Cum să vii în sprijinul unei persoane care revine în biserică

Info Adventist 3 decembrie 2021

Inițiativele Bisericii Adventiste încurajează venirea în întâmpinarea prietenilor care nu mai participă la serviciile de închinare.

Datele strânse recent de secretariatul Bisericii Adventiste din America de Sud relevă o realitate privind îndepărtarea membrilor după botez. Informațiile au determinat denominațiunea să acționeze oficial în vedere ameliorării acestei situații.

Inițiativa Reencounter Integrated Evangelism (RIE) s-a născut din nevoia bisericii de a merge în căutarea acelor prieteni care, din diverse motive, au părăsit credința adventistă. Pe lângă abordarea celor care au părăsit comunitatea adventistă, obiectivul proiectului este și acela de a-i încuraja pe membri să le ofere o grijă autentică acestor „reconvertiți”.

Inițiativa, care este în desfășurare în bisericile locale, are trei faze și începe cu pregătirea. Pentru început, secretariatul bisericii actualizează lista de membri, identificându-i pe cei care nu mai participă regulat la serviciile de închinare și care trebuie să fie contactați.

„Din acel moment, numele sunt distribuite membrilor, care aleg cum să ia legătura cu aceștia – fie printr-o vizită, printr-un apel sau mesaj telefonic sau chiar printr-o invitație de a se alătura unei grupe mici”, explică pastorul Joni Oliveira, secretar adjunct al entității Bisericii pe teritoriul căreia se află opt țări din America de Sud. Tot în prima fază se înalță rugăciuni de mijlocire pentru cei care vor fi contactați.

În a doua fază, bisericile organizează o serie de prezentări biblice, cu ocazii speciale care au loc pe parcursul unei săptămâni, a trei zile sau cum este cel mai bine pentru situația locală. Un program special de o săptămână este transmis și pe posturile de radio și televiziune Novo Tempo și pe toate canalele oficiale online ale Bisericii Adventiste, care conține predici speciale, cântece și mărturii (detalii cu privire la acest program sunt prezentate pe parcursul acestui articol).

La finalul seriei de prezentări biblice are loc o sărbătoare în biserica locală, cu participarea departamentelor Școala de Sabat, Tineret și Misiunea femeii, alături de diaconie și alte departamente. Obiectivul acestei sărbători este de a crea o atmosferă caldă, primitoare în această zi specială.

Ultima fază este cea a implicării lor în procesul uceniciei. „După întoarcerea acestor prieteni dragi, cea mai bună cale de a-i păstra printre noi este de a-i implica în proiectele misionare ale bisericii”, explică Oliveira.

O săptămână specială

Una dintre strategiile RIE este de a organiza o săptămână specială, care implică departamentele Evanghelizare, Comunicare și Secretariat ale Bisericii Adventiste din America de Sud. De exemplu, anul acesta, pastorul Josanan Alves, directorul departamentului Administrarea creştină a vieţii al Bisericii Adventiste din America de Sud, va vorbi în şapte ocazii, împărtășind mesaje spirituale și întâmplări adevărate având tema „Restabilit” pe postul TV Novo Tempo și pe toate canalele oficiale ale denominațiunii de pe rețelele sociale.

„Adesea, Novo Tempo este calea de acces în viața celor care au părăsit biserica, sau a celor care nu mai au curajul sau nu mai vor să vină deloc la biserică, dar care sunt dispuși să participe la un serviciu de închinare prin intermediul Novo Tempo, rămânând în casele lor”, adaugă Oliveira. Pentru a urmări programele care au fost deja transmise și cele care vor urma, vizitați ntplay.com

Practica primirii

Cum să acționezi la modul practic dacă faci parte dintre cei care îi abordează pe cei care s-au îndepărtat de biserică?

Fii un creștin veritabil. Potrivit lui Oliveira, chiar înainte de te întâlni cu cineva care este absent din comunitatea religioasă, este necesar ca tu însuți să ai o viață creștină autentică. „Acei oameni doresc să găsească o biserică în care viața spirituală este în concordanță cu credința practică”, subliniază el.

Abordează persoana cu dragoste. Poate că viața de până acum a acestui prieten care se întoarce nu a fost tocmai ușoară. De aceea, acesta este momentul să-l primești fără să-l judeci. Doar ascultă-i durerile și realizările și oferă-i afecțiune și dragoste. Ați putea să luați masa sau să faceți exerciții fizice împreună. Profită de ocazie pentru a crea relații reale.

Găsește-i un loc. O bună modalitate de a-l ajuta pe cel reconvertit este de a-l face să se simtă folositor. Ar putea, de exemplu, să fie invitat să se implice în clubul exploratorilor, în echipa de primire sau în vreo slujbă legată de serviciul de închinare. Află care îi sunt darurile și talentele și oferă-i ocazii să le pună în practică.

Încurajează-l să studieze Biblia. Chiar și după „noul da”, este necesar să continue să studieze Biblia. De aceea, invită-l să se alăture grupei mici sau grupei Școlii de Sabat la care participi. Cunoștințele biblice trebuie să fie revizuite permanent.

Ajută-l să devină un ucenic. Tot acest proces are rost doar dacă cel reconvertit poate să ajute pe altcineva să se întoarcă în biserică. Pastor Joni Roger concluzionează care este esența uceniciei: „Mă apropii de cel care vreau să fie aproape de Isus și îl ajut să facă la fel cu altcineva”.

Sursa: Adventist News Network