Autobuzul ADRA pentru persoane fără adăpost circulă pe străzile din Belgrad

Info Adventist 25 iunie 2021

Autobuzul ADRA pentru persoane fără adăpost circulă pe străzile din Belgrad

Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltarea Internațională a acordat o subvenție de 120.000 de dolari Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor.

Un sfert dintre sârbi trăiesc în sărăcie. Acest procent se traduce în aproape 1,8 milioane de oameni, conform statisticilor Băncii Mondiale[1]. Potrivit unui studiu al Universității din Belgrad[2], condițiile necorespunzătoare de trai din mahalale sunt recunoscute ca fiind unul dintre semnele vizibile ale sărăciei extreme care afectează mii de oameni în Belgrad, în special de etnie romă.

Populația fără adăpost din Belgrad este probabil cel mai defavorizat subgrup dintre toate comunitățile vulnerabile din punct de vedere social, cu risc crescut în timpul pandemiilor. Este necesară acordarea de urgenţă a unui ajutor financiar semnificativ pentru a le oferi sprijin acestor oameni aproape uitaţi.

Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a decis să acorde o subvenție de 120.000 de dolari pentru ADRA Slovacia (în parteneriat cu ADRA Serbia) în vederea implementării programului pentru persoane fără adăpost „DrumoDrom” din Serbia. Vineri, 28 mai 2021, reprezentanții USAID din Serbia și Ambasada Republicii Slovace au semnat un acord. Subvenția financiară va facilita continuarea proiectului creat special pentru a le oferi sprijin celor fără adăpost.

Cei care au semnat acordul au fost directorul USAID, doamna Shanley Pinchotti, și ambasadorul slovac în Serbia, domnul Fedor Rosocha, martor fiind ambasadorul SUA în Serbia, domnul Anthony F. Godfrey. Delegația a ales ca acest eveniment să fie organizat într-un centru comunitar ADRA.

„Suntem impresionați de ceea ce au făcut agenția slovacă SlovakAid și Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor pentru persoanele fără adăpost”, a afirmat excelența Sa, domnul Anthony F. Godfrey, ambasador SUA în Serbia. „Astăzi acordăm 120.000 de dolari pentru ca, împreună cu voi, să putem continua aceste eforturi, să sprijinim mai multe persoane”, a continuat Godfrey. „Parteneriatele dau viaţă unor lucruri mărețe!”

Despre ADRA Serbia

Cu sediul în Belgrad, ADRA Serbia[3] este una dintre cele 130 de filiale naţionale ale ADRA Internaţional şi a fost înfiinţată în 1990. În timpul războaielor balcanice din anii 1990, de pe teritoriul fostei Iugoslavii, ADRA a jucat un rol important în oferirea de sprijin umanitar în Bosnia și Herțegovina, indiferent de apartenența etnică sau religioasă a oamenilor aflați în nevoie.

După război, ADRA și-a continuat activitatea pe teritoriul Republicii Serbia până în prezent. ADRA Serbia face parte dintr-o rețea eficientă și tot mai extinsă a ADRA Internațional, care este recunoscută pentru integritatea și transparența ei. Activitatea actuală a ADRA Serbia, desfășurată sub conducerea directorului ei, Igor Mitrović, presupune intervenții în urma crizelor provocate de migrație, protecția și emanciparea femeilor, independența economică a familiilor de romi și susținerea persoanelor fără adăpost.

Sursa: Diviziunea Intereuropeană

[1] https://www.worldbank.org/en/country/serbia/publication/poverty-map-of-serbia

[2] https://www.researchgate.net/publication/255995867_Belgrade_Slums_-_Life_or_Survival_on_the_Margins_of_Serbian_Society

[3] https://adra.org.rs/?lang=en