education, elementary school, learning and people concept - group of school kids with teacher sitting in classroom and raising hands
education, elementary school, learning and people concept - group of school kids with teacher sitting in classroom and raising hands

Cursurile din învățământul preuniversitar suspendate între 11 martie - 22 martie

Info Adventist 10 martie 2020

În perioada 11 martie – 22 martie, cursurile din învățământul preuniversitar au fost suspendate, elevii intrând forțat într-o mini-vacanță. Decizia vine în urma apariției și împrăștierii virusului COVID-19 în România.

Dispoziția aceasta a venit în urma discuției pe care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a avut-o în data de 8 martie a.c. Măsura a fost propusă de Raed Arafat și este una dintre cele câteva propuneri ale Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Referitor la ideea întreruperii cursurilor, Ludovic Orban, premierul interimar, preciza: „O măsură de închidere a școlilor perturbă și privează elevii în ceea ce privește derularea serviciului educațional. Este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii care rămân acasă. Există în fiecare familie un membru care să îi supravegheze, dacă nu îi mai ducem la școală? Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză serioasă. Avem ca punct de analiză din nou acest punct la discuția de astăzi. Dar nu se pot lua măsuri fără analize serioase. Avem doar 15 cazuri din care 5 s-au vindecat.”

După ședința care a durat două ore, premierul interimar a confirmat într-o conferință de presă suspendarea cursurilor în școli între 11 martie – 22 martie a.c. precizând faptul că există posibilitatea ca această perioadă să se prelungească.

„Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a mai spus Orban.

Ca măsuri suplimentare, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a propus ca stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale să fie sistate, iar firmele și instituțiile să permită angajaților să lucreze de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil.

În același timp, părinții și elevii sunt sfătuiți să respecte regulile de igienă și precizările Ministerului Sănătății privind protejarea împotriva virusului COVID-19. De asemenea părinții sunt rugați ca ai lor copii să evite cât mai mult posibil locurile aglomerate sau locurile de joacă astfel încât măsura sistării cursurilor să aibă eficiență maximă.