Cum poţi să descoperi darurile tale spirituale?

Info Adventist 21 decembrie 2021

Află cum să identifici și să dezvolți darurile spirituale în tine și în alții

Una dintre multele binecuvântări ale vieții de credinţă este cea de a ne folosi darurile spirituale pentru Împărăție. Dar ce sunt ele? Cum le descoperim? Putem să avem un singur dar? Dar dacă darurile fraților și surorilor în Hristos par să fie mai practice decât ale noastre? Dar dacă am fost descurajați cândva, în trecut, cu privire la felul în care am folosit darurile noastre spirituale? Necunoscutele din jurul darurilor noastre spirituale pot părea mari și uneori ne împiedică să căutăm răspunsuri. Pastorul Gary Blanchard, directorul Departamentului Tineret al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, i se alătură lui Jennifer Stymiest pentru a discuta despre frumusețea darurilor spirituale.

Când ne gândim la daruri spirituale, adesea ne îndreptăm atenţia spre cele enumerate în Romani 12, Efeseni 4 și 1 Corinteni 12-14. După cum evidențiază Blanchard, „există peste douăzeci de daruri și pot fi și altele în Biblie, chiar dacă nu poartă acest nume”. De la Geneza la Apocalipsa, Biblia este plină de exemple de daruri spirituale care pot fi folosite în slujire. Totuși, în ciuda importanței lor în experiența noastră creștină, sunt puține discuții care explorează bogăția darurilor spirituale. Pentru unii, poate părea limitată lista darurilor care pot fi considerate folositoare. Dacă se crede că ai darul vindecării doar dacă ești un profesionist în domeniul medical, atunci poți fi împiedicat să-ți folosești capacitatea de a oferi alinare emoțională sau psihică pentru cei din viața ta. În același sens, unii pot să creadă că, dacă nu au un cămin, nu pot să-și dezvolte darul ospitalității, când ar putea face din orice spațiu un mediu primitor. Când vom înțelege că darurile Duhului sunt nuanțate și complexe, ca și noi de altfel, înaintea noastră se va deschide o lume de oportunității pentru slujire, indiferent de anvergura lor.

Atunci când este depășit orizontul a ceea ce constituie daruri spirituale, apare o altă piedică majoră în calea aplicării darurilor noastre: comparația. Dacă vom compara talentele noastre cu talentele altora, s-ar putea să ne simțim înșelați sau nepregătiți pentru slujire. Blanchard tratează această provocare zicând: „Nu fi invidios pe talentele sau darurile altuia; folosește darurile care ți-au fost date, folosește-le spre slava lui Dumnezeu și urmărește ușile pe care Dumnezeu le va deschide, urmărește darurile noi pe care El le va turna în viața ta”. Concentrându-ne asupra darurilor pe care nu le avem, ne asumăm riscul să neglijăm darurile croite pentru noi de un Dumnezeu care dorește să prosperăm sub conducerea Duhului Său. Suntem creați să fim indivizi unici și să ne aducem aportul la slujire pe căi care s-ar putea să nu facă parte din administrarea bisericii, ci din viața noastră de fiecare zi. În contextul distanțării sociale, obișnuitele mese de părtășie, evenimentele bisericii și grupurile de studiere a Bibliei au trebuit adaptate. În acest proces de adaptare, pot să apară noi abilități în domeniul dezvoltării și al relaționării.

Dar cum să le găsim? Această întrebare de o mie de puncte poate să îngreuneze căutarea darurilor noastre. Blanchard oferă indicații pentru această căutare, indicând resurse precum cartea lui Russell Burrell Revolution in The Church și studierea darurilor spirituale din Biblie.

„Al doilea lucru pe care aș vrea să-l spun este următorul: Ce anume te pasionează? Ce dar ai fi vrut să ai sau ce fel de slujire fierbe în inima ta și care ai vrea să devină realitate? Ce pasiune a pus Dumnezeu în tine?”, întreabă Blanchard, „pentru că am descoperit că, dacă își urmează pasiunea, tinerii vor găsi darul lor spiritual”.  În această explorare a darurilor spirituale descoperim trăsăturile ascunse ale talentelor noastre, precum și profunzimea identității noastre în Hristos. Explorarea posibilităților slujirii noastre dezvăluie adevărul neprețuit că, în economia lui Dumnezeu,  nimic nu se pierde. În același timp, nu putem să credem că avem doar un dar, explorăm fiecare fațetă a talentelor noastre și, în consecință, Îi permitem Duhului Sfânt să le dezvolte,.

Niciun aspect al creșterii și dezvoltării creștine nu este exclusiv intern. Indiferent cât de personală ar fi, orice creștere găsește aliați pe care îi influențează în direcția responsabilității și a încurajării. Dezvoltarea darurilor spirituale nu este diferită. Deși descoperirea darurilor noastre și a modului în care pot fi folosite este importantă, indiferent de vârstă, ea este importantă în special pentru adulții tineri. În calitate de director al Departamentului Tineret, Blanchard nu este străin de mentorat. El imploră biserica să îi încurajeze pe tineri să își descopere talentele și, mai ales, să fie prezenți. La o vârstă deja plină de incertitudini, este vital să fim o sursă de călăuzire înălțătoare pentru tinerii credincioși, care își dezvoltă identitatea în Hristos. În loc să îi oblige să își asume roluri nepotrivite darurilor lor, să ignore comunicare cu ei, să le critice metodele neconvenționale sau să-i lase să se descurce singuri, credincioșii maturi trebuie să-i încurajeze pe tinerii lor și pe noii credincioși. Doar astfel darurile spirituale pot să fie privite ca fiind mai mult decât o chemare greu de atins, și anume o misiune activă.

Sursa: Adventist News Network