COVID-19: Tipurile și caracteristicile măștilor de protecție

Info Adventist 2 septembrie 2020

Masca de protecție este o metodă sigură de a împiedica transmiterea coronavirusului și de a salva vieți. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor [Center for Disease Control and Prevention (CDC)], Statele Unite ale Americii, a fost demonstrat că purtarea măștii în public a redus răspândirea virusului SARS-CoV-2, deoarece persoanele care sunt pre-simptomatice pot răspândi virusul înainte de a avea simptome. Cu toate acestea, unele măști sunt mai eficiente decât altele.

Medicul Adrian Cotton, șeful procedurilor medicale din Spitalul Loma Linda University Health, prezintă modul în care diferite măști te protejează și cum trebuie folosite.

Măștile din material textil

Masca din material textil oprește picăturile care sunt eliberate atunci când persoana care o poartă strănută, tușește sau vorbește. Ea reduce împrăștierea virusului și este ușor de cumpărat sau de realizat, de spălat și reutilizat. De asemenea, este important pentru cel care o utilizează să evite atingerea măștii, în caz contrar, el trebuie să își dezinfecteze mâinile. În plus, dacă o mască din material textil devine umedă sau murdară, este important să fie schimbată cu una curată. Aceste măști de protecție sunt personale, și nu pot fi folosite de persoane multiple.

Măștile chirurgicale

Masca chirurgicală este universală și trebuie utilizată o singură dată. Ea are rolul de a vă proteja de microbii care pot intra în nas sau în gură. Această mască poate filtra particulele mari din aer și poate opri răspândirea picăturilor care sunt expirate de cel care o poartă.

Măștile N95

Masca N95 oferă un grad ridicat de protecție, mai ridicat decât cel al măștilor chirurgicale sau al celor din material textil, deoarece poate filtra toate tipurile de particule în momentul în care cel care o poartă respiră. Ea este denumită „N95” deoarece este creată să oprească 95% din particulele sau din lichidele cu care vine în contact. Cu toate acestea, masca N95 nu este destinată publicului larg, fiind necesară celor care lucrează în instituții medicale sau în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Ea este incompatibilă cu copiii sau cu persoanele care au păr facial. Cei care lucrează în sănătate sunt testați pentru a o purta.

Asemenea măștilor chirurgicale, masca N95 este destinată pentru a fi utilizată o singură dată, cu toate că cercetătorii caută o metodă eficientă de a o curăța.

Măștile cu valve

Acest tip de mască facilitează expirația. Astfel, cel care o poartă va împrăștia microbii în aerul din jurul lui. Din ce în ce mai multe instituții medicale din toată țara [Statele Unite ale Americii] au interzis folosirea acestui tip de mască. Ea potejează pe cel care o poartă, dar din cauza valvelor care permit circulația aerului într-un singur sens, nu oferă atât de multă protecție celor din jurul utilizatorului. Dacă cel care o folosește este contagios, voluntar sau involuntar, el poate împrăștia virusul cu cei din jurul lui.

Sursă:
Loma Linda University Health