Condamnat

Rugăciunea 9 martie 2017

Ar fi trebuit să moară de multe ori. A fost împușcat, a avut probleme cu drogurile și a fost electrocutat în timpul unui jaf. Dar cu toate acestea viața lui a fost cruțată.

Dacă l-ai vedea în tren, ar fi tipul de persoană pe care ai evita-o. Capul ras, o mulțime de tatuaje, privire intensă. Locul de lângă el – gol. Dar dacă ți-ai face curaj, dacă ai ocupa locul liber, ai auzi o poveste uimitoare și curajoasă despre o persoană căreia nu-i este rușine să-și declare dragostea față de Salvator.

Ai fi surprins să auzi cum duce la biserică persoanele în vârstă și cum îi ajută pe vecini cu diferite treburi pentru a le arăta dragoste. La biserică îi place să “lucreze pentru Domnul.” Și este dispus să-și împărtășească istoria vieții cu oricine este doritor să-l asculte.

“Numai Duhul Sfânt m-a convins să ies din ascunzătoarea mea,” declară el. “Satana m-a ținut într-o închisoare ani de zile, dar slavă lui Dumnezeu, am ieșit din ea și pot fi sincer cu oamenii și cu sentimentele mele.“

Dar înainte ca Duhul Sfânt să-l convingă, Jay Fa’alogo a fost ani de zile condamnat de lege.

După nașterea lui în Noua Zeelandă, în 1974, părinții s-au despărțit. Mama lui a suferit o cădere nervoasă, așa că Jay și fratele lui, Ray, au fost crescuți de bunica lor până la 5 ani când au fost trimiși în Australia, la o cunoștință a familiei, pentru a primi o educație și o viață mai bună. În schimb, au sfârșit într-o casă cu trei dormitoare în care locuiau aproape 30 de insulari aduși să lucreze pentru femeia care-i luase.

“Am încetat să merg la școală la 15 ani, și am început să fur mașini și să sparg magazine. Am făcut orice pentru a umple golul pe care-l aveam în inimă, ca adolescent.” Aici Jay se oprește.

Golul. Întunecat, adânc și nesătul, îl consuma pe Jay în interior. A început din copilărie, când se simțea singur și când își dorea cu ardoare o familie. Acesta a fost agravat de bătăi și agresiuni sexuale din partea tutorelui său.

“Pentru orice lucru mic, ea ne bătea cu cablul de la prelungitor.”

Nu este de mirare că a sfârșit într-un centru prevenție juvenilă. “Tatăl meu și mama mea vitregă au venit să ne caute. Ne-au scos din centru și ne-am mutat din nou în Samoa.” Dar a fost puțin prea târziu pentru Jay.

“Nu am simțit dragoste pentru ei pentru că trecuse prea mult timp. De fapt nu-i prea cunoșteam, așa că m-au trimis în America la fratele mamei mele vitrege. Am decis să mă alătur armatei.”

Un alt nou start pe un nou continent – numai că golul a venit cu mine. La 17 ani, Jay a început să lucreze.

“Mi-am făcut mai mulți prieteni la locul de muncă și ei m-au întrebat dacă doream să fiu binecuvântat.” Fără să știe limbajul stradal din America, Jay nu a fost sigur ce a fost întrebat, așa că a cerut lămuriri. “Mi-au spus ‘Vrei să faci parte dintr-o familie?’ Pentru mine a sunat grozav. Crescând fără familie, am simțit că aceasta va fi familia mea, așa că am devenit apropiați.”

S-a dovedit că noua familie era o bandă, așa că Jay a început să vândă droguri și să preia comenzi. Și a început să le și consume – des.

Dar banda era ca o familie; ar fi încasat un glonț pentru ei; și ei ar fi făcut la fel pentru el.

“Viața a fost grea, dar încercam să trăiesc visul american – să am bani, să arăt bine, să conduc mașini frumoase și să am putere. Am vrut toate acestea.”

Dar niciodată nu era destul. A continuat să adune mai mult, până ce legea l-a prins. Casa i-a fost percheziționată într-o dimineața și a fost trimis în penitenciarul federal pentru fraudă de imigrare.

“Acolo totul a fost cam dur.” Cu un zâmbet strâmb, Jay scutură din cap. “Credeam că sunt un tip dur până am ajuns acolo, dar înăuntru era cu totul altceva.
Trebuia să te supui regulilor.” Jay a fost nevoit să se alăture unei bande în închisoare. Pentru protecția lui, s-a alăturat mexicanilor (soția lui este mexicană). Dar nu era viața pe care și-o dorea.

“Am început să citesc Biblia, dar nu eram stabil. Singurele ocazii în care aveam nevoie de Isus erau cele în care aveam probleme.” Jay a ieșit din închisoare dar și-a încălcat termenii de eliberare condiționată consumând droguri. Înainte de ultimul său caz în instanță, în 2005, s-a rugat: “Doamne, dacă voi câștiga, îți promit că mă voi schimba.” A câștigat, dar nu s-a schimbat.

Încă se lupta cu drogurile și era violent cu soția sa, Lisa, așa că mariajul era pe care să se destrame. Se săturase de viață și era gata să-și părăsească soția care fusese lângă el în timpurile grele.

“M-am săturat de toate astea. Trebuie să fac schimbări în căsnicia și în viața mea.”

În cealaltă parte a lumii, în Sydney, Autralia, fratele lui Jay, Ray, fusese încurajat de membrii bisericii Xcell, la care participa de puțină vreme, să se roage pentru familie și prieteni. Jay și Lisa erau la sfârșitul listei de 10 persoane a lui Ray, pentru că erau atât de departe de el și de Dumnezeu, prinși într-o lume de droguri, arme și mânie. Dar Dumnezeu a inversat puțin lucrurile. În Împărăția Sa, ultimul va fi primul.

Jay a făcut o călătorie în Australia pentru a fi prezent la ziua bunicii sale. Fratele lui l-a invitat la biserica Xcell. La început, Jay a considerat întâlnirea o prostie. Dar, încet, lucrurile au început să se schimbe. S-a mutat înapoi în Australia; apoi a venit și Lisa. Au început să paticipe la întâlnirile “Conquering Conference” și au fost botezați. Vieților lor s-au schimbat.

Sfârșitul povestirii? Nu, acesta nu a fost sfârșitul călătoriei lui Jay.

După 13 ani de încercări, Lisa a rămas însărcinată. Jay a spus tuturor că aceasta era o dovadă a puterii lui Dumnezeu. Apoi Lisa a pierdut copilul. Au urmat zile întunecate. Doctorul le-a spus că nu vor putea avea un alt copil. În acea perioadă aproape că L-au abandonat pe Dumnezeu dar au reușit cumva să meargă mai departe și, după un an, Lisa a rămas din nou însărcinată. De data aceasta a născut o fetiță perfect sănătoasă. Jay a povestit doctorilor și tuturor cunoscuților că fetița lor era o minune de la Dumnezeu. “De aceea cred că omul poate face multe, dar Dumnezeu poate face și mai multe.”

Jay își dorește ca fiica lui să-L cunoască pe Dumnezeu. “Rugăciunea mea din fiecare dimineață este ‘Doamne, ajut-o pe fiica mea să nu fie ca mine, ci să te iubească pe Tine.’ Încerc să o învăț modul de lucru al lui Dumnezeu, pentru că eu nu am știut toate aceste lucruri când am fost tânăr. Îl laud pe Dumnezeu pentru tot ce mi-a dăruit în viața de familie, pentru că nu fusesem pregătiți să fim părinți mai devreme, dar cred că acum El a considerat că suntem gata pentru a avea copii.”

Pentru Jay, călătoria lui înseamnă rededicare zilnică și umplere cu Duhul Sfânt. Încă se luptă cu temperamentul lui aprins, motiv pentru care a și fost suspendat pentru puțin timp din echipa de conducere a bisericii. Dar nu este ranchiunos. “Sunt îndreptat,” declară Jay cu un chicotit. “Așa încât să pot aduce roade bune. Pentru că dacă faci roade rele, nimeni nu le culege…”. Râsul lui este plin de viață și tare de data aceasta. “Liderii bisericii au observat că roadele mele nu cresc și crengile nu sunt viguroase, așa că mi-au spus să îmi iau timp pentru a începe să cresc din nou și pentru a-L lăsa pe Dumnezeu să mă îndrepte. Nu putem avea roade rele, pentru că lumea le va vedea. Lumea deja se hrănește cu roade rele.”

Când privește înapoi, Albert vede clar mâna lui Dumnezeu în viața Lui. Ar fi trebuit să moară de multe ori. A fost împușcat, a avut probleme cu drogurile și a fost electrocutat în timpul unui jaf. Dar cu toate acestea viața lui a fost cruțată. Acum povestește cu entuziasm tuturor despre noua lui viață. S-a întors chiar în închisoarea în care a fost în tinerețe pentru a da mărturie înaintea prizonierilor.

“Trebuie să te trezești cu Domnul și să mergi la culcare cu El,” declară el. “Sunt momente în care vreau să renunț. Vreau doar să renunț și să plec din nou în lume. Dar inima mea nu va face niciodată asta. Chiar dacă voi cădea, mă voi întoarce întotdeauna. Nu voi renunța niciodată la Dumnezeu, după tot ce a făcut El în viața mea. Mi-a dat un nume nou.”

Numele de familie a lui Jay, Fa’alogo înseamnă ascultare sau supunere. Cine are urechi de auzit, să audă.