Info Adventist

Pentru a primi Info Adventist vă rugăm să trimiteţi un email la comunicare (@) adventist.ro

sau să introduceți adresa dumneavoastră de email în căsuța din stânga apoi să apăsați "Abonare"

 

Info Adventist este un buletin prin intermediul căruia Departamentul de Comunicare dorește să evidențieze aspecte din viața Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea fiind realizat de catre Agenția Adventistă Română de Comunicare. Acesta este distribuit GRATUIT oricarei persoane interesate.

 

Preluare articole: Preluarea articolelor din Info Adventist este incurajata si gratuita. Cu toate acestea atunci cand preluati parti sau materiale intregi din acest buletin cuvintele : "Sursa: Agentia Adventista Romana de Comunicare" trebuie sa apara imediat sub titlu sau imediat dupa terminarea articolului si trebuie sa aiba aceeleasi caracteristici ca si a altor surse citate.

 

Trimitere stiri: Pentru o informare mai buna cu privire la viata Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România avem nevoie de stiri cu privire la actiunile sau evenimentele desfasurate în ţară sau peste hotare. Daca aveți astfel de informatii trimiteți-le chiar acum la comunicare (@) adventist.ro

 

Note:

  • Stirile pentru Info Adventist se primesc pana miercuri ora 20.00 . Trimiterea dupa data limita mentionata este acceptata insa informatiile vor fi preluate doar în numarul următor
  • Va rugam includeti diacritice si fotografii (daca este cazul) inainte de trimitere.

 

IMPORTANT PENTRU ABONATI

In anumite conturi de email mesajele ajung la folderul SPAM. Va rugam sa verificati aparitia buletinului Info Adventist in acest loc si sa selectati in dreptul acestor mesaje optiunea "Not SPAM" si adaugati adresa de email in "address book" sau "contacts". In acest fel mesajele vor veni pe viitor in mod corect in INBOX.

A fost inaugurat Premed, primul Centru Medical Adventist din Bucuresti

 

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România a inaugurat săptămâna trecută, Premed, primul Centru Medical Adventist din București, cu o suprafață totală de peste 2500 mp, dintre care 1000 mp reprezintă clădirea în care își vor desfășura activitatea cei 15 medici ai Centrului. Astfel, acesta devine parte a rețelei mondiale de aproape 700 de instituții medicale deținute de Biserica Adventista de Ziua a Șaptea.

 

“Salut acest pas important făcut de Biserica Adventistă din România și faptul că sistemul adventist de sănătate din Europa progresează cu această noua clinică. Spun acest lucru deoarece, din păcate, în comparație cu Statele Unite, în Europa avem puține instituții de sănătate. Spitalul nostru, cu o experiență de peste 90 de ani, încurajează inițiativa dumneavoastră și vă promite colaborare și sprijin” a declarat Bernd Quoss, managerul spitalului Waldfriede din Berlin.

Cu o investiție de peste 800.000 EUR, clinca Premed devine cea mai importantă clinică multidisciplinară din zona Cartierului Drumul Taberei / Prelungirea Ghencea, orientată spre prevenirea bolilor contemporane și spre recuperarea naturală. 

Activitatea de bază a centrului este axată pe recuperare, medicină fizică şi balneologie, însă, pe lângă secția de recuperare, Premed oferă consultații în 15 cabinete medicale, pentru următoarele specialități: medicină generală/medicină de familie (ecografie generală, electrocardiogramă, analize medicale, diagnostic și screening ș.a), ORL, stomatologie, audiologie, consiliere şi psihoterapie. 

Recuperarea medicală se adresează tuturor grupelor de vârstă, oferind terapie prin mişcare, activitate de reînvăţare şi reeducare dinamică (kinetoterapie) împreună cu o echipă de specialişti cu experienţă în domeniu și beneficiind de aparatură de specialitate de ultimă generaţie. Secția oferă posibilitatea rar întâlnită în România, de efectuare a exerciților de recuperare în apă - hidrokinetoterapie - precum şi utilizarea fizioterapiei în tandem cu aparate performante. De asemenea, secția de recuperare oferă și servicii de terapie ocupaţională ce utilizează activitatea educativă în vederea readaptării în cazurile de dizabilitate fizică si mintală. 

"Acest echilibru al serviciilor de prevenire și de tratare facilitează o adresabilitate mai mare a serviciilor Centrului Medical Adventist, subliniind însă caracterul său preventiv și accentul pus pe stilul de viață. De altfel, acesta este un alt punct important al activității noastre deoarece, răspunzând așteptărilor populației, vom oferi, pe lângă serviciile clasice, seminare pe teme de sănătate, clase de nutriție și de gătit sănătos, consiliere pentru renunțarea la fumat și alcool, programe pentru controlul greutății corporale, consiliere psihologică și spirituală”, a declarat Svetlana Ciocârlan, medic rezident chirurigie generală și manager al Centrului Medical Premed.

La ceremonia de deschidere ce a avut loc joi, 9 octombrie, au participat peste 100 de persoane, cadre medicale, invitați din domeniul medical și sportiv, oficialități și reprezentanți ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, printre care s-au numărat Bernd Quoss – managerul spitalului Waldfriede din Berlin, Costel Iosub, managerul Centrului de Sănătate Podiș - Bacău, pastorul Adrian Bocăneanu, pionierul istoriei centrului medical Premed, Svetlana Ciocârlan, managerul Premed, doctorul Vasile Cotaru, conf. dr. Ion Daniel, conf. univ. dr. Zoltan Pasztai, specialist in kinetoterapie și motricitate specială, pastorul Marius Munteanu și pastorul George Pîrlitu. Atmosfera muzicală a ceremoniei a fost asigurată de cvartetul VivArte, condus de maestrul Tiberiu Oprea, prim-dirijor al Filarmonicii Pitești.

Mulți dintre invitați au recunoscut în mod particular deficiențele actului medical tradițional, axat pe tratament, însă uneori opiniile au fost și publice.  

“Tehnologia medicală și-a ajuns limitele - deși spitalele sunt tot mai dezvoltate tehologic, incidența cancerului este în creștere. Prevenția și stilul de viață sănătos reprezintă singura variantă pentru reducerea îmbolnăvirii și a suferinței!” - a spus, de exemplu, conferențiar doctor Ion Daniel.

Pastorul George Pîrlitu, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din regiunea Muntenia, a reamintit necesitatea și normalitatea apariției acestui Centru Medical: “odată cu această investiție dorim să aducem sub același acoperiș profesioniști din specialități medicale diverse, dar mai ales dorim să le oferim bucureștenilor un centru medical axat pe prevenirea îmbolnăvirii și pe educarea pacienților în vederea adoptării unui stil de viață sănătos. Organizăm de mulți ani cursuri de nutriție și expoziții de sănătate, și este bine să facem în continuare acest lucru. În același timp, cred că a venit momentul să oferim comunității aceste servicii în mod permanent, deoarece interesul și nevoile sunt din ce în ce mai mari“.

Pastorul Pîrlitu a continuat: “Cum ar fi să le poți recomanda prietenilor și cunoscuților tăi ceva care te reprezintă, dar îi și ajută cu adevărat? Cum ar fi să le oferim împreună posibilitatea de a participa la conferințe și seminare pe teme de sănătate, clase de nutriție și de gătit sănătos, consiliere pentru renunțarea la fumat și alcool, programe pentru controlul greutății corporale, consiliere psihologică și spirituală, magazin alimentar, librărie, terenuri de sport în aer liber, sală de fitness și alte servicii similare?”

În aceeași direcție, după ce a făcut o paralelă a influenței viitoare a acestui Centru Medical cu pilda sămânței de muștar, pastorul Marius Munteanu, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a declarat: „Încă de la început, Biserica a slujit atât nevoilor sufletului cât şi celor ale trupului. În prezent avem la nivel mondial una dintre cele mai importante rețele de instituții medicale. Însă acum îi putem mulțumi lui Dumnezeu că această rețea are o clinică în plus, și nu oriunde, ci aici, în București. Începând de acum avem posibilitate de a le sluji semenilor după modelul celor aproape 700 de unități medicale adventiste din întreaga lume, aici, acasă la noi. Îi felicit, în acest sens, pe administratorii Conferinței Muntenia și pe cei care au făcut posibil acest proiect important.” 

Achiziționat cu sprijinul Diviziunii Inter-Europa, al Uniunii de Conferințe, al Conferinței Muntenia, al Bisericii Popa Tatu și al unui sponsor, Centrul de Sănătate Premed este un proiect al Conferinței Muntenia, care are, în sine, o istorie interesantă. 

“Sediul acesta, a fost construit ca policlincă de o echipă de medici americani la începutul anilor ‘90. În această zonă locuia un număr semnificativ de adventiști, însă fără a avea vreo biserică în apropiere. Din acest motiv, în urmă cu cinci ani, în anul 2009, am închiriat un spațiu în cadrul policlinicii, pentru serviciile divine de Sabat ale grupei de credincioși din Prelungirea Ghencea, grupă ce face parte din comunitatea Popa Tatu. Chiar de atunci, mulți credincioși au început să creadă că această proprietate poate fi a Bisericii Adventiste. Și așa a demarat totul: cu rugăciuni, cu speranțe ce au început să prindă contur”, a declarat  Adrian Bocăneanu, cel de la care a început acest proiect, președinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea între anii 1995 și 2005. 

Având ca bază nenumăratele studii realizate la nivel internațional care arată că longevitatea adventiștilor de ziua a șaptea este legată de câteva elemente simple cum ar fi o viaţă socială şi de familie sănătoasă, fără fumat, o dietă bazată pe plante, consumul frecvent de legume şi fructe, şi angajarea în activitate fizică regulată, credem că stilul de viață adventist poate fi o soluție și pentru cei din jurul nostru, care nu sunt membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Centrul Medical Premed practică și popularizează un concept de medicină holistă, pe temelia stilului de viață sănătos inspirat de Dumnezeu și demonstrat de studiile medicale actuale.

 

 

Mesaj de condoleante adresat Asociatiei Religioase a Adventistilor de Ziua a Saptea – Miscarea de Reforma in urma decesului pastorului Nelu Iancu, presedinte

Cu speranța revederii, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România îşi exprimă adâncul regret pentru trecerea la odihnă a pastorului Nelu Iancu, președintele Asociaţiei Religioase a Adventiştilor de Ziua a Şaptea – Mişcarea de Reformă.

Prin credincioșie și prin spiritul său constructiv, oferind din Speranța din care se hrănea zilnic tuturor celor cărora le vorbea, suntem convinși că va rămâne o amintire de neşters în memoria tuturor celor care l-au cunoscut.

Cu spirit frățesc și plin de compasiune, dorim să asigurăm atât familia sa fizică, cât și pe cea spirituală, de întreg sprijinul nostru spiritual și de faptul că vor ocupa un loc special în rugăciunile noastre către Dumnezeu.

Ne rugăm ca Domnul să vă întărească în această încercare, dar ne rugăm, în același timp, să ne revedem cu toții la Marea de Cristal, iar Domnul să ne dea tururor mântuirea la revenirea Lui.

 

Numarul de membri ai bisericii ajunge (doar) la 18.1 milioane!

Numărul membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea a ajuns, pentru prima dată, la 18,1 milioane, dar G.T. Ng, Secretarul Bisericii Adventiste mondiale nu sărbătoreşte.

Ng şi-a exprimat consternarea cu privire la numărul mare al pierderilor.

„Este uşor să îi botezăm, dar e mult mai greu să îi reţinem”, a spus Ng în cadrul unui interviu.

„Retenţia şi  dezvoltarea ar trebui să fie pe aceeaşi faţă a monedei, dar se pare că botezul se bucură de mai multă atenţie: ‘Uite cât de multe persoane am botezat!’” a spus el. „’Dezvoltarea? Cui îi pasă? Nu îmi aduce faimă.’ Aşa că avem o problemă inerentă: pierderi, pierderi serioase. Dar nu sunt mulţi cei care vorbesc despre ele.”

Cu toate acestea, Ng a pus punctul pe i duminică, atunci când a prezentat raportul anual cu privire la numărul membrilor, în cadrul Consiliului Anual, o întâlnire de lucru importantă a liderilor Bisericii mondiale ce are loc la sediul Bisericii Adventiste din Silver Spring, Maryland, Statele Unite.

Numărul membrilor bisericii a crescut cu 1,5%, ajungând la 18.143.745, de la 17.881.491, în anul 2013, potrivit datelor prezentate de el. Pentru al zecelea an consecutiv, mai mult de 1 milion de persoane s-au alăturat bisericii – 1.091.222, ca să fim mai exacţi – dar, în acelaşi timp, 828.968 de persoane au fost îndepărtate din registre în urma decesului sau a părăsirii bisericii.

Fără audit, numărul membrilor bisericii ar ajunge la 25 de milioane, a spus Ng.

Prezentând o altă statistică, Ng a spus că în ultimii 40 de ani au fost botezaţi 31,8 milioane de oameni, în timp ce 11,4 milioane s-au retras sau au dispărut. Numărul nu îi include pe cei care au decedat.

Mulţi dintre aceştia au plecat deoarece biserica nu i-a ajutat să crească, a spus Ng în cadrul unui interviu.

Într-un exemplu recent, ultimii adventişti care au fost botezaţi în urma unei campanii de evanghelizare într-un sat mic din nordul Indiei în 2005 s-au reconvertit la hinduism la finalul lunii august. Incidentul, care a fost prezent în mass-media indiană.

Creştinii s-au temut că aceste reconvertiri ar fi fost forţate, ceea ce este ilegal în ţară, însă o echipă adventistă trimisă în satul Asroi a aflat că cei 33 de foşti adventişti primiseră puţină susţinere din partea conducerii bisericii după botezul lor în anul 2005 şi, în același timp, fuseseră curtaţi de activiştii hinduşi. După ce a avut loc reconvertirea, doar 5 persoane au mai rămas în registrul de membri.

Această pierdere le-a dat de gândit liderilor Bisericii din Diviziunea Asia de Sud, în care se află şi India.

„Trebuie să asistăm cu atenţie persoanele noi şi să le ajutăm să se înrădăcineze în Cuvânt”, a spus T.P. Kurian, Directorul Departamentului Comunicare din cadrul Diviziunii Asia de Sud, într-un e-mail recent.

De asemenea, duminică, Ng a apărat practica numărării membrilor şi a spus că aceasta nu putea fi comparată cu recensământul realizat de Regele israelian David, care a dus la pedepsirea lui de către Dumnezeu. Ng a spus că acţiunile lui David au fost o manifestare a aroganţei şi mândriei.

„Atunci când numărăm membrii trebuie să fim umili”, a spus el.

Auditul, a spus el, este un simplu „raport a ceea ce a făcut Stăpânul”.

Ng a elaborat în cadrul unui inteviu, indicând cele trei parabole din Luca 15.

„Numărarea în sine nu este greşită”, a spus el. „Până la urmă, Isus a numărat în cele trei parabole, nu-i aşa?” Femeia şi-a numărat cele 10 monede şi a descoperit că pierduse una. Păstorul a numărat doar 99 de oi. Tatăl a pierdut un fiu. Deci nu e nimic greşit în a număra.”

Printre altele, Ng a menţionat şi faptul că numărul stagnează în ţările din emisfera nordică şi în Australia, dar explodează în emisfera sudică, în mod deosebit în America Centrală şi de Sud, în Africa şi în sudul Asiei. În plus, a spus el, creşterea modestă care are loc în America de Nord şi Europa s-a datorat în mare parte imigranţilor din emisfera sudică.

Europa prezintă şi mai multe provocări, a spus el. Biserica are trei diviziuni în Europa, o măturie a prezenţei sale îndelungate pe continent, dar numărul membrilor este mic. Diviziunea Trans-Europa, pe teritoriul căreia se află şi Marea Britanie, este cea mai mică dintre cele 13 diviziuni ale Bisericii, cu 84.428 de membrii.

Uniunea Britanică, de exemplu, are 34.512 membri, o creştere netă de 464 de persoane, de la 34.048 de membri, câţi avea anul trecut. Majoritatea membrilor noi au fost imigranţi.

„Dar britanicii?”a spus Ng. „S-au născut acolo. Sunt de acolo. Ce se întâmplă cu ei? Facem ceva pentru ei? Acestea sunt întrebări dificile.”

Ng a spus că, de obicei, mărturiile misionare se termină pe o notă optimistă şi lasă impresia că lucrarea a avut succes. Dar el a spus că statisticile prezintă o altă perspectivă: o mare parte a lumii nu a avut şansa de a auzi despre prima venire a lui Isus, cu atât mai puţin despre a doua.

El a spus că biserica este prezentă în aproximativ 230 de ţări, dar există alte 22 de ţări recunoscute de Naţiunile Unite în care încă nu s-a intrat. În plus, într-o ţară poate exista o numeroasă populaţie adventistă, dar încă mai există grupuri importante în care nu există niciun adventist. În Kenya, o mare parte dintre cei 800.000 de membri ai bisericii provin în special din două grupuri lingvistice, în timp ce la alte 40 de grupuri lingvistice nu s-a ajuns. Aceeaşi situaţie există şi în Thailanda, acolo unde majoritatea membrilor fac parte din grupurile minoritare.

„Astfel, nu înseamnă că după ce am intrat într-o ţară lucrarea noastră e încheiată”, a spus Ng. „Nici de departe!”

Andrew McChesney/ Adventist Review

 

"Satana incearca sa distruga Biserica Adventista"

Ted N.C. Wilson, liderul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, a spus că Satana foloseşte toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a încerca să distrugă Biserica Adventistă şi a-i neutraliza misiunea de proclamare a revenirii iminente a lui Isus.

În cadrul predicii sale anuale adresate liderilor Bisericii mondiale, Wilson a spus că tacticile diavolului includ ecumenismul, abordări ale închinării charismatice, şi atacuri asupra înţelegerii biblice profetice, spunând că a simţit personal loviturile acestuia, în ultimele săptămâni, prin moartea nepotului său născut prematur, şi prin descoperirea faptului că alţi doi nepoţi au probleme de sănătate grave.

Dar el i-a îndemnat pe liderii Bisericii prezenţi la Consiliul Anual, o importantă întâlnire de lucru a Bisericii, să i se alăture, predându-se lui Dumnezeu şi luând atitudine pentru convingerile biblice distinctive ale Bisericii Adventiste, chiar dacă acestea ar putea fi ridicularizate sau incorecte politic.

„În aceste ultime scene ale istorie Pământului, amintiţi-vă că diavolul încearcă să neutralizeze tot ceea ce facem – chiar şi în cadrul acestui Consiliu Anual”, le-a spus Wilson celor prezenţi în amfiteatrul plin de la sediul Bisericii mondiale din Silver Spring, Maryland. „Prin puterea lui Dumnezeu, să fim respectuoşi, asemenea lui Hristos şi iubitori în discuţiile şi schimburile noastre din timpul acestui Consiliu Anual, orice subiect am aborda.”

În cadrul Consiliului Anual au fost abordate câteva aspecte cheie, precum revizuirea formulării unora dintre cele 28 de convingeri fundamentale, şi extinderea hirotonirii şi la femei. Cei 338 de membri ai Consiliului Anual vor decide dacă vor trimite aceste probleme pentru un vot final în luna iulie, în cadrul sesiunii Conferinţei Generale, autoritatea supremă în Biserica Adventistă mondială.

Wilson şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru că a adus un „spirit frumos” în cadrul întâlnirilor pre-anuale dintre liderii bisericii mondiale. El a împărtăşit un apel al Conferinţei Generale şi al liderilor diviziunilor către delegaţii la Consiliul Anual, cerându-le să rămână asemenea lui Hristos chiar dacă apar diferenţe de opinie.

„Comportamentul şi atitudinile noastre umile, prin puterea lui Dumnezeu, le va vorbi celor ce privesc”, a spus el, citind apelul. „Facem un apel stăruitor să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a întări biserica şi această preţioasă mişcare adventă.”

Citiţi întreaga predică, în limba engleză, AICI.

Wilson a spus că Apocalipsa 13 schiţează un plan satanic de a distruge poporul lui Dumnezeu din zilele din urmă ce are loc în două planuri: un război ideologic de minciuni şi erori care pun la îndoială adevărul, şi o persecuţie deschisă împotriva celor ce respectă legea biblică a lui Dumnezeu, culminând cu un decret de condamnare la moarte a acestora.

„Deşi persecuţia va avea, cu siguranţă, loc, Satana încearcă în prezent să lucreze din interior pentru a slăbi biserica prin disensiuni, discordie şi conformare cu lumea”, a spus Wilson.

Tacticile distructive ale lui Satana

Wilson a atras în mod repetat atenţia asupra Scripturilor şi asupra lucrărilor lui Ellen G. White, co-fondatoare a Bisericii Adventiste. La un moment-dat, acesta i-a îndemnat pe delegaţii la Consiliul Anual să se asigure că nu citeau Biblia cu capul în jos.

„Atunci când citeşti Biblia cu capul în jos vei avea o înţelegere similară”, a spus el, citând un proverb african pe care l-a auzit în timpul unei călătorii recente.

El a vorbit despre metoda istorico-critică de interpretare a Bibliei ca nefiind de dorit, spunând că aceasta a umbrit temele şi subiectele Bibliei.

„În timp ce căutăm să cunoaştem voia lui Dumnezeu prin studierea Cuvântului Său, nu trebuie să facem interpretări ciudate şi să folosim acrobaţii interpretative pentru a trage concluzii care nu sunt evidente în urma unei citiri sincere a Cuvântului”, a spus el.

Wilson, care a făcut din apelul pentru „redeşteptare şi reformă” care a marcat preşedenţia sa, a enumerat şi alte căi prin care l-a văzut pe diavol încercând să distrugă Biserica Adventistă, precum:

•Inspirarea credinţei că refoma în interiorul bisericii înseamnă renunţarea la doctrinele unice pentru a le fi mai uşor oamenilor să devină adventişti;

•Folosirea tradiţiei şi a filosofiei pentru a distruge credinţa în Biblie;

•Îndemnarea oamenilor să acţioneze independent de trupul bisericii;

•Avansarea muzicii şi închinării charismatice şi penticostale care se concentrează asupra membrilor bisericii şi a celor ce conduc serviciile de închinare, şi nu asupra lui Dumnezeu; 

•Distragerea oamenilor cu activităţi seculare precum sporturile competitive, internetul, media, afacerile şi materialismul;

•Încurajarea obiceiurilor dăunătoare pentru sănătate şi a lipsei de respect faţă de legile naturale ale lui Dumnezeu, slăbind astfel mintea şi amorţind simţurile;

•Stimulând scepticismul cu privire la veridicitatea relatării Scripturii cu privire la originea vieţii şi a istoriei timpurii;

•Răspândirea scepticismului spiritual;

•Promovarea ecumenismului sau a cooperării şi a unei mai bune înţelegeri între credinţele creştine, cu scopul imposibil de atins de a ajunge la unitatea creştină.

Wilson a avertizat cu hotărâre împotriva asocierii cu grupurile ecumenice.

„Nu cedaţi tentaţiei de a vă simţi atât de confortabil cu celelalte organizaţii religioase încât să cădeţi în capcana diavolului de a vă neutraliza propria eficienţă prin relaţii ecumenice nebiblice”, a spus el.

Adventiştii ar trebui, de asemenea, să evite invitarea clericilor de o altă credinţă pentru a predica bisericilor adventiste în Sabat, a spus el.

Dar el a subliniat faptul că este important ca adventiştii să fie prietenoşi cu oamenii de toate religiile, să fie lideri în domeniul relaţiilor oficiale şi al libertăţii religioase, şi să îi împărtăşească publicului dragostea lor pentru Isus.

Tragedie în familia Wilson

Făcând mesajul personal, Wilson, în vârstă de 64 de ani, a relatat o serie de probleme cu care s-a confruntat familia sa, legându-le de lupta lui Satana împotriva bisericii. Wilson şi soţia sa, Nancy, au trei fiice căsătorite şi 8 nepoţi.

Edward, fiul în vârstă de 2 ani al celei mai mari fiice a familiei Wilson, suferă de numeroase probleme neurologice, după ce un tratament de 8 luni pentru cancer a vindecat cancerul, dar a rămas cu anticorpi care îi atacă creierul, a spus Wilson.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu că situaţia lui Edward pare a se îmbunătăţi, însă măsura în care îşi va reveni rămâne nesigură”, a spus el.

„Un al doilea nepot, James, în vârstă de 1 an şi trei luni, al celei de-a doua fiice a lui Wilson, a fost diagnosticat cu o mutaţie genetică rară care a fost detectată doar la alte două persoane din lume. În urmă cu trei săptămâni, cea mai mică dintre fiicele lui Wilson a pierdut cel de-al treilea copil.

„ După naşterea prematură la patru luni, aceasta l-a ţinut pe bebeluş în braţe”, a spus Wilson. „Atunci când Domnul va reveni, fiul lui Catherine va fi pus în braţele ei, şi va creşte în cer.”

El a spus că, nici măcar în aceste condiţii, diavolul nu va reuşi să neutralizeze mărturia familiei sale.

„În ultimul an, diavolul le-a atacat pe toate cele trei fiice ale noastre, pe familiile acestora şi pe noi, ca părinţi. Dar nu va avea succes. Dumnezeu este cel care conduce. El va fi victorios. Credinţa fiicelor mele, a familiilor lor şi a noastră, a tuturor, este puternică în Domnul”, a spus el, atrăgând „aminuri” puternice din partea audienţei.

„Suntem toţi în aceeaşi situaţie”

Wilson i-a avertizat pe cei prezenţi în principalul auditoriu al sediului Conferinţei Generale, spunându-le că niciunul dintre cei nu era scutit de atacurile diavolului.

„Suntem toţi în aceeaşi situaţie”, a spus el. „În această sală se află multe persoane care se confruntă cu situaţii mult mai grave.”

Privind dincolo de problemele interne ale bisericii, a spus Wilson, Satana atacă biserica şi pe alte fronturi, inclusiv prin epidemia de Ebola din Africa de Vest şi violenţele din Irak, Siria şi Ucraina.

Wilson a făcut apel la delegaţi ca, în ciuda dificultăţilor, să proclame mesajul distinct al Bisericii Adventiste.

„Staţi departe de orice va submina mesajul nostru sau va umbri convingerile noastre fundamentale”, a spus el. „Nu fiţi tentaţi de diavol pentru a vă amesteca cu mulţimea sau a fi corect politic. Nu proclamaţi un creştinism generic sau un „Hristos al harului ieftin” care nu îndrumă spre adevărurile biblice pentru a fi proclamate în toată lumea, chiar motivul pentru care a fost organizată Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea.

„Singura noastră speranţă pentru viitor este în legătura personală cu Hristos”, a spus Wilson. „Speranţa noastră ca popor al lui Dumnezeu, speranţa voastră şi a mea, este întemeiată pe nimic mai puţin decât sângele şi neprihănirea lui Isus.”

Andrew McChesney/ Adventist

 

A decis sa manance o mancare mai sanatoasa si sa faca mai multa miscare dupa ce i-a oferit unui vecin o carte cu privire la sanatate si si-a dat seama de ironie, el aflandu-se in aceeasi situatie

In deschiderea Consiliului Anual, liderilor Bisericii Adventiste le-a fost adresat  mesajul de a se concentra asupra sănătăţii. Liderii au fost rugaţi atât să organizeze acţiuni pentru comunitate, cât şi să fie exemple ale unui stil de viaţă sănătos.

În toate cele trei prezentări susţinute de experţi de top din domeniul sănătăţii, vorbitorii i-au  rugat pe delegaţi să acorde prioritate lucrării în domeniul sănătăţii în propriile regiuni şi să transforme un stil de viaţă sănătos într-o prioritate personală.

David Williams, profesor de sănătate publică în cadrul Universității Harvard şi director asistent onorific al Departamentului Sănătate al Bisericii Adventiste, a susţinut o prezentare cu privire la nevoia de a aborda problemele de fond legate de sănătate precum venitul şi inegalităţile rasiale, stresul şi depresia.

Exemplul suprem al lucrării în domeniul sănătăţii, a spus el, a fost centrul de misiune din Chicago, înfiinţat în 1893 de John Harvey Kellogg. Misiunea oferea masă şi adăpost oamenilor străzii, o clinică, un centru de primire pentru prostituate, o maternitate pentru mamele singure şi un centru de reabilitare pentru consumatorii de droguri. Kellogg a înfiinţat centrul după ce a citit cartea „Divina vindecare” a co-fondatoarei Bisericii Adventiste Ellen G. White, a spus Williams.

„Cartea „Divina vindecare” este manualul nostru cu privire la o lucrarea completă în domeniul sănătăţii, şi trebuie să ne întoarcem la sfatul minunat care ne-a fost oferit şi care ne poate ajuta să facem faţă provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus Williams.

Fred Hardinge, director asistent al Departamentului Sănătate al Bisericii, a oferit o imagine de ansamblu cu privire la studiile realizate pe adventişti pentru longevivitatea lor. El a spus că adventiştii tind să trăiască cu 8 până la 10 ani mai mult decât restul populaţiei. Evitarea cărnii, în special a cărnii roşii, a reprezentat un factor cheie, a spus el.

Directorul Departamentului Sănătate, Dr. Peter Landless, a avut aceeaşi părere, spunând că o dietă preponderent vegetală este dieta preferată, atunci când acest lucru este posibil. În ansamblu, mesajul său a subliniat un stil de viaţă echilibrat.

„Lumea ştiinţifică ne strigă mesajul prin cele mai moderne reviste ştiinţifice, aducând dovezi ale faptului că alimentele bazate pe carne nu sunt bune pentru noi”, le-a spus Landless delegaţilor. „Îmi doresc şi mă rog să ne îndreptăm înspre o dietă preponderent vegetală, cu o abordare echilibrată, asemenea celei lui Hristos, neplasându-ne la diferite niveluri ale sfinţirii din datorită dietei pe care o avem, ci făcând tot ce putem în mediul în care ne găsim.”

Landless i-a îndemnat pe lideri, care deseori se află în călătorii lungi şi participă la întâlniri la fel de lungi, să dea exemplul unui stil de viaţă sănătos. „Cum vă simţiţi? Relaţiile dumneavoastră sunt sănătoase şi se dezvoltă?” a întrebat el.

Spre finalul întâlnirii, Preşedintele Uniunii Britanice Ian Sweeney şi-a prezentat mărturia cu privire schimbări recente ale stilului de viaţă care au determinat o scădere a greutăţii corporale. Sweeney a spus că în ultimii doi ani a pierdut 34 kg, fiind aplaudat de membrii cărora li s-a adresat în timpul unei vizite recente a Preşedintelui Wilson.

El a decis să mănânce o mâncare mai sănătoasă şi să facă mai multă mişcare după ce i-a oferit unui vecin o carte cu privire la sănătate şi şi-a dat seama de ironie, el aflându-se în aceeaşi situaţie.

„Nu predicasem despre sănătate şi cumpătare timp de 15-17 ani deoarece aş fi fost ipocrit”, a spus Sweeney. „Duhul Sfânt m-a făcut să doresc să reflect în propria viaţă ceea ce doresc să predic.”

Mark Finley, asistentul Preşedintelui Wilson, a încheiat întâlnirea spunând că „dacă motivaţia pentru schimbarea stilului de viaţa este alta decât onorarea lui Dumnezeu prin trupul pe care mi l-a dat, acea motivaţie este foarte superficială... Mi-ar plăcea să vă sugerez ca puterea pentru schimbarea stilului de viaţă să vină de la Isus, atunci când îi spunem „Doamne, trupul meu este al Tău. Vreau să te onorez în fiecare aspect al vieţii mele.”

Ansel Oliver/ANN

 

”Comitetul de numiri a decis sa faca o schimbare”

Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea au petrecut a doua zi a Consiliului Anual abordând o problemă importantă legată de sesiunea Conferinţei Generale – realegerea administratorilor.

În termeni deloc vagi, oficialii Bisericii i-au pregătit pe cei mai mult de 330 de delegaţi pentru a se confrunta cu realitatea faptului că s-ar putea să nu li se ceară să revină la slujba actuală.

Întâlnirea de marți dimineață a început cu abordarea problemei alegerilor, un „subiect tabu” care de obicei nu este discutat în mod deschis, au spus liderii.

Vicepreședintele Pardon Mwansa a prezentat un devoțional intitulat ”Comitetul de numiri a decis să facă o schimbare”.

Invocând lecții oferite de personaje ale Vechiului Testament precum Daniel și Samuel, Mwansa a spus că persoana aleasă într-o funcție a înlocuit pe cineva, iar același lucru li se va întâmpla și lor.

„Suntem chemați să slujim, nu să ocupăm o funcție sau o poziție”, a spus Mwansa.

Câțiva oficiali ai Bisericii din diferite părți ale lumii au prezentat studii de caz cu privire la modul de pregătire a unei schimbări la nivelul conducerii sau, în unele situații, cu privire la modul în care se poate face o schimbare necesară într-o unitate administrativă de pe teritoriul lor. Câțiva delegați au spus că o schimbare a conducerii poate ajuta Biserica și poate transmite un semnal persoanei înlocuite.

„Schimbarea aduce inovare. Schimbarea asigură concentrarea, iar dacă nu ne schimbăm putem foarte bine să ne retragem”, a spus Maria Fraser, membră din Uniunea Africa de Sud. ”Toată lumea are slăbiciuni, însă secretul constă în sinergia tuturor atributelor și a întregii energii a echipei pentr a obține ceea ce e mai bun pentru Biserică.”

Don Livsay, Președintele Uniunii Lake din Diviziunea America de Nord, i-a îndemnat pe colegii săi să se supună unor evaluări periodice.

Livsay a cerut, de asemenea, ca evaluările să fie formalizate la nivelul întregii denominațiuni, ceea ce ar duce la o mai mare responsabilizare și la un echilibru în conducerea și viața personală a administratorilor.

„Dacă viața noastră se destramă deoarece nu suntem realeși, confirmăm corectitudinea deciziei de a nu fi realeși”, a spus el.

În cele din urmă, Secretarul G.T. Ng i-a rugat pe delegați, printre care s-au numărat conducătorii celor 13 diviziuni și președinții fiecăreia dintre cele 132 de uniuni, să considere că slujesc în calitate de administratori.

Ng i-a îndemnat pe delegați să îi urmeze obiceiul de a-și împacheta lucrurile la finalul fiecărui mandat și de a-i mulțumi asistentului pentru timpul în care au lucrat împreună.

Fiecare delegat a primit o cutie în miniatură care să le amintească de cererea lui Ng.  

Ansel Oliver/ ANN

 

Sarbatorind creatiunea – Congresul international AMiCUS

Un grup de 26 de studenţi şi absolvenţi din România, coordonat de Marcel Brândzanic, director asistent pentru AMiCUS în cadrul Departamentului de Tineret, Uniunea Română, a participat în perioada 10-14 septembrie 2014 la Congresul Internaţional AMiCUS, desfăşurat cu această ocazie în Lisabona, Portugalia sub tema: „Celebrate Creation” (Sărbătorind creaţiunea).

Organizat de Departamentele Educaţie şi Tineret ale Diviziunii Inter-Europene, acest eveniment şi-a propus să le ofere participanţilor argumente solide în favoarea creaţionismului, argumente din domeniul biologiei, geologiei, arheologiei, lingvisticii şi anatomiei. Acestea au fost aduse în prim plan de specialişti în domeniu, cercetători în cadrul Geoscience Institut sau profesori la Andrews University, cum ar fi: James Gibson, directorul Geoscience Institut; Timothy Standish, profesor de ştiinţele Pământului în cadrul Geoscience Institut, Randall Younker, profesor de arheologie şi Vechiul Testament în cadrul Andrews University, etc. 

Dincolo de argumente solide în favoarea creaţionismului, participanţilor le-a fost atrasa atenţia şi cu privire la rolul lor în campusurile în care învaţă, acela de a-L prezenta pe Creator într-un mod autentic. Această latură a Congresului a fost acoperită de către invitaţi precum pastorul Ron Pickell, coordonatorul activităţilor studenţeşti la nivelul Diviziunii Nord Americane şi Jiwan Moon, director asistent pentru lucrarea în campusurile studenţeşti în cadrul Departamentului Tineret, Conferinţa Generală.

O parte consistentă care s-a bucurat de un mare interes din partea publicului participant a fost reprezentată de momentele devoţionale de dimineaţă, prezentate de pastorul Derek Morris, director asistent în cadrul Asociatiei Pastorale la niveul Conferinţei Generale pe subiectul rugăciunii. Acesta le-a reamintit studenţilor despre rolul şi importanţa rugăciunii în misiunea pe care fiecare student, membru AMiCUS o are, aceea de a-L face cunoscut pe Hristos colegilor într-un mod relevant.

Congresul Internaţional AMiCUS nu a însemnat doar o serie de prelegeri, dar şi un schimb de experienţă între asociaţile studenţeşti adventiste din centrul şi sud-estul Europei, momente de închinare prin muzică de bună calitate, momente de părtăşie, descoperirea frumuseţilor şi particularităţilor oraşului Lisabona.

Există multe locuri în care pot fi descoperite argumente ale existenţei şi creaţiei lui Dumnezeu: în complexitatea organismului uman, în cuvintele perfect alese de autorii inspiraţi ai Bibliei, în frumuseţea şi varietatea plantelor, în rocile munţilor, în vieţile schimbate ale studenţilor… Descoperirea fiecăruia dintre aceste argumente este unul dintre cele mai potrivite moduri în care poate fi sărbătorită creaţiunea. La fel au făcut şi studenţii participanţi la această ediţie a Congresului Internaţional AMiCUS.

 

Cristina Neagu, Departamentul Tineret

Adventistii, indemnati sa studieze subiectul hirotonirii femeilor in mod individual

Ted N. C. Wilson, Preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, a făcut apel la membrii bisericii din toată lumea să citească cu seriozitate ceea ce spune Biblia cu privire la hirotonirea femeilor şi să se roage pentru ca el şi alţi lideri ai bisericii să urmeze cu umilinţă călăuzirea Duhului Sfânt în această problemă.

Membrii bisericii care doresc să înţeleagă ceea ce spune Biblia cu privire la hirotonirea femeilor nu au niciun motiv să se îngrijoreze cu privire la modul în care vor începe, a spus Artur A. Stele, care a coordonat un studiu de doi ani fără precedent pe tema hirotonirii femeii, în calitate de Preşedinte al Comitetului de studiere a teologiei hirotonirii.

Stele, care a repetat apelul adresat de Wilson membrilor bisericii de a citi Biblia şi de a se ruga cu privire la această problemă, a recomandat citirea celor trei scurte declaraţii cu privire la următorii paşi de urmat, care citează texte biblice şi ale cofondatoarei Bisericii Adventiste, Ellen G. White, pentru susţinerea fiecăreia dintre cele trei poziţii cu privire la hirotonirea femeilor care au fost adoptate în timpul studiului comitetului.

Rezultatele studiului vor fi discutate în luna octombrie, în cadrul Consiliului Anual, una dintre principalele întâlniri de lucru ale liderilor bisericii. Consiliul Anual va decide dacă le va cere celor aproape 2.600 de delegaţi ai bisericii mondiale să ia o decizie finală cu privire la hirotonirea femeilor prin vot în cadrul sesiunii Conferinţei Generale din luna iulie 2015.

În cadrul unui interviu, Wilson i-a îndemnat pe fiecare dintre cei 18 milioane de membri ai bisericii să citească cu rugăciune materialele de studiu disponibile pe site-ul Biroului pentru Arhive, Statistică şi Cercetare.

„Uitaţi-vă pentru a vedea cum lucrările şi prezentările au avut la bază o înţelegere a unei citiri clare a Scripturii”, a spus Wilson în biroul său de la sediul Conferinţei Generale din Silver Spring, Maryland.

„Spiritul Profetic ne spune să luăm Biblia aşa cum e scrisă”, a spus el. „Şi aş încuraja fiecare membru al bisericii, fiecare reprezentant la Consiliul Anual şi pe cei care vor fi delegaţi la sesiunea Conferinţei Generale, să revadă cu rugăciune acele prezentări, iar apoi să Îi ceară Duhului Sfânt să îi ajute să cunoască voia lui Dumnezeu.”

Spiritul Profetic se referă la lucrările lui Ellen White care, printre alte declaraţii cu privire la modul în care să citim Biblia, a scris în Tragedia veacurilor (p. 598): „Limbajul Bibliei trebuie să fie explicat după înţelesul lui evident, afară de faptul că se foloseşte un simbol sau o figură de stil.”

„Nu avem luxul de a avea Urim şi Tumim”, a spus Wilson, referindu-se la pietrele folosite de marele preot din Israel pentru a afla voia lui Dumnezeu în timpul redat în Vechiul Testament. „Nici nu avem un profet printre noi. Aşa că trebuie să ne bazăm pe conducerea Duhului Sfânt în studierea Bibliei, în timp ce revedem învăţăturile Scripturii.” El a spus că persoanele aflate în conducerea bisericii mondiale sunt angajați într-un proces „foarte deschis, onest și atent” în problema hirotonirii femeilor.

Wilson a adăugat că întrebarea crucială cu care se confruntă biserica nu e dacă femeile ar trebui sau nu hirotonite, ci dacă membrii bisericii care nu sunt de acord cu decizia finală, oricare ar fi aceasta, ar fi dispuși să ignore diferențele și să se concentreze asupra misiunii de 151 de ani a bisericii: proclamarea mesajului din Apocalipsa 14 și al Întreitei Solii Îngerești, revenirea iminentă a lui Isus.

Trei perspective cu privire la hirotonirea femeii

Într-un efort de a înțelege mai bine învățătura Bibliei cu privire la hirotonire, biserica a înființat Comitetul pentru studierea teologiei hirotonirii, un grup format din 106 membri pe care liderii bisericii îl numesc în mod curent TOSC. Nu a fost organizat pentru a fi o reprezentare proporțională a bisericii mondiale, ci doar pentru a participa la studiul ce a durat doi ani. Într-o primă fază, Comitetele pentru Studierea Bibliei din fiecare țară a celor 13 diviziuni au contribuit la procesul de studiu și au fost reprezentate în TOSC.

Unul dintre principalele obiective ale TOSC, care şi-a încheiat activitatea în luna iunie, a fost de a hotărî dacă ar putea găsi un consens cu privire la hirotonirea femeilor, dar nu a reuşit. Membrii s-au împărţit în trei echipe, cunoscute ca poziţiile nr. 1, 2 şi 3:

Poziţia 1 subliniază condiţiile biblice pentru hirotonire, în conformitate cu 1 Timotei 3 şi Tit 1, şi faptul că în Biblie nu sunt menţionate femei hirotonite ca preoţi, apostoli sau prezbiteri. Astfel, conform acestei poziţii, Biserica Adventistă nu are un fundament biblic pentru hirotonirea femeilor.

Poziţia 2 subliniază rolurile de conducere ale unor femei din Vechiul şi Noul Testament precum Debora, Hulda şi Iunia, şi pasaje biblice din Geneza 1 şi 2 şi din Galateni 3:26-28 care subliniază faptul că toţi oamenii sunt egali în ochii lui Dumnezeu. Astfel, conform aceste poziţii, principiul biblic al egalităţii îi permite Bisericii Adventiste să hirotonească femei în poziţii de conducere în biserică, oricând acest lucru este posibil.

Poziţia 3 recunoaşte un model biblic al conducerii bărbatului în Israel şi în biserica creştină primară, susţinut şi de poziţia 1. Dar aceasta subliniază şi faptul că Dumnezeu a făcut excepţii, precum îndeplinirea dorinţei lui Israel de a avea un rege. Conform acestei poziţii, hirotonirea femeilor este o problemă de ţine de regulamentul bisericii, nefiind un imperativ moral; astfel, Biserica Adventistă ar trebui să permită fiecărui câmp să decidă dacă hirotoneşte sau nu femei.

Wilson i-a îndemnat pe membrii bisericii să examineze cele trei poziţii, care sunt prezentate la finalul raportului TOSC.

„Asiguraţi-vă că priviţi toate prezentările şi că înţelegeţi modul în care Dumnezeu vă vorbeşte prin Cuvântul Său şi în umblarea dumneavoastră zilnică alături de El”, a spus el.

Deşi TOSC nu a ajuns la un consens cu privire la hirotonirea femeilor, membrii acestuia au aprobat o declaraţie comună cu privire la teologia hirotonirii şi, într-o declaraţie separată, au afirmat că ei rămân „loiali mesajului şi misiunii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, aşa cum e exprimat prin cele 28 de credinţe fundamentale.”

Wilson a spus că el spera ca toţi membrii bisericii să arate o bunăvoinţă similară.

„Dacă nu avem grijă, diavolul ne va face să deviem în controversa care va crea o diversiune de la ceea ce intenţionează Dumnezeu ca biserica Sa a rămăşiţei din zilele din urmă să realizeze, adică să proclame Întreita Solie Îngerească şi să împărtăşească cu bucurie vestea revenirii iminente a lui Hristos”, a spus el. „Întrebarea mai importantă este cum ne vom raporta la misiunea în derulare a bisericii.”

Ce ar trebui să citească membrii bisericii

Stele, preşedintele TOSC şi director al Institutului pentru Studierea Bibliei al bisericii, a spus că dacă membrii bisericii nu mai citesc nimic altceva, ei ar trebui să citească scurtele „declaraţii cu privire la următorii paşi ce ar trebui urmaţi”.

„Cei ce doresc o prezentare foarte rapidă, pot citi „declaraţiile cu privire la următorii paşi ce ar trebui urmaţi”, a spus acesta într-un interviu. „Apoi, când devin interesaţi, pot citi şi „Prezentarea poziţiilor”.

Prezentările mai lungi fac parte dintr-un raport final de 127 de pagini, care include şi definiţia de o pagină a teologiei hirotonirii aprobată de TOSC, procesul prin care a trecut TOSC, şi o listă a numeroaselor lucrări realizate pentru studiu.

Studiul a fost iniţiat la cererea unui delegat la ultima sesiune a Conferinţei Generale, din anul 2010, iar necesitatea acestuia a fost subliniată de un număr tot mai mare de apeluri pentru hirotonirea femeii din partea anumitor lideri regionali ai bisericii. Complicând şi mai mult problema, trei dintre cele 124 de uniuni ale bisericii – două din SUA şi una din Germania – au autorizat hirotonirea femeilor, în ciuda unui apel al administratorilor bisericii de a aştepta rezultatele studiului şi posibilul vot din cadrul sesiunii Conferinţei Generale, în anul 2015. Biserica mondială nu recunoaşte deciziile celor trei uniuni.

Stele i-a îndemnat pe membrii bisericii să nu fie influenţaţi de opiniile altor persoane cu privire la hirotonirea femeilor şi să ajungă la concluzii proprii, prin studierea cu rugăciune a Bibliei.

„Aceste declaraţii ar putea fi chiar utile deoarece toate pasajele cheie sunt interpretate din unghiuri diferite”, a spus el, ţinând în mână o copie a raportului final al TOSC.

Stele a spus că membrii bisericii ar putea influenţa dezbaterea cu privire la hirotonirea femeii în mai multe moduri, inclusiv vorbind cu delegaţii care îi vor reprezenta la următoarea sesiune a Conferinţei Generale, care va avea loc în San Antonio, Texas.

Wilson a spus, de asemenea, că membrii bisericii şi-ar putea împărtăşi convingerile cu pastorii şi cu preşedinţii conferinţelor lor, dar a cerut ca orice discuţie sau scrisoare să fie respectuoasă şi în spiritul lui Hristos.

„Dar cel mai important”, a spus el, „ne dorim rugăciunile voastre pentru a ne umili noi, în calitate de lideri, şi de a asculta vocea directă a Duhului Sfânt şi voinţa lui Dumnezeu, aşa cum e descoperită în Scriptură.”

Stele a fost de acord, spunând: „Cred că cel mai semnificativ mod de a participa ar fi ca fiecare membru al bisericii să se roage. Rugaţi-vă pentru proces şi pentru sesiune, astfel încât să nu prevaleze înţelepciunea umană, ci voinţa lui Dumnezeu.”

________________________________________

Legături pe aceeaşi temă

 

Punctul de plecare recomandat pentru cei nu sunt familiarizaţi cu problema, sunt aceste trei “declaraţii cu privire la următorii paşi ce ar trebui urmaţi” care rezumă cele trei poziţii cu privire la hirotonirea femeii enunţate de Comitetul pentru Studierea Teologiei Hirotonirii:

 

Declarația 1 cu privire la următorii pași ce ar trebui urmați (PDF)

Declarația 2 cu privire la următorii pași ce ar trebui urmați (PDF)

Declarația 3 cu privire la următorii pași ce ar trebui urmați (PDF)

 

Raportul final al Comitetului pentru Studierea Teologiei Hirotonirii, ce include “Prezentarea poziţiilor” (PDF)

 

Toate documentele legate de lucrarea Comitetului pentru Studierea Teologiei Hirotonirii (pagină web)

 

Toate documentele legate de problema teologiei hirotonirii pot fi găsite în această secţiune specială a site-ului Biroului pentru Arhive, Statistică şi Cercetare (pagină web)

 

Poziţia oficială a Bisericii Adventiste cu privire la modul de studiere a Bibliei, cu titlul “Methods of Bible Study”

 

Ştiri mai vechi referitoare la hirotonirea femeii

 

“Reflections on the TOSC Deliberations”, Mark Finley, 11 iunie 2014

“Comitetul pentru Studierea Teologiei Hirotonirii isi incheie activitatea cu sugestii pentru urmatorii pasi de urmat”, Adventist Review, 5 iunie 2014

“Comitetul pentru studierea hirotonirii a votat declaratia cu privire la ‘Teologia hirotonirii’”, Mark A. Kellner, 23 iulie 2013

“Trust Is the Foundation of Unity” interviu cu Artur A. Stele, de Bill Knott, 11 octombrie 2012

“Questions & Answers Regarding Current Issues of Unity Facing the Church,” 8 august 2012

“An Appeal For Unity in Respect to Ministerial Ordination Practices” Conferinţa Generală, 29 iunie 2012

“Adventist Church Administration Commits to Comprehensive Study of Ordination”, Elizabeth Lechleitner, 8 iulie 2010

 

Andrew McChesney/ Adventist Review

 

 

Biserica Adventista economiseste un milion de dolari datorita unui eveniment online

S-ar putea ca, în ultimul timp, Penny şi André Brink să se numere printre cei mai căutaţi angajaţi de la sediul Bisericii Adventiste mondiale.

Soţii sud-africani lucrează în departamente diferite – Penny lucrează pentru departamentul administrarea creştină a vieţii, iar André pentru departamentul comunicare – cei doi au colaborat într-un sfârşit de săptămână recent pentru a contribui la implementarea unei conferinţe online fără precedent despre care par a vorbi toate departamentele Conferinţei Generale.

Este vorba despre Conferinţa Mondială Online a departamentului Administrarea Creştină a Vieţii, la care au asistat persoane din 83 de ţări, la 12 ore de prezentări susţinute de 15 vorbitori, printre care s-a numărat şi preşedintele Conferinţei Generale Ted N.C. Wilson, vice-preşedinţii Pardon Mwansa şi Benjamin Schoun, preşedinţele Diviziunii Inter-America, Israel Leito, şi preşedintele Diviziunii America de Nord, Daniel R. Jackson.

Costul: în jur de 20.000 de dolari.

Comparaţi această sumă cu cei 1.168.000 de dolari care ar fi fost necesari pentru organizarea unei conferinţe tradiţionale de aceeaşi amploare, şi veţi vedea de ce liderii bisericii sunt nerăbdători să mai organizeze astfel de conferinţe online.

„Aceasta a fost o experienţă care a stabilit un precedent, deoarece cred că aceasta a fost prima din numeroase alte conferinţe ce vor avea loc, în timp, la nivelul bisericii mondiale”, a spus Schoun, care supraveghează domeniul tehnologiei şi comunicaţiilor la nivelul bisericii mondiale şi care a lucrat anterior pentru Adventist World Radio.

 Conferinţa Generală şi diviziunile şi conferinţele bisericii mondiale au mai organizat conferinţe online, dar aceasta a fost prima ocazie în care Conferinţa Generală a încercat să organizeze o conferinţă de o asemenea amploare.

André Brink, director asistent al departamentului comunicare în cadrul Conferinţei Generale, a raportat numerele după conferinţa din perioada 19-21 septembrie, iar Wilson le-a cerut imediat lui Schoun şi lui Brink să le împărtăşească în cadrul unui raport în cadrul Consiliului Anual, care va începe în 9 octombrie.

Câteva date referitoare la conferinţa online, precum numărul oamenilor care au urmărit conferinţa din cele 2.000 de locuri înregistrate, sunt necunoscute. Au fost trimise fotografii cu 60 până la 200 de persoane urmărind conferinţa din biserici şi săli, în timp ce alţii au urmărit-o, probabil, singuri, acasă, a spus Brink. Astfel, Brink a estimat, că aceasta a fost urmărită, în medie, de cinci oameni în fiecare loc.

Acest lucru ar însemna că participanţii au urmărit echivalentul a 11.753 de ore de prezentări.

În contrast, a spus Brink, o conferinţă adventistă obişnuită cu trei vorbitori şi 40 de participanţi desfăşurată într-un oraş european ar rezulta în 720 de ore de prezentări (dacă vorbitorii ar fi vorbit în cele trei zile 18 ore în loc de 12 ore). Transportul, cazarea, şi cheltuielile pentru una dintre cele mai mici conferinţe ar ajunge la 52.800 de dolari.

Organizatorii au spus că această conferință online a a avut și alte realizări care ar fi dificil de repetat în cadrul unei conferințe tipice:

- Prezentările au fost disponibile în patru limbi: engleză, franceză, portugheză și spaniolă.

- Un total de 48 de ore de material video – cele 12 ore de prezentări în patru limbi – au fost înregistrate și vor fi disponibile online și pe canalele de televiziune afiliate bisericii.

- Organizatorii au evitat sarcina herculeană de a coordona programele deosebit de încărcate ale președintelui și celor doi vice-președinți ai Conferinței Generale și ai altor lideri pentru a putea fi împreună în același loc, în același timp. Locul din care s-a transmis – sediul Conferinței Generale din Silver Spring, Maryland – a mărit șansele ca liderii să fie disponibili. Wilson și profesorul Universității Andrews, Jo Ann Davidson, au înregistrat înainte, dar absența lor din studio nu a trecut neobservată de participanți.

Penny Brink, co-organizatoare a conferinței și asistenta directorului departamentului Administrarea Creștină a Vieții, a spus că, pentru realizarea conferinței online, costurile au ajuns la 18.520 de dolari, care au inclus 8.530 de dolari cheltuiți pentru realizarea decorului studioului, care va mai putea fi folosit.

„Alte costuri au mai inclus serviciul de catering pentru echipă, voluntari și prezentatori de-a lungul sfârșitului de săptămână, și biletele de avion pentru prezentatorii din afara orașului – care au fost puțini”, a spus ea. „În această lumină, cred că un buget minim pentru un astfel de eveniment este în jur de 20.000 de dolari.”

 Următoarea conferință online va fi organizată de Global Adventist Internet Network, ai cărei membri intenționau să se întâlnească în Africa de Vest în luna februarie, dar au decis să folosească formatul online din cauza epidemiei de Ebola.

În timp ce sediul Conferinței Generale era animat de conferința online, André Brink a spus că se îndoiește că internetul va inlocui complet conferințele tradiționale,

„Nu aș spune „Renunțați la consiliile consultative”, a spus Brink. „Încă mai avem nevoie de acea legătură personală. Dar din când în când organizați ceva online și ajungeți la mai mulți oameni, cu costuri mai mici.”

Cu toate acestea, conferința departamentului Administrarea Creștină a Vieții aduce în atenție noi oportunități de a-L împărtăși pe Isus cu costuri mult mai mici, a spus Schoun în cadrul unui interviu realizat în biroul său.

„Cred că a fost o experiență foarte reușită, și se potrivește perfect obiectivului nostru, ca biserică mondială, de a utiliza tehnologia pentru a ajunge la fiecare persoană din lume pentru Isus Hristos”, a spus el.

Andrew McChesney/ Adventist Review

 

Lamoreaux, primul Director pentru Tehnologia Informatiei al Bisericii Adventiste mondiale

Liderii Bisericii Adventiste mondiale au numit directorul pentru servicii de tehnologia informaţiei din cadrul Diviziunii America de Nord pentru a sluji în funcţia nou creată de Director pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Conferinţei Generale.

Nancy Lamoreaux a fost numită de către Comitetul Administrativ al Conferinţei Generale pentru a sluji în noua funcţie, din care va supraveghea implementarea unei strategii globale cu privire la tehnologie în cadrul entităţilor regionale şi instituţiilor Bisericii, şi va întări securitatea online.

Lamoreaux a slujit ca director pentru servicii de tehnologia informaţiei în America de Nord începând din anul 1998. Anterior, aceasta a slujit timp de 13 ani în calitate de director pentru servicii de management al informaţiei în cadrul Uniunii de Conferinţe Columbia, cu sediul în Maryland.

„Vine cu o experienţă şi cu o pregătire bogată, şi sunt încredinţat că va face o treabă foarte bună”, a spus Trezorierul Bisericii Adventiste Robert E. Lemon, supervizorul acesteia. Lemon a spus că Lamoreaux a fost aleasă după ce comitetul a lucrat timp de câteva luni pentru a revizui o listă de 20 de candidaţi din toată lumea. 

Lamoreaux este licenţiată în sisteme informatice, are un master în management organizaţional şi un certificat în leadership şi management. Ea este şi inginer de reţea, administrator de reţea şi inginer de server LAN IBM.

Deşi Lamoreaux se subordonează trezorierului Bisericii Adventiste, poziţia acesteia este şi o poziţie de conducere la sediul Bisericii mondiale, a spus Lemon.

Poziţia de CIO a fost creată de Comitetul Executiv al Bisericii anul trecut.

Lemon a subliniat faptul că, în timp ce, directorul pentru tehnologia informaţiei lucrează la sediul denominaţiunii, poziţia este una care slujeşte întregii Biserici mondiale. Lamoreaux a spus că va coordona un grup de lucru cu reprezentare globală pentru a dezvolta o strategie comună pentru cele 13 diviziuni ale Bisericii, pentru câmpurile anexate şi instituţiile Conferinţei Generale.

Ea a spus, de asemenea, că una dintre priorităţile sale este securitatea online. „Voi revizui măsurile implementate pe teritoriul Conferinţei Generale, pentru a vedea cum ar putea fi îmbunătăţite. După cum ştim cu toţii, securitatea online devine una dintre cele mai mari probleme existente.”

Lamoreaux a spus că aduce împreună cu ea şi un grup puternic de specialişti în domeniul tehnologiei de pe tot teritoriul Bisericii mondiale.

„Biserica este binecuvântată cu oameni de calibru în domeniul IT-ului”, a spus ea. „Ei îşi tratează slujbele la fel de serios ca orice alt angajat al Bisericii, dar ei sunt, de asemenea, misionari. Ca mulţi alţii, ei ar fi plătiţi mult mai bine dacă ar lucra în afara Bisericii, dar au o puternică dorinţă de a sluji acolo unde i-a chemat Domnul.”

Lamoreaux a început să lucreze în noua sa funcţie în data de 2 septembrie.

Ansel Oliver/ANN

 

 

Subcategorii