De ce este important ca pastorii să își verifice registrele de membri: O privire mai atentă la statisticile bisericii pentru anul 2020

Info Adventist 30 noiembrie 2021

În ciuda raportării unei scăderi semnificative a aderărilor și a pierderilor și a unei creșteri a deceselor în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la nivel mondial în 2020, Dr. David Trim, director al Biroului de Arhivă, Statistică și Cercetare din cadrul Conferinței Generale (CG), spune că nu ar trebui să ne simțim descurajați, ci însuflețiți.

„Stă aproape în totalitate în puterea noastră să ne asigurăm că biserica nu stagnează, să pregătim credincioșii adventiști pentru a-și mărturisi credința și pentru a planta biserici, dar totul depinde de ceea ce facem la nivelul bisericii locale”, a declarat el.

Dr. Trim a stat recent de vorbă cu Adventist News Network [Rețeaua Adventistă de Știri] pentru a explica mai în detaliu analiza sa asupra Raportului statistic din anul 2021 pe care l-a prezentat în cadrul ședinței Consiliului anual din luna octombrie.

Covid-19, un element principal

„În mare parte, motivul este Covid-19”, a explicat el, referindu-se la tendințele negative ale datelor. „În ultimii 16 ani s-au înregistrat anual peste un milion de aderări la nivelul bisericii mondiale, dar anul trecut acest număr a scăzut la doar 800.000. Ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, bisericilor locale le-a fost dificil să desfășoare activități de evanghelizare și nu au putut boteza oameni, astfel încât pandemia este probabil principalul factor care a contribuit la acest lucru.”

Continuând, Dr. Trim remarcă faptul că a existat o creștere a numărului de aderări în primele două trimestre ale anului 2021. „Probabil că oamenii care au participat la studii biblice anul trecut au putut fi botezați în acest an, odată ce restricțiile au fost ridicate și au loc din nou activități de evanghelizare. Deși, în unele țări, Covid-19 a lovit mai rău anul acesta, așa că va trebui să așteptăm și să vedem dacă vom depăși din nou pragul de un milion.”

Raportarea deficitară a datelor ‒ o problemă persistentă

În afară de Covid-19, un alt factor care a contribuit la scăderea cifrelor în anul 2020 ar putea fi sesiunea CG care a fost programată inițial în 2020, deși Dr. Trim estimează că efectul acesteia este relativ minor, deoarece a fost amânată din timp.

Cu toate acestea, el a comentat: „Datele arată că, în anii în care au loc Sesiunile CG, numărul oamenilor care se alătură bisericii și al celor care pleacă este mai mic. Acest lucru este urmarea faptului că liderii bisericii nu depun același efort în evanghelizare sau pentru a analiza registrele cu membri ‒ se concentrează pe altceva”.

Această diminuare în anii în care au loc sesiunile CG reflectă o tendință mai largă de raportare inexactă care are loc la nivel global de zeci de ani, ceea ce poate avea impact atât asupra strategiilor de evanghelizare locale și globale, cât și asupra percepției publice cu privire la relevanța sau eficiența Bisericii.

„Înregistrăm intrările, pierderile și decesele de 56 de ani ‒ începând cu anul 1965”, spune dr. Trim. „Aș putea cu ușurință să vă trimit o foaie de calcul Excel cu un grafic care să arate aderările și pierderile din ultimii 56 de ani, dar problema este că ar arăta o creștere uriașă a pierderilor în ultimii 15 ani, deoarece acum le monitorizăm cu mai multă acuratețe.”

El continuă: „Dificultatea constă în faptul că, în mare parte din acea perioadă, interesul pentru înregistrarea pierderilor a fost limitat. Acest lucru are parțial de-a face cu reprezentarea ‒ dacă se diminuează numărul de membri, ai o reprezentare mai mică la o adunare generală a Uniunii sau la sesiunea CG, dar are de-a face și cu prestigiul. Oamenilor le place să se spună: «Aceasta este cea mai mare conferință, uniune sau diviziune».”

Pentru dr. Trim, auditul referitor la numărul de membri este o prioritate ‒ așa cum a fost și pentru fostul secretar executiv al CG, G.T. Ng. Nu numai pentru că ajută Biserica mondială să identifice mai exact punctele tari și punctele slabe și să dezvolte strategii de misiune, ci și pentru că încurajează bisericile locale să acorde prioritate retenției, uceniciei și îngrijirii membrilor.

„Într-un spirit anecdotic, vă pot spune despre oameni care au plecat din biserică și au decis să-și schimbe apartenența religioasă, doar pentru a descoperi că mai aparțineau încă unei biserici pe care nu o mai frecventau de peste 20 de ani! Și nimeni nu și-a dat seama de asta!”

„Orice pastor își poate revizui și verifica registrele de membri și trebuie să facă acest lucru!”, a fost încurajarea lui. „Dacă aș fi pastor, aș vrea să o fac anual. Altfel, cum știi dacă oamenii mai frecventează biserica? Adevăratul motiv al auditului nu este acela de a scoate pe cineva din registrul bisericii, ci de a-l contacta și de a-l întreba: «Cum te-am dezamăgit?» sau «Ce putem face pentru tine?», astfel încât să se simtă iubit și apreciat ca parte a trupului lui Hristos.”

Simplul act de a revizui înregistrările referitoare la membri poate face o diferență uriașă atât la nivel local, cât și la nivel global, dar dr. Trim subliniază că poate fi un proces complicat dacă diferitele niveluri ale Bisericii nu se implică pentru a lucra împreună.

„Lucrul complicat este că rezolvarea acestei probleme trebuie să fie atât un proces de sus în jos, cât și unul de jos în sus”, explică dr. Trim.

Deși este esențial ca bisericile locale să se implice în acest proces, dacă conferințele, uniunile și diviziunile nu îl consideră, de asemenea, o prioritate, atunci pastorii pot fie să ignore în continuare importanța sa, fie să depună eforturi în altă direcție.

Creșterea văzută ca impediment ‒ lipsa responsabilității personale

În ciuda scăderii numărului de aderări în 2020, o altă tendință îngrijorătoare din datele anterioare pandemiei de Covid-19 este că numărul de aderări se stabilizase la aproximativ 1,2-1,3 milioane pe an, în ciuda faptului că numărul total de membri a continuat să crească.

„Dacă numărul de membri este în creștere, atunci întrebarea este de ce nu cresc și aderările?”, întreabă dr. Trim. „Dacă s-ar menține tendința actuală, atunci biserica va continua să crească, dar nu la fel de repede ca înainte”.

Dr. Trim sugerează că motivul acestei creșteri încetinite ar putea fi dublu: în primul rând, pentru că adventiștii plantează mai puține biserici și, în al doilea rând, din cauza „efectului de spectator”.

În sociologie, „efectul de spectator” sau „apatia spectatorului” se referă la faptul că, cu cât un grup devine mai mare, cu atât fiecare persoană se simte mai puțin responsabilă pentru succesul grupului.

„Poate că observăm acest lucru”, spune dr. Trim. „Când citești în publicațiile Bisericii că continuăm să creștem și că numărul membrilor noștri atinge 21 de milioane, atunci pericolul este ca un credincios adventist să gândească: «Sunt foarte ocupat, nu am abilitățile necesare, dacă nu o fac eu o va face altcineva».”

Acest efect se poate manifesta atât la nivelul diviziunii, cât și la nivelul bisericii locale.

„În ultimii 15 ani, Diviziunea Sudamericană a scos două milioane de membri din evidențele sale, dar numărul lor de membri a continuat să crească”, explică dr. Trim. „Acest lucru se datorează faptului că au reușit să își formeze bine membrii pentru a-și asuma responsabilități. Și știu că membrii pe care îi au sunt cu adevărat acolo.”

Ca o comparație, la nivelul unei biserici locale, plantarea unei noi biserici poate preveni apatia pe măsură ce numărul membrilor crește și poate încuraja responsabilitatea continuă și implicarea tuturor membrilor.

„Plantarea de biserici este soluția. Știm că atunci când plantarea de biserici este înfloritoare, biserica în ansamblu crește”, spune el. Stă aproape în întregime în puterea noastră să îmbunătățim tendințele actuale prin prioritizarea plantării de biserici și prin pregătirea credincioșilor adventiști pentru a-și mărturisi credința.”

În concluzie, dr. Trim a subliniat că implicarea nu trebuie să însemne doar predicarea sau „împărțirea de literatură pe stradă”. „Poate fi faptul că mă ocup de placa de sunet sau că sunt cel care întâmpină oamenii la intrarea în biserică sau că ajut la pregătirea mesei de părtășie”, spune el. „Fiecare are un dar și un talent spiritual diferit. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să recunoaștem și să acționăm în consecință. Aceasta este implicarea tuturor membrilor.”

Pentru a vedea Raportul Statistic pe anul 2021 prezentat de dr. Trim în cadrul Consiliului anual, accesați https://www.youtube.com/watch?v=akwVBD8XXbk.

Autor: Maryllen Hacko

Sursa: Adventist News Network