Niels Christian Hvidt, Professor of existential and spiritual care, University of Southern Denmark (Syddansk Universitet).
Nordic Health Conference 2022, Quality Hotel Expo Fornebu, Norway, March 18-20, 2022, organized by SAHA – Syvendedags Adventistkirkens helsearbeiderforening (Seventh-day Adventist Health Professionals Association. Nordisk Helsekongress 2022.
Cameradate: Friday, March 18, 2022 19:55.
Niels Christian Hvidt, Professor of existential and spiritual care, University of Southern Denmark (Syddansk Universitet). Nordic Health Conference 2022, Quality Hotel Expo Fornebu, Norway, March 18-20, 2022, organized by SAHA – Syvendedags Adventistkirkens helsearbeiderforening (Seventh-day Adventist Health Professionals Association. Nordisk Helsekongress 2022. Cameradate: Friday, March 18, 2022 19:55.

Credincioșii adventiști prezintă un risc mai scăzut de a muri în accidente de mașină

Info Adventist 13 septembrie 2022

Un studiu a comparat riscul în rândul credincioșilor adventiști și baptiști cu cel din rândul populației generale.

Participanții la conferința de sănătate din acest an din Oslo, Norvegia, au fost surprinși când cercetătorul Niels Christian Hvidt i-a informat că bărbații adventiști și baptiști prezintă un risc cu 97% mai scăzut decât populația generală de a muri într-un accident de circulație.

O cercetare inedită

În prezentarea intitulată „Poate credința să mute munții?”, Hvidt a împărtășit numeroase dovezi care susțin modul în care credința contribuie în mod semnificativ la o stare de sănătate bună, pornind de la o varietate de studii, inclusiv „Studiul danez privind sănătatea organizațiilor religioase”.

Hvidt, profesor de slujire pastorală în cadrul Syddansk Universitet, și Christoffer Johansen, șef de cercetare în cadrul Departamentului de Oncologie al Rigshospitalet, cel mai mare și cel mai specializat spital din Danemarca, au realizat un studiu unic pentru a analiza influența credinței asupra sănătății. Eșantionul a fost alcătuit din 5.000 de baptiști și 7.000 de adventiști care erau membri ai acestor confesiuni între 1920 și 2005.

Studiul demarat în anul 2004 a analizat dosarele medicale ale participanților (folosind numerele daneze de identificare personală). Comparând prevalența diferitelor boli în rândul membrilor eșantionului cu prevalența lor în rândul populației generale, cercetătorii au descoperit că persoanele religioase prezintă un risc semnificativ mai mic de a avea diferite boli cronice, precum cancerul și diabetul. Constatările au fost analizate de colegi și publicate în mai multe reviste științifice.

Beneficii pentru sănătate

Pe baza studiilor similare realizate pe vegetarieni, cercetătorii credeau că adventiștii ar avea un risc cu 20% mai mic de a dezvolta diferite tipuri de cancer. Cu toate acestea, studiul lor a arătat că adventiștii au un risc cu 37% mai mic de a dezvolta cancer, diferența fiind mai mare decât cea dată de alegerile lor cu privire la alimentație.

Credincioșii adventiști au avut, de asemenea, un risc de diabet cu 30% mai mic decât populația daneză generală. Riscul de a dezvolta ciroză hepatică s-a dovedit a fi cu 68% mai mic decât al populației generale. Dată fiind poziția adventistă cu privire la abstinența de la băuturi alcoolice, beneficiul era de așteptat.

O constatare care i-a nedumerit pe cercetători și pentru care nu au o explicație a fost aceea că femeile din eșantion au avut un risc cu 150% mai mare de a fi internate în spital cu depresie, în timp ce bărbații s-au dovedit a avea un risc cu 15% mai mic. Cercetătorii cred că faptul că numărul de femei din eșantion a fost de două ori mai mare decât numărul de bărbați ar fi putut influența rezultatele.

„Poate că are legătură cu faptul că femeilor le este dificil să își găsească un partener de viață în biserică și pot ajunge să se căsătorească cu o persoană cu care nu împărtășesc unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții”, a sugerat Hvidt. Descoperirea referitoare la depresia în rândul femeilor este echilibrată de o altă constatare privind sănătatea mintală: s-a constatat că riscul de a muri din cauza sinuciderii este cu 92% mai mic în rândul bărbaților și cu 89% mai mic în rândul femeilor, în comparație cu populația generală.

Chiar dacă unele beneficii pentru sănătatea credincioșilor au confirmat așteptările, cercetătorii nu s-au așteptat să constate că riscul de a muri într-un accident de circulație este cu 92% mai mic pentru femei și cu 97% mai mic pentru bărbați. Constatarea este atât de surprinzătoare încât a ajuns pe prima pagină a presei daneze.

Credința și sănătatea

Hvidt este un teolog preocupat în mod deosebit de legătura dintre sănătate și credință, inclusiv de modul în care boala afectează credința. În prezentarea sa, Hvidt a remarcat faptul că spitalele sunt unele dintre locurile cele mai orientate spre știință din societatea modernă și, în același timp, unul dintre locurile cele mai spirituale. „Cum putem construi punți de legătură de la științific la spiritual?”. a întrebat Hvidt. „Pentru că suntem atât de ocupați cu tratarea pacientului, rareori avem timp să ne oprim și să ne gândim la nevoile lui spirituale.”

Înțelegerea cercetătorului cu privire la Scriptură a contribuit la modelarea acestei abordări a cercetării. Subliniind faptul că aproximativ o treime dintre versetele din Evanghelia după Marcu se referă la miracolele lui Isus, el a meditat: „Vindecările miraculoase ale lui Isus sunt profund integrate în relatarea Evangheliei cu privire la cine a fost Isus”.

Criticând compartimentarea excesivă a furnizorilor de servicii medicale, Hvidt a adăugat că medicii, psihologii și pastorii au rolurile lor clar definite, însă, „deși specializarea este bună, este important să ne amintim că oamenii nu sunt părți distincte; suntem ființe întregi”, a subliniat el.

„Există numeroase date care arată că pacienții devin nesiguri și frustrați atunci când îi privim doar ca pe un genunchi afectat sau un picior rupt. În mod similar, profesioniștii din domeniul medical devin frustrați atunci când nu există timp pentru a avea grijă de întreaga ființă. Trebuie să readucem în discuție viziunea integrală cu privire la om”, a spus Hvidt.

Autor: Tor Tjeransen/ Diviziunea Transeuropeană și Adventist Review

Sursa: Adventist Review