Este timpul să trecem de la teorie la fapte în ceea ce îi privește pe liderii tineri din biserică

Info Adventist 20 septembrie 2021

Predarea responsabilității generațiilor următoare este pe cât de dificilă, pe atât de importantă.

Liderii Bisericii spun adesea că este important să lăsăm generațiile următoare să preia roluri de conducere în biserică. Cu toate acestea, din experiența mea ca tânăr, iar acum ca lider, acestea tind să fie mai degrabă vorbe decât fapte.

Este dificil să le încredințezi conducerea tinerilor. Odată cu schimbările vin și greșelile și diferențele de opinie. Teama noastră de eșec și de decizii greșite ne poate determina să nu ne asumăm riscul. Da, pentru a pregăti generația următoare, cei din conducerea bisericii trebuie să își asume aceste riscuri.

Biserica cu care lucrez a început demersuri pentru a include mai mulți tineri în programele și conducerea bisericii. Nu s-a întâmplat peste noapte și încă mai există dificultăți. Implicarea tinerilor, fie că sunt copii, tineri sau tineri adulți, poate fi plină atât de satisfacții, cât și de frustrări. Dar, dacă suntem sinceri, trebuie să recunoaștem că acest lucru se poate spune despre implicarea persoanelor de orice vârstă.

În calitate de pastor, am încercat să creez un mediu în care oamenii să simtă că pot să încerce lucruri pe care nu le-au încercat niciodată. Un astfel de moment a fost cel în care i-am încurajat pe credincioșii noștri mai tineri să se implice în Școala Biblică de Vacanță (SBV). În calitate de coordonator al SBV cream decorul, ajutam la crearea curriculumului și conduceam o parte dintre activități. Dar acest lucru mă obosea și nu realizam ceea ce îmi doream să se întâmple în biserică.

Cu câțiva ani în urmă, am decis să îi invit pe tineri să se implice mai mult în SBV. În loc să le dau sarcini, i-am întrebat ce își doresc să facă. Au ales, bineînțeles, domeniile în care simțeau că au talente. Am apelat, de asemenea, la mai multe persoane pentru pregătirea decorului, a materialelor necesare și multe altele. Deși încă mai lucrez la proiect împreună cu alți adulți care supraveghează multe lucruri, evenimentul propriu-zis este condus în special de tineri cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani.

A fost o experiență plină de satisfacții. Copiii și tinerii bisericii noastre au transformat SBV în propria lor activitate. Ei nu doar participă la SBV, ci chiar îl conduc! Ei prezintă activitățile din domeniile meșteșuguri și știință, prezintă scenete, conduc grupuri de copii și predat lecții biblice.

Diferența a fost radicală! Biserica noastră este plină de bucurie în timpul săptămânii SBV. Lucrurile se desfășoară mai ușor, oamenii se simt implicați și entuziasmați, iar copiii și-au asumat cu adevărat responsabilitatea.

Predarea ștafetei este dificilă, dar aspectele pozitive le depășesc pe cele negative. În cazul nostru, aceasta i-a oferit bisericii o imagine cu privire la ce pot face copiii și tinerii atunci când li se oferă o șansă. Este o dovadă de credință să nu mai facem totul noi înșine, ci să încredințăm responsabilitatea generației următoare. Este o provocare deoarece știm că lucrurile nu vor fi făcute exact așa cum au fost făcute până acum, însă recompensele sunt uimitoare.

Iubesc Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Cred că urmează Scriptura și Îl iubește pe Isus, însă trebuie să lucrăm mai mult pentru a-i include pe tineri, altfel în viitor nu vom mai fi o biserică. Din biserică fac parte oameni din toate generațiile și de toate vârstele. Fiecare dintre ei va continua să îmbătrânească. Acesta nu este un lucru rău, dar înseamnă că tinerii trebuie să fie invitați să ia locul celor care pleacă.

Dumnezeu ne cheamă pe fiecare să fim mâinile și picioarele bisericii. Cuvintele din 1 Corinteni 12:12-27 ne reamintesc că fiecare persoană face parte integrantă din familia lui Dumnezeu și din familia bisericii. Aceste părți includ toate grupele de vârstă, toate naționalitățile și mediile. Avem nevoie unii de alții pentru a continua valoroasa misiune de a împărtăși lumii dragostea lui Isus. Mă rog să urmăm sfatul lui Pavel și să ne amintim că fiecare dintre noi este iubit și că Dumnezeu are nevoie de noi.

Autor: Natasha McVay

Sursa: Adventist Review