Când divorțul este soluția la problemele conjugale

Acasă 4 iunie 2021

Ce este căsătoria? Este un proces de curățire, un cuptor menit să ardă zgura.

„Ca pastor al vostru, vă recomand călduros divorțul”, le-am spus membrilor mei recent, într-un Sabat.

Eram convins că așa le cucerisem atenția. Nimeni nu avea să doarmă în timpul predicii mele. Îmi imaginam tumultul de gânduri din mintea lor: „Predică erezii?” „Va fi ultima lui predică la amvonul bisericii noastre?”

Înainte de a vă explica de ce recomand divorțul ca soluție pentru problemele conjugale, permiteți-mi să stabilesc un context, explicând cele șase etape ale căsătoriei. Motivul pentru care avem aceste șase etape este intrarea păcatului în lumea noastră. Dacă omul nu ar fi căzut în păcat și am fi trăit încă în Grădina Edenului, am fi trecut doar prin prima şi a şasea etapă a căsătoriei. Dar din cauza ispitirii și a intrării păcatului în lume, le avem pe toate cele șase.

Etapa întâi: luna de miere. În această etapă, totul este grozav, viața se desfăşoară perfect. Sfatul meu pentru cei proaspăt căsătoriți este să se bucure la maximum de fiecare moment al acestui stadiu. Ar fi bine de asemenea să exerseze următoarele propoziții:

  • Te iubesc
  • Îmi pare rău
  • Mă ierți?
  • Te iert.

Când sunteți în luna de miere, nu e nevoie decât de foarte puțin efort să spuneți aceste cuvinte. Este bine să vă obișnuiți să le spuneţi, pentru că atunci când apare etapa a doua, este dureros de dificil să le spunem. Mignon McLaughlin, jurnalist și autor american, a rezumat frumos etapa lunii de miere astfel: „Păcat de toți cei proaspăt căsătoriți! Ea gătește ceva drăguț pentru el, iar el îi aduce flori. Se sărută și se gândesc: Ce ușor e să fii căsătorit!”

Înainte de a trece la etapa a doua, luați în considerare această întrebare importantă: „De ce nu ne lasă Dumnezeu să ne continuăm căsătoria prin prelungirea etapei lunii de miere? De ce permite iubitorul nostru Dumnezeu ca fericita etapă a lunii de miere să se încheie?”

V-ați gândit vreodată la lucrul acesta? Eu cred că se întâmplă așa pentru că Dumnezeu este mai preocupat de sfințenia noastră decât de fericirea noastră. Motivul pentru care este atât de preocupat de sfințenia noastră este acela că, de fapt, este preocupat de fericirea noastră. Nu există fericire adevărată fără sfințenie. În Matei 5:8, Isus spune: „Ferice de cei cu inima curată”. Cu alte cuvinte, se poate spune: „Fericiți sunt cei sfinți”.

Interesant este că, în Matei 5:4, Isus mai spune: „Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiați”. Aceasta este o făgăduință reconfortantă pentru cei care plâng din cauza căsniciei lor. Pentru mulți, viața conjugală a devenit o povară, un blestem.

Observați ce a spus co-fondatoarea Bisericii Adventiste, Ellen White, despre făgăduința lui Isus către cei care se întristează: „Cuvintele Mântuitorului au o solie de mângâiere pentru cei care trec prin dureri și lipsuri. Întristările noastre nu izvorăsc din pământ. Dumnezeu «nu necăjește cu plăcere, nici nu mâhnește bucuros pe fiii oamenilor» (Plângeri 3:33). Când permite încercări și greutăți, face aceasta «pentru binele nostru, ca să ne facă părtași sfințeniei Lui» (Evrei 12:10)”.[1]

Aș dori să parafrazez fraza anterioară astfel: „Când El permite etapei lunii de miere să se încheie, face aceasta «pentru binele nostru, ca să ne facă părtași sfințeniei Lui»”.

Pasajul continuă astfel: „Dacă este primită în credință, încercarea, ce pare amară și greu de suportat, se va dovedi o binecuvântare. Lovitura nemiloasă, ce veștejește bucuriile de pe pământ, va fi mijlocul de a ne întoarce privirile spre ceruri. Cât de mulți sunt cei care nu L-ar fi cunoscut pe Isus, dacă întristarea nu i-ar fi făcut să caute mângâiere la El!”

Încă o dată, aș vrea să parafrazez fraza anterioară astfel: „Cât de mulți nu L-ar fi cunoscut pe Isus, dacă etapa lunii de miere nu s-ar fi încheiat, conducându-i astfel să caute mângâiere la El!” Dumnezeul nostru, care dorește să ne facă părtași la sfințenia Lui, ne permite să trecem de la etapa lunii de miere la etapa următoare.

Când i-am întrebat pe membrii mei care cred ei că este etapa a doua, un membru a răspuns cu glas tare: „Etapa coșmarului!” Cred că aceasta ar fi o descriere potrivită. Etapa a doua este: Unde mi-a fost mintea?

Când etapa a doua apare, oamenii se trezesc gândindu-se: „Eu și soțul meu/soția mea suntem diametrali opuși”. În cazul multor cupluri, ceea ce inițial i-a atras la partenerul lor mai târziu îi va deranja. De exemplu, introvertitul timid, care este atras de extrovertitul îndrăzneț, poate, mai târziu, să-și ia în nume de rău partenerul, care petrece mereu timpul cu prietenii, în loc să stea acasă, cu familia.

Etapa divorțului

Etapa următoare este cea în care are loc, de obicei, divorțul. Etapa a treia este: Totul ar fi grozav, dacă te-ai schimba. Când ne căsătorim cu cineva, alegem un partener dintre cele șapte miliarde de oameni de pe această planetă și apoi, dintr-odată, spunem: „Trebuie să te schimbi”. Se spune că femeile se mărită cu gândul: „Îl voi schimba”, iar bărbații se căsătoresc cu gândul: „Ea nu se va schimba niciodată”.

Acum, dacă sunteți în etapa a treia, și este atât de rău încât căminul și căsnicia se destramă, eu recomand cu căldură divorțul. Da, citiți corect. Permiteți-mi să repet: „Recomand cu căldură divorțul”. Sunt întru totul de acord cu citatul din „God’s Little Instruction Book for Couples” (Cărticica cu instrucțiuni a lui Dumnezeu pentru cupluri), de Jerry McCant: „Nu vei putea niciodată să fii căsătorit și fericit, până când nu divorțezi de tine însuți. Căsătoria reușită cere moartea sigură a sinelui”.

Apostolul Pavel în 1 Corinteni 15:31 spune: „mor zilnic” (Biblia Traducerea Fidelă, ediția 2015, nota trad.). În Galateni 2:20, el spune: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine”.

Și noi trebuie să murim față de noi înșine, dacă dorim o căsătorie reușită.

Observați cuvintele următoare dintr-un manual de pregătire premaritală, intitulat Before You Say “I Do” (Înainte să spui „da”) de H. Norman Wright și Wes Roberts: „Căsătoria este un proces de rafinare, pe care îl folosește Dumnezeu ca noi să devenim bărbatul şi femeia doriţi de El. Gândiți-vă la lucrul acesta. Dumnezeu va folosi căsătoria voastră pentru atingerea scopului Lui. El vă va modela și vă va rafina pentru binele vostru și pentru gloria Sa”.

Ce este căsătoria? Este „un proces de rafinare”, un cuptor. Un cuptor este extrem de fierbinte. Trebuie să nu uităm că scopul focului nu este de a ne distruge, ci de a arde zgura. Ellen White are multe de spus despre cuptorul de rafinare, de purificare. Ni se spune: „Cuptorul de curățire este pentru a îndepărta zgura. Când Cel care face lucrarea Își vede chipul reflectat în mod perfect în tine, El te va scoate din cuptor. Nu vei fi lăsat să fii mistuit sau să înduri chinul de foc mai mult decât este necesar pentru curățirea ta”.[2]

Putem să trecem cu succes peste etapa a treia, dacă suntem dispuși să divorțăm de noi înșine și să recunoaștem că Dumnezeu dorește să ne facă după chipul lui Hristos.

Aleg să te iubesc

Etapa a patra este: Aleg să te iubesc și să te accept, așa cum ești.

Dumnezeu ne cheamă să facem pentru partenerul nostru de viață ce a făcut El pentru noi. Dumnezeu a ales să ne iubească. El nu a făcut lucrul acesta când am ales să ne pocăim și să ne venim în fire. Biblia spune: „Dar Dumnezeu Îşi arătă dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi” (Romani 5:8). Când Domnul Isus a fost lovit și batjocorit, a răspuns: „Te iubesc”. Când i-au bătut cuie în mâini şi în picioare, El a răspuns: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac” (Luca 23:34). În Efeseni 5:25, se spune: „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele, cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea”. Dumnezeu ne cheamă să ne iubim soțul/soția cu o dragoste neegoistă, așa cum ne-a iubit El pe noi.

Dacă putem să murim față de noi înșine și să învățăm să iubim neegoist prin puterea și harul Său, atunci putem să trecem la etapele a cincea și a șasea. Etapa a cincea este: Sunt binecuvântat/binecuvântată să te am în viața mea. Iar etapa a șasea este: Vreau să îmbătrânesc alături de tine.

În timp ce călătorim cu soțul/soția spre ceruri, să nu uităm că Dumnezeu folosește experiențele din căsnicia noastră pentru a ne transforma zilnic, ca să putem reflecta caracterul lui Hristos. Ni se spune: „Lucrarea de rafinare și curățire trebuie să continue până când slujitorii Lui ajung atât de umili și morți față de sine, încât, atunci când vor fi chemați la slujire activă, privirea lor va urmări doar slava Lui… Dumnezeu îi trece pe oameni prin încercări iar și iar, mărind presiunea, până când umilința perfectă și transformarea caracterului îi aduc în armonie cu Hristos și cu spiritul cerului, iar ei devin victorioși asupra lor înșiși”.[3]

Să ne aducem aminte că Dumnezeu ne va încerca „iar și iar”, până vom deveni asemenea lui Hristos. Aceasta poate să fie explicația pentru care soțul tău/soția ta continuă să facă aceleași lucruri supărătoare și enervante, care te exasperează zi după zi. Dacă aceasta este experiența ta, îți recomand cu căldură să divorțezi de tine însuți astăzi. Fie ca să putem spune împreună cu apostolul Pavel: „mor zilnic”.

Sursa: Adventist Review

[1] Ellen G. White, Cugetări de pe muntele fericirilor, pag. 10 (în orig.)

[2] Ellen G. White, Chemarea noastră înaltă, pag. 312

[3] Ellen G. White, Mărturii pentru comunitate, vol. 4, pag. 86