Documentarul adventist „Spune lumii” primește trei premii IndieFEST

Info Adventist 23 februarie 2018

Spune lumii, drama documentar realizată despre istoria Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a primit recent trei premii de excelență, cea mai înaltă distincție oferită în cadrul IndieFEST Film Awards, o competiție cinematografică independentă. Spune lumii a câștigat la trei categorii: film creștin, producție cu obiectiv specific și producție destinată difuzării pe internet.

Filmul urmărește viețile pionierilor adventiști în timp ce trec peste dezamăgirea și descurajarea aproape copleșitoare pentru a crea „organizația care a fost vârful de lance în domenii precum sănătate, educați, comunicare și interpretare biblică”[i]. Spune lumii a fost filmat în Ottawa, Ontario, Canada, la realizarea lui contribuind 100 de actori profesioniști. Este cea mai mare producție despre istoria adventismului realizată vreodată.

Regizorul adventist Kyle Portbury a regizat Spune lumii și l-a înscris în competiția IndieFEST Film Awards. De la debutul său în anul 2008, această competiție mondială a urmărit „să le ofere regizorilor, producătorilor și actorilor talentați (…) expunerea pe care o merită. Concursul descoperă și onorează succesul realizatorilor de filme care produc opere de calitate”[ii]. Ulterior unii dintre câștigătorii IndieFEST au câștigat și alte premii prestigioase precum Premiile Emmy sau Oscar.

Rick Prickett, directorul competiției, subliniază faptul că „juriul își bazează deciziile pe calitatea, creativitatea și aspectele tehnice ale fiecărei creații. Premiul reflectă nenumăratele ore… petrecute pentru a crea [această] producție excepțională!” Portbury consideră aceste premii ca fiind câștigul din investiția Bisericii în acest proiect.

Mesajul filmului Spune lumii continuă să se audă prin intermediul mijloacelor seculare precum IndieFEST, care îi „promovează pe câștigătorii premiilor prin intermediul comunicatelor de presă în fața unei audiențe de mai mult de 40.000 de producători de film, printre profesioniștii în domeniu, dar și prin intermediul a cinci publicații mondiale”[iii]. Nu se va ști niciodată cât de mare a fost Impactul acestei producții asupra lumii.

Sursa: Adventist News Network

[i] telltheworld.adventist.org/about-film

[ii] theindiefest.com/about-rules/

[iii] Ibid.