Editura adventistă din Croația se adaptează tendințelor aflate într-o continuă schimbare

Info Adventist 23 februarie 2018

Znaci Vremena, editura adventistă din Croația, depune eforturi pentru a face ca literatura adventistă să fie disponibilă și accesibilă într-o lume într-o continuă și rapidă schimbare. Deși cărțile și revistele continuă să fie populare, reprezentanții editurii caută metode noi și inovative de distribuire și promovare a acestora pentru succesul misiunii.

Succesul implică întâlnirea oamenilor acolo unde se găsesc, iar aceasta este și experiența editurii Znaci Vremena. De-a lungul anului care a trecut, echipa editurii a colaborat cu toate bibliotecile orășenești din Croația, o țară cu o populație de 4.1 milioane de locuitori în care trăiesc doar 3.700 de credincioși adventiști de ziua a șaptea. Bibliotecile din Croația cumpără cărți de la editură pentru a le oferi sponsorilor lor, ducând la creșterea numărului persoanelor care au acces la literatura adventistă. Dacă le place ceea ce citesc, pot cumpăra materialele și pentru ei, motiv pentru care toate cărțile editurii pot fi cumpărate ușor acum  și pe Amazon.

În anul 2017, casa de editură a sărbătorit publicarea celei de-a patruzecea ediții a cărții Put tu Kristu (Calea către Hristos) prin găzduirea unei expoziții în biblioteca centrală din Zagreb. Ei au participat, de asemenea, la două dintre cele mai importante târguri de carte din Croația – Interliber, în Zagreb, și Sa(n)jam knjige, în alt oraș croat. În timpul târgului de carte Interliber, editura a avut ca punct central aniversarea a 500 de ani de la Reforma Protestantă și publicarea celei de-a patruzecea ediții a Put Kristu(Calea către Hristos).

Znaci Vremena a expus, de asemenea, o replică funcțională a tiparniței din Gutenberg, cea care a revoluționat accesul la Biblie. Aceasta a fost folosită pentru a tipări Cele zece porunci sub privirile vizitatorilor, mulți dintre ei dorind să ia o copie acasă.

Inovația nu s-a oprit aici. La finalul anului 2017, echipa editurii a publicat un calendar pentru copii cu ilustrații și versete biblice. Și Plannerul lor pentru anul 2018, tot cu versete biblice, a reprezentat, după cum spune directorul editurii, Mario Šijan, „un adevărat succes, mai ales în media socială”.

Znaci Vremena a devenit foarte activă pe două dintre cele mai folosite rețele sociale din Croația – Instagram și Facebook. „Publicăm pe media socială în fiecare zi”, spune Šijan.

În timpul sărbătorilor de iarnă, casa de editură a creat imagini de fundal pentru telefoanele inteligente, acestea putând fi descărcate de pe paginile de media socială și din magazinul online. Echipa le-a trimis, de asemenea, un puzzle Isus je rođen (S-a născut Isus) celor mai populare persoane din media socială croată. Aceștia au promovat apoi puzzle-ul și editura prin ceea ce publicau pe contul lor.

Atenția acordată platformelor digitale tinde să atragă oamenii spre magazinul online al Znaci Vremena, acolo unde clienții cumpără cărți care sunt livrate nu doar în Croația, ci și diasporei croate din toată lumea. Un buletin informativ, trimis în fiecare vineri, îi ține pe potențialii cumpărători informați cu privire la cele mai noi oferte.

„Poate că lumea publicațiilor se schimbă, însă este reconfortant să vezi că modalitățile inovatoare de a împărtăși vestea bună a lui Dumnezeu sunt eficiente și pot încă atrage oamenii din Croația”, au spus conducătorii Bisericii Adventiste din această țară.

Sursa: Adventist Review