ADRA Congo: Doi angajați răpiți au fost eliberați

Info Adventist 9 noiembrie 2020

Doi angajați ai Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA), și o persoană neidentificată au fost eliberați marți, 3 noiembrie 2020, de răpitori anonimi din Republica Democratică Congo (RDC).

Cei trei se întorceau din tabăra de refugiați Mulongwe, din provincia Kivu de Sud, localizată în estul statului, atunci când au fost răpiți, iar de atunci au fost ținuți captivi. Șoferul grupului a fost și el răpit, însă acesta a fost eliberat la scurt timp.

ADRA a colaborat îndeaproape cu autoritățile locale pentru a comunica cu răpitorii și pentru a ține legătura cu familiile celor doi angajați. După patru zile, toți cei trei ostatici au fost eliberați nevătămați, fiind transferați la spital pentru o evaluare a stării de sănătate.

„Ne simțim ușurați pentru că am reușit să îi aducem înapoi în siguranță pe angajații noștri”, a declarat Michael Kruger, președintele ADRA. „Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că i-a protejat, precum și autorităților locale și echipei ADRA care au dus la capăt această misiune riscantă. Deși în acest caz am avut parte de o veste bună, atacurile împotriva personalului implicat în acțiuni umanitare sunt frecvente, iar această situație afectează atât personalul ADRA, cât și comunitățile pe care le deservim. Vom continua să revizuim și să întărim măsurile de securitate pentru a asigura protecția și siguranța întregului nostru personal umanitar, astfel încât să putem continua să slujim și să asistăm cât mai multe familii aflate în situații de risc.”

Acesta este primul atac asupra angajaților ADRA din RDC după cel din 2009, atunci când unul dintre angajații agenției a fost ucis.

În anul 2019, atacurile împotriva personalului umanitar din întreaga lume au fost mai numeroase decât oricând: potrivit bazei de date cu privire la siguranța personalului umanitar a centrului de cercetare Humanitarian Outcomes, anul trecut, 483 de membri ai personalului umanitar au fost atacați, iar 124 au fost răpiți.

În calitate de membră a comunității globale umanitare și religioase, ADRA condamnă aceste atacuri și solicită ca vinovații să fie trași la răspundere, iar victimelor să li se facă dreptate.

Organizația este activă în RDC încă de la începutul anilor ’90. Aceasta oferă sprijin pentru refugiații care se întorc în țară prin oferirea de adăpost și produse de strictă necesitate, altele decât cele alimentare, susține dreptul la proprietate asupra terenurilor, este unul dintre principalii actori în limitarea răspândirii Ebola și conștientizează comunitățile izolate cu privire la importanța igienei. În plus, ADRA a încheiat parteneriate cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pentru a construi clinici și școli.

Sursa: Adventist Review