ADRA și Biserica Adventistă vin în ajutorul victimelor dezastrului din Tonga

Info Adventist 10 februarie 2022

Au fost afectate clădiri ale Bisericii Adventiste, inclusiv birourile misiunii.

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) colaborează cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Tonga pentru asistarea persoanelor afectate de erupția vulcanică urmată de tsunami din 15 ianuarie 2022. ADRA și Biserica Adventistă s-au angajat până acum să participe cu suma de 100.000 dolari americani ca răspuns la această situație, aceasta urmând să crească pe măsură ce donațiile continuă să vină. ADRA pune la dispoziție vouchere pentru alimente și alte articole esențiale pentru 700 de gospodării afectate de pe Tongatapu, principala insulă a arhipelagului, și de pe alte insule din apropiere. Strategia pe termen lung prevede ca ADRA să îi susțină pe cei ale căror mijloace de trai au fost afectate prin pierderea recoltelor și a animalelor. Bugetul actual estimat pentru acest ajutor este de 47.000 dolari americani.

Biroul Misiunii din Tonga a pierdut documente și echipament după ce clădirea a fost inundată.

Potrivit ultimului raport al ADRA privind situația din țară (31 ianuarie), 84% din populație a fost afectată de dezastru. Mulți au rămas fără case. Nu mai puțin de 293 de case au fost avariate, iar 1.525 de oameni sunt în continuare sinistrați. În timp ce ajutorul internațional a început să sosească, siguranța alimentară rămâne o preocupare importantă. Comunicarea cu țara continuă să fie o provocare. ADRA Pacificul de Sud, cu sprijinul ADRA Australia și ADRA Noua Zeelandă, colaborează cu Misiunea Bisericii Adventiste din Tonga pentru a acorda ajutor comunităților afectate, sub coordonarea Organizației Naționale pentru Situații de Urgență. Pe 31 ianuarie, echipa misiunii le-a oferit numerar locuitorilor din insulele Mango și Atata. Pe 2 februarie, aceasta s-a deplasat cu o misiune similară pe insula Ha‘apai. Erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai din ianuarie a produs un val tsunami care a inundat părți din insula Tongatapu și alte insule din apropiere. Trei persoane și-au pierdut viața. Au fost avariate locuințe, biserici și clădiri din infrastructura publică. Au fost afectate și clădiri ale Bisericii Adventiste au fost afectate precum birourile misiunii, reședința președintelui misiunii și o altă casă din complex. Misiunea a pierdut documente și echipament, iar birourile au avut nevoie de o curățenie generală pentru îndepărtarea urmărilor inundațiilor.

Directorul regional al ADRA Pacificul de Sud, Greg Young, a spus că poporul tongan rămâne optimist, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat. „Ne-am simțit inspirați de puterea de rezistență a poporului tongan și de felul în care oameni de la toate nivelurile societății au venit în întâmpinarea nevoilor celor afectați”, a spus Young. Strângerile de fonduri pentru Tonga continuă. În acest context, echipa misiunii Fiji a organizat pe 6 februarie un concert special. Misiunea Fiji a organizat, de asemenea, în colaborare cu Uniunea de Misiuni a Bisericii Adventiste Trans-Pacific, o inițiativă intitulată „Găleți cu biscuiți”. Răspunsul a fost rapid: în două zile, biserici locale și persoane individuale au donat 765 de găleți cu biscuiți pentru a fi trimise în Tonga.

Sursa: Adventist Review