Biserica Adventistă inaugurează un nou spital în Nicaragua

Acasă 9 februarie 2018

Guvernul cere bisericii să extindă slujirea în domeniul sănătății și în alte orașe.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Nicaragua a inaugurat recent o nouă unitate pentru Spitalul Adventist din Estelí, Nicaragua. Așezământul devine singurul spital privat din oraș, situat la 150 km nord de Managua – capitala țării.

Ceremonia de inaugurare din 9 ianuarie 2018 a adus împreună oficialitățile orașului, liderii comunității și ai bisericii.

„Noi existăm pentru a sluji și pentru a împărtăși dragostea lui Hristos cu toată lumea”.

„Aceasta este o lecție foarte importantă de antreprenoriat deoarece biserica a lucrat din greu în America Latină pentru a aduce la îndeplinire acest proiect și astăzi ne bucurăm aici, în orașul Estelí, să avem acest frumos spital adventist pentru bunăstarea tuturor nicaraguanilor”, a spus primarul din Estelí Francisco Valenzuela.

Víctor Manuel Martínez, director în cadrul Ministerului Sănătății a apreciat Biserica Adventistă pentru accentul pus pe îngrijirea sănătății și a angajamentului său față de comunitate. Suntem foarte bucuroşi să lucrăm împreună şi să mergem mai departe pentru a realiza atât de multe lucruri, astfel încât locuitorii din partea de nord a ţării să poată avea acces la îngrijire medicală de calitate și să devină mai sănătoși”, a spus Martinez.

Israel Leito, președintele Diviziunii Inter-americane, a felicitat eforturile personalului medical și a tuturor celor implicați și i-a încurajat să continue să se încreadă în Dumnezeu, în timp ce oferă îngrijire medicală.” „Noi existăm pentru a sluji și a împărtăși dragostea lui Hristos cu toată lumea”, a spus Leito.

Unitatea modernă cu trei etaje, are 10 camere private și 20 de paturi, mulțumită contribuției Universității de Medicină Loma Linda, în parteneriat cu Adventist Health International, Diviziunea Interamericană, Uniunii de Sud din America Centrală și donațiile inițiale ale lui Donald Vargas, chirurg ortoped născut și crescut în Nicaragua, care locuiește în Texas, a declarat Elie S. Honoré, președintele Adventist Healthcare Services Inter-America.

”Timp de mai bine de un deceniu, personalul spitalului, condus de Socorro Úbeda a depus o dificilă dar extraordinară activitate,” a spuns Honore. Spitalul adventist, s-a intenționat să fie în orașul LaTrinidad dar după mulți ani a fost mutat într-o micuță casă inchiritată ca să poată servi în continuare comunitatea cu excelentă îngrijire medicală, a explicat el.

Honoré a vizitat noul așezământ cu câteva zile înainte de ceremonia de inaugurare împreună cu Albin Grohar, profesor asociat al Școlii de Sănătate Publică LLUH și Socorro Úbeda, pentru continuarea colaborării între instituțiile de sănătate. Până acum, LLUH a donat un aparat nou de investigații cu raze X și a oferit susținere pentru sala de operații, oferind în mod regulat, echipamente și accesorii necesare intervențiilor chirurgicale, a explicat Honoré.

„Există un plan ca echipe medicale de la LLUH să viziteze și să predea cursuri în noua unitate și să ofere servicii medicale în comunitate”, a spus Honoré.

„Excelentele servicii medicale pe care comunitatea din Esteli le-a primit confirmă din nou cum un spital sau o clinică poate fi un centru de influenţă în acel loc”, a adăugat Honoré. „Este vorba despre Biserica și mesajul ei de sănătate care joacă un rol foarte important în viața comunității din Estelí”.

Datorită programelor educaționale din domeniul sănătății, echipelor medicale și programelor specifice de sănătate desfășurate de Spitalul Adventist din Estelí, guvernul invită biserica să se extindă în orașe din întreaga țară, potrivit lui Honoré.

Spitalul Adventist din Nicaragua este deținut și administrat de Biserica Adventistă din Uniunea de Sud din America Centrală, cu sediul în Costa Rica. Spitalul face parte dintr-o rețea de 14 spitale operate de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea prin AHS din Inter-America.

Héctor Alvarado Araúz,
Știri din Diviziunea Interamericană