Covid-19: și-au pierdut viața 275 de credincioși adventiști din sudul Mexicului

Info Adventist 20 iulie 2020

În timp ce numărul persoanelor bolnave de Covid-19 crește drastic în Mexic, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din statul Chiapas a pierdut în ultimele săptămâni sute de credincioși. Liderii Bisericii au raportat decesul a 275 de credincioși adventiști în urma îmbolnăvirii de Covid-19, printre care se numără și doi angajați ai Bisericii și un pastor pensionat.

Joel Alvarez, contabilul în vârstă de 52 de ani în cadrul sistemului adventist de învățământ al Conferinței Chiapas Central din Tuxtla Gutiérrez, s-a stins din viață marți, 14 iulie, din cauza complicațiilor dezvoltate din cauza Covid-19. Acesta și-a petrecut ultimele 10 zile conectat la ventilator, declară liderii Bisericii, lăsând în urmă familie formată din soția sa Mayra, un fiu și o fiică.

Pastorul în vârstă de 59 de ani Humberto Pérez Aguilar, din Tecpatán, s-a stins din viață duminică, 28 iunie, lăsându-le în urmă pe soția sa Lea și pe cele trei fiice. Acesta slujise în calitate de pastor timp de 30 de ani.

Miguel Ramos Contreras, în vârstă de 65 de ani, pensionat în anul 2017, s-a stins din viață vineri, 3 iulie. Acestea a slujit timp îndelungat în calitate de capelan în cadrul sistemului adventist de învățământ, fiind primul capelan cu experiență din regiune. Acesta i-a lăsat în urmă pe soția sa Susana și pe cei doi copii.

„Trecem printr-o perioadă dificilă”, a spus Ignacio Navarro, președintele Uniunii Mexicane Chiapas a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, iar „ultimele trei săptămâni au fost cele mai grele.” Pastorul Navarro și liderii bisericii din regiune au condus serviciile memoriale ale celor trei angajați, onorându-i pentru devotamentul lor față de misiunea Bisericii.

Servicii memoriale online

Liderii Bisericii din Tuxtla Gutiérrez a vorbit despre activitatea lui Joel Alvarez în cadrul unui serviciu memorial online care a durat două ore și care a avut loc miercuri, 15 iulie, la mai puțin de 24 de ore de la moartea sa. Aceștia i-au transmis mesaje de condoleanțe și de speranță familiei Alvarez, care se afla împreună acasă pentru a participa la serviciul memorial.

Sute de credincioși adventiști au transmis mesaje de solidaritate pentru pierderea lui Joel Alvarez, vorbind despre timpul în care au lucrat împreună cu el.

Mayra Cadena le-a mulțumit liderilor Bisericii și credincioșilor adventiști pentru rugăciunile și pentru susținerea lor, precum și pentru mesajele de condoleanțe și de încurajare.

„Există multe familii care trec prin atât de multă suferință”, a declarat ea. „Singurul lucru pe care li-l pot spune este să se agațe de Domnul, pentru că Iisus revine în curând.” Aceasta a spus că așteaptă cu nerăbdare ziua în care îi va revedea pe tatăl și pe soțul ei, precum și pe nou-născutul pe care l-a pierdut în anul 2017, la câteva zile după naștere. „Doar Dumnezeu ne poate ajuta să rămânem neclintiți și să așteptăm revenirea lui Iisus”, a adăugat aceasta.

Pastorii locali au luat legătura cu familiile îndurerate și cu credincioșii afectați de pandemie prin intermediul telefoanelor și al internetului.

Potrivit lui Navarro, „un număr important [de membri] prezintă simptome evidente ale Covid-19, deși nu se numără printre cazurile confirmate.”

Nu mai puțin de 79 de angajați ai Bisericii din regiune au fost confirmați ca suferind de Covid-19. Potrivit datelor pe care le au la dispoziție liderii Bisericii, există peste 4000 de credincioși adventiști care prezintă simptome ale infectării cu coronavirus, însă mulți dintre aceștia nu au fost testați.

Potrivit datelor oficiale furnizate de autorități, în statul Chiapas 742 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului, fiind confirmate 5201 cazuri. În Mexic, până la jumătatea lunii iulie, infectarea cu SARS-CoV-2 a dus la moartea a peste 36.300 de persoane dintre cele peste 311.000 de cazuri confirmate, iar numărul acestora este în creștere.

Liderii Bisericii continuă să organizeze servicii de închinare, seminare și campanii de prezentare a evangheliei online, a declarat Navarro.

În ciuda faptului că numeroși credincioși și-au pierdut locul de muncă și nu își pot susține familiile, aceștia continuă să susțină misiunea Bisericii prin zecimile și darurile lor. La finalul lunii iunie, Biserica Adventistă a raportat o scădere a veniturilor cu 30%. Scăderea este semnificativă, a declarat Navarro, însă acesta speră că Dumnezeu va continua să îi conducă.

Asistare cu alimente

Biserica din Chiapas a ajutat mii de familii adventiste aflate în dificultate, precum și mii de persoane care nu sunt membre ale Bisericii, oferind pachete cu alimente prin intermediul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Chiapas încă din luna aprilie.

În plus, potrivit lui Navarro, fiecare dintre cele 8 unități administrative din Chiapas a distribuit truse medicale și le-a furnizat spitalelor butelii de oxigen pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, precum și pentru ajutarea credincioșilor adventiști spitalizați care urmau tratamentul pentru Covid-19.

Biserica din Chiapas cooperează și cu un medic care păstrează legătura cu cadrele medicale pentru a le oferi sfaturi angajaților și membrilor Bisericii care cred că prezintă simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2 prin intermediul unei linii telefonice și a apelurilor video 24 de ore pe zi. În plus, pastorii le reamintesc în mod constant membrilor să păstreze distanța și să respecte măsurile sanitare.

„Sunt vremuri dificile, însă sunt și vremuri în care trebuie să fim uniți și să îngenunchem în rugăciune ca o familie, marea familie adventistă”, a concluzionat Navarro.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Chiapas, Mexic, numără aproape 258.000 de membri organizați în 3229 de biserici și grupe, iar în regiune există o universitate și 31 de școli și licee adventiste.

Sursa: Adventist Review