Adventiștii subliniază compasiunea față de refugiați la sediul Organizației Națiunilor Unite

Info Adventist 2 februarie 2018

Migranții și refugiații nu sunt „probleme care trebuie rezolvate”, ci persoane vulnerabile care trebuie tratate cu respect și compasiune, au spus participanții la simpozionul ce a avut loc luni, 22 ianuarie, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York. Evenimentul, a reprezentat al patrulea simpozion anual cu tema „Rolul organizațiilor religioase în relațiile internaționale” și a reunit în jur de 250 de reprezentanți ai comunității Organizației Națiunilor Unite, ai grupurilor religioase și al organizațiilor neguvernamentale.

„Refugiații și migranții nu sunt «alții», ci sunt noi”, a spus dna. Amina J. Mohammed, Secretar general adjunct al ONU, în deschiderea simpozionului. „Ei fac parte din isturia și prezentul familiei globale”. Aceasta a îndemnat conducătorii și organizațiile religioase să își aducă vocea și experiența în slujba acestor oameni vulnerabili, adăugând că organizațiile religioase se află într-o poziție unică din care ar trebui să se concentreze asupra oamenilor, și nu a politicii. „Nu obosiți susținând drepturile și demnitatea migranților și refugiaților, indiferent de interesele și politicile naționale”, a spus secretarul de stat adjunct.
Statisticile cu privire la migranți și refugiați sunt tulburătoare. Potrivit datelor furnizate de Organizația Națiunilor Unite, lumea se confruntă cu o mișcare fără precedent de oameni alungați din țările lor de conflicte, sărăcie și numeroase alte greutăți. Anul trecut și-au părăsit căminele aproximativ 65.6 milioane de oameni. O mare parte dintre aceștia – aproape 50% – au fost copii și tineri.
Directorul Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, dr. Ganoune Diop, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, le-a spus participanților că evenimentul se dorea a fi mai mult decât „vorbe”.
„Nu vrem să realizăm schimbări doar pe teren, la firul ierbii, și vrem să schimbăm discursul referitor la migranți și refugiați”, a spus Dr. Diop.
Acesta a adăugat că Biserica Adventistă rămâne dedicată alinării suferinței oamenilor, migranți sau refugiați, prezentând și „portofoliul” de servicii oferite de Biserica Adventistă precum serviciile medicale, rețeaua mondială de instituții de învățământ și inițiativele umanitare din toată lumea, implementate prin intermediul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA).
Sana Mustafa, refugiată siriană, a susținut o prezentare plină de pasiune, prezentând o temă care a fost reluată de vorbitori de-a lungul întregii zile – pericolul „dezumanizării” refugiaților și migranților. Mustafa, care a fost despărțită de familia sa atunci care a fugit din calea războiului din Siria, a simțit pe propria-i piele cât de dezorientantă și de impersonală poate fi experiența de refugiat.
„Vă rog, tratați refugiații ca persoane, nu ca și cum ar fi „complicații” sau „probleme sociale”, a spus aceasta. Mustafa a menționat faptul că buletinele informative din Occident rareori prezintă problema din punctul de vedere al migranților sau al refugiaților, ci tind să se concentreze asupra provocărilor sociale care apar odată cu sosirea acestora într-o comunitate.
Aceasta a spus că grupurile religioase ar putea juca un rol important în combaterea prejudecăților și a discriminării, vorbindu-le cetățenilor țărilor gazdă despre trauma îndurată de refugiați și migranți și ajutându-i să își deschidă inima pentru a le ura „bun venit”.
Agenția Adventistă Internațională pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor a făcut și ea parte dintre organizatorii simpozionului din acest an. Președintele ADRA Jonathan Duffy le-a spus participanților că grupurile religioase au fost adesea parteneri valoroși ai organizațiilor care lucrează cu migranți și refugiați.
Credința joacă un rol important în viața multor oameni, iar atunci când trec prin încercări se îndreaptă spre ea”, a spus Duffy. El a amintit un caz de la jumătatea anului 2016, atunci când, în timpul violențelor din Sudanul de Sud, 5000 de persoane s-au adăpostit în campusul adventist. ADRA le-a oferit mâncare, apă curată și asistență medicală de urgență bărbaților, femeilor și copiilor înghesuiți în clădirile instituției.
Simpozionul a avut loc pe fondul deliberărilor ONU cu privire la situația migranților și refugiaților. Aceasta este a patra ocazie în care Biserica Adventistă a contribuit la reunirea la sediul ONU a grupurilor religioase a reprezentanților comunității internaționale pentru a discuta probleme de importanță globală. Evenimentele anterioare s-au concentrat asupra unor subiecte precum procesul de pace și extremismul religios.
Azza Karam, consilier pe probleme de cultură și dezvoltare socială în cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și principal partener în organizarea simpozionului, a susținut ultimul discurs. Aceasta a subliniat unele dintre temele amintite de-a lungul zilei, afirmând că este clar faptul că organizațiile religioase joacă roluri diverse și critice în asistarea migranților și refugiaților. Karam a adăugat că seria de simpozioane a dus, de-a lungul celor patru ani, la „o deschidere a canalelor de comunicare și colaborare” între grupurile religioase, organizațiile neguvernamentale și comunitatea internațională.
În intervenția sa din cadrul evenimentului, Diop a spus că seria de simpozioane de la sediul Organizației Națiunilor Unite le-a oferit adventiștilor o ocazie fără precedent de a contribui la discursul public, adăugând că deja s-a început planificarea celei de-a cincea ediții a evenimentului, care va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.
„În calitate de adventiști, prezentăm perspective care au ca fundament valori biblice, fiind modelate de convingerea că fiecare ființă umană a fost înzestrată de Creator cu valoare și demnitate infinite”, spune Diop.

Sursa: Adventist Review