Danemarca: concedierea unui profesor adventist din cauza Sabatului, declarată ilegală

Info Adventist 29 martie 2019

Un profesor adventist de ziua a șaptea care a fost concediat pentru refuzul de a participa la un eveniment de tipul Ziua Porților Deschise care a avut loc într-o zi de sâmbătă și a reclamat concedierea în fața Comisiei daneze pentru un tratament egal, a primit un răspuns favorabil.

Știrea potrivit căreia comisia a decis că școala a încălcat legislația daneză referitoare la tratamentul egal a fost preluată de mai multe organe daneze de presă, ca și de Camera națională de apel pentru probleme sociale (Ankestyrelsen).

De asemenea, știrea a fost pe prima pagină a principalei publicații dedicate problemelor de etică și religie, Kristeligt Dagblad.

Profesorului adventist de educație fizică i s-a cerut să participe la un eveniment de promovare a școlii. Conducerea instituției a considerat importantă prezentarea programului de educație fizică și sport, iar cum bărbatul adventist era singurul profesor de sport, administratorii școlii au ales să îi solicite participarea în ciuda faptului că erau pe deplin conștienți de convingerile sale religioase.

Profesorul, care al cărui nume nu a fost făcut public, a subliniat că acest lucru nu a reprezentat o problemă în ocaziile anterioare, deoarece întotdeauna a găsit un înlocuitor pentru astfel de evenimente. Și cu această ocazie, profesorul adventist a redactat o prezentare detaliată a activităților, astfel încât un profesor suplinitor să o poată urma și a oferit, de asemenea, instrucțiuni studenților din ultimul an care urmau să ajute în cadrul evenimentului.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Danemarca a urmărit derularea evenimentelor și l-a sprijinit pe profesor în demersurile sale. Comisia i-a acordat conducerii liceului 14 zile pentru a-i plăti despăgubiri cadrului didactic sau pentru a se prezenta în fața instanței.

„Mă simt ușurat că decizia a fost în favoarea noastră”, a spus Thomas Müller, președintele Bisericii Adventiste din Danemarca. „Aceasta va încuraja și alți membri să rămână credincioși convingerilor lor. Sabatul este o binecuvântare și un dar prețios pe care ar trebui să îl apreciem și să îl apăram”, a adăugat acesta.

Danemarca are o lungă istorie de respectare a libertății religioase, însă rapoarte recente sugerează o anumită incertitudine cu privire la cât de bine sunt protejate minoritățile religioase la locul de muncă. „Acest caz a scos în evidență faptul că angajatorii trebuie să vină, în mod rezonabil, în întâmpinarea credințelor și practicilor religioase ale angajaților lor”, a declarat Lasse Bech, director pentru relații oficiale și libertate religioasă în cadrul Bisericii Adventiste din Danemarca.

Bech remarcă faptul că mulți angajatori se promovează ca fiind organizații deschise față de diversitatea religioasă și etnică. El recunoaște că, în majoritatea cazurilor, instituțiile și companiile sunt conduse de o echipă de profesioniști care încearcă să găsească soluții practice atunci când împlinirea nevoilor organizației intră în conflict cu conștiința unuia dintre angajați. „Câțiva angajatori sunt mai puțin toleranți”, a spus acesta, „însă sunt rare cazurile în care cineva își pierde locul de muncă din acest motiv.”

Sursa: Adventist Review