatul, cu mare placere in biserica noastra din Chesău (CJ). Mi-ar placea sa-i cunoasteti si sa-i ascultati pe membrii corului acelei biserici. Dupa serviciul divin au mai ramas mai bine de 90 de minute pentru repetitie, pentru ca a doua zi aveau de asigurat programul coral la un eveniment inaugural. In dimineata sabatului, biserica din Mociu si-a deschis oficial portile prin programul de dedicare. Prezenta numeroasa a credinciosilor, numarul mare al pastorilor seniori care au lucrat odinioara in zona, administratia Conferintei Transilvania Nord, prezenta primarului comunei impreuna cu sotia si o parte din consilieri, partea muzicala intretinuta de corul si fanfara din Chesău, masa festiva pregatita dupa program in Caminul Cultural din localitate, sunt doar cateva din reperele evenimentului. 

Spre seara, m-am intalnit cu credinciosii micutei biserici din Bunesti (BV). Asezata intr-o superba zona saseasca, exact pe drumul ce duce spre resedinta printului Charles din Viscri, biserica din Bunesti ne-a oferit celor aproximativ 15 participanti prilejul potrivit pentru inchinare si partasie. 

15 noiembrie - Dupa seara de vineri cu studentii din Cernica, in dimineata zilei Domnului m-am indreptat nerabdator spre judetul Teleorman, pentru a face o surpriza unui grup de credinciosi care se aduna la Necsesti intr-un spatiu de cult in curs de amenajare. Mai mult decat atat, participantii la toate serviciile divine se impart “frateste” intre credinciosi adventisti si oaspetii lor din localitate, aspect valabil atat pentru majori, cat si pentru copii. De ce am mers special acolo? Cu cateva saptamani in urma am primit un buchet de patru vesti misionare grozave despre acest loc si m-am rugat Domnului sa-mi creeze posibilitatea sa-i intalnesc si sa-i incurajez personal. Am descoperit, ca pe langa serviciile pastorale si sustinerea conferintei, acea comunitate s-a bucurat si de jertfa de timp si de resurse a unor credinciosi adventisti din Emaus - Madrid si de lucrarea insufletita de Duhul a doi frati evanghelisti laici. 

Multumesc pe aceasta cale tuturor truditorilor acestui proiect: credinciosii din localitate, biserica Emaus din Madrid, fratii evanghelisti laici (M.Tabacitu si V.Calota), si fratele pastor (R.Bancianu). 

Urmatoarea oprire a fost biserica din Copaceanca, unde am intalnit 10 credinciosi, intre care trei tineri, toti implicati in discutarea si aplicarea subiectului biblic.  

16 noiembrie - La ora 9 dimineata am ajuns la biserica Salem din Arad pentru Intalnirea slujbasilor din Conferinta Banat. Adunarea aceasta anuala, organizata chibzuit de administratorii locali, a urmarit obiective precum: mesaj biblic, prezentarea strategiei misionare a Uniunii, o sesiune de intrebari si raspunsuri, descrierea unor proiecte la nivelul conferintei si s-a incheiat cu un seminar prezentat de pastorul Emil Lazar din Paris. Dumnealui a fost invitatul special al Conferintei Banat pentru Conventia Inter-departamentala a pastorilor si slujbasilor si a convins prin expuneri atragatoare, bine documentate si prin ton smerit. 

Dragii mei, aceste episoade din viata bisericii nu completeaza doar rubrica “stiati ca”, ci va obliga sa cunoasteti, sa reflectati si sa actionati in spiritul lui Hristos. 

Nu uitati ca alcatuim o biserica ce-si propune sa reprezinte caracterul lui Dumnezeu. De aceea, cautati binele aproapelui, cultivati toleranta in societate, depasiti nivelul neintelegerilor familiale, sociale, politice, afirmandu-va crezul prin viata traita curat! 

'Va bucure zilele!

Marius Munteanu

 

300 de persoane prezente la deschiderea activitatilor pentru copiii din Teleorman

Afirmația lui John Fitzgerald Kennedy, potrivit căreia, copiii “sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranţă a ei pentru viitor", reprezintă un adevăr, nu doar apreciat, ci şi promovat de către Departamentul de Tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din regiunea Olteniei.

Astfel, în Sabatul din 15 noiembrie 2014, în Biserica Adventistă din Peretu (nr. 3), a avut loc deschiderea oficială a activităţilor pentru licurici şi exploratori, adică pentru copiii din clasele I-VIII din județul Teleorman. La întâlnire au participat peste 300 de persoane din toate categoriile de vârstă: copii, părinţi şi instructori.

Licuricii şi exploratorii, îmbrăcaţi cu uniforma specifică  pentru o astfel de activitate,  s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare având posibilitatea de a intona imnurile fiecărui program şi să răspundă la saluturile specifice: "Pentru Isus!" ("Cu bucurie!") şi "Pentru Domnul!" ("Gata oricând!").

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă proiectele organizate anul anterior şi au fost promovate evenimentele viitoare. De asemenea, participanţii au descoperit care sunt cerinţele pentru anul următor, printre care se numără studierea vieţii lui Samuel, învăţarea unor cântece specifice vârstei, precum şi organizarea întâlnirilor pe baza Planului de lucru oferit de către Departamentul de Tineret. 

Un moment special a fost cel al învestiturii, când mai mulţi copii, care au îndeplinit cerinţele de la programul de Licurici şi Exploratori, au depus angajamentul înaintea lui Dumnezeu. Apoi a urmat festivitatea de premiere, când au fost apreciaţi instructorii si grupele active de anul trecut.

Organizatorii și-au propus  prin această întâlnire, ca şi în ocaziile anterioare desfăşurate pe 11 octombrie la Biserica Adventistă din Slatina, respectiv pe 1 noiembrie la Biserica Adventistă din Rm. Vâlcea(nr. 1), să încurajeze implicarea părinţilor şi adulţilor din biserici în slujirea copiilor. I

Investiţia în generaţia tânără este o investiție pentru viitor și merită făcută, indiferent de eforturile, resursele financiare sau de  timpul  alocat,  au amintit organizatorii subliniind și exprimarea categorică a Bibliei în această direcție: ”oricine va primi un copilaş ca acesta în Numele Meu, Mă primeşte pe Mine” (Matei 18:5)

Florin Răduţ / Director Tineret / Conferința Oltenia

Profesor adventist, autoritate mondiala în domeniul unui „mister medical”

Un profesor adventist din Australia a fost declarat „cea mai publicată autoritate” în domeniul cercetărilor unei dureri abdominale experimentată în general de atleți, denumită „point de côté” (vezi definiția la sfârșitul articolului), o realizare despre care spune că se datorează conducerii lui Dumnezeu.

Wall Street Journal l-a adus în atenţie pe Darren Morton, conferenţiar în cadrul Avondale College of Higher Education, într-un articol despre „misterul medical” al junghiului "point de côté", publicat pe prima pagină a site-ului duminică, pentru a coincide cu Maratonul din New York.

„Un editor al The Wall Street Journal m-a contactat după o căutare pe  Google despre point de côté, şi tot apăreau numele şi cercetările mele”, a spus Morton, care este doctor în fiziologia umană. „Era frustrat de faptul că niciunul dintre contactele sale din domeniul medicinei sportive nu păreau a ştii ceva despre acest subiect.”

Point de côté s-a bucurat de foarte puţină atenţie din partea comunităţii ştiinţifice şi medicale. Potrivit articolului, clinicienii au fost mai preocupaţi de ameliorarea acestuia, decât de cauze.

Această lipsă de informaţii l-a determinat pe Morton, pe atunci în vârstă de 20 şi ceva de ani, să îşi înceapă cercetările. De atunci a realizat 8 studii pe acest subiect – o realizare remarcabilă, în condiţiile în care în ultimii 100 de ani au fost publicate doar 14 astfel de studii – numărul le include pe ale lui Morton.

Morton este, de asemenea, cel care i-a oferit „junghiului” un termen medical acceptat,  „exercise-related transient abdominal pain” („durere abdominală tranzitorie legată de efort”), sau ETAP.

Deşi publicarea rezultatelor studiilor sale nu reprezintă o noutate pentru Morton, acesta a recunoscut că a fost „foarte plăcut” ca cercetările sale să fie recunoscute într-o publicaţie precum The Wall Street Journal.

„Este oarecum emoţionant să fii considerat expert mondial, chiar dacă este în ceea ce priveşte „junghiul”, a spus Morton. „Am primit deja multe e-mail-uri din toată lumea referitoare la articol. Această mediatizare este inestimabilă.”

Dar el a spus şi că nu ar fi ajuns niciodată în această poziţie fără călăuzirea lui Dumnezeu.

„Dumnezeu a fost foarte implicat în cercetările mele cu privire la point de côté”, a spus el. „Îmi amintesc încă o după-amiază în care mă aflam în Biblioteca Universităţii Newcastle, în care treceam de la un articol la altul încercând să înţeleg ce cauzează durerea. Am ieşit în acea după-amiază din bibliotecă fiind 99% sigur că ştiam cauza problemei, având o teorie complet nouă.

Atunci când, la scurt timp după aceea, teoria a fost publicată în prestigiosul jurnal Science and Medicine in Sport and Exercise, Morton a devenit expert mondial pe acest subiect.

 „Dumnezeu m-a călăuzit”, a spus el.

Morton a spus că Dumnezeu dă vieţii lui direcţie şi semnificaţie, indicând textul din Galateni 6:4,5 ca fiind pasajul biblic pe care îl pune în mod deosebit la suflet. Acesta spune: „Fiecare să-şi cerceteze propria lucrare şi atunci va avea un motiv de laudă numai cu privire la el însuşi, iar nu cu privire la alţii. Căci fiecare îşi va purta propria povară.”

Linden Chuang/ Adventist Record & Andrew McChesney/ Adventist Review

 

Definiție „point de côté” - Durere localizată pe o parte a trunchiului ce survine cu ocazia unui efort ( la alergare), cauzată de o oboseală a muş­chilor peretelui trunchiului şi a diafragmului.

Durerea cu apariţie bruscă este amplasată în partea de sus a abdo­menului (în dreapta sau în stânga) si se poate intinde pe o perioada de câteva minute sau mai mult. Durerea scade in intensitate rapid  dacă subiectul respiră lent şi profund sau dacă apasă pe zona dureroasă aplecându-se în faţă.

Aparitia acestuia poate fi preintimpinat printr-o incalzire corespunzatoare, depunerea unui efort direct proportional cu nivelul antrenamentului cat si prin dozarea efortului (pastrarea unui ritm adecvat).   

Sursa: CSID.RO 

„Stiu ca Dumnezeu nu a avut niciun amestec”

Chris Picco, un muzician adventist a cărui pierdere, a soţiei şi bebeluşului, a atins milioane de vieţi prin intermediul unui clip video de pe YouTube care a devenit viral, a spus, în cadrul serviciului funerar ce a avut loc în 15 noiembrie, că nu Îl învinovăţeşte pe Dumnezeu şi că speră că va crea ceva bun din această tragedie.

Chris a spus sâmbătă seara, în cadrul Bisericii Universităţii Loma Linda, acolo unde conduce serviciile de închinare prin muzică în Sabat, că nu își poate exprima recunoştinţa pentru numeroasele rugăciuni şi e-mail-uri trimise de oameni care au privit clipul video în care îi cânta un ultim cântec de leagăn fiului său Lennon James, în vârstă de 4 zile, aflat în incubator, în data de 11 noiembrie. Bebeluşul s-a stins din viaţă după câteva ore, în braţele tatălui său.

„Am avut parte de o revărsare de dragoste şi susţinere. Majoritatea mesajelor cuprindeau cuvintele „Deşi cuvintele nu sunt suficiente...”, a spus Chris. „Ştiu ce înseamnă deoarece atunci când vă mulţumesc tuturor, nu este suficient.”

Lennon s-a născut printr-o operaţie de cezariană de urgenţă după ce Ashley a murit în somn în 8 noiembrie. El s-a născut cu 16 săptămâni mai devreme.

Un prieten l-a filmat pe Chris cântându-i melodia „Blackbird”, fiului său aflat pe moarte. Clipul a fost vizualizat de mai mult de 12,5 milioane de ori în trei zile.

Contul deschis de Biserica Universităţii Loma Linda pentru cheltuielile medicale şi de înmormântare pentru Ashley Picco au depăşit cu mult ţinta de 50.000 de dolari. Contribuţiile pe site-ul de strângere de fonduri YouCaring.com au ajuns la 155.000 de dolari, în seara în care a avut loc serviciul funerar.

 În cadrul serviciului funerar care a fost transmis online din Loma Linda, California, Chris a spus că întrebarea tuturor era „de ce?”. El a spus că nu e greşit să punem întrebări şi că şi el a încercat să înţeleagă de ce Ashley, o asistentă medicală în vârstă de 30 de ani, şi primul lor născut s-au stins din viaţă, dar că e convins că nu Dumnezeu este în spatele morţii lor.

„Ştiu că Dumnezeu nu a avut niciun amestec”, a spus el, vorbind rar şi hotărât. „Dar Îl pot vedea, cu lacrimi curgându-I pe obraji, începând să compună această cea mai frumoasă melodie pe care a auzit-o vreodată cineva. Şi nu ştiu cum sună, dar acesta este Dumnezeul în care cred”, a spus Chris.

Chris a povestit că a cunoscut-o pe Ashley în New York, la câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie 2012, atunci când amândoi erau voluntari la locul tragediei. S-au căsătorit în 2007.

Ne-am întâlnit în urma unui eveniment tragic... Deci ceva bun s-a întâmplat ca urmare a unei tragedii”, a spus el. Întorcându-se la propria sa pierdere, el a adăugat: „Deci asta vreau să se întâmple şi cu această tragedie de nedescris. Vreau să se întâmple ceva bun.”

Chris a spus că o întrebare mai importantă decât „de ce?” este „ce se întâmplă de acum încolo?” El a spus că se gândea deja cum i-ar putea ajuta pe cei care, asemenea lui, au experimentat pierderea unei persoane dragi, şi se întreba dacă are o oportunitate unică datorită clipului video devenit viral.

„Atât de multe voci care au ajuns la mine nu au avut susţinere, nu au avut un clip video întâmplător, nu au avut această oportunitate, acest impuls”, a spus Chris. „Deci, oricare ar fi motivul, acum acesta există. Iar acum? Ce poate ieşi bun din această situaţie pentru această lume aflată în suferinţă?”

Mai multe persoane care au luat cuvântul în cadrul serviciului funerar au vorbit despre modul în care clipul de pe YouTube a transformat o tragedie personală în una publică, făcându-l pe Lennon să atingă multe vieţi în scurtele sale patru zile.

„Dacă măsuraţi viaţa în funcţie de puterea de a stabili legături, Lennon a trăit mai mult decât majoritatea dintre noi”, a spus Tim Gillespie, fost pastor de tineret în cadrul Bisericii Universităţii Loma Linda. 

Andrew McChesney/ Adventist Review & CD EUD News

 

 

Suntem aici pentru a sluji Bucurestiul!

„Biserica trebuie să aibă impact asupra societății. Dacă ea încetează să aibă impact, își pierde rațiunea de a exista”, a spus pastorul Viorel Dima sâmbătă, 8 noiembrie, în deschiderea anului de misiune 2014-2015 al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din București.

Acesta a continuat spunându-le celor mai mult de 300 de participanți reprezentând cele 19 comunități adventiste din București, „Noi suntem aici pentru a sluji Bucureștiul.”

În cadrul evenimentului care a avut loc în cadrul Institutului Teologic Adventist din Cernica, județul Ilfov, a fost prezentată o retrospectivă a anului misionar 2013-2014 și proiectele propuse pentru noul an, acestea fiind încluse în cadrul unui concert susținut de Corul de copii „Flori și stele” din Biserica Adventistă Noul Grant și de Corul Liceului Teologic Adventist din București.

Proiectele pentru noul an, prezentate de pastori ai Bisericilor Adventiste din București, s-au concentrat asupra a trei mari domenii: evanghelizare, sănătate și social, fiind adaptate nevoilor societății și abilităților fiecărui credincios adventist.

Un exemplu în acest sens ar fi Satul biblic, un proiect în care s-au implicat numeroși credincioși adventiști și despre care unul dintre organizatorii acestuia, pastorul Mihai Brașov, spune că a „unit toate Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din București, find o binecuvântare pentru oraș și pentru fiecare participant”. Pastorul Brașov i-a provocat pe participanții la eveniment să se implice în proiect și anul viitor, atunci când acesta va avea loc, speră el, într-un alt parc din București, pentru ca cei care îl vizitează să fie cât mai numeroși.

Pentru cei care preferă să fie invizibili, Biserica Adventistă Labirint propune proiectul „E plăcut să fii plăcut”, în cadrul căruia credincioșii se roagă pentru cei dragi lor. În cadrul intervenției sale, pastorul Adrian Petre, unul dintre organizatorii proiectului, a provocat comunitățile adventiste din București să lanseze proiectul în cadrul Săptămânii de Rugăciune a Bisericii Adventiste, ce va avea loc în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie, pentru a deveni cele mai bune mijloace de atingere și vindecare.

Pastorul Cristian Voicu propune distribuirea de cărți doar celor care „le cer”, aceasta fiind precedată de distribuirea de flyere care să prezinte oferta de carte și datele de contact pentru a putea intra în posesia cărților.

Tot pentru a aduce vindecare, pastorul Gabriel Dincă și medicul Svetlana Ciocârlan ne propun Caravana Sănătății și activitățile organizate de Centrul Medical Premed.

Caravana Sănătății este prezentă în București începând din luna octombrie, fiind vizitată zilnic de 120 de persoane care sunt învățate să înțeleagă și să aplice principiile sănătății. 

Medicul Svetlana Ciocârlan, managerul Centrului Medical Premed, spune că acesta se dorește a fi mai mult decât un centru medical într-un sector în care există un singur spital pentru 400.000 de locuitori, se dorește a fi un centru de educare și influență. Centrul Medical Premed, inaugurat luna trecută, se distinge de celelalte centre medicale, prin abordarea holistică a sănătății și pe accentul pus pe prevenirea bolii, nu doar pe tratarea ei.

Celor înclinați mai mult spre aspectul social al slujirii, pastorul Sorin Goleanu le propune proiectul „O masă caldă pe săptămână”, prin care se distribuie hrană caldă oamenilor străzii. Pastorul Goleanu spune că majoritatea celor 19 Biserici Adventiste din București și-au exprimat angajamentul de a se implica în proiect, așa că cei interesați își pot întreba pastorul doar când e rândul bisericii lor.

Cristian Prună le propune tinerilor proiectul „O dată pe lună”, în cadrul căruia tinerii adventiști din București le sunt propuse proiecte în care pot să se implice... „o dată pe lună”.

Tot pentru tineri, Departamentul Tineret propune o serie întreagă de metode prin care pot fi la curent cu proietele acestuia (facebook, site-ul Muntenia.tin.ro, Youth SMS), aplicația My Bible, Biblioteca Respiro, și site-ul de consiliere teajut.ro.

Pastorul Cătălin Bărbulescu, Directorul Departamentului Educație în cadrul Conferinței Muntenia a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a surprins audiența citind un text biblic aparent fără legătură cu subiectul abordat sâmbătă – Exod 2:1-2 – în care Biblia spune că mama lui Moise „a văzut că este frumos și l-a ascuns trei luni”. „Marele Moise a ajuns mare pentru că a avut o mamă care l-a văzut frumos”, a afirmat acesta.

În încheiere, el a întrebat: „Care dintre aceste proiecte va merge cel mai bine?”

„Cel în care se va implica cineva, o persoană care va vedea că proiectul e frumos, o persoană pentru care nu va conta ceea ce fac ceilalți, o persoană care e gata să își asume toate riscurile și să se implice chiar dacă nimeni altcineva nu o va face.”

 

Saptamana de rugaciune la Institutul Teologic Adventist

Ca de obicei, la începutul unui nou an universitar, Institutul Teologic Adventist organizează o săptămână de rugăciune. La evenimentul din acest an programat în perioada 24 octombrie – 1 noiembrie au participat profesori, studenți, angajați ai instituției și mulți oaspeți.

Așa cum s-a obișnuit în cele mai multe ocazii din ultimii ani, și în această toamnă prezentările din fiecare seară au fost susținute de un invitat special, pastorul Stanley Patterson, profesor la Universitatea Andrews din Statele Unite. Președintele departamentului de slujire creștină din universitate, coordonatorul unui program internațional de doctorat în conducere creștină și consilier la Conferința Generală pentru leadership creștin, pastorul Patterson și-a rezumat prelegerile susținute sub titlul: “Biserica întoarsă cu susul în jos”. 

În fiecare seară, cei prezenți au avut ocazia să asculte un mesaj din Sfânta Scriptură care a adus în atenție un model biblic de conducere (Moise, Iotam, Isus Hristos etc), dar care nu se potrivește cu multe situații pe care le vedem în biserica creștină din zilele noastre. De aceea, fiecare întâlnire a fost o invitație de întoarcere la principiile biblice de conducere și un îndem la rugăciune pentru putere de la Dumnezeu în lucrarea de slujire.

Pe lângă ocaziile de închinare programate în fiecare seară, săptămâna de rugăciune a adus și alte momente care s-au bucurat de implicarea și aprecierea celor prezenți, mai ales a studenților. Am putea aminti pregătirea decorului din sală, orele de rugăciune numite “foc sacru”, momentele de introducere din fiecare seară sau Sfânta Cină. Din mărturiile unor studenți care au participat la acest eveniment am putut înțelege că aceste ocazii de închinare aduc cu ele experiențe spirituale autentice și contează foarte mult în formarea lor pentru viață. 

“Pentru mine săptămâna de rugăciune însemnă o ocazie unică, în care am posibilitatea să fiu mai aprope de Dumnezeu. … A contat foarte mult pentru mine modul în care prezentatorul ne-a ajutat să descoperim motivele de rugăciune în cadrul întâlnirilor.” (Ionuț Stănică, student anul III, Limba și Literatura Română/Engleză)

“Este un moment în care pot să-mi îmbunătățesc relațiile cu colegii, mă cercetez pe mine și încerc să găsesc lucrurile pe care le pot schimba astfel încât viața mea să se asemene tot mai mult cu viața Domnului Isus. … Mi-a plăcut mesajul de luni seara în care s-a vorbit despre importanța lucrării Duhului Sfânt în viața noastră, despre formarea unui caracter care să-i fie plăcut lui Dumnezeu și apreciat de cei din jur. M-a prins această idee care punea împreună caracterul și competențele noastre în așa fel încât să fim persoane de valoare.” (Luiza Capotă, student anul II, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar)  

“Îmi place să mă gândesc la săptămâna de rugăciune ca la o zi de Sabat. Adică, e un timp în care pur și simplu te gândești mai puțin la alte lucruri care țin de școală sau griji și probleme pentru că te concentrezi mai mult pe relația cu Dumnezeu, și relația cu prietenii și colegii.” (Ștefan Bărbuceanu, student anul III, Teologie Adventistă Pastorală)

În al doilea Sabat al săptămânii de rugăciune a fost organizat și un serviciu divin al Sfintei Cine. A fost cel mai important moment înainte de ultima ocazie de închinare programată în Sabat după-amiază. Zilele acestei săptămâni au trecut repede, dar amintirea lor și hotărârile luate vor rămâne pentru mult timp, poate pentru veșnicie. 

 

Emanuel Sălăgean / Institutul Teologic Adventist

Conventia Liderilor din Conferinta Oltenia

În sabatele din 25 octombrie și 8 noiembrie, s-a desfășurat Convenția Liderilor din Conferința Oltenia în două centre, Craiova și Alexandria. În total peste 500 de prezbiteri, diriginți de tineret sau responsabili cu misiunea, au fost martorii lansării strategiei Conferinței Oltenia pentru următorul an evanghelistic. Prioritățile care vor canaliza activitatea pastorilor și implicarea bisericilor sunt: copiii și tinerii bisericii, misiunea și păstorirea membrilor.

Momentele de consacrare au fost conduse la Craiova de pastorul Aurel Neațu, președintele Conferinței Oltenia, iar la Alexandria, de pastorul Ștefan Tomoioagă, secretarul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România. În luările de cuvânt, aceștia au reiterat nevoia de consacrare personală și de implicare în misiune a fiecărui membru, ca o chemare divină și o mare responsabilitate.

De asemenea, directorii de departamente  au lansat mai multe proiecte misionare care au drept scop dinamizarea vieții de biserică și salvarea de noi suflete.

Pastorul Florin Rădut, directorul Departamentelor Tineret și Slujirea Copiilor, a adresat liderilor provocarea de fi apropiați de copiii și tinerii bisericii, de a veghea mereu parcursul spiritual al acestora, astfel încât motto-ul departamentului "Împreună din toată inima" să devină o realitate.

După aceea, pastorul Daniel Brânzan, directorul  Departamentului Școala de Sabat și Activități Laice, a prezentat proiectul O săptămână pentru Hristos, care are drept scop încurajarea unei apropieri mai mari de prietenii interesați de valori spirituale. 

Prin prezența Duhului Sfânt și prin dinamica prezentărilor s-a conturat o viziune și s-au deschis noi orizonturi de lucru care să conducă biserica la atingerea dezideratului divin - Mergeți în toată lumea!

Petre Niță / Director Comunicare / Conferința Oltenia / AARC

Consacrarea Bisericii Adventiste din Glodeni, Mureș

25 Octombrie 2014, Sabatul în care a avut loc serviciul divin de consacrare ca locas de închinare a casei de rugăciune nou construite in Glodeni, județul Mureș a reprezentat un moment deosebit în istoria acestei comunități.

Festivitatea a început la ora 10 dimineața, în prezența unei asistențe numeroase formată din membrii comunităților învecinate, ale comunității locale precum și a multor invitați ai acestora, veniți din localitate. Din partea oficialităților locale a participat Kozma Barna, primarul comunei Glodeni. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la nivel național a fost reprezentată de pastorul Câmpean Tătar Ioan, iar Conferința Transilvania de Sud a fost reprezentată de administratorii acesteia, președintele Szász Erneszt, secretarul Ban Gabriel și trezorierul Vlad Bogdan. Au participat, de asemenea, pastorii Portik Rajmond László și Halmágyi Attila, cei care au slujit în comunitate în perioada derulării lucrărilor de construire a casei de rugăciune. Programul de inaugurare a avut parte de participarea Corului de cameră feminin ADVENT din Alunis Mureș.

După un scurt istoric al bisericii locale și a experienței prin care Domnul i-a trecut pe credincioși de-a lungul lucrărilor de construcție a casei de rugăciune, prezentat de pastorul local actual Józsa Zoltán, a urmat cuvântarea primarului din Glodeni, Kozma Barna, a reprezentanților Conferinței și Uniunii, s-au cântat imnuri, s-au recitat poezii, apoi a urmat predica rostită de pastorul Câmpean Tătar Ioan. După formula de consacrare a noului locas, fomulă rostită de întreaga asistență, pastorul Szász Ernest a înălțat rugăciunea solemnă de consacrare

Masa de părtășie care a urmat a întregit bucuria celor prezenți oferind ocazia de a împărtăși impresii, de a depăna amintiri. O adevărată ocazie de bucurie în Domnul!  

După amiază, s-au spus experiențe, s-au relatat unele din dovezile providenței divine care au însoțit istoria recentă a comunității Glodeni, dar s-au propus și planuri de viitor care să dea sens efortului depus, pentru ca Evanghelia vesnică și chemarea Bunului Mântuitor să fie auzite în noul locas, de orice localnic dornic de mântuire.

Józsa Zoltán, pastor Conferinta Transilvania de Sud

Festivalul companionilor din zona Trasilvaniei de Sud

Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, în Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea diin Târgu Mures (C), a fost organizat Festivalul companionilor "Cu El în toate".

Alături de cei 400 de adolescenţi prezenţi au fost Vlad Bogdan, Trezorierul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din zona Transilvaniei de Sud, precum și Azamfirei Leonard, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Programul a fost variat, momentele profund spirituale fiind îmbinate cu activităţi creative pe grupe, jocuri de cunoaştere şi multă muzică.

Ziua s-a încheiat cu un concert susţinut de corul de tineret Rapsodia Iubirii, corul de copii Floare de colţ, formaţia de suflători Alpha Brass, toate trei dirijate de profesorul Cazan Sebastian, de grupul vocal Agape şi de corul AMiCUS Târgu Mureş dirijat de Strugari Valentin.

Programul de companioni este destinat adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani şi vizează crearea unui context creştin ce facilitează o dezvolare armonioasă în cea mai provocatoare perioadă a vieţii.  

Gelu Poenariu / Director de Tineret / Conferinta Transilvania de Sud

 

Ziua Mondiala a Tineretului - rampa de lansare pentru a transforma slujirea intr-un stil de viata

Liderii departamentului tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea le cer liderilor locali de tineret să marcheze data de 21 martie 2015 pe calendarul lor pentru Ziua Mondială a Tineretului şi încurajează proiectele de slujire a comunităţii organizate în această zi.

Anul viitor va fi al treilea an în care, în cadrul Zilei Mondiale a Tineretului, sute de mii de tineri adventişti sunt trimişi în afara bisericii pentru a sluji în cartiere şi comunităţi din toată lumea.

Evenimentul anual este transmis în direct, iar grupuri de tineri participă împărtăşindu-şi experienţele prin intermediul media socială.

Directorul Departamentului Tineret, Gilbert Cangy, a spus că evenimentul contribuie la unitatea tinerilor adventişti din toată lumea şi reprezintă o oportunitate de a-şi exprima creativitatea în slujire. 

„Imaginaţi-vă că în acea zi tinerii vor conduce bisericile pentru a fi mâinile şi picioarele lui Isus”, a spus Cangy. „Nu e nimic mai bun decât misiunea pentru a ne uni ca biserică mondială.”

În cadrul evenimentului li se cere tinerilor să rateze o predică pentru a ieşi şi „a fi predica”.

„Scopul nostru este ca Ziua Mondială a Tineretului să fie o rampă de lansare pentru a transforma slujirea într-un stil de viaţă”, a spus Cangy.

În timpul primelor două ediţii ale Zilei Mondiale a Tineretului, tineri adventişti, din Namibia până în Norvegia, au vizitat cămine de bătrâni, au cântat cântece de susţinere pentru prizonieri şi au oferiti informaţii cu privire la sănătate şi nutriţie în pieţe publice. Mulţi s-au oferit să se roage pentru trecători, rugăciunile adăugându-se la milioanele de fapte de slujire din toată lumea.

Cangy a spus că a fost impresionat de creativitatea şi diversitatea iniţiativelor desfăşurate de-a lungul ultimilor doi ani.

În Marea Britanie, un autobuz cu etaj a fost transformat şi parcat pe strada Oxford din Londra, oferind screening medical şi rugăciuni.

În Ciudad de Mexico, tinerii au pregătit sute de mese pentru pacienţi din spitale şi familiile acestora, în timp ce alţii i-au invitat pe trecători să asiste la prezentări pe tema sănătăţii. În Columbia, tinerii au organizat staţii de rugăciune pe străzile oraşului.

În Filipine, tinerii din Manila au distribuit provizii, s-au rugat cu trecătorii şi au manifestat alte fapte de compasiune înainte de întâlnirea pentru un „Marş al Compasiunii” de la Luneta Park spre Habour Square.

Departamentul Tineret al Bisericii Adventiste mondiale coordonează iniţiativa la nivelul celor 13 regiuni ale denominaţiunii.

Resursele promoţionale sunt disponibile pe site-ul proiectului, gcyouthministries.org.

ANN

Subcategorii