Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Declarație cu privire la războiul din Ucraina

Declarație cu privire la războiul din Ucraina

Bruxelles, 18 martie 2022

Europa se confruntă cu cea mai gravă situație conflictuală de pe continent după  cel de-al Doilea Război Mondial din cauza gravității invadării unui stat suveran de un altul. La acest conflict se adaugă pericolul implicării țărilor vecine sau al escaladării tipului de arme folosite și, mai presus de toate, al situației tragice caracterizate de violență, lipsuri și strămutarea a milioane de oameni.

În ultimele decenii, statele europene au încercat să creeze condiții care să le permită să își gestioneze împreună resursele. Acestea au înființat instituții bazate pe principiile fundamentale ale libertății, pluralismului, separării puterilor și rezolvării conflictelor prin mijloace legale și au integrat sistemul Națiunilor Unite în perspectiva relațiilor caracterizate de respectarea drepturilor omului și a justiției.

Războiul din Ucraina este o lovitură majoră dată păcii bazate pe aceste principii.

Acesta a cauzat deja pierderea a numeroase vieți și a produs multă suferință în rândul celor răniți, strămutați și refugiați. Este un atac asupra modului de viață, a proprietății și a dorinței de dezvoltare a populației. Este încălcat dreptul legitim al fiecărei persoane de a trăi în pace, în libertate și în comunitate.

Atât cât va dura, va continua să facă primele și cele mai numeroase victime în rândul oamenilor de rând lipsiți de apărare, care își pierd viața, siguranța, pacea și libertatea, precum și prezența și compania celor dragi.

Fiecare viață pierdută în conflict este o rană deschisă pentru întreaga omenire.

ÎN FAȚA ACESTUI CONFLICT, ASSOCIATION INTERNATIONALE POUR LA DÉFENSE DE LA LIBERTÉ RELIGIEUSE [AIDLR, ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU APĂRAREA LIBERTĂȚII RELIGIOASE]:

  • face apel la părțile implicate și la comunitatea internațională, prin intermediul organizațiilor la care este acreditată și, în special, în fața Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, să continue și să își intensifice eforturile de căutare a unei soluționări pașnice, pe cale diplomatică, a acestui conflict;
  • îndeamnă părțile implicate în conflict să dea dovadă de maximă reținere în a întreprinde acțiuni care afectează viața, siguranța, libertatea, nevoile de bază și drepturile fundamentale ale populației civile;
  • face apel la respectarea principiilor libertății de conștiință, religioase și de închinare a tuturor persoanelor, precum și a adăpostului reprezentat în mod tradițional de lăcașurile de cult și a rolului de a oferi asistență al preoților, al profesioniștilor și al voluntarilor din domeniul umanitar aflați în slujba populației, în numele instituțiilor lor;
  • observă și susține eforturile comunității internaționale, prin intermediul a numeroase persoane, instituții și state, de a primi un număr extraordinar de mare de refugiați, cauzat deja de acest război. Pe lângă efortul de a acorda azil, de a răspunde nevoilor și de a oferi integrare, AIDLR solicită, de asemenea, acordarea unei atenții deosebite înțelegerii, acceptării și promovării libertății fiecărei persoane, garantând drepturile fundamentale la libertate de conștiință, religioasă și de închinare.

Paulo Macedo,

Secretar general

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print