ADRA Serbia le oferă consultații medicale gratuite persoanelor fără adăpost și comunităților de romi

Info Adventist 13 septembrie 2021

Proiectul „Nu lăsa pe nimeni în urmă” va fi implementat în Serbia, Albania și Bulgaria.

Până la 15.000 de persoane din regiunea Balcanilor de Vest vor beneficia de consultații medicale, servicii de igienă și informații despre Covid-19, prin intermediul proiectului „Nu lăsa pe nimeni în urmă”, coordonat de Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Serbia.

Conceput pentru a combate răspândirea Covid-19 în rândul celor mai vulnerabile grupuri ale societății, proiectul li se adresează persoanelor fără adăpost , membrilor minorității sărace a romilor și persoanelor care trăiesc în zone izolate și va fi implementat în Serbia, Albania și Bulgaria.

„Pandemia de coronavirus reprezintă un risc pentru întreaga populație și a suprasolicitat un sistem de sănătate care era deja lipsit de personal și de resurse și a expus grupurile vulnerabile din punct de vedere social la o accentuare a sărăciei”, a declarat Igor Mitrović, directorul ADRA Serbia.

„Persoanele fără locuință sau care locuiesc în condiții precare în comunitățile de romi se confruntă cu dificultăți în a se proteja de Covid-19”, a adăugat Mitrović. „Acestea nu își permit să meargă la medic dacă se îmbolnăvesc, nu au suficiente informații despre modul în care pot să se protejeze, nu sunt conștiente de importanța prevenirii sau nu au auzit despre vaccin. Ele nu au nici măcar facilitățile necesare pentru a se spăla pe mâini sau a face baie.”

Pentru a diminua impactul pandemiei, ADRA se va concentra asupra ajutării persoanelor fără adăpost și a comunităților de romi, asigurându-le accesul la asistență medicală și la informații cu privire la protejarea sănătății. Medicii și asistentele vor oferi consultații medicale  de bază care vor consta din servicii precum măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei și vor oferi sfaturi cu privire la metode de îmbunătățire a stării lor de sănătate. Comunitatea ADRA Serbia din Belgrad va oferi consultații gratuite în diverse puncte din comunitățile de romi și în caravana ADRA Drumodom [Drumul spre casă], care deservește persoanele fără locuință din Belgrad.

„Afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul sunt factori de risc importanți pentru cei bolnavi de Covid-19”, a declarat Mitrović. „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea are o experiență îndelungată în educarea și pregătirea oamenilor pentru a putea preveni și ameliora bolile legate de stilul de viață. Acum, din cauza Covid-19, această misiune este și mai importantă. ADRA duce lucrarea de vindecare începută de Isus la cei care au avut oportunități limitate de a deprinde și de a practica un stil de viață sănătos și care suferă adesea de afecțiuni medicale netratate.”

ADRA estimează că în următoarele nouă luni va oferi în jur de 4.000 de consultații medicale gratuite în Serbia, Albania și Bulgaria. Pe cei care au nevoie de tratament suplimentar, echipa medicală îi va îndruma spre un cabinet medical privat, îi va însiți la consultații și va acoperi costurile vizitelor, ale medicamentelor și ale analizelor necesare.

Multe persoane din aceste comunități marginalizate nu au cărți de identitate și asigurare medicală, necesare pentru accesul la sistemul de sănătate și la beneficii guvernamentale precum asigurarea medicală. Personalul și voluntarii ADRA le vor ajuta să solicite cărțile de identitate și le vor oferi asistență juridică celor care nu dispun de documentele necesare pentru a face acest lucru.

„În Serbia le oferim de trei ani asistență medicală persoanelor fără adăpost”, a declarat Mitrović. „Datorită donatorilor generoși din întreaga lume, vom putea extinde programul pentru a răspunde nevoilor sporite din timpul pandemiei.”

Asigurarea asistenței medicale pentru persoanele fără adăpost presupune numeroase provocări. „Beneficiarii noștri sunt împrăștiați în toată capitala”, a declarat Vesna Santrač, coordonator al echipei medicale. „A ajunge la ei necesită timp, având în vedere distanțele. Facem tot posibilul să avem liste de priorități și ne rugăm ca traficul să nu ne încetinească și el. La finalul zilei încercăm să ne hrănim din recunoștința celor pe care îi ajutăm. Este o binecuvântare.”

Pe lângă oferirea de asistență medicală, ADRA va continua să ofere servicii de igienă de bază persoanelor fără adăpost, prin intermediul Drumodom, un autobuz adaptat care călătorește prin Belgrad și în care persoanele fără adăpost pot să folosească toaleta, să facă duș, să se tundă și să își spele rufele. Drumodom circulă pe străzile din Belgrad din 2018 și deservește în medie 30 de persoane pe zi.

„În lunile iunie și iulie 2021, nevoile au crescut semnificativ. Am avut până la 70 de cereri zilnice pentru serviciile noastre”, a declarat Marija Milić, coordonatoare de servicii pentru Drumodom. „Încercăm să răspundem tuturor cererilor, însă uneori ne simțim depășiți. Facem tot ce putem.”

Mitrović subliniază faptul că răspunsul ADRA merge dincolo de criza actuală, încurajând beneficiarii să facă schimbări pe termen lung pentru a-și îmbunătăți sănătatea. „Deciziile legate de stilul de viață precum evitarea tutunului și a alcoolului, o alimentație echilibrată, activitatea fizică și odihna joacă un rol important în întărirea imunității și a răspunsului imunitar. Investiția într-un stil de viață sănătos este din ce în ce mai importantă, având în vedere faptul că este posibil ca pandemia de Covid-19 să continue sau că lumea se poate confrunta cu alte pandemii. Biserica Adventistă și ADRA se implică în promovarea unui stil de viață sănătos, astfel încât toți să se poată bucura de calitatea vieții pe care Dumnezeu o dorește pentru noi.”

ADRA, agenția umanitară a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a ajutat milioane de familii în timpul pandemiei de Covid-19. Printre activitățile de acordare a ajutorului de urgență se numără distribuirea de alimente și alte produse de primă necesitate persoanelor aflate în nevoie, furnizarea de echipamente de protecție și de materiale medicale spitalelor care deservesc comunitățile vulnerabile și educarea publicului cu privire la combaterea virusului.

Sursa: Adventist Review