Dușuri gratuite pentru persoanele fără adăpost

Info Adventist 29 martie 2022

În timpul Săptămânii de Rugăciune a Tinerilor, care s-a încheiat sâmbătă, 19 martie 2022, cu Ziua Mondială a Tinerilor Adventiști, bisericile adventiste din orașul Manaus, din nordul Braziliei, au desfășurat mai multe inițiative cu scopul de a ajuta persoanele adesea ignorate de societate, precum persoanele fără adăpost.

Miercuri, 16 martie, tinerii adventiști din biserica Boas Novas au instalat în Piața dos Remédios, din centrul istoric al capitalei statului brazilian Amazonas o structură mobilă care oferea și posibilitatea de a face duș gratuit. Persoanele fără adăpost care au acceptat oferta au primit, de asemenea, pastă și periuță de dinți, săpun și prosop.

Andrei M., în vârstă de 25 de ani, trăiește pe străzi de un an, de la decesul tatălui său din cauza Covid-19. „După ce a murit tatăl meu mi-am pierdut direcția, iar când mi-am revenit eram deja pe străzi. Dar viața pe stradă nu este ușoară. Uneori plătesc pentru a face baie, dar dacă fac baie rămân adesea fără mâncare, așa că nu mi-o permit des”, a spus el.

Pentru Fábio Heverton, pastorul bisericii adventiste locale, inițiativa are și rolul de a-i ajuta pe voluntari să se gândească la chemarea lor. „Este o acțiune care ne face să medităm la chemarea noastră”, a declarat Heverton. „Trebuie să Îl scoatem pe Isus din bisericile noastre și să ajungem acolo unde oamenii au nevoie de El”, a subliniat el.

Deși a fost o zi ploioasă în Manaus, în jur de 30 de persoane au profitat de dușul mobil, după care au avut parte și de gustări, literatură și rugăciunile voluntarilor implicați.

Iubirea pentru cei uitați

Carlos M., în vârstă de 22 de ani, povestește că a încercat să trăiască împreună cu familia sa extinsă după ce a fost externat dintr-o clinică de recuperare cu ceva timp în urmă. „Credeam că aveau să mă accepte, dar nu a fost așa”, relatează Carlos. „Am fost nevoit să mă întorc pe străzi, dar de data aceasta împreună cu soția și cu fiica mea. Viața pe stradă nu este ușoară; foamea doare”, a completat el.

Împreună cu Carlos a venit L. Vieira, în vârstă de 24 de ani, care, de asemenea, s-a despărțit de familie atunci când a fost implicat în traficul de droguri, în anul 2019. Acum, Vieira doarme într-o pensiune din centrul orașului. „Sunt zile în care nu avem cum să o hrănim pe fiica noastră de 4 ani”, a relatat Vieira. „Depindem de bunătatea proprietarului pensiunii, dar mă tem că cei de la asistență socială ar putea veni să ne ia fiica.”

Potrivit lui Bruna Ximenes, lider al tinerilor din biserica adventistă Boas Novas, nu este prima dată când grupul de tineri se implică în inițiative de sprijinire a persoanelor fără adăpost din localitate. „Anul trecut, în plină pandemie, am venit pentru a le oferi supă, îmbrăcăminte, măști chirurgicale și dezinfectant”, a declarat Ximendes. „Atunci ne-am dat seama că persoanele fără adăpost au nevoie de acces gratuit la dușuri. În alte locuri ar trebui să plătească”, a explicat ea.

La finalul inițiativei, tinerii oferiseră 400 de gustări, 40 de seturi pentru duș și 200 de cărți.

Sursa: Adventist Review