De la Ebola la COVID-19: Asistentul medical care a văzut de toate

Info Adventist 18 iulie 2020

Stephen Scheffler spune despre el că este o poveste cu tâlc, în timp ce alții îl consideră o sursă de inspirație.

În ultimii ani, Scheffler, absolvent al programului de studii în asistență medicală din cadrul Union College, din Lincoln, statul american Nebraska, a ajuns frecvent în zone afectate de dezastre. În anul 2015 a călătorit în Sierra Leone pentru a îngriji pacienți bolnavi de Ebola în prima linie, iar în 2020 s-a mutat în orașul New York pentru a se implica în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Învățând să înfrunte provocările

Viața lui Scheffler nu a fost ușoară. Crescut de o mamă singură care dispunea de resurse limitate, acesta și-a dorit să trăiască o viață de succes. S-a înscris la Union College dorind să studieze design grafic, însă în anii următori s-a luptat cu indecizia, neștiind ce carieră i s-ar potrivi.

Cu schimbarea specializării, întreruperea studiilor pentru a-și ajuta familia și pentru a câștiga banii necesari plății taxelor de școlarizare și cu dificultățile academice, Scheffler a avut nevoie de nouă ani pentru a absolvi, în cele din urmă, programul pentru formarea de asistenți medicali.

În timp ce lucra la centrul pentru predare și învățare din cadrul universității, un medic l-a diagnosticat pe Scheffler cu depresie și anxietate. S-a simțit ușurat pentru că înțelegea mai bine de ce avea dificultăți de concentrare, însă acestea nu au încetat, ci chiar a fost nevoit să repete un semestru.

Cu toate acestea, ceea ce investise deja în educația sa l-a determinat pe Scheffler să continue. „Nu puteam renunța!”, a exclamat acesta.

O comunitate de susținere

Cadrele didactice și personalul din cadrul programului de formare de asistenți medicali al Union College l-au ajutat pe Scheffler să reușească. La un moment dat nu își permitea să își plătească tratamentul, iar profesorii au fost cei care l-au ajutat.

„Personalul din cadrul programului a jucat un rol important și m-a ajutat mult”, a declarat Scheffler. „Mi-ar fi putut spune «Nu te vrem aici», însă nu au făcut-o.”

Scheffler a spus că vrea să se asigure că un lucru este clar: nu oricine absolvă programul de formare, ci, în cazul lui, au lucrat cu el până când și-a depășit obstacolele.

„Cred că dacă era vorba despre orice alt program, oriunde altundeva, nu aș fi reușit să îmi termin studiile”, a declarat Scheffler, „iar acest gând mă sperie.”

După ce, în sfârșit, a absolvit, în anul 2011, Scheffler a trecut examenul de obținere a dreptului de liberă practică din prima încercare. (Programul de pregătire a asistenților medicali din cadrul Union College înregistrează de mulți ani unul dintre cele mai mari procente de absolvenți care obțin dreptul de liberă practică din prima încercare la nivelul statului Nebraska.)

Criza cauzată de Ebola

În anii de după absolvire, Scheffler a lucrat în diferite medii, însă în anul 2014 i-a atras atenția criza cauzată de Ebola.

A deschis motorul de căutare și a scris: „Sunt asistent medical. Cum pot ajuta în criza cauzată de Ebola?”

Unul dintre rezultate l-a direcționat spre site-ul USAID, acolo unde a completat cererea și a fost pus în legătură cu Partners in Health, o organizație nonprofit. După câteva zile de instruire intensă, Scheffler a călătorit în Sierra Leone pentru o perioadă de nouă săptămâni în primele linii ale luptei împotriva epidemiei de Ebola.

„A fost dificil”, concluzionează Scheffler. „Moartea era la fiecare pas. Era înfricoșător pentru că era o moarte groaznică.”

Cu toate acestea, declară că a fost o experiență uimitoare. „Am putut ajuta oameni și am încercat să salvez vieți. Am avut ocazia ca timp de nouă săptămâni să lucrez cu unii dintre cei mai curajoși și miloși oameni cu care am lucrat vreodată. Sunt mândru de acest lucru și mă bucur că m-am implicat în această acțiune.”

Scheffler crede că a fost acceptat în echipa care a slujit în Sierra Leone datorită experienței sale în tratarea pacienților în Nicaragua în cadrul unui proiect la care a participat în timpul studiilor.

„Acceptau doar oameni care aveau experiență în afara țării”, a declarat el. „Am învățat multe lucruri despre diferențele culturale prin intermediul cursului de asistență medicală globală în cadrul Union College.”

COVID-19 în New York

Recent, Scheffler s-a oferit din nou voluntar într-o zonă periculoasă. A părăsit un loc de muncă stabil unde lucra ca asistent șef de tură în Loveland, Colorado, pentru a lucra temporar într-un spital copleșit de numărul de cazuri de COVID-19 din New York.

„Predomină teama și frustrarea și oameni care nu înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Scheffler despre izbucnirea epidemiei. „Când eram cel mai ocupați, simțeam că mulți asistenți medicali erau speriați. Nu aveam și încă nu avem suficiente echipamente de protecție. E înspăimântător deoarece nu știm cine are COVID-19.”

Experiența sa cu pacienții bolnavi de COVID-19 variază mult. „Unii își revin, iar alții par perfect sănătoși”, a declarat Scheffler. Pe de altă parte, „unii s-au stins din viață, iar alții au trăit, însă nu vor reveni niciodată la starea de dinainte.”

Scheffler a vorbit despre un bărbat tânăr, care fusese sănătos, dar care nu mai răspundea la stimuli. „Nu mai e prezent în viața familiei sale”, a afirmat întristat. „Nu știm dacă își va reveni vreodată. Facem tot ce putem, însă nu știm ce se va întâmpla.”

Pe Scheffler l-a descurajat să îi vadă pe oameni îndoindu-se de existența bolii în timp ce el slujește în mijlocul crizei. „Experiențele diferă chiar și de la asistent la asistent, acestea fiind foarte variate. Am fost uimit de diferențele care există de la secție la secție.”

A văzut pericolul pe care îl reprezintă COVID-19. „Chiar există oameni care mor pe holurile spitalelor”, confirmă Scheffler, „dar nu toată lumea îi vede.”

Datoria de a se implica

Unii oameni îl consideră nebun pentru că alege să se implice în astfel de crize, însă Scheffler spune că nici măcar nu stă pe gânduri. „Dacă pot, trebuie să merg. În unele situații, dacă poți, trebuie să acționezi. Simt că refuzul de a merge ar fi cu adevărat imoral.”

Scheffler mulțumește Union College pentru că l-a ajutat să contruiască pe propria experiență pentru a-și forma o dispoziție de slujire.

„Când studiam la Union College ni se spunea: «Dacă răspundeți apelului și mergeți, veți primi și ceea ce aveți nevoie pentru a face față situației.”

Sursă: Adventist Review