Adventiștii din Irlanda lansează o nouă inițiativă misionară pentru a ajunge la cei cu o gândire seculară

Info Adventist 6 septembrie 2021

BelievAble Talks este o platformă pentru dialog, acolo unde întrebările sunt binevenite, au spus inițiatorii.

Din pasiunea de a ajunge la tineri și la sceptici sau la cei cu o gândire seculară, Dan Șerb, președintele Misiunii Irlandeze a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a lansat recent o inițiativă intitulată BelievAble Talks.

El a declarat că inițiativa le este adresată în special celor interesați de relația adesea controversată dintre religie și știință. Aceasta este gândită ca o platformă pentru dialog deschis și onest, unde întrebările și îndoielile sunt binevenite.

„Principala premisă a inițiativei este faptul că frumusețea ideilor raționale, care îmbogățesc viața, se află în procesul cercetării și al cunoașterii adevărului obiectiv”, a spus Șerb.

Astfel, el intenționează să producă materiale menite să evalueze și să dea glas concepțiilor diferite (uneori chiar contrare) cu privire la spiritualitate, credință și știință, prin angrenarea unora dintre cele mai noi teorii și cercetări din domenii importante ale cunoașterii.

Primul proiect de pe această platformă constă în lansarea unei serii de documentare intitulate „Dincolo de povara dovezilor”. Această serie de șapte prezentări va aduce în atenție credința, adevărul și realitatea, religia și violența, cosmologia, teoria evoluției, moralitatea și viitorul.

„Prezentările nu sunt predici sau studii biblice”, a declarat Șerb. „Obiectivul lor este să «deschidă ușa» pentru o cercetare mai aprofundată a problemelor de natură spirituală.”

Seria a debutat pe 1 august 2021, cu primul episod, „Imperativul credinței”. Episoadele sunt încărcate la interval de o săptămână sau două. Episodul 2, „Adevărul despre realitate” și episodul 3, „Povara păcii” sunt deja disponibile. Toate episoadele pot fi urmărite pe site-ul web și pe canalul de YouTube al proiectului. În plus, ele vor fi disponibile și pe Adventist Review TV.

Deși este o inițiativă a Misiunii Irlandeze, seria este rezultatul unei colaborări internaționale de finanțatori, consultanți și experți.

„Acesta este un «produs» exclusiv adventist, fiind un proiect care, până acum, ne-a îmbogățit și ne-a lansat multe provocări”, a declarat Șerb. „El este dovada clară a faptului că, în zilele noastre, granițele geografice și distanțele au devenit irelevante.”

Consiliul de misiune al Diviziunii Transeuropene (TED) a sprijinit cu entuziasm acest proiect, el fiind sponsorizat și de Uniunea Britanică de Conferințe și de Fundația Emerald din Statele Unite ale Americii.

În susținerea acestei inițiative, președintele TED, Raafat Kamal, a scris: „TED s-a implicat puternic în susținerea și îmbunătățirea misiunii în mediul online. Dacă avem o serie de documentare atât de accesibilă celor cu mentalitate seculară înseamnă că dispunem de un instrument extraordinar care poate fi folosit în slujba europenilor cu o mentalitate predominant seculară.” El a subliniat, de asemenea, beneficiul substanțial pe care această serie îl va avea în alte părți lumii.

Contribuții valoroase la proiect au adus, printre alții, Andre Brink (True South Media/ Adventist Review), producător; Evelyn Tomkelski, animație, grafică, design website și social media; și Saake Botha, editarea video. Dan Șerb apare ca scenarist și prezentator.

Sursa: Adventist Review