Biserica după Covid-19

Info Adventist 15 iulie 2020

Prezența online a bisericii tale este planificată? Are ea impact?

Acestea sunt întrebările pe care echipa Adventist Church Online Network (ACON, Rețeaua Online a Bisericii Adventiste) din Noua Zeelandă li le adresează participanților la un eveniment organizat de-a lungul a cinci săptămâni și care începe sâmbătă, 18 iulie 2020.

În plus, ACON oferă cadrul pentru dezbaterea unei întrebări cu care se confruntă mulți: „Cum va arăta biserica în viitor?”

Evenimentul este urmarea unei nevoi identificate de Victor Kulakov, responsabil de lucrarea de a face ucenici în cadrul Uniunii de Conferințe Noua Zeelandă-Pacific (NZPUC), nevoia ca bisericile să își continue lucrarea de slujire în mediul digital chiar și după încheierea pandemiei.

În august 2019, NZPUC a găzduit prima conferință din afara Australiei pe tema uceniciei online (și a cincea conferință pe această temă de pe teritoriul diviziunii). În cadrul ei, Kulakov a declarat că înainte înțelegea importanța lucrării de slujire în mediul digital, însă după izbucnirea epidemiei, perioada de izolare și redeschiderea Noii Zeelande, acesta s-a declarat a fi mai convins decât oricând că bisericile trebuie să slujească în mediul digital. „Acum ar trebui să mă convingă cineva să nu încurajez bisericile să slujească online”, a declarat el.

După ce Kulakov și-a prezentat planul, lideri, pastori și membri laici ai bisericii de pe teritoriul NZPUC, a Uniunii Australiene și a uniunilor de misiuni Papua Noua Guinee și Trans-Pacific au colaborat cu Centrul Media Adventist din Diviziunea Pacificului de Sud pentru a dezvolta, pe parcursul a cinci săptămâni, un eveniment gratuit numit Conferința Online a Bisericii Adventiste.

Unii dintre membrii comitetului de organizare a evenimentului, Joshua Stothers, pastor al Bisericii Adventiste centrale din Hamilton, Noua Zeelandă, este familiarizat cu problemele cu care se se confruntă bisericile.

„La sfârșitul anului 2019”, a declarat Stothers, „ne-am rugat cu privire la următorii pași pe care ar trebui să îi parcurgă biserica noastră. După participarea la conferințele din anii anteriori, eram convinși că în biserica locală aveam nevoie de cineva cu abilitățile necesare pentru a sluji în lumea digitală. Simțeam că Dumnezeu ne atrăgea în acel mediu pentru a sluji prin intermediul mediei sociale și pentru a folosi fascinanta lume a internetului.”

În timp ce își făceau planurile, membrii bisericii adventiste centrale din Hamilton și-au identificat viziunea: să reprezinte o influență creștină importantă în Hamilton. Plecând de la această viziune, ei au identificat patru direcții principale: stabilirea legăturii dintre oameni și Dumnezeu, dragostea de oameni, slujirea celorlalți, și formarea de lideri.

Cu toate acestea, după ce și-a finalizat viziunea, grupul din Hamilton s-a confruntat cu izbucnirea epidemiei, iar întreaga echipă s-a simțit descurajată.

Dar, simțind că Dumnezeu îi oferise viziunea, a decis să folosească mediul digital pentru a o implementa, nu doar pentru a o prezenta, iar acest lucru a dus la o călătorie spre folosirea intenționată a conturilor de media socială ale membrilor, spre transmisiuni în direct și spre crearea unui site web folosit pentru a-și demara planurile inițiale. Membrii Bisericii din Hamilton au descoperit că și într-un mediu cu mai puține restricții – și în era post-COVID – încă mai există o comunitate online care se închină împreună cu ei și cu comunitatea prezentă în biserică.

ACON adresează fiecărui credincios și fiecărei biserici locale aceeași întrebare la care a trebuit să răspundă și biserica adventistă centrală din Hamilton: Cum poate folosi biserica mediul digital pentru a împlini viziunea oferită de Dumnezeu? Timp de cinci săptămâni, în iulie și august 2020, ACON va încerca să răspundă acestei întrebări.

Organizația intenționează să abordeze următoarele subiecte:

18 iulie: Cum va arăta Biserica în viitor?

Această prezentare ne provoacă să ne gândim la puterea prezenței online a bisericii și la impactul ei, explorând beneficiile și provocările serviciilor divine transmise în direct și a celor înregistrate.

25 iulie: Cum să formezi o echipă pentru biserica ta digitală?

Prezentarea ne învață cine ar trebui să compună atât echipele bisericilor în care există mulți voluntari, cât și pe cele ale bisericilor în care există doar câțiva. În plus, ne învață cum să îi implicăm pe membri în misiunea bisericii din mediul digital.

8 august: Dezvoltă abilități în domeniul tehnologiei pentru biserica ta digitală!

Această prezentare prezintă echipamentul necesar și care este cel mai bun echipament în funcție de buget, ajutând bisericile să înțeleagă cum funcționează transmisiunile în direct, podcasturile și alte forme pe care le poate lua slujirea online.

15 august: Care este „itinerariul” celor care vizitează biserica ta digitală?

Această prezentare ne ajută să înțelegem pașii pe care îi urmează o persoană care vizitează o biserică prin intermediul internetului, abordând și ceea ce dorim să se întâmple și cum să planificăm acest itinerariu.

22 august: Învață diferitele modele ale bisericilor digitale!

Ultima prezentare va fi despre diferitele modalități prin care o biserică poate sluji în mediul digital, atât atunci când aceasta este singura opțiune, cât și atunci când devine parte integrantă a activității bisericii, după revenirea la întâlnirile în lăcașurile de cult.

În timpul întâlnirilor organizate de ACON și care vor dura câte o oră vor fi incluse și experiențe ale diferitelor biserici, interviuri cu lideri în domeniu, sfaturi și cadouri. După încheierea întâlnirilor săptămânale sunt planificate ateliere de 30 de minute în cadrul cărora se va răspunde și la întrebări.

Resurse suplimentare și alte oportunități de instruire vor fi disponibile [în limba engleză] în grupul de Facebook al ACON și pe site-ul https://adventistchurchonline.com/, ca și pe site-urile web ale NZPUC și ale departamentului care se ocupă de lucrarea de slujire în mediul digital și pe platformele de media socială.

Echipa ACON lucrează pentru a susține în mediul digital activitatea regiunilor administrative din cadrul uniunii, concentrându-se pe câte una dintre cele patru direcții principale ale lucrării de slujire în mediul digital.

Sursa: Adventist Review