AdventistHelp caută voluntari pentru comunitățile vulnerabile de refugiați din Irak și Grecia

Info Adventist 12 ianuarie 2018

AdventistHelp este o inițiativă umanitară medicală demarată în anul 2015 ca răspuns la criza refugiaților din Europa și Orientul Mijlociu. Aceștia oferă asistență medicală primară și de urgență comunităților vulnerabile formate din persoane care și-au părăsit locuințele în urma conflictelor sau dezastrelor naturale.

Proiectul a început cu o clinică mobilă situată pe nordul coastei insulei grecești Lesbos, un punct de intrare în Europa pentru refugiații care veneau cu bărci. Echipa clinicii mobile a tratat mii de persoane bolnave și rănite. Apoi proiectul s-a extins, timp de un an și șase luni oferindu-se servicii medicale într-o clinică bine echipată dintr-o tabără pentru refugiați afgani din Atena.

În anul 2017, AdventistHelp și-a extins serviciile în Irak, în parteneriat cu ADRA Kurdistan. Împreună au înființat un spital cu 45 de paturi în care exista un serviciu de urgențe, se oferea asistență medicală primară și servicii de stomatologie și sănătate mintală. Spitalul este situat la 40 de km de orașul Mosul, care a fost eliberat recent după 3 ani în care fusese ocupat de ISIS. În această perioadă, sute de mii de persoane au fost nevoite să fugă pentru a-și salva viața.

În prezent, AdventistHelp oferă servicii medicale în cinci tabere de refugiați, unui număr total de 50.000 de persoane. Centrul lor medical este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bine echipate din întreaga regiune.

Recent, un corespondent al Adventist News Network i-a luat un interviu doctorului Michael-John Von Hörsten, unul dintre oamenii cheie ai AdventistHelp, pentru a ne vorbi despre experiența sa și direcția proiectului.
ANN: Ne puteți vorbi despre o anumită persoană pe care ați întâlnit-o prin intermediul AdventistHelp?
MJVH: „Sunt atât de multe încât nu știu cu cine să încep! Întâlnirea refugiaților și cunoașterea chiar și limitată a lumii lor schimbă felul în care vezi criza indiferent dacă lucrezi cu copii care și-au văzut părinții uciși în fața lor, dacă tratezi femei care au fost violate și torturate de ISIS, dacă îngrijești un copil înfometat din Mosul care a mâncat luni de-a rândul doar iarbă sau dacă oferi asistență medicală de urgență civililor grav răniți după ce au călcat pe mine. Iar lista continuă. Imaginile din mintea mea sunt încă foarte vii. Nu vă pot explica satisfacția pe care o ai ajutând atât de mulți oameni să găsească vindecare. Doar în clinica noastră din Irak au fost consultați în ultimele 4 luni mai mult de 20.000 de pacienți.
ANN: Ce ați învățat despre criza refugiaților prin implicarea în AdventistHelp?
MJVH: „Am învățat că și ei sunt ca noi. Au aceleași nesiguranțe, speranțe și temeri. Există atât de multă discriminare și prejudiciu! Îmi doresc ca oamenii să cunoască aceste comunități așa cum noi am avut privilegiul de a o face în ultimii câțiva ani.”
ANN: Cum v-a schimbat această experiență?
MJVH: „După ce începi munca umanitară, nu te mai oprești. Prioritatea mea nu o mai reprezintă munca într-o companie, ci cea de voluntar. Salvarea de vieți oferă atât sens și satisfacție, cât și speranță. Am primit mult mai mult decât am oferit.”
ANN: Care este cea mai mare provocare cu care vă confruntați?
MJVH: „Evident, fondurile sunt întotdeauna o limită. Intervențiile medicale sunt scumpe, însă ne-am bucurat deja de susținere din atât de multe direcții încât am reușit să păstrăm clinicile deschise. Încercăm, de asemenea, să ne extindem baza de voluntari pentru a completa unele dintre pozițiile de conducere din facilitățile noastre.”
ANN: Ce se vede la orizontul AdventistHelp în anul 2018?
MJVH: „În prezent, clinica ADRA/AdventistHelp din Irak continuă să slujească tabăra de refugiați din Estul orașului Mosul. Ne vom concentra asupra extinderii programului de sănătate mintală. Discutăm, de asemenea, cu ADRA Uganda despre posibilitatea de a avea încă un spital de campanie în tabăra de refugiați din Bidi Bidi din nordul Ugandei, cea mai mare din lume, cu un număr de 300.000 de refugiați sudanezi. Căutăm, de asemenea, opțiuni pentru a ne întoarce în Lesbos, Grecia, deoarece există multe nevoi medicale care nu sunt acoperite de serviciile medicale oferite în prezent în taberele de refugiați de pe insulă. Sper să putem extinde semnificativ lucrarea medicală. Este o modalitate atât de puternică de a-L mărturisi pe Hristos! Programul este desfășurat în totalitate de voluntari, astfel încât, dacă există profesioniști din domeniul medical care vor să petreacă timp cu noi, contactați-ne! Avem nevoie de voi!”

Pentru mai multe informații cu privire la AdventistHelp, vizitați adventisthelp.org.

Sursa: Adventist News Network