Adventiștii aduc culoare și speranță în cea mai mare mahala din Brazilia

Info Adventist 3 iunie 2021

Inițiativele conduse de voluntari au schimbat viața copiilor și a adolescenților încă din 2010.

Ideea de a picta cu graffiti clădirea centrului comunitar Comunitá-Rio a apărut la începutul anului 2020. Totuși, din cauza pandemiei Covid-19, organizatorii Gabriela Alves Marques și Harrison Marques au fost obligați să aștepte pentru a trece de etapa planificării.

Comunitá-Rio este un centru comunitar adventist administrat de voluntari și localizat în Rocinha, Rio de Janeiro, Brazilia. Cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, binecunoscuta zonă Rocinha este cea mai mare favelă [mahala] din Brazilia. Comunitá-Rio a fost înființată în 2010, având inițiative care au avut ca scop încurajarea și dezvoltarea responsabilității sociale, după cum au declarat organizatorii.

Proiectul pictării centrului a fost atribuit artistului în graffiti Henrique de Souza Melo, care  are 10 ani de experiență în astfel de inițiative. Melo a spus: „Îmi place mult ce fac și cred că rezultatul a fost excelent”. El a povestit că, în timp ce picta, copiii care locuiesc în zonă s-au apropiat de el, punându-i întrebări și oferindu-se să-l ajute la pictat. Melo a continuat: „Fără îndoială, întregul proces va rămâne întipărit în mintea lor. Cred că graffiti schimbă vieți și aduce transformări sociale. A fost unul dintre cele mai mari proiecte ale mele. Sunt fascinat de rezultat”.

Pentru Gabriela Alves Marques, pictura realizată a împlinit toate așteptările, concentrându-se în jurul reprezentării diferitelor simboluri și inițiative. Ea a spus: „[Puteți vedea] Biserica Adventistă, proiectul nostru, steagul brazilian, Mântuitorului Isus Hristos, care este un simbol magnific al orașului nostru”.

Marques a explicat faptul că, de la început, ei au dorit să pună pe fațadă imaginea Mântuitorului Isus Hristos. Melo a adus comunității viață și bucurie prin intermediul bogăției de culoare. Marques a precizat: „Culorile aduc viață. Am urmărit ca, venind aici, copiii să simtă bucuria că se află într-un loc atât de frumos. Au fost mândri să participe la diferitele noastre cursuri”.

Opțiuni de dezvoltare a comunității

Organizatorii adventiști au spus că, în Rocinha, lipsa de oportunități poate fi combătută prin proiecte care încurajează cultura, arta și petrecerea timpului liber în rândul copiilor, al tinerilor și al adulților. Comunitá-Rio oferă câteva cursuri și ateliere, printre care activități corale, ore de flaut și chitară, învățarea limbajului semnelor și Clubul exploratorilor. Sâmbăta (în Sabat), clădirea se transformă în locaș de închinare.

Reacțiile celor pe care centrul i-a încurajat și i-a sprijinit au fost extrem de bune.

Andrea Leda de Sá are o fiică de 12 ani, Alice, care și-a pierdut vederea la un ochi. Doctorii i-au recomandat să-i umple lui Alice ziua cu tot felul de activități. De Sá a spus: „Comunitá-Rio a intrat în viața noastră aducând grijă și dragoste. Acum, văd diferența dintre fiica mea și alți copii de aceeași vârstă care nu s-au bucurat de o astfel de oportunitate”. Alice ia lecții de cântat în cadrul corului și învață limbajul semnelor, cântă la flaut și la chitară. De asemenea, este membră în Clubul exploratorilor.

Activitatea de la centru are impact și asupra voluntarilor

Aline, în vârstă de treisprezece ani, face parte dintr-o familie care se implică în activitățile de la  Comunitá-Rio. După ce a fost ani de zile elevă, acum face voluntariat, implicându-se în diverse ateliere și cursuri. Fratele ei, Kauê, în vârstă de șapte ani, participă la cursurile de cânt coral, flaut și limbajul semnelor. Aline a aflat de Comunitá-Rio printr-o mătușă, care fusese și ea implicată în activitățile centrului.

Acum, spune că vrea să fie profesoară: „Înainte, nu aveam nicio idee despre ce vreau de la viață, însă acum sunt sigură ce vreau să fac”.

Patricia Viana face voluntariat în diferite moduri din 2001, chiar înainte de lansarea proiectului din Rocinha. În prezent, ea predă limbajul semnelor și flautul și face voluntariat ca secretară a centrului. Studiază de asemenea să devină profesoară, ca urmare a influenței centrului. Ea a spus: „Comunitá-Rio mi-a schimbat viața în mai bine, m-a făcut să am o perspectivă asupra vieții, m-a învățat cum să-i ajut pe oameni și, mai ales, m-a ajutat să aleg profesia pe care vreau să o urmez. Astăzi, studiez ca să devin profesoară, pentru că îmi place mult să-i învăț pe copiii care vin la centru. Aici, la Comunitá-Rio, a fost plantată în inima mea dragostea pentru profesorat.”

Viana subliniază bucuria pe care o simte când simte că face parte din viața copiilor și când dă înapoi ce a primit. Ea a subliniat: „Am avut beneficii de pe urma acestui proiect. Este încurajator să știu că, pe când eram elevă, am avut privilegiul să învăț lucruri pe care acum pot să le transmit altor copii”.

Sursa: Adventist Review