Justin Kim, Sabbath School associate director, and Kenia Reyes-de Leon, youth department senior editorial assistant, share updates about the Three Angel initiative on Thursday, Oct. 6, 2022, during Annual Council 2022, Silver Spring, Maryland, United States of America.
Justin Kim, Sabbath School associate director, and Kenia Reyes-de Leon, youth department senior editorial assistant, share updates about the Three Angel initiative on Thursday, Oct. 6, 2022, during Annual Council 2022, Silver Spring, Maryland, United States of America.

Cele trei solii îngerești: esența Bisericii Adventiste

Info Adventist 26 octombrie 2022

Comitetul prezintă raportul și noile resurse puse la dispoziție.

„Cele trei solii îngerești” constituie o expresie curentă și extrem de familiară pentru majoritatea credincioșilor adventiști de ziua a șaptea. Deși cei mai mulți au auzit această expresie în mediul adventist, mulți le înțeleg adesea greșit sau nu sunt conștienți de ceea ce reprezintă aceste solii, de ce sunt importante și cum se aplică la experiența noastră creștină practică.

Joi, 6 octombrie, în cadrul Consiliului anual, Kenia Reyes-de León, asistent editorial principal al departamentului Tineret, și Justin Kim, director adjunct al departamentului Școala de Sabat și Lucrarea personală, au prezentat împreună raportul Comitetului pentru cele trei solii îngerești al Conferinței Generale (CG). Pe parcursul prezentării, Reyes-de León și Kim au intervievat membri ai Comitetului pentru cele trei solii îngerești și alți conducători ai CG, care au prezentat resursele disponibile pentru a pregăti oameni de toate vârstele să transmită lumii acest adevăr biblic.

Cele trei solii îngerești se bazează pe Apocalipsa 14. Deși aceste solii sunt adresate întregii lumi, delegații la Consiliul anual au aflat că aproximativ 40% din populația lumii nu a auzit despre ele. Deoarece Isus i-a chemat pe toți să se implice în misiunea de proclamare a Evangheliei, au fost aplicate mai multe strategii pentru a transmite aceste solii.

Cu toate acestea, înțelegerea conținutului soliilor este esențială pentru o evanghelizare eficientă. Elias Brazil de Souza, director al Institutului de Cercetare Biblică (ICB) și secretar al comitetului, a explicat: „Cele trei solii îngerești abordează creația, mântuirea, viața creștină și speranța noastră escatologică. În ele este cuprinsă esența mesajului biblic”.

Guillermo E. Biaggi, vicepreședinte al CG, a coroborat semnificația mesajelor, menționând că acestea sunt solii pline de speranță pentru o lume care suferă. De Souza a adăugat: „Ele nu sunt doar un capitol din Biblie, ci înglobează mesajul final al lui Dumnezeu pentru lume. Ca atare, ele au un impact global”.

„Va fi necesară întreaga biserică pentru a proclama acest mesaj”, a declarat Michael Ryan, secretar general pentru Misiune Globală și președinte al comitetului. El a adăugat: „Am fost puși în lume ca veghetori și purtători de lumină… în calitate de biserică, trebuie să mergem”.

Pregătirea membrilor pentru transmiterea Evangheliei

Mulți credincioși ar putea fi dispuși să răspundă misiunii încredințate de Hristos de a vesti Evanghelia cu „Eu voi merge”. Cu toate acestea, cunoștințele sau resursele limitate îi pot împiedica adesea să se implice în mod activ. Din acest motiv, Reyes-de León și Kim au scos în evidență numeroasele resurse produse de CG pentru a pregăti oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale, oferindu-le cunoștințele și instrumentele necesare pentru a transmite aceste solii de speranță în comunitățile lor.

Alberto Timm și Frank Hasel, directori adjuncți ai ICB, au vorbit despre noua compilație din scrierile lui Ellen G. White intitulată The Three Angels’ Messages: God’s Proclamation for the Last Days [Cele trei solii îngerești: Mesajul lui Dumnezeu pentru ultimele zile]. Această nouă compilație conține toate citatele scrise de Ellen G. White pe acest subiect, reliefând Apocalipsa ca fundament. Această resursă urmărește să le ofere credincioșilor adventiști din întreaga lume o perspectivă informativă despre acest subiect vital.

Hasel a subliniat că este important ca biserica globală să aibă o interpretare solidă și biblică a Cuvântului lui Dumnezeu, menționând că „fără o hermeneutică solidă, cele trei solii îngerești nu vor prinde aripi”. Din acest motiv, ICB a elaborat Biblical Hermeneutics: Sound Perspective [Hermeneutica biblică: o perspectivă riguroasă] și o broșură intitulată Creation and the Three Angels’ Messages [Creația și cele trei solii îngerești]. Prin aceste resurse, ICB intenționează să-i ajute pe membrii bisericii să aplice principii biblice solide pentru înțelegerea Bibliei. De asemenea, ele întăresc legătura dintre Hristos, creație și aceste solii.

Implicarea membrilor de toate vârstele

Înțelegerea și transmiterea Evangheliei nu se limitează la adulți și la pastorii bisericii. Este o responsabilitate care îi poate implica chiar și pe cei mai tineri membri ai bisericilor locale. În anul 2020, departamentul Slujirea copilului de la nivelul CG a creat o serie de trei desene animate pentru copii despre transmiterea celor trei solii îngerești. Videoclipurile sunt subtitrate pentru persoane cu deficiențe de auz și, în curând, vor fi interpretate în limbajul semnelor în limba engleză pentru a veni și mai mult în întâmpinarea nevoilor acestora. Linda Koh, fost director al departamentului Slujirea copilului din cadrul CG, a explicat că seria a fost realizată dorindu-se să fie accesibilă pentru toți.

Koh a subliniat, de asemenea, că setul de studii biblice în opt părți „Voi și cei trei îngeri” a fost conceput să îi ajute pe copii să înțeleagă aceste solii cruciale și de ce sunt importante pentru ei. Aceste studii ilustrate includ activități interactive și întrebări de discuție pentru a-i ajuta pe copii să se implice în prezentarea acestui subiect. „Sperăm să realizăm mai multe resurse care să îi ajute pe copii să cunoască mult mai multe lucruri cu privire la vremea sfârșitului”, a spus ea.

Și femeile au o responsabilitate esențială în transmiterea celor trei solii îngerești. Heather Dawn-Small, director al departamentului Misiunea femeii în cadrul CG, a declarat: „În general, femeile nu sunt înclinate să studieze cărți profetice”. Prin urmare, departamentul a creat un ghid atractiv, amplu și ușor de înțeles cu șapte lecții, intitulat „Un considerent încurajator: Un studiu despre Apocalipsa 14:6-13”. Dawn-Small și-a încheiat prezentarea spunând: „Sperăm ca femeile să conștientizeze rolul pe care Dumnezeu dorește ca ele să îl îndeplinească în proclamarea acestei solii”.

Almir Maroni, director al departamentului Publicații din cadrul CG, a prezentat Proiectul Marea luptă 2.0, o inițiativă globală care invită oameni de toate vârstele să ducă lumii mesajul Marii lupte. Acest proiect îi încurajează pe credincioșii adventiști din întreaga lume să distribuie în comunitățile locale exemplare tipărite și digitale ale cărții Tragedia veacurilor de Ellen White. Disponibilă în prezent în 110 limbi, cartea Tragedia veacurilor a fost numită cartea misionară a anului 2023-2024. În prezentarea video a proiectului se afirmă: „Acest proiect urmărește să ajungă în fiecare casă”. În cadrul acestui proiect, „fiecare membru poate fi implicat în a-i împărtăși lumii speranța”.

Nu au fost uitați nici misionarii din mediul online și creatorii de conținut. Sam Neves, director adjunct al departamentului Comunicare din cadrul CG, a declarat: „Cele mai importante pagini de pe rețelele de socializare sunt cele le care aparțin membrilor noștri”. Din acest motiv, departamentul a dezvoltat un site web cu acces public, fără drepturi de autor, de unde misionarii din mediul online pot obține videoclipuri, muzică, animații, scenarii și multe altele. Misionarii online pot încorpora aceste resurse în conținutul lor atunci când transmit cele trei solii îngerești pe conturile lor de pe rețelele de socializare.

Abordarea orașelor și a celor la care nu s-a ajuns încă

„Deși mai mult de 50% din populația lumii trăiește în orașe, acestea pot fi adesea unul dintre cele mai singuratice locuri pentru cei mai mulți dintre locuitorii lor”, a explicat Jim Howard, director al departamentului Școala de Sabat și Lucrarea personală (SSLP). Din acest motiv, SSLP a elaborat inițiativa Sidewalk Evangelism (Evanghelizare pe stradă) pentru a duce Evanghelia la cei care locuiesc în marile orașe.

Această formă de evanghelizare are loc în zonele foarte populate. Aici, oamenii primesc o invitație la studii sau seminare biblice. Howard descrie evanghelizarea pe stradă ca fiind un proces care implică „socializare, invitare, studiu și repetare a procesului”. Această abordare face posibilă intrarea în contact cu mai mulți oameni într-un timp mai scurt.

Howard a anunțat, de asemenea, disponibilitatea finanțării de la CG a diviziunilor care participă la inițiative de acest tip. El i-a îndemnat pe delegați să ia în considerare cum ar putea să implementeze acest proiect în diviziunile lor. „Sperăm că toate diviziunile vor începe prin a susține 10 biserici din 10 orașe diferite care se vor implica activ în evanghelizarea pe stradă”, a spus el. Obiectivul pe termenul lung este să implice cât mai mulți oameni în studii biblice, conducându-i să-și predea inima lui Hristos. 

În acest punct, mai mulți vorbitori au povestit experiențele pe care le-au avut în cadrul proiectului din orașul New York. Ramon Canals, secretarul Asociației pastorale din cadrul CG, le-a reamintit participanților: „Nu ar trebui să subestimăm niciodată puterea unei invitații. Atunci când îi facem o invitație unei persoane, este o oportunitate ca ea să fie  salvată”. Ted N. C. Wilson, președintele CG, și soția sa, Nancy Wilson, au subliniat importanța implicării membrilor Bisericii în Misiunea în orașe, deoarece acolo se află oamenii.

Este necesar totodată să le împărtășim cele trei solii îngerești celor la care nu s-a ajuns încă. Michael Eckert, director adjunct al departamentului Publicații de la CG, a afirmat că eficiența evanghelizării în grupele la care încă nu s-a ajuns crește atunci când resursele le sunt adaptate. Traducerea acestor resurse în limba lor și punerea acestora la dispoziția oamenilor de pretutindeni vor face ca Evanghelia să ajungă în tot mai multe părți ale lumii. De aceea, departamentul Publicații din cadrul CG a elaborat proiectul SCORE. Acest proiect oferă resurse accesibile la nivel global, contextualizate, în mai multe limbi, care pot fi descărcate, fără drepturi de autor, care pot fi căutate și tipărite. 

La început, departamentul a produs resurse de evanghelizare în 50 de limbi. Apoi, după ce a aflat că peste 20 de milioane de oameni vorbesc diverse limbi în fereastra 10/40 și nu au acces la publicațiile adventiste în limba lor maternă, departamentul Publicații a acceptat provocarea și produce resurse în peste 85 de limbi. Potrivit lui Eckert, proiectul SCORE acoperă în prezent cinci grupuri de oameni la care nu s-a ajuns încă: islam, iudaism, hinduism, budism și secularism. 

Jonathan Walter, manager media și de comunicare al Asociației pastorale din cadrul CG, a împărtășit informații despre site-ul threeangels.info, un hub care conține resurse pentru a înțelege și a împărtăși cele trei solii îngerești. Deși se intenționează creșterea numărului de limbi folosite pe site, în prezent, resursele sunt disponibile doar în limba engleză. Pe măsură ce site-ul va continua să se dezvolte, Walter i-a invitat pe delegații la Consiliul anual să ia legătura cu Asociația pastorală din cadrul CG pentru a transmite resurse care pot adăuga valoare site-ului. 

Cu peste 77 de canale, Hope Channel International (HCI) este, de asemenea, implicat în transmiterea acestor solii ale timpului sfârșitului, după ce a creat un nou canal, „3AM: Vine dimineața”. Vyacheslav Demyan, vicepreședinte de programe la HCI, a declarat: „Vrem să ajungem la cei care nu sunt adventiști. Numele noului canal a fost inspirat de ideea că, deși avem necazuri, ne putem bucura, pentru că speranța urmează să vină”.

Datorită accentului pe care îl pune pe evanghelizare, HCI a lucrat la traducerea a opt predici și programe TV în peste 70 de limbi, inclusiv în română și urdu. În plus, HCI își propune să instruiască și să pregătească aproximativ 630 de tineri pentru evanghelizarea în mediul digital.

Spre finalul raportului, Erton Köhler, secretarul executiv al CG, a menționat că în ultimii 20 de ani, Biserica Adventistă mondială a adăugat 10 milioane de membri la numărul ei, ajungând în prezent la un total de 22 de milioane de membri. El a adresat următoarele întrebări: „Cum putem face astfel încât membrii noștri să poată înțelege și să fie pregătiți pentru a transmite aceste solii? Împărtășiți și propovăduiți Cele trei solii îngerești în zona în care locuiți?”

În concluzie, Köhler a spus: „Dumnezeu a chemat Biserica Adventistă să proclame cele trei solii îngerești”. Prin urmare, fie ca viziunea și misiunea tuturor membrilor bisericii mondiale să se concentreze pe proclamarea cu credincioșie a acestor solii în întreaga lume. Isus vine! Implicați-vă!”

Sursa: Adventist Review