Biserici adventiste din Rusia ajută refugiați din Donbas

Info Adventist 6 septembrie 2022

După 24 februarie, mai mult de 1 milion de persoane au fost evacuate în Rusia.

Donbasul este situat la granița de est a Ucrainei cu Rusia și este format din două regiuni, Luhank și Donețk, locuite și de locuitori vorbitori de limbă rusă. La sfârșitul lunii februarie 2022, aproape de începutul actualului conflict dintre Ucraina și Rusia, a fost anunțată o evacuare în masă a populației rusofone din Donbas. Cei care au fost evacuați au fost în principal femei și copii, întrucât majoritatea bărbaților au rămas.

„Evacuarea i-a luat pe oameni prin surprindere”, spune Ludmila Șabelnikova pe site-ul Diviziunii Eurasiatice a Bisericii Adventiste.

Grupuri de sute de persoane au fost aduse în orașul Ostrogozhsk și găzduite în internatul unei școli profesionale. „Erau numeroase nevoi”, continuă Shabelnikova. „Existau paturi, dar nu și cearșafuri, ferestre mari, dar fără perdele care să protejeze de vederea trecătorilor. Nu existau scutece sau produse de igienă personală, nici hârtie igienică și nici măcar apă potabilă.”

Situația în care se aflau persoanele evacuate îi îngrijora și întrista pe credincioșii adventiști din Ostrogozhsk și Liskinsky. „Am contactat administrația căminului și am întrebat: «Cum putem ajuta?»”, povestește Shabelnikova. „Răspunsul a fost «avem nevoie de îmbrăcăminte și prosoape, caiete și instrumente de scris, zahăr și ulei, fructe pentru copii și jachete pentru băieți…» și lista continua.”

Ajutor din partea bisericii

Bisericile adventiste s-au pus imediat în mișcare, strângând fonduri și produsele necesare.

„Prima săptămână a fost cea mai dificilă”, explică Shabelnikova. „Membrii bisericii au colectat aproape non-stop haine, ustensile, jucării, cearșafuri, prosoape… Am cumpărat produse de igienă, fructe și apă. Fondurile colectate au fost folosite și pentru a cumpăra pânză, iar femeile din biserică au cusut cearșafuri. A fost nevoie de covoare pe podeaua din camera de joacă a copiilor. Oamenii au donat patru covoare uriașe și altele mai mici. Acum podeaua pe care se joacă cei mici este moale și călduroasă. Cu cât am comunicat mai mult, ne-am familiarizat cu nevoile zilnice și le-am luat în considerare.”

Bisericile adventiste din Tver și Sankt-Petersburg au ajutat cu donații în numerar, iar locuitorii din Ostrogozhsk și din satele învecinate au donat, de asemenea, obiecte și produse.

„Dacă, la început, mass-media ne numea «unele biserici creștine», acum, la întrebarea «De la cine primiți ajutor umanitar?», managerul căminului răspunde «De la biserica creștină adventistă»”, conchide Shabelnikova.

Sursa: Diviziunea Intereuropeană și Uniunea Română