Călugărul budist devenit pastor

Info Adventist 16 mai 2022

Kharom Promutit spera și visa să obțină o diplomă de licență în agricultură. El intenționa să studieze într-o universitate de stat din provincia Chiang Mai [în nordul țării]. La puțin timp după terminarea liceului, a decis că era timpul să meargă la Chiang Mai pentru a-și urma visul. Când se pregătea de drum, a suferit un accident care l-a împiedicat să plece de acasă. Prin urmare, a decis să studieze la o școală din apropiere, în Saraburi, provincia în care locuia [în centrul țării]. Mission College, în prezent Asia Pacific International University, o școală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Muak Lek, Saraburi, era instituția de învățământ superior aflată cel mai aproape de casa sa, așa că a decis să încerce.

Majoritatea locuitorilor Thailandei sunt budiști, iar Kharom nu era o excepție. A fost învățat din copilărie că el este singurul responsabil de karma sa și că poate alege drumul care îl va duce mai aproape sau mai departe de nirvana. Prin urmare, era dorea să fie un bun budist, îndeplinind ritualuri, dând de pomană, făcând ritualuri sacre, învățând sutra, cumpărând amulete și așa mai departe.

În timp ce se afla la Mission College, Kharom a observat că rezidenții campusului îmbrățișau alte adevăruri, complet diferite de cele în care credea el. A fost șocat să își dea seama că se afla într-o comunitate creștină. S-a gândit că poate se înscrisese la școala greșită. Cu toate acestea, profesorii și studenții erau foarte drăguți și primitori. „Deci și cei care nu sunt budiști pot fi oameni iubitori, cărora le pasă de ceilalți”, s-a gândit Kharom. Creștinii din campus i-au arătat că este posibil.

Deoarece stătea în internat, s-a trezit înscris într-o grupă de studiere a Bibliei. Pentru prima dată în viață, a auzit adevărul despre un Dumnezeu Creator care a creat întinsul univers din dragoste; a aflat și că, în rugăciune, se poate vorbi oricând cu Dumnezeu. Era foarte diferit de convingerile lui.

Kharom credea, de asemenea, într-un ciclul repetat de naștere, viață, moarte, renaștere, ceea ce e foarte diferite de ce învață Biblia despre nașterea din nou și viața veșnică. El i-a vorbit despre această nouă învățătură unui profesor budist de la școala pe care o frecventase anterior. Profesorul său l-a provocat spunând: „Dacă știi mai mult despre budism, îți garantez că nu vei deveni niciodată creștin!” Kharom a avut încredere în profesorul său de religie și a crezut că budismul este o religie bună. De atunci, a încetat să se mai gândească la acest Dumnezeu în care cred creștinii și nu a mai stat în internat pentru a evita influența prietenilor săi creștini.

Pentru a-și întări credința budistă, Kharom a decis să devină călugăr și s-a străduit să fie un bun adept al budismului.

Într-o zi, Kharom a fost invitat de profesorii și prietenii săi de la Mission College într-o tabără cu caracter misionar. Acolo s-a reaprins dorul de Dumnezeu, care a devenit atât de intens încât a decis să petreacă mai mult timp în rugăciune. Într-un Sabat, un om în vârstă care a dat o mărturie puternică cu privire la modul în care Dumnezeu i-a schimbat viața și despre lupta sa pentru a deveni urmaș al lui Isus. El a menționat că ar fi trebuit să Îl accepte pe Isus ca Domn și Mântuitor al vieții sale cu mult timp în urmă, când era încă tânăr, nu să aștepte bătrânețea. Kharom s-a gândit: „De ce să aștept bătrânețea pentru a-L urma pe Isus?!” A luat decizia de a fi botezat înainte de a absolvi.

În anul 2000, Kharom a obținut licența în afaceri în cadrul Mission College, în 2003 a finalizat un master în teologie în cadrul Adventist International Institute of Advanced Studies (AIIAS), iar în 2015 a devenit pastor hirotonit al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. În prezent, pastorul Kharom Promutit este directorul Departamentului Comunicare în cadrul Misiunii Adventiste din Thailanda.

Sursa: Adventist News Network