Când nu poți să înlături depresia prin rugăciune

Info Adventist 2 decembrie 2021

Ca răspuns la criza sănătății mintale cauzată de pandemia COVID-19, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea de la nivel mondial a creat o inițiativă privind sănătatea mintală și a elaborat resurse ca parte a programului Youth Alive pentru a ajuta tineri de pretutindeni.

Prezentând importanța sănătății mintale la recentul Consili anual al Bisericii, dr. Katia Reinert, director adjunct al Departamentului Sănătate din cadrul Conferinței Generale și coordonator al programului Youth Alive, a vorbit cu Adventist News Network pentru a oferi mai multe detalii despre această inițiativă.

„Obiectivul principal al Youth Alive este de a întări rezistența față de comportamentele cu risc în rândul tinerilor și al adulților tineri”, explică Reinert. „Pandemia a produs probleme grave de sănătate mintală în rândul tinerilor, precum simțăminte de solitudine și depresie, așa că am lansat această nouă inițiativă pentru membrii bisericii și ai comunității.”

Aflată sub umbrela Youth Alive, inițiativa oferă discuții despre sănătate mintală, (program pentru reprezentanți locali, un buletin informativ săptămânal și diverse resurse, precum cărți, articole și clipuri video, care pot fi accesate gratuit prin intermediul portalului online.

„Nu trebuie să fii expert în sănătate mintală ca să te implici”, încurajează Reinert. „Îi încurajăm pe pastori, pe prezbiteri, pe profesori, pe liderii de tineret, pe responsabilii de Departamentul Viața de Familie, pe responsabilii de Departamentul Sănătate – pe oricine se află într-o poziție influentă –  să devină reprezentant la nivel local. Acest lucru presupune să inițieze discuții despre sănătate mintală, să predice despre ea, să distribuie pe rețelele de socializare graficele și resursele disponibile pe site-ul nostru.”

Deși programul este accesibil oricui, indiferent de educație sau experiență, Reinert atestă faptul că resursele sunt fundamentate pe cele mai recente cercetări în domeniul sănătății mintale și pe dovezi științifice.

„Întregul program se bazează pe dovezi,” spune ea. „Ne propunem, de asemenea, să includem în ecuație rolul credinței și al lui Dumnezeu. Dacă veți urmări discuțiile noastre pe subiectul sănătății mintale, veți observa că vorbim deschis despre modul în care spiritualitatea poate fi de ajutor în crizele de sănătate mintale și despre cum Dumnezeu poate să fie o sursă de speranță. Dar acest aspect nu neagă faptul că, uneori, este nevoie de medicație și tratament. Rugăciunea poate fi de ajutor în astfel de situații, dar doar ea nu poate să vindece depresia sau anxietatea, la fel cum nu vindecă hipertensiunea sau diabetul. Spiritualitatea este un element de bază al programului, dar recunoaștem de asemenea, rolul nostru ca indivizi și importanța tratamentului medical.”

Un aspect deosebit de valoros al inițiativei îl constituie discuțiile despre sănătatea mintală din cadrul Youth Alive, găzduite de Krystal Gonzales, studentă și lider Public Campus Ministries [PCM, inițiativa pentru slujirea tinerilor din campusurile universităților publice] din Puerto Rico, și Yusuph Shogholo, student și lider PCM din Tanzania. Conectându-i cu membrii bisericii din lumea întreagă, videoclipurile tratează subiecte importante precum depresia și anxietatea, vindecarea rănilor emoționale, găsirea echilibrului în utilizarea rețelelor de socializare, tulburările de alimentație, relațiile și despărțirile și stima de sine. Fiecare episod durează aproximativ o jumătate de oră și conține interviuri cu specialiști calificați și cu tineri care își împărtășesc experiențele.

„Toate discuțiile sunt în engleză, dar este evident că există, de asemenea, multe nevoi în diferite limbi și contexte,” explică Reinert, care îi încurajează pe oameni să fie creativi şi să adapteze conţinutul videoclipurilor şi al altor resurse la limba, contextul şi nevoile proprii.

„Puteți să organizați o discuție în biserica voastră pe același subiect sau într-un format similar cu al programelor noastre”, sugerează ea. „Îi încurajăm pe reprezentanții locali ai programului să creeze resurse noi pentru a-i încuraja pe oamenii din zona lor și pentru a reduce acolo stigmatul privind sănătatea mintală.”

Admițând faptul că biserica nu a recunoscut sau nu a acceptat dintotdeauna afecțiunile mintale, deși s-au făcut numeroase eforturi în acest  sens încă din 2009, obiectivul major pentru Reinert și inițiativa privind sănătatea mentală este de a reduce stigmatul și de a asigura un mediu de susținere, în special în perioada acestei pandemii, pentru orice persoană care se luptă cu probleme de sănătate mintală și care simte că nu se poate deveni vulnerabilă în cadrul oficial ai bisericii.

„Este problema creării unei culturi”, explică ea. „Trebuie să ajungem în situația în care să putem vorbi despre aceste lucruri. Trebuie să-i educăm pe oameni că lupta cu probleme de sănătate mintală nu este o problemă spirituală, nu este dovada lipsei de credință. Este normal ca noi, oamenii, să ne confruntăm cu probleme de sănătate mintală, în special în pandemie, în care oamenii au pierdut mult în ultimele câteva luni. Trebuie să învățăm să tratăm problemele de sănătate mintală, anxietatea și depresia, ca pe orice altă boală.”

Deși au fost create numeroase resurse pentru tineri, Reinert subliniază că resursele sunt extinse pentru a acoperi o audiență mai largă. „Youth Alive este în primul rând pentru tineri și adulții tineri, dar cu aceste probleme de sănătate mintală se confruntă și alte grupe de vârstă. Așadar, se produc resurse care îi vor viza și pe adulți.”

Vorbind despre alte resurse disponibile în afara inițiativei privind sănătate mintală, Reinert explică faptul că Mental Health First Aid [Prim ajutor în sănătatea mintală] este disponibil în majoritatea țărilor pentru a-i ajuta pe indivizi să recunoască semnele și simptomele afecțiunilor mintale. „Liderii pot să participe la instruiri online și să fie pregătiți să ajute în acest domeniu”, spune ea. „De asemenea, Youth Alive oferă și alte resurse și cursuri, inclusiv un program de prevenire a dependenței și de recuperare după dependență și cursuri privind stilul de viață, care pot fi accesate de pe portal. În plus, în anul 2022 urmează să fie lansat un curs de sănătate mintală care vizează toate grupele de vârstă, intitulat ReMinded și coordonat de Dr. Torben Bergland.”

Pentru a descărca gratuit cărți și alte resurse privind sănătate mintală, vizitați portalul Youth Alive.

Sursa: Adventist News Network