De ce ne-am rugat online pentru libertate religioasă și posibilitatea de a respecta Sabatul

Info Adventist 17 iulie 2020

În anul 2020, COVID-19 a schimbat în mod drastic atât lumea, cât și majoritatea aspectelor vieții nostre.

Copiii din Coreea de Sud nu au mai mers la școală de la Crăciun. Majoritatea bisericilor adventiste de ziua a șaptea, care nu au mai organizat servicii de închinare în lăcașurile de cult timp de aproape două luni, au început recent să organizeze servicii de închinare mai scurte. Deși acestea au avut loc și online, alte activități ale bisericii precum prezentările biblice, activitățile cluburilor de exploratori, vizitele pastorale și alte întâlniri de părtășie ale membrilor bisericii nu au fost posibile timp îndelungat.

Ceea ce ne îngrijorează și mai mult este faptul că experții spun că probabilitatea de a ne întoarce la viața de dinainte de pandemie este mică. Astfel, s-ar putea să nu fie înțelept să așteptăm pur și simplu finalul pandemiei. Dat fiind faptul că încă mai trebuie să ne grăbim să îndeplinim misiunea încredințată de Dumnezeu, trebuie să găsim alternative pentru a ne îndeplini lucrarea. De fapt, misiunea noastră a devenit și mai importantă în această situație critică decât în timpurile de pace.

Contribuții în domeniul libertății religioase

În timp ce mă gândeam ce ar putea face Departamentul Relații Oficiale și Libertate Religioasă (ROLR) din cadrul Diviziunii Asia de Nord – Pacific (NSD), pe care îl coordonez, Jeonghaeng Kwon, care coordona o serie de întâlniri de rugăciune pentru misionarii din regiune, m-a abordat și a sugerat organizarea unei întâlniri de rugăciune pentru libertate religioasă. Mi s-a părut o idee foarte bună.

I-am invitat să participe pe directorii departamentelor ROLR din cadrul Uniunii Coreene (KUC), al Uniunii Japoneze (JUC), al Uniunii Taiwaneze (TUC) și al Misiunii Mongole (MM). Fiecare a avut la dispoziție între 5 și 7 minute pentru a prezenta o problemă de libertate religioasă din țara lor și să ne spună pentru ce doresc să ne rugăm.

Le-am spus, de asemenea, tuturor directorilor diferitelor entități ale Bisericii să invite un coleg care lucrează împreună cu ei în domeniul libertății religioase, astfel încât toate problemele discutate în cadrul întâlnirii să fie cunoscute de cel puțin încă o persoană implicată. În plus, i-am invitat pe directorii departamentului ROLR din cadrul celor cinci conferințe ale KUC și le-am cerut să se roage pentru problemele menționate de prezentatori.

Kihoon Kang, un reprezentant al Societății pentru Libertate Religioasă și Egalitate de Șanse, a condus de-a lungul ultimilor doi ani demersurile legale în cazul lui Jiman Han, un credincios adventist care avea probleme din cauza sâmbetei (Sabatului). Pe lângă el, a fost invitat și Myungcheol Shin, avocatul care l-a reprezentat pe Han, pentru a da o scurtă mărturie. Unii dintre administratorii, directorii și o parte din personalul NSD au participat la întâlnirea de rugăciune. Și nu în ultimul rând, patru interpreți au asigurat o comunicare eficientă.

Președintele NSD, Siyoung Kim, a deschis întâlnirea înălțând o rugăciune, după care i-a prezentat pe vorbitori.

Examenele și cursurile în Sabat

Primul vorbitor a fost Toshio Shibata, directorul ROLR din cadrul JUC, care a prezentat statisticile cu privire la cultele religioase din Japonia pentru a arăta care este statutul Bisericii Adventiste în societatea japoneză. El a împărtășit care sunt problemele de libertate religioasă existente, precum desfășurarea exemenelor de admitere la facultate și a examenelor de rezidențiat sâmbăta și recuperarea cursurilor sâmbăta din cauza situației generate de coronavirus.

În Taiwan există probleme similare legate de examenele desfășurate sâmbăta. Deoarece Biserica Adventistă din Taiwan nu este numeroasă, apelurilor ei nu li s-a acordat atenția acordată altor biserici creștine. Directorul ROLR din cadrul TWC, Mark Tseng, a făcut apel la rugăciune și pentru liceul adventist din Taiwan.

Nyamdavaa Dovchinsuren, din MM, a făcut apel la rugăciune pentru ca bisericile adventiste să obțină recunoașterea guvernamentală, după ce guvernul mongol le-a impus recent restricții severe bisericilor creștine. S-a făcut apel la rugăciune și pentru ca tinerii adventiști mongoli care își îndeplinesc stagiul militar să poată respecta Sabatul.

KUC a vorbit despre mai multe probleme recente, precum examene organizate sâmbăta și legea serviciului militar alternativ. În acest an, examenele naționale pentru elevii care termină școala generală și liceul au fost programate de două ori sâmbăta. Jichoon Lee a făcut apel la rugăciune pentru ca solicitarea bisericii să primească un răspuns favorabil din partea guvernului. Kang a făcut apel pentru recunoașterea la nivel național a dreptului angajaților de a respecta zilele de sărbătoare și pentru protejarea acestui drept la nivel  legislativ, judiciar și executiv. El a făcut, de asemenea, apel la rugăciune pentru ca toți cei implicați să experimenteze harul lui Dumnezeu, iar acest proces să contribuie la creșterea lor în credință.

Apărarea libertății de conștiință

Înțeleg de ce Dumnezeu permite ca poporul Lui să treacă prin dificultăți. El dorește ca acesta să stea ferm în credință, apărându-și libertatea de conștiință. De aceea trebuie ca, în încercări, să continuăm să ne rugăm pentru membrii bisericii noastre.

Întâlnirea de rugăciune pentru libertate religioasă a reprezentat o ocazie de a medita și a ne ruga. Simțim că am făcut primul pas în lucrarea pentru libertate religioasă în timpuri de pandemie. Cred că Dumnezeu ne va conduce fiecare pas, dacă mergem înainte în calitate de reprezentanți ai libertății Sale până la revenirea lui Isus.

Sursa: Adventist Review