Cele mai bune sfaturi despre sănătate din Biblie

Info Adventist 15 noiembrie 2021

Să avem grijă de trupul nostru

De ce ar trebui să avem grijă de sănătatea noastră? Pavel ne reamintește importanța rațiunii pentru care am fost creați: ca Dumnezeu să locuiască în noi. „Nu știţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi și pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteţi ai voștri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul… vostru”  (1 Corinteni 6:19-20). El merge mai departe și spune: „Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu” (10:31).

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică

Împăratul Solomon, cel mai înţelept om de pe pământ, a înţeles legătura dintre minte şi sănătate: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele” (Proverbe 17:22). „O inimă liniștită este viaţa trupului, dar pizma este putrezirea oaselor” (14:30). Când vine vorba de păstrarea unei atitudini pozitive, „o privire prietenoasă înveselește inima, o veste bună întărește oasele” (15:30).

Să ne ferim de alcool

Deși Biblia conține exemple de consum de alcool, ea subliniază de asemenea că acesta este o substanță periculoasă. „Vai de cei ce sunt viteji la băut vin și curajoși la amestecat băuturi tari” (Isaia 5:22, NTR). Isaia folosește aici cuvinte tari, dar nici cartea Proverbe nu se lasă mai prejos: „Nu te uita la vin când este roșu, când spumegă în pahar și când alunecă ușor! Căci la urmă mușcă la fel ca un șarpe și otrăvește ca o viperă” (Proverbe 23:31-32, NTR).

Echilibru între muncă și odihnă

Dumnezeu încurajează munca, însă aceasta este întotdeauna însoțită de odihnă. Darul pe care ni l-a dat prin Sabat are atât de multe beneficii! „Mai bine o mână plină de odihnă, decât amândoi pumnii plini de trudă și goană după vânt” (Eclesiastul 4:6). Cele Zece Porunci formulează acest principiu astfel: „Să lucrezi șase zile și să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea” (Exodul 20:9,10). Potrivit Bibliei, munca trebuie să fie plăcută. Totodată, faceți din servirea mesei un timp fericit. „Faptul că un om mănâncă și bea și duce un trai bun în mijlocul întregii lui munci este un dar de la Dumnezeu” (Eclesiastul 3:13).

Somnul este important

„Dulce este somnul lucrătorului” (Eclesiastul 5:12). „Degeaba vă sculaţi de dimineaţă și vă culcaţi târziu” (Psalmul 127:2). Mai bine să începem să așezăm tot ce avem de făcut pe o listă, în funcție de prioritățile noastre.

Să mâncăm cu moderație

Deși unele mese organizate la biserică s-ar putea să contrazică acest principiu, este important să exercităm moderație în viața și alimentația noastră. „Când găsești miere, mănâncă doar cât îți trebuie, ca să nu te saturi de ea și s‑o vomiți.” (Proverbe 25:16, NTR). „Nu fi printre cei care se îmbuibă cu vin, nici printre cei nesătui după carne, căci bețivul și cel nesătul vor sărăci, iar somnolența îi va îmbrăca în zdrențe!” (23:20,21, NTR).

O hrană bazată pe plante – planul inițial al lui Dumnezeu pentru noi

Încă de la început, Dumnezeu a spus: „Iată, v‑am dat orice plantă care face sămânță și care este pe suprafața întregului pământ și orice pom care are fruct cu sămânță în el. Le veți avea ca hrană” (Geneza 1:29, NTR). Daniel a oferit, mai târziu, un exemplu biblic despre beneficiile unei alimentații de origine vegetală: „Daniel însă s‑a hotărât în inima lui să nu se întineze cu hrana împăratului și cu vinul pentru băutura lui… «Pune‑i pe robii tăi la încercare timp de zece zile: să ni se dea să mâncăm numai legume și să bem – doar apă»…  La sfârșitul celor zece zile a văzut că la înfățișare arătau mai bine, iar la trup erau mai plini decât toți ceilalți tineri care mâncaseră din hrana împăratului” (Daniel 1:8,12,15, NTR).

Să ne punem toată încrederea în Dumnezeu

Studiile au arătat că viața de rugăciune, credința într-o ființă superioară și cultivarea încrederii pot să îmbunătățească calitatea și lungimea vieții noastre. Biblia susține și ea acest adevăr: „Teama de Domnul duce la viață, iar cel ce o are se odihnește mulțumit” (Proverbe 19:23, NKJV); „Fiule, ia aminte la cuvintele mele… Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc și sănătate pentru tot trupul lor” (4:20,22).

Să respectăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să trăim mai mult

„Fiule, nu uita învățătura mea, ci păstrează în inima ta poruncile mele, căci ele vor adăuga lungime la zilele tale și ani la viața ta și‑ți vor da pace” (Proverbe 3:1,2, NTR). Vom primi ani mai mulți, dacă ne vom cinsti părinții (a se vedea Exodul 20:12).

Autor: Juliana Muniz

Sursa: Adventist News Network