Cine primește oxigen?

Info Adventist 27 mai 2021

ADRA India continuă să intervină în zonele și spitalele puternic afectate din întreaga țară.

Luna mai 2021 nu a dus la ameliorarea situației din India, unde cazurile tot mai numeroase de COVID-19 continuă să afecteze sistemul sanitar. De la începutul lunii mai, aproape 400.000 de oameni se îmbolnăvesc zilnic din cauza virusului. Experții se tem că numărul devastator de mare de cazuri este departe de a fi atins punctul maxim.

Weston Davis, director ADRA India, a descris situația îngrozitoare de acolo într-un interviu transmis recent pe Facebook Live.

„Mulți, mulți oameni știu pe cineva care a murit”, spunea el, reflectând asupra opiniei generale că numărul oficial de decese COVID-19 din India este departe de realitate. „Unii experți spun:  «Orice număr auziți, înmulțiți-l cu 10 și veți fi aproape de adevăr».”

Marți, 25 mai, Ministerul Sănătății din India a raport că mai mult 307.000 de oameni au murit de COVID-19, însă experții insistă că numărul este mult mai mare.

Trisha Mahajan, manager de comunicare pentru ADRA India, a spus: „Sistemul nostru sanitar nu a fost pregătit să facă față unui număr atât de mare de cazuri. Cazurile au scăzut foarte mult în februarie, iar oamenii au crezut că pandemia COVID era aproape încheiată, iar acest al doilea val i-a luat prin surprindere”.

Mahajan a descris teama și haosul din India de la ora actuală. „Oamenii mor din cauze care pot fi evitate pentru că nu primesc la timp oxigen, sau nu primesc la timp un pat de spital sau medicamente de bază”, a declarat aceasta. „Conturile mele de pe rețelele de socializare sunt pline de oameni care cer informații despre paturi de spital sau tuburi de oxigen. Oamenii își pierd viața în afara spitalelor. Până și crematoriile sunt blocate. Nu mai este loc. Oamenii sunt îndrumați spre locuri unde să-și ardă morții, și chiar și în parcările acestor crematorii ard focuri.”

Ea a adăugat: „Este foarte tragic ce se întâmplă. La acest moment, suntem foarte speriați.”

Deși câțiva angajați din prima linie s-au îmbolnăvit de COVID-19 și apoi s-au vindecat, echipa ADRA India se află în siguranță și continuă lupta neobosită împotriva acestui virus. De curând, grupul de lucru COVID-19 al ADRA s-a angajat să sprijine clinicile de vaccinare grav afectate din Delhi și să trimită echipament personal de protecție la spitalele adventiste din Pune și Bangalore, crescând, în același timp, ajutorul pentru alte nouă spitale adventiste din zone puternic lovite din India. Acesta s-a angajat, de asemenea, să pună la dispoziție o centrală de producere a atât de necesarului oxigen la Spitalul adventist METAS, cel mai mare spital adventist din India, situat în Surat.

Access la oxigen

Cea mai mare nevoie a Indiei rămâne oxigenul. Virusul COVID-19 afectează în mod deosebit sistemul respirator, iar pentru cei aflați în situații critice, accesul la oxigen este esențial. Din păcate, acest acces rămâne limitat în India.

Davis a spus: „Când cineva suferă de insuficiență respiratorie severă, i se administrează oxigen. Încă de la începutul crizei, unitățile sanitare [din India] s-au confruntat cu o criză a oxigenului”.

Deși este deosebit de generală, această criză de oxigen are de asemenea implicații profund personale. Davis a povestit despre un prieten din Delhi care a scotocit orașul în căutarea unor butelii de oxigen pentru o familie cu doi membri în stare critică. După ore de căutare disperată, acesta a găsit doar o butelie. „Familia a fost nevoită să ia o decizie: Cine primește oxigen? Au luat decizia, iar cealaltă persoană a murit.”

Situația actuală din India este tragică, dar nu neobișnuită. Mii de oameni mor zilnic din cauza lipsei de oxigen.

Pentru a combate această realitate dură, ADRA este în procesul de a aduce pe calea aerului o centrală de producere a oxigenului din Italia către cel mai mare spital adventist din India. Această unitate cu 300 paturi a fost transformată în spital COVID-19.

Situat în Gujarat, un stat grav afectat din vestul Indiei, Spitalul adventist METAS a tratat deja 10.000 de cazuri de COVID-19, o performanță care a necesitat nenumărate butelii de oxigen. Aceste butelii sunt deficitare din cauza lanțului de aprovizionare pe care criza l-a fragmentat, iar medicii se confruntă cu situații dramatice în care trebuie să aleagă pe cine salvează.

Davis a adăugat: „Am vorbit acum câteva zile cu un specialist în domeniul îngrijirii sănătății din Statele Unite despre penuria de oxigen. El mi-a spus: «Tot ce facem aici este să facem doi pași și să conectăm aparatul. Nu ne gândim niciodată că poate să lipsească așa ceva. Nu-mi pot imagina cum ar fi dacă ar trebui să alegem cine primește oxigen»”.

Prin punerea la dispoziție a unei centrale de producere a oxigenului către cel mai mare spital adventist din India, ADRA lucrează pentru a asigura accesul tuturor pacienților la oxigenul care le poate salva viața. În loc să fie obligat să se bazeze pe butelii de oxigen scumpe, de capacitate mică și din ce în ce mai puțin accesibile, Spitalul adventist METAS din Surat va putea să producă la fața locului propriul oxigen de utilitate medicală și să salveze mii de vieți în săptămânile și lunile viitoare.

Davis a mai spus: „Suportul pe care îl primim de la ADRA și de la oamenii care cred în ADRA ne face să ne dăm seama cât de mici suntem și suntem veșnic recunoscători pentru el, însă utilitatea lui este limitată de capacitatea noastră de a-l da mai departe. Nimeni nu vrea ca ajutorul să rămână blocat undeva. Avem o ocazie nemaipomenită să colaborăm cu un întreg sistem spitalicesc de pe tot teritoriul Indiei, sistem care există deja. Prin colaborarea cu aceste echipe putem să identificăm locul cel mai bun spre care să direcționăm ajutorul nostru și deja avem o rețea integrată. Știm că de îndată ce va ajunge la acele spitale, oxigenul va fi utilizat”.

Acest parteneriat cu spitalele adventiste din India este puternic și permite ADRA să furnizeze resurse care salvează vieți și de care vor beneficia imediat mii dintre cei mai vulnerabili pacienți. Deși parteneriatul dintre ADRA și rețeaua de spitale adventiste este puternic, nevoile rămân imense.

Mahajan a spus: „India are nevoie de tot sprijinul care îi poate fi acordat. Le suntem extrem de recunoscători tuturor celor care se roagă pentru noi, care ne susțin”.

Davis confirmă: „Suntem veșnic recunoscători pentru donații, mari și mici. Toate lucrează împreună”.

Sursa: Adventist Review