Dacă aleg să creadă că pământul este plat, îi poate costa mântuirea

Acasă 7 septembrie 2021

John Bradshaw vorbește despre teorii ale conspirației și consecințele acestora.

Directorul și principalul vorbitor al It Is Written (IIW), John Bradshaw, a prezentat un seminar la Convenția internațională a ASi 2021, care a avut loc în Orlando, Florida, Statele Unite. În cadrul seminarului, el a vorbit despre cum pot fi identificate teoriile conspirației și care trebuie să fie atitudinea noastră față de acestea, în special în contextul vieții bisericești.

Prezentarea a căutat să îi ofere audienței instrumente de identificare a teoriilor conspirației, definite ca fiind explicații ale unui eveniment sau ale unei situații, invocând acțiunea unor forțe puternice, malefice. Bradshaw a prezentat, de asemenea, unele dintre instrumentele care să-i ajute pe membri să se asigure că teoriile conspirației nu le afectează viața, în calitate de membri au unei comunități de credincioși.

Bradshaw a spus: „Când îi aud pe mulți din jurul meu vorbind despre o teorie a conspirației, adesea mă întreb: «Este adevărată?». În cele mai multe cazuri, răspunsul simplu este: «Nu știu și nici voi nu știți! De fapt, foarte adesea este greu de verificat».”

O fereastră spre susținătorii teoriilor conspirației

Cu toate acestea, teoriile conspirației ne ajută adesea să îi cunoaștem pe cei care le promovează, a explicat Bradshaw. „Niciun gând rațional nu stă în calea unui susținător al susținător al teoriilor conspirației”, i-a reamintit el audienței. El a adăugat că un astfel de om este adesea dornic nu doar să descrie ce s-a întâmplat, ci pretinde și că deține informații pe care nimeni altcineva nu le are. „Doar susținătorii teoriilor conspirațiilor au sfântul graal al adevărului incontestabil, dovada de netăgăduit care nu a fost încă descoperită. Un conspiraționist spune că are acces la cunoștințe pe care niciun expert nu le are, el fiind singurul posesor al informațiilor secrete”, a completat Bradshaw.

Conspiraționiștii ajung să pună la îndoială aproape orice. Ei sunt extrem de competenți în argumentațiile lor, a adăugat Bradshaw, „care însă, de cele mai multe ori, sunt doar insinuări, deoarece prezintă lucruri pe care noi, ceilalți, nu le putem dovedi ca nefiind adevărate”.

Bradshaw a adresat întrebarea: „Dar de ce par aceste teorii ale conspirației atât de atrăgătoare pentru mulți oameni?” și a răspuns: „A crede într-o conspirație este echivalentul cognitiv al descoperirii unei semnificații a hazardului. Cercetările au arătat că o persoană crede în teoriile conspirației, dacă ea crede într-o explicație atotcuprinzătoare, chiar și despre lucruri cu privire la care nu suntem siguri. Iar probabilitatea să crezi într-o teorie a conspirației este direct proporțională cu preocuparea ta pentru conspirații”, a subliniat el.

Un strop de adevăr?

Bradshaw a recunoscut că nu toate teoriile conspirației sunt simple teorii. El a afirmat: „Nu toate sunt lipsite de temei.” Unele idei de la care a pornit o teorie a conspirației s-ar putea baza pe unele fapte. „Uneori, guvernele greșesc atunci când ascund informații, dându-le oamenilor motive să creadă în conspirații.”

De exemplu, Bradshaw a spus că multe aspecte legate de pandemia Covid-19 nu au fost tratate în mod deschis. „Atunci oamenii ar putea să spună: «Pandemia este o minciună!». Dar este reală!”, a subliniat el. „Participați la câteva înmormântări ale celor care s-au infectat și au murit, și atunci veți vedea cât reală este”.

Conspiraționiștii și viața de credință

Bradshaw a subliniat faptul că prezentarea lui nu a urmărit atât de mult să descrie teoriile conspirației sau pe susținătorii lor, ci să-i informeze pe membri cu privire la modul în care aceste teorii pot să afecteze viața noastră, în calitate de membri ai unei comunități de credință. „Cum putem să evităm teoriile conspirației?”, a întrebat el. „În fond, ele afectează biserica!”

El a întrebat de asemenea care trebuie să fie răspunsul la teoriile conspirației. „Dacă ați crede că [jucătorul american de baschet] LeBron James este un demon, așa cum spun unii conspiraționiști, ce ar trebui să faceți?” a pus întrebarea Bradshaw. „În loc să vă petreceți timpul distribuind acest mesaj, ar trebui să începeți să vă rugați pentru el”, a venit răspunsul.

În biserică, a continuat Bradshaw, credincioșii care își pierd timpul vorbind despre conspirații ar trebui să îl folosească mai bine. „Te rog, oprește-te”, a spus el, adresându-i-se unui susținător ipotetic al teoriilor conspirației. „Oprește-te, pentru că faci lucrarea celui rău!”

Mărturie fără conspirație

Pe acest fundal, Bradshaw i-a sfătuit pe credincioși să fie foarte atenți atunci când dau mărturie. „Vă rog să fiți atenți la modul în care le împărtășiți altora credința noastră, altfel veți pune biserica într-o lumină proastă”, a declarat el, adăugând faptul că, în calitate de creștini, ar trebui să ne asigurăm că știm încotro ne îndreptăm atenția. „Solia noastră este Evanghelia lui Isus și nu conspirațiile”, a subliniat el.

Bradshaw le-a reamintit credincioșilor că ni se poruncește să nu aducem mărturie mincinoasă, așa că ar trebui să fim atenți ce distribuim online sau altfel. „Dacă nu cunoașteți subiectul, nu aveți de ce să îl distribuiți”, a spus el. „Nu îl postați online!”

Mai există un motiv pentru care nu ar trebui să plecăm urechea la oameni care distrug alți oameni, a subliniat Bradshaw. „Vă rog să nu vizionați și să nu distribuiți [aceste teorii]. Nu avem nevoie de ele. Nu am fost chemați să demonstrăm că oameni de afaceri influenți și puternici vor să distrugă lumea”, a explicat el. „Nu aceasta este solia noastră!”

Mișcarea Pământul plat și mântuirea

În ultima parte a prezentării sale, Bradshaw a povestit că, odată, l-a contactat cineva care i-a spus că este bucuros că It Is Written (organizația pe care Bradshaw o coordonează) susține că Pământul este plat. „Niciodată nu am spus așa ceva!”, i-a spus Bradshaw fără niciun rezultat.

Bradshaw a încercat să îl convingă spunându-i: „Totul sugerează că pământul are formă sferică. Toate guvernele, toate instituțiile de învățământ, toți oamenii de știință ar trebui să mintă. De ce ar minți? Ce ar avea de câștigat?” Dar nimic din ceea ce i-a spus nu l-a putut determina să își schimbe opinia.

În cele din urmă, Bradshaw i-a spus: „Cred că veți părăsi biserica”. Și a adăugat: „Vă rog să țineți cont de faptul că biserica din care faceți parte nu este de acord cu dvs. În scurt timp, veți ajunge la concluzia că biserica minte și că eu, în calitate de pastor, mint, de asemenea; că toți pastorii mint. Nu contează că dvs. credeți într-o singură teorie a conspirație; de fapt, credeți în toate”, i-a spus Bradshaw. „Oamenii nu se opresc la o singură conspirație.”

În acest sens, Bradshaw a spus că pe unii îi va costa viața dacă aleg să creadă că Pământul este plat. Aceștia vor ajunge să nu mai aibă încredere în biserica lui Dumnezeu și în membrii ei. Pur și simplu, nu vor mai crede.

Conspirațiile și profeția biblică

Bradshaw a explicat că în biserică susținătorii teoriilor conspirației sunt oamenii dornici să reinterpreteze profeția biblică. El i-a reamintit audienței că adventiștii de ziua a șaptea își întemeiază gândirea în primul rând pe profeția împlinită. „Dar cu viitorul cum rămâne?”, s-a întrebat Bradshaw. „Avem o schiță, nu imaginea completă”, a declarat el. „Unora le place să umple golurile cu afirmații care nu pot fi nici justificate, nici dovedite.”

El a făcut apel la credincioși să nu mai vadă în spatele oricărui eveniment de pe pământ un complot ascuns. „Chiar dacă credeți ceva, nu le spuneți și altora”, i-a sfătuit Bradshaw. „Dacă sunteți înclinat spre critică, trebuie să vă opriți. Trebuie să vă opriți, pentru ca să vă salvați sufletul, deoarece faceți lucrarea celui rău, nu a lui Dumnezeu”, a spus el.

Bradshaw le-a reamintit credincioșilor adventiști că nu trebuie să ne placă biserica, dar ni se poruncește să iubim biserica. „Dacă vă place să criticați, trebuie să vă opriți. Conducătorii sunt oameni, fac greșeli. Treaba noastră este să ne rugăm pentru conducătorii bisericii”, i-a îndemnat el. „Avem o misiune, aici, pe Pământ, și nu este aceea de a îndrepta biserica. Faceți-vă auziți, dar cu blândețe, pentru că Dumnezeu este la cârma ei.”

Adevărata conspirație

Bradshaw a explicat că, în ciuda tuturor celor spuse de el, în lume există o conspirație adevărată. „Este ceea ce noi numim «marea luptă», marele complot al lui Satana, plin de intrigi și minciuni.”

Problema nu constă în a determina dacă cineva vrea să ne controleze, a declarat Bradshaw. „Cel rău încearcă să ne controleze. Cel rău este la lucru, așa că eu și tu trebuie să ne intensificăm eforturile de a reflecta caracterul lui Isus. Am fost chemați să-L înălțăm pe El!”

Având în vedere acest context, trebuie să decidem în ce să ne implicăm cu toate puterile noastre. „Putem să avem opinii și să apărăm puncte de vedere, dar trebuie să demonstrăm lumii că obiectivul nostru este Isus. Dacă vă irosiți energia cu teorii ale conspirației, cu ce credeți că sunt relele din biserică, Îl jefuiți pe Dumnezeu de energia pe care dorește să o folosească pentru salvarea oamenilor”, a explicat Bradshaw. „Să continuăm să studiem și să citim, dar haideți să nu ne certăm cu privire la ceea ce studiem. Să nu ne lăsăm distrași. El ne-a spus: «Ocupați-vă de acestea până vin» [Luca 19:13, Biblia Fidelă].”

Sursa: Adventist Review