Credincioșii adventiști din Rusia deschid școala online

Info Adventist 14 septembrie 2021

Miercuri, 1 septembrie, o nouă școală creștină online administrată de Departamentul Educație al Uniunii Rusia de Vest a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și-a deschis porțile virtuale.

Spre deosebire de școlile tradiționale, la Istok, elevii nu vin niciodată într-o clădire, ci școala merge la ei acasă prin intermediul computerelor și al dispozitivelor mobile. Acest tip de instruire are avantajele ei: elevii nu pierd timp pe drum, nu cară ghiozdanul în spate și nu se tem de vremea rea. Școala constă în cursuri online transmise de școala creștină Istok din Nijni Novgorod, situată la șapte ore est de Moscova, prin intermediul căreia  cursurile online sunt recunoscute.

Pe 1 septembrie la ora 9:00, directorul adjunct al școlii, Tatiana Bykova, și dirigintele elevilor de la învățământ la distanță, Natalia Kazel, alături de gazda Gohar Budagyan și alți participanți, au participat la o transmisiune în direct în cadrul căreia au deschis oficial anul școlar.

Programul a fost similar celui de la o școală fizică, singura diferență constând în faptul că cei care au luat cuvântul nu au vorbit pe scena sălii de festivități a școlii, ci din casele lor. Printre participanți s-au numărat președintele și secretarul Uniunii Rusia de Vest, Ivan Velgosha, respectiv Vladimir Vachev, și Lev Bondarchuk, inițiatorul proiectului online, care acum este președintele Uniunii de biserici din Orientul Îndepărtat. Directorul școlii, Elena Smirnova, a urat bun venit audienței, iar Dana Golovachev și Ruslan Larin au vorbit în numele părinților elevilor.

Cu participarea profesorilor, pastorilor și elevilor, evenimentul a fost unul solemn și frumos. Un elev de clasa I a sunat clopoțelul, deschizând oficial anul școlar.

Numeroși elevi și părinții lor au participat din întreaga Rusie, de la Kaliningrad până în Orientul Îndepărtat.  Prin intermediul chat-ului, aceștia au răspuns activ la întrebările prezentatorilor și au apreciat reprezentațiile. Imediat după ceremonie, elevii au mers în clasele lor virtuale.

Școala primește elevi din clasa I până în clasa a IX-a, iar în prezent numără 53 de elevi. Conducerea școlii a explicat că profesorii sunt calificați și au o dorință sinceră de a le transmite copiilor cunoștințe și valori creștine.

„Scopul principal al unei școli creștine este, bineînțeles, de a descoperi caracterul lui Dumnezeu și persoana lui Isus”, au declarat reprezentanții școlii. În fiecare zi, lecțiile încep cu o „lecție de înțelepciune” transmisă de capelanul școlii, Alexander Kuznetsov.

Școala funcționează pe o platformă special concepută, la care au acces profesorii, părinții și elevii. Clasele nu vor număra mai mult de 10 elevi, astfel încât activitățile să fie ușor de gestionat, au explicat reprezentanții școlii. În timpul lecției, profesorul comunică cu elevii online, iar aceștia din urmă răspund sau scriu pe tabla online pentru a îndeplini sarcinile încredințate. Platforma îi permite fiecărui elev să vadă orarul, să țină un jurnal și să primească tema în mod automat, iar profesorii pot înregistra când elevii întârzie sau lipsesc.

Sistemul are și alte beneficii. „Informațiile referitoare la realizările sau dificultățile elevilor ajung direct la părinți”, au adăugat reprezentanții școlii. În plus, „toate orele de curs sunt înregistrate, iar elevii le pot revizui pe cele pe care nu le-au înțeles.”

O altă caracteristică a școlii constă în faptul că prima săptămână de cursuri este gratuită. Elevii cărora nu li se potrivește acest format educațional pot alege să plece fără niciun cost.

Pe lângă cursurile obișnuite, școala oferă și servicii suplimentare precum lecții individuale și meditații personalizate.

Reprezentanții școlii se roagă pentru succesul acestui proiect. „[Sperăm] ca școala să fie plină de elevi, iar procesul instructiv-educativ să contribuie la descoperirea abilităților individuale ale copiilor pe măsură ce îi ajutăm să găsească îndrumare spirituală în viață”, au declarat aceștia.

Sursa: Adventist Review