Când pastorul Ted Wilson predică în fața scaunelor goale

Info Adventist 22 noiembrie 2021

Ce părea să fie un blestem s-a dovedit a fi o binecuvântare.

Picăturile de ploaie începură să cadă în timp ce Nancy Wilson ținea la începutul serii un seminar de sănătate pentru sute de foști rebeli de pe o scenă mare, acoperită, pe un câmp de pe insula filipineză Mindoro.

Când soțul ei, pastorul Ted N. C. Wilson, președintele Bisericii Adventiste mondiale, s-a ridicat pentru a vorbi, ploua puternic. Wilson, purtând o cămașă tradițională filipineză barong, privi la o mare de scaune albe de plastic, goale, aflate la o distanță de doi metri unele de altele, pentru a respecta regulile de distanțare socială impuse de pandemie.

Pe măsură ce ploaia se intensifica și un vânt puternic împingea rafalele peste scenă, doar câțiva foști rebeli mai puteau fi văzuți în jurul ei.

După toate aparențele, întâlnirea era un eșec.

Dezamăgirea l-a cuprins pe Michael Dant, inginer la Adventist World Radio (AWR), care, împreună cu familia Wilson și alți 42 de reprezentanți ai bisericii, primise în mod excepțional permisiunea autorităților filipineze să intre în țară și să prezentările biblice mult așteptate pe fondul pandemiei de Covid-19. Întâlnirile au marcat punctul culminant al unei inițiative care a început în 2019, când rebelii ascunși în munții Mindoro au început, în mod surprinzător, să asculte AWR și au cerut să participe la studii biblice.

„M-am întristat”, a spus Dant, amintindu-și că privise posomorât la terenul gol din cabina tehnică de unde îl asista pe Wilson, care predica în seara zilei de 11 noiembrie despre starea omului în moarte. „Simțeam că toată mulțimea dispăruse”.

O binecuvântare neașteptată

Dar ploaia s-a dovedit a fi o binecuvântare. În timp ce Wilson părea să predice scaunelor goale,  aproximativ 1.000 de oameni au rămas, ascultând cu atenție din adăposturile improvizate din jur. Adăpostiți în acele structuri, foștii rebeli au fost surprinși că întâlnirea nu a fost anulată și și-au spus unul altuia că probabil adventiştii de ziua a șaptea au un mesaj important de împărtășit dacă sunt dispuși să-l transmită în mijlocul furtunii.

Două zile mai târziu, la sfârșitul seriei de prezentări biblice, 700 de foști rebeli de pe insula Mindoro și-au predat inimile lui Isus prin botez, a declarat președintele AWR, Duane McKey, pe 19 noiembrie, citând cele mai recente cifre disponibile.

Deciziile foștilor rebeli de a-L urma pe Dumnezeu au marcat încheierea unui conflict de 50 de ani în care au fost pierdute 40.000 de vieți.

„Odată cu ploaia, Domnul le-a oferit o încurajare specială acelor oameni”, a spus pastorul Wilson într-un interviu. „Dacă nu ar fi plouat, sau dacă nu am fi continuat să predicăm în ploaie, ei nu ar fi avut atâta siguranță și încredere. Chiar și ploaia a fost o binecuvântare.”

Dar pe 11 noiembrie vremea părea mai degrabă un blestem. Soții Wilson și alți membri ai echipei lor ajunseseră la locul întâlnirii din Mindoro după ce au depășit numeroase obstacole legate de pandemia de Covid-19, inclusiv o carantină obligatorie de 10 zile într-un hotel din Manila, capitala statului Filipine. Oamenii, printre care se aflau sute de foști rebeli, umpluseră zona special amenajată din fața scenei când Nancy Wilson a început să vorbească despre importanța alimentelor sănătoase.

Descurajarea și-a făcut loc

Pastorul Ted Wilson a spus că s-a simțit puțin descurajat când s-a ridicat să vorbească și a văzut o mare de scaune goale.

„Omenește vorbind, trebuie să fii sincer în privința asta, este destul de descurajator”, a declarat el. „Te gândești: «Ei bine, eu pot să predic, dar nu este nimeni care să asculte.»”

Dar nu s-a gândit niciodată să anuleze întâlnirea.

„Era ceva ce trebuia să facem, așa că am făcut-o”, a spus el.

Ploaia cădea cu putere în timp ce Wilson predica, dar a vorbit până la sfârșit. Echipa înfrigurată s-a înghesuit apoi în dube și s-au întors posomorâți la locuința lor. Abia în dimineața următoare au aflat că mulțimea asistase la întreaga întâlnire – și a fost puternic impresionată de perseverența adventiştilor de ziua a șaptea. Foștii rebeli i-au împărtășit uimirea lor și generalului Jose Augusto Villareal, comandantul Brigăzii 203 Infanterie a armatei filipineze, care are jurisdicție operațională asupra insulei Mindoro.

„Probabil este ceva important, altfel pastorul Wilson s-ar fi descurajat”, i-au spus rebelii lui Villareal, potrivit spuselor lui Bienvenido Tejano, pastor adventist și ambasador al statului Filipine în Papua Noua Guinee, care a vorbit cu generalul și i-a relatat lui Wilson conversația lor.

Villareal însuși a fost impresionat de faptul că foștii rebeli au rămas să asculte. După ce a fost martor ani de zile la conflictul armat, era uimit de angajamentul foștilor rebeli de a depune armele.

„Oamenii aceia nu s-au dus acasă”, a spus el, potrivit lui Tejano. „Se aflau în adăposturi, ascultând. Sunt foarte interesați de mesajul pe care îl primesc.”

Guvernul le-a acordat amnistie foștilor rebeli, iar AWR lucrează cu guvernul și cu organizația neguvernamentală Farm Stew, membră ASi, pentru a-i ajuta să-și creeze vieți noi.

Mulțumiți pentru toate lucrurile

Wilson a fost încurajat să audă de la Tejano că rebelii au rămas și au ascultat.

„Fiecare nor poartă o rază de lumină”, a spus el în cadrul interviului. „Trebuie să te asiguri că te-ai așezat în mâinile lui Dumnezeu, astfel încât El să-ți dezvăluie acea rază de lumină. Altfel, vei privi întotdeauna lucrurile într-un mod negativ. „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.”

La o săptămână după furtună, Wilson le-a împărtășit experiența credincioșilor adventiști din cadrul bisericii de pe insula Mindanao, ultima oprire în cadrul itinerarului său de trei săptămâni în Filipine.

„Nu permiteți niciodată – nici pandemiei, nici vremii, nici altor lucruri – să vă împiedice să răspândiți mesajele celor trei îngeri”, a spus el pe 18 noiembrie la biserica adventistă Garden din campusul Uniunii de Conferințe Filipine de Sud. „Isus revine în curând!”

Autor: Andrew McChesney

Sursa: Adventist Review