Contrar tuturor așteptărilor, finanțele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea depășesc punctul critic

Info Adventist 21 aprilie 2021

Trezorierul Bisericii declară că meritele pentru un surplus modest în 2020 Îi aparțin lui Dumnezeu.

Într-un an descris adesea ca fiind „neașteptat”, „imprevizibil” și „incert”, trezorierul Bisericii Adventiste Juan Prestol-Puesán a raportat că finanțele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au depășit punctul critic.

Juan Prestol-Puesán a făcut mențiunea în cadrul raportului prezentat de acesta marți, 13 aprilie, înaintea membrilor Comitetului Executiv al Conferinței Generale, cel mai înalt organism decizional al confesiunii între sesiunile Bisericii mondiale care au loc o dată la cinci ani. Consiliul de primăvară din acest an a avut loc online, reunind lideri din întreaga lume.

Juan Prestol-Puesán a amintit provocările aduse de anul care a trecut. Rapoartele financiare de la începutul pandemiei au generat îngrijorare însă, odată cu finalul verii și începutul toamnei, s-a observat o tendință ascendentă constantă. În luna noiembrie, acesta a înălțat o rugăciune. „M-am rugat Domnului să ne permită ca în anul 2020 să atingem punctul critic, spunând că dacă am avea și 10.000 de dolari deasupra punctului critic ar fi ca un vis împlinit”, a mărturisit el. „Astăzi, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că visul meu nebunesc s-a realizat, iar rugăciunea a primit un răspuns mai generos decât credeam.” Potrivit raportului lui Prestol-Puesán, activul net al Bisericii a crescut cu 67.816 dolari sau, în cuvintele sale, „de mai mult de șase ori decât ce Îi cerusem Domnului.”

Un management precaut

Dincolo de rolul esențial al binecuvântărilor lui Dumnezeu, acest rezultat nu ar fi fost posibil fără precauție în gestionarea resurselor și a surselor de venit, a subliniat Prestol-Puesán. „Operațiunile financiare ale Conferinței Generale au fost realizate cu prudență”, a declarat acesta. Printre altele, el a subliniat reducerea intenționată a cheltuielilor, reduceri de personal, externalizarea unor servicii și evitarea costurilor nenecesare ca elemente care au dus la o trezorerie pozitivă.

„Dacă nu ar fi fost reduse cheltuielile, ar fi fost imposibilă chiar și atingerea punctului critic”, a afirmat Prestol-Puesán. În mod remarcabil, venitul din zecime din regiunea nord-americană, care reprezintă aproape jumătate din bugetul Conferinței Generale, a crescut în anul 2020 cu 1,7% față de anul anterior.

Pe măsură ce situația financiară s-a stabilizat în a doua jumătate a anului 2020, nu au fost necesare alte măsuri de urgență, a explicat trezorierul Conferinței Generale. „Nu au fost reduse sumele alocate diviziunilor, instituțiilor și proiectelor desfășurate în Fereastra 10/40 [regiunea cu o densitate mare a populației, dar o densitate mică a creștinilor, aflată între paralela 10 și paralela 40]”, a declarat el, făcând referire la sumele prestabilite care susțin activitatea misiunii Bisericii în regiuni în care creștinismul reprezintă o religie minoritară. De asemenea, în luna decembrie a fost alocată o parte din sumele dedicate unora dintre aceste entități și care fuseseră suspendate printr-o decizie a Comitetului Executiv din 9 iulie 2020. Aceste măsuri au contribuit la obținerea de fonduri pentru misionarii adventiști din străinătate, pentru serviciile de audit și pentru Institutul de Cercetare Geoscience.

„Anul 2020 s-a încheiat la fel de imprevizibil și incert cum a început, însă Domnul a fost cu noi”, a spus Prestol-Puesán. „El a schimbat lucrurile, binecuvântând eforturile noastre umile.”

Sursa: Adventist Review