ADRA ESTE AICI prin campania ”SPUNE MAI DEPARTE!”, campanie online de informare și conștientizare asupra fenomenului violenței în familie

Info Adventist 5 decembrie 2020

SPUNE MAI DEPARTE și alătură-te luptei împotriva violenței în familie!

ADRA România lansează campania online “Spune mai departe!”, campanie de informare și conștientizare asupra fenomenului violentei în familie.

Începând cu 26 noiembrie 2020, ADRA România desfășoară acțiuni de informare și conștientizare a publicului, prin sesiunile online ale videoconferințelor cu privire la fenomenul violentei în familie și cum se poate interveni în astfel de cazuri. 

Partenerii principali ai ADRA România în această campanie sunt: Asociația ANAIS, Asociația Solwodi și Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea.

“Anul acesta este unul total atipic, atât pentru noi ca și specialiști, cât și pentru modalitățile de implementare ale proiectelor. Însă ne-am adaptat și am trecut în mediul online, dorindu-ne să transmitem cât mai departe din practica ADRA România și a partenerilor noștri. Invităm alături de noi pe toți cei care doresc să interacționeze cu specialiști din domeniul violentei în familie. Cu toții, vom contribui ca informația să ajungă unde este nevoie” a declarat Alina Bordas-Mohorea, Coordonatorul campaniei online “Spune mai departe!” / Psiholog în Specialitatea Psihoterapie ADRA România.

Această campanie face parte din strategia generală a Asociației ADRA România de implicare în domeniul violenței în familie și de extindere a serviciilor specializate oferite acestei categorii de beneficiari. Asociația furnizează servicii sociale pentru victime din anul 2009 în București, prin Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA.

Ziua de 25 noiembrie a stabilită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind ”Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor” (Rezoluția Adunării Generale ONU 54/134).

”Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor” este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

Exista mai multe forme de dependență:

 • dependența de substanțe (mâncare, droguri, alcool, medicamente) – comportamentul de dependență;
  se manifestă pentru a umple golul și a îndepărta durerea interioară
 • dependența de activități (pariuri, jocuri de noroc, TV, computer);
 • dependența de bani (definirea valorii personale și adecvarea se face in funcție de accesul la resurse financiare);
 • dependenta emoțională (de dragostea cuiva, de aprobare, atenție pentru a se simți valoros, adecvat, în siguranță);
 • dependenta de sex (cu scopul de a umple golul interior și de a se simți adecvat și valoros).

Când nu ne asumăm responsabilitatea pentru propria definire și sentimentul valorii personale, crearea unui spațiu de siguranță intern, căutăm să simțim adecvarea, valoarea în exterior. Ceea ce nu ne putem
oferi noi înșine, căutăm în alții sau în consumul de substanțe.

Vi se pare ciudat că există victime care iau apărarea persoanei agresive? Cum se poate explica acest lucru?

Sindromul Stockholm este un o tulburare ce se manifestă prin apariția unei alianțe emoționale între victima unui abuz și agresorul său. Victima dezvoltă sentimente pozitive față de persoana care o ține captivă sau care o abuzează. Victima ,,percepe’’ bunătate și umanitate din partea agresorului și crede că au în comun obiective și valori. Cea dintâi manifestă emoții negative față de poliție sau oricine altcineva care încearcă să o ajute să scape de agresor. Aceasta poate refuza chiar să coopereze pentru a-l prinde pe agresor.

Pentru că nu este foarte cunoscut acest sindrom, opinia publică condamnă atitudinea victimei de a lua partea agresorului. Doar cine este interesat în a cunoaște mai multe despre semnificațiile profunde ale fenomenului, poate empatiza cu o supraviețuire a abuzului domestic.

În perioada anilor 2009 – 2019, în cadrul proiectului ADRA ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 2.375 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 950 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.

”Am fost și eu aici, la adăpostul Casa ADRA! Acești oameni nu numai că m-au susținut psihic și financiar, dar s-au rugat pentru mine. Acum datoria mea în fața lor și a lui Dumnezeu este să încep o nouă viață, să cunosc oameni noi, să am lângă mine oameni buni și oameni de la care să am ce învăța. Trebuie să recuperez viața pierdută. Voi trăi din plin, frumos, cu zâmbetul pe buze pentru că merit și pentru că mi s-a oferit o șansă, poate ultima. Mulțumesc adăpostului ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Multă sănătate și iubire!” a declarat pe 01.10.2020, A.C., una dintre cele 2.375 persoane asistate, victime ale violenței în familie.

Ne dorim ca mai departe să sprijinim cazurile de abuz. Dacă cunoașteți astfel de situații, nu rămâneți pasivi. Spuneți mai departe!

Știați că există o linie telefonică non-stop gratuită, la nivel național, destinată victimelor violenței în familie?

0800.500.333

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile.

Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

ADRA România oferă, prin Casa ADRA (Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie), următoarele servicii:

● Primire și găzduire temporară, pe o perioadă determinată cuprinsă între 5-60 zile;
● Hrană sub formă de tichete sociale cu care rezidentele din adăpost își achiziționează produsele alimentare pe care apoi le gătește;
● Kituri de igienă personală;
● Decontarea transportului și a rețetelor medicale;
● Consiliere psihologică/consiliere de criză;
● Informare și îndrumare socială în vederea obținerii unor acte și documente: certificate medico-legale, acte de identitate etc;
● Îndrumare către un jurist
● Servicii de asistență medicală de urgență.

Pentru fiecare caz, se realizează un plan personalizat de intervenție și se stabilesc obiective ce sunt urmărite a fi îndeplinite pe perioada găzduirii.

Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.

Fii alături de ADRA România și investește în lupta împotriva violenței în familie! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:

 • donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
 • donații financiare în contul ADRA sau
 • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA” sau
 • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.

Violența în familie nu ține cont de nivelul economic, pătura socială sau limba vorbită. Se petrece chiar dacă preferăm să rămână între ușile închise ale domiciliului. Dincolo de curajul pe care îl avem de a sta fermi împotriva unui astfel de abuz, este important să știm că violența este pedepsita de lege.

O campanie online ADRA România de informare și conștientizare asupra fenomenului violenței în familie, desfășurată în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2020.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Articolul ADRA ESTE AICI prin campania ”SPUNE MAI DEPARTE!”, campanie online de informare și conștientizare asupra fenomenului violenței în familie a apărut prima dată pe ADRA România.

Material preluat de pe adra.ro/stiri.