Convenția Adventistă de asistență și misiune socială

Info Adventist 26 mai 2016

Program_NET    Institutul Teologic Adventist în colaborare cu Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a organizat în perioada 20 – 22 mai 2016, prima ediție a Convenției Adventiste de asistență și misiune socială. Prezentările și activitățile acestei întâlniri s-au desfășurat sub Motto-ul:„Du-te de fă şi tu la fel” (Luca 10:37) Faceți-i pe alţii fericiţi. Aceasta este prima voastră lucrare! (Ellen White, Review and Herald, 7 apr.1904)

La acest eveniment au participat persoane care coordonează sau lucrează în proiecte sociale ale Bisericii Adventiste (ADRA, ASUP, ARSU etc) dar și asistenții sociali membri sau simpatizanți ai Bisericii Adventiste. De asemenea, la eveniment au fost prezenți mai mulți participanți care sunt implicați în activități sociale sau coordonează proiecte personale sau de familie în acest domeniu. În această ocazie au fost reprezentate mai mult de 15 instituții, asociații, fundații sau proiecte sociale din România și Republica Moldova. Din partea Uniunii de Conferințe a participat pastorul Florian Ristea, iar Conferința Muntenia a fost reprezentată de pastorul Marius Necula, directori ai departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală.

DSC_0503Evenimentul a început vineri seara cu o întâlnire de închinare și un timp de cunoastere a participanților. Apoi, programul Sabatului a cuprins mai multe momente de închinare, dezbateri publice despre principiile biblice și din scrierierile Spiritului Profetic care stau la baza lucrării/misiunii sociale, iar o parte din întâlnire a fost alocată prezentării de proiecte și experiențe inspiratoare .din lucrarea de slujire a semenilor. În ultima zi programul întâlnirii a cuprins două seminare. Prima prezentare cu titlul Managementul proiectelor sociale în contextul Implementării Fondului Social European în perioada 2014-2020. Realități și perspective – fost susținută de Conf. univ. dr. Brândușa Covaci de la Academia română, iar a doua prezentare a avut titlul Oportunități, perspective și provocări contemporane în domeniul asistenței sociale. Noutăți în domeniu, tendințe contemporane naționale și internaționale – și a fost susținută de Conf. univ. dr. Ana Rădulescu de la Universitatea din București.

DSC_0533Două obiective importante atinse la acest eveniment au fost (1) organizarea unei baze de date cu ONG-urile din domeniul social coordonate de membri adventiști sau simpatizanți ai bisericii și (2) prezentarea unor informări despre criteriile și sursele pentru obținerea de fonduri europene și/sau alte surse de finanțare. Cei prezenți au apreciat atât inițiativa cât și organizarea acestui eveniment.

Această inițiativă de a organiza o întâlnire cu toți cei care sunt implicați în activități în domeniul asistenței sociale, pentru cunoaștere și informare despre proiecte desfășurate, este excelentă și demnă de apreciat. Cred că împreună, învățând unul de la celălalt, putem să fim mult mai puternici decât dacă lucrăm separat în această activitate. (Pastor, Robert Georgescu – Director ADRA România)

“Chiar am așteptat acestă întâlnire pentru că ne revigorează și parcă avem mai multă putere în DSC_0581activitatea pe care o desfășurăm. În plus, este nevoie și de cunoaștere, să ne împărtășim experiențe, să ne adunăm împreună pentru a gândi proiecte mari, proiecte care să vină în ajutorul oamenilor, în sprijinul celor care au nevoie să cunoască adevăratele valori morale și spirituale.” (Valerica Mârzac, Director la Fundația Alinare )

Organizatorii și participanții – asistenți sociali, membri laici și pastori implicați în mod direct în proiecte sociale ori responsabili ai Bisericii – au avut ocazia să împărtășească din binecuvântările și provocările întâlnite în activitatea ‘facerii de bine’ și au aflat informații de ultima ora din acest domeniu. Până la următoarea întâlnire, ne-am despărțit purtând în suflet modelul Mântuitorului, care nu pregeta să slujească și celei mai umile nevoi, aplecându-se cu răbdare și înțelegere asupra ”neînsemnaților” acestei lumi. (Lect. Univ. Dr. Flavia Iosub, Institutul Teologic Adventist, Manager la program de studii de licență, Asistență socială)

DSC_0520 Următoarea Convenție adventistă de asistență și misiune socială se dorește a fi organizată anul viitor la o dată care va fi comunicată ulterior. Până atunci, toți cei care doresc să participe sunt rugați să transmită datele de contact la adresa de email [email protected] sau la numerele de telefon +40 213 69 53 50 / +40 744 68 51 23.

Emanuel Sălăgean/Institutul Teologic Adventist

DSC_0625

Sursa: ITA