Două sute de familii afgane la școala Stanborough Park

Info Adventist 3 februarie 2022

„Căci am fost flămând și Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-aţi dat de băut; am fost străin și M-aţi primit…” (Matei 25:35)

Duminică, 16 ianuarie 2022, One Vision a găzduit o cină tradițională afgană la Stanborough Park Secondary School, la care au participat peste 200 de familii afgane de refugiați.

Imaginați-vă pentru o secundă că ați fugit din țara natală. Locul nașterii voastre devine locul unei posibile morți premature, așadar evadarea este singura opțiune. În timp ce părăsiți locurile care vă sunt familiare, schimbați cunoscutul cu necunoscutul, printr-o despărțire grăbită și dureroasă de familie, de prieteni și de tot ce vă este drag pentru a înfrunta nesiguranța care vă stă în față. Realitatea de a fi „străin” pe pământ străin devine „acasă”, în timp ce vă gândiți la viitor din postura unui străin.

Aceasta a fost situația dură a mii de afgani disperați care au fugit din țara natală.

După retragerea forțelor armate britanice și americane din Afganistan și ascensiunea rapidă a regimului taliban, care a preluat puterea în 2021, lumea a fost martora unor scene dureroase, traumatizante, de suferință umană, în încercarea lor de a scăpa de tiranie.

Organizația Națiunilor Unite estimează că între 1 ianuarie și 20 octombrie 2021, 677.000 de oameni au fost strămutați forțat în interiorul Afganistanului.[1]

În timp ce mă gândeam cum va reacționa lumea la această criză umanitară, a fost încurajator să citesc faptul că guvernul Regatului Unit a răspuns la situația dificilă a refugiaților din Afganistan prin acordarea unui pachet de servicii pentru a ușura tranziția și împlinirea diverselor nevoi. În septembrie 2021, pe www.gov.uk a fost publicat un articol intitulat „Operațiunea Un călduros bun venit, aflatăîn desfășurare, pentru a veni în sprijinul afganilor sosiți în Regatul Unit”.

În aceeași perioadă când guvernul britanic făcea planuri pentru a facilita tranziția refugiaților afgani, organizația caritabilă One Vision punea la punct un călduros bun venit pentru „a-i primi” pe acești oameni prețioși, manifestând grija plină de compasiune descrisă în Matei 25:35–40.

One Vision s-a ocupat de sosirea afganilor de la intrarea lor în Regatul Unit, în noiembrie 2021. Vorbind cu Enoch Kanagaraj, fondatorul și președintele One Vision (de asemenea, membru al bisericii adventiste Stanborough Park), am fost încântată să aud de planurile lui care urmăresc să slujească nevoilor acestui grup de oameni. Kanagaraj a detaliat modul în care s-a acționat pentru strângerea produselor esențiale, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte și articole de igienă personală pentru a se asigura că nevoile acestora sunt acoperite. Apoi aceste produse au fost livrate în reședințele temporare din hoteluri, în timp ce se aflau în pregătire locurile de ședere permanentă.

Discutând mai mult cu Kanagaraj, acesta a declarat: „Obiectivul nostru este să îi integrăm în Regatul Unit pe noii sosiți, ajutându-i să se adapteze la diversele aspecte ale societății. Astfel, au fost prezentați tuturor grupurilor religioase, deși aceștia vin dintr-o țară islamică, nefiind expuși altor religii”.

Lucrând în parteneriat cu Consiliul regional Hertfordshire și cu Departamentul pentru servicii comunitare al Uniunii Britanice de Conferințe, organizația One Vision ajută la întărirea speranței, a încrederii și a rezilienței noilor sosiți, pe măsură ce se adaptează societății britanice.

Invitații speciali ai evenimentului desfășurat la școala Stanborough School au fost pastorul dr. Kirk Thomas, director pentru Evanghelizare în cadrul Uniunii Britanice de Conferințe, pastorul Geert Tap, al bisericii adventiste Stanborough Park, și dr. Zobaida Sakandary, director și conferențiar la Facultatea de drept și științe politice din cadrul Universității Kabul din Afghanistan.

Pastorul Thomas li s-a adresat participanților împărtășindu-și experiența ca imigrant și vorbind despre credința lui în Dumnezeu, despre cultura lui și despre importanța pe care le-au jucat ambele la adaptarea lui la viața în Regatul Unit. Și pastorul Tap a împărtășit experiența sosirii sale în Regatul Unit și despre cum s-a integrat în modul de trai britanic, având credința drept fundament solid. Dr. Zobaida a vorbit despre speranța și curajul în fața schimbării și despre modul în care supraviețuirea și succesul sunt posibile.

Un aspect esențial al evenimentului l-au constituit intervențiile participanților afgani, care și-au împărtășit teama, anxietățile și provocările cu care s-au confruntat locuind în hoteluri la sosirea în Regatul Unit. Cu toate acestea, în timp ce se bucurau de atmosfera primitoare și de delicioasa mâncare tradițională de care nu mai avuseseră parte de peste patru luni, mulți au făcut comentarii favorabile cu privire la bucuria pe care le-a prilejuit-o evenimentul.

Printre reacțiile de recunoștință au fost:

„Vă mulțumim foarte mult! Ne-am bucurat cu adevărat în această ocazie; a fost o seară grozavă!”

„Vă mulțumim foarte mult; a fost o sărbătoare minunată pentru toate familiile noastre. Ne-am bucurat și apreciem din inimă tot ce a făcut echipa dvs. pentru noi.”

La încheierea evenimentului, Enoch a declarat: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru succesul acestei seri. Oamenii aceștia sunt copiii lui Dumnezeu. Ar trebui să dăm dovadă de grijă şi compasiune faţă de orice om şi familia lui. Echipa One Vision va conlucra foarte strâns cu ei pentru a le oferi sprijinul în satisfacerea nevoilor lor practice şi de sănătate mintală”.

Acestea sunt aspectele esențiale ale inițiativei guvernamentale „Operațiunea Bun venit”.

Alte comentarii din partea miniștrilor guvernamentali au dezvăluit următoarele planuri:

Ministrul pentru relocarea afganilor, Victoria Atkins, a spus: „Operațiunea Un călduros bun venit este efortul uriaș al întregului guvern pentru a ne asigura că acești afgani fugari vor reuși să aibă o nouă viață în Regatul Unit”.

Secretarul de stat pentru sănătate și asistență socială, Sajid Javid, a declarat: „Acest pachet de sprijin îi va ajuta pe afganii strămutați să înceapă o viață nouă în Regatul Unit. Sunt mândru că vom pune la dispoziție 3 milioane de lire sterline pentru a ne asigura că primesc îngrijirea medicală de care au nevoie. Aceasta include accesul la rețete, îngrijirea plăgilor, îngrijire pentru maternitate, sprijin pentru sănătatea mintală și screening pentru boli infecțioase”.

În timp ce ne gândim la impactul pozitiv al organizației caritabile One Vision și al agențiilor guvernamentale în sprijinirea refugiaților afgani în tranziția spre viața din Regatul Unit, să ni-L imaginăm pe Dumnezeu zâmbind și spunând: … „Pe Mine M-ați primit”.

Autor: Sharon Platt-McDonal

Sursa: Departamentul Comunicare, Diviziunea Intereuropeană


[1] Afghan refugees in the UK – Migration Observatory – The Migration Observatory (ox.ac.uk)