ADRA își oferă ajutorul satelor măturate de tornadă din Republica Cehă

Info Adventist 9 iulie 2021

Reprezentanții ADRA se află pe teren, acolo unde evaluează nevoile comunității și susțin eforturile umanitare.

„[Tornada] a durat doar câteva minute”, a declarat Josef Kolacek, coordonator pentru situații de urgență în cadrul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Republica Cehă. „Abia dimineața au devenit vizibile efectele reale. Unele străzi sunt distruse complet și vor trebui refăcute în totalitate”, descrie Kolacek urmările tornadei care a lovit joi, 24 iunie, mai multe sate din Republica Cehă, cu o viteză estimată a vântului de peste 219 km/h.

Potrivit autorităților locale din regiunea Moravia de Sud, șase persoane și-au pierdut viața, peste 250 au fost rănite, iar alte sute de oameni au rămas fără locuințe.

Martorii au declarat că tornada a răsturnat mașini și autobuze, a scos copaci din rădăcini și a fost însoțită de grindină de mărimea unei mingi de tenis. Potrivit articolelor din presa locală, vântul și grindina au răsturnat cablurile de energie electrică și au distrus un centru rezidențial pentru persoane în vârstă și grădina zoologică.

Reprezentanții ADRA, prezentă în Republica Cehă din anul 1992, s-au întâlnit deja cu reprezentanții autorităților locale și desfășoară campanii de strângere de fonduri pentru a ajuta populația afectată.

„Încă nu cunoaștem amploarea daunelor, însă, la prima vedere, satele afectate vor avea nevoie de ajutor pe termen lung”, a declarat Radomir Spinka, director ADRA în Republica Cehă. „Astfel de tornade nu au mai lovit această regiune, fiind foarte rare în țara noastră.”

Potrivit lui Spinka, ADRA și-a stabilit centrul de intervenții în biserica adventistă din Břeclav, o localitate din apropiere de Moravská Nová Ves, unul dintre satele lovite de tornadă. De asemenea, ADRA Slovacia a împrumutat autobuzul folosit pentru clinica mobilă pentru a fi folosit de ADRA Cehia în intervențiile sale.

ADRA s-a întâlnit deja cu locuitorii din Moravská Nová Ves pentru a evalua daunele și nevoile. Se intenționează asistarea a sute de supraviețuitori care au nevoie urgentă de ajutor.

„ADRA achiziționează generatoare, materiale de construcții și prelate de plastic pentru a acoperi acoperișurile. De asemenea, echipele de asistență psihosocială încearcă să le ofere locuitorilor susținere afectivă de care au nevoie”, a completat Spinka.

Potrivit experților în materie de climă, tornadele se manifestă în Europa în fiecare an, însă nu sunt raportate deoarece lovesc zone rurale puțin populate.

ADRA este organizația umanitară a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, fiind activă în 118 țări. Prin lucrarea sa, ADRA susține comunități și schimbă vieți în toată lumea prin contribuția sa la dezvoltarea durabilă și prin intervenții în caz de calamități.

Autor: Kimi-Roux James, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor

Sursa: Adventist Review