Adăpostiţi, hrăniţi şi îngrijiţi în casa lui Dumnezeu

Info Adventist 24 noiembrie 2020

Adventiştii din Mexic deschid bisericile pentru a ajuta mii de oameni afectaţi de inundaţii extinse.

Mai mult de 150 000 de oameni au rămas fără locuințe, după ce uraganul Eta a traversat America Centrală la începutul lunii noiembrie 2020. Acesta a cauzat umflarea râurilor şi inundaţii în statul Tabasco din sud-estul Mexicului. Într-o regiune deja suprasaturată de ploile torenţiale aduse de două uragane anterioare, Delta şi Zeta, căderile de apă provocate de Eta au făcut ca apa să atingă aproximativ doi metri, au acoperit case şi i-au forţat pe oameni să-şi caute adăpost.

Încă din 5 noiembrie, liderii bisericii au făcut o listă a proprietăților disponibile, după care au declanșat două acțiuni concomitente: transportarea oamenilor în bisericile transformate în adăposturi și colectarea de alimente și articole de uz personal. Potrivit liderilor Bisericii, 3 778 de familii adventiste au fost afectate, iar cele mai multe dintre ele și-au pierdut toate bunurile, inclusiv casele. În plus, s-a raportat că, pe întreg teritoriul, 102 dintre cele 252 de biserici au fost afectate de inundații.

Isaias Espinoza, președintele Bisericii Adventiste din regiunea de sud-est a Mexicului a transmis un mesaj special. El i-a încurajat pe credincioșii adventiști din statul Tabasco să nu-și piardă încrederea în Dumnezeu. „În calitate de membri ai Bisericii, ne avem unii pe alții. Să ne încredem în Domnul pentru că El este cu noi, așa că nu vă lăsați pradă descurajării.”

În ziua de 7 noiembrie, administratorii Bisericii au vizitat orașul Villahermosa, din statul Tabasco, pentru a evalua pagubele și pentru a demara strângerea de fonduri în vederea sprijinirii familiilor afectate de inundații. Conferințele și misiunile neafectate din sudul țării au demarat strângerea și distribuirea de alimente în rândul persoanelor sinistrate.

Școala adventistă Nicanor Gonzalez Mendoza din Villahermosa a pus la dispoziție autobuzul școlar pentru a transporta zeci de persoane din teritoriile inundate spre adăposturile pregătite. Până în prezent, 38 de bisericii de pe teritoriul statului Tabasco găzduiesc familii sinistrate cărora le oferă hrană caldă, ca și îngrijire medicală, psihologică și spirituală.

„În regiunea Pomoca, surorile și frații noștri au fost grav afectați”, a declarat Humberto Lara, președintele Conferinței Tabasco de Sud, „dar s-au ajutat unii pe alții, împărțind hrana caldă, îmbrăcămintea și un loc de odihnă”. El a adăugat că pastorii au format grupuri de sprijin care să poarte de grijă familiilor în dificultate din cele cinci districte afectate.

Membrii clubului de exploratori și instructorii din biserica adventistă Macuspana s-au implicat în eforturile de salvare a persoanelor rămase blocate în case și au organizat un adăpost dotat cu o bucătărie comunitară. Zilnic, 400 de porții de mâncare sunt puse la dispoziția celor din adăposturi și a familiilor greu încercate.

Erick López și familia lui locuiesc în biserica adventistă Febrero 27, deoarece un membru al bisericii i-a convins să se adăpostească acolo. „Nu am mai fost niciodată afectați de inundații; ne-am speriat foarte tare și am venit aici mai ales pentru copii”, a spus López. „Vom rămâne aici în următoarea perioadă și Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest loc, deoarece am fost tratați foarte bine.” López a spus că, în urmă cu câteva zile, a fost să-și vadă casa și a observat că apa nu s-a retras. „Nu știm când ne vom putea întoarce acasă în siguranță.”

Comisia Națională a Apelor a raportat că ploile torențiale din acest an au atins un nivel istoric, depășind inundațiile din 2007, care au afectat atunci regiuni întinse.

Biserica intenționează ca atunci când apa se va retrage să ajute la curățarea celor mai afectate localități. Între timp, aceasta continuă să distribuie pachete cu alimente precum cutii cu orez, fasole, ovăz, făină de porumb, zahăr, paste, pastă de roșii, lapte, apă, ca și articole de uz personal, scutece, îmbrăcăminte și pături.

Conferințele și misiunile Bisericii adventiste din regiunea Tabasco vor continua să organizeze colecte speciale pentru a le oferi, în continuare, asistență sinistraților. Acestea speră că vor putea să asigure 20 de tone de alimente care să fie distribuite pe teritoriul celor trei conferințe afectate de inundații din statul Tabasco.

Sursa: Adventist Review