Evanghelia din sala de așteptare

Info Adventist 5 noiembrie 2021

Inițiativa îi încurajează pe medici să-și expună explicit valorile biblice.

Rareori se întâmplă ca sălile de așteptare ale medicilor și stomatologilor să trezească simțăminte de liniște, plăcere sau ușurare. Pentru mulți pacienți, acestea nasc neliniște și spaimă.

Totuși, în sălile de așteptare ale celor care lucrează în domeniul medicinii acest lucru poate fi pe cale să se schimbe. O nouă inițiativă propusă de Mark Finley, de altfel și un susținător al unui stil de viață sănătos, îi încurajează pe adventiștii care lucrează în domeniul medical să își folosească cabinetele pentru a-și expune explicit misiunea și valorile. Finley a împărtășit elementele inedite ale inițiativei în seara de deschidere a conferinței AMEN [Rețeaua adventistă a misionarilor medicali], care a avut loc în Indian Wells, California, Statele Unite ale Americii, în ziua de 28 octombrie 2021.

„Unul dintre rolurile AMEN este de a le oferi resurse medicilor, stomatologilor și personalului medical [adventist]”, a explicat Finley. Ca parte a acestui rol, AMEN a elaborat recent un rețetar diferit de oricare altul.

„Recunosc că aceste rețete fac parte dintr-o epocă trecută în anumite practici medicale”, a admis Finley, „dar acesta este un rețetar original.”

La prima vedere, rețeta arată exact ca oricare alta, dar aceasta este intitulată „Rețetă dată de Isus, Marele Medic” și citează textul din 3 Ioan 1:2, unde apostolul Ioan scrie: „Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău.” În partea de jos, rețeta citează textul din Isaia 40:29, care spune: „El [Dumnezeu] dă putere celui obosit și îl întărește pe cel fără putere” (NTRL).

Finley a sugerat unele modalități de utilizare a rețetarului. „Puteți să scrieți un mesaj personal, care să includă câteva cuvinte spirituale și un verset din Biblie”, a spus el. Puteți, de asemenea, să scrieți câteva sfaturi practice despre stilul de viață. De exemplu, «Ioan, tensiunea ta arterială este mare. Fă mișcare de cinci ori pe săptămână, mergând de fiecare dată 30 minute»”, a sugerat Finley, adăugând: „Considerăm că aceste seturi de rețete îi vor fi de un real folos personalului medical [adventist]”.

Un model de sală de așteptare

Un alt element al acestei noi inițiative de a-i asista pe profesioniștii din domeniul medical în împărtășirea credinței și a valorilor lor este schimbarea modului în care văd sălile lor de așteptare, ajutându-i să fie mai hotărâți în intenția lor de a împărtăși ceea ce cred, chiar înainte de a vorbi cu un pacient.

„Întrebarea-cheie pe care le-o adresăm medicilor [adventiști] este: «Sala ta de așteptare oglindește misiunea și valorile tale?»”, a  subliniat Finley.

El a explicat că unul dintre lucrurile pe care le-au făcut liderii AMEN în acest an a fost să creeze un model de sală de așteptare cu cel puțin trei articole pe care Finley le-a numit „elemente cheie în crearea unui ambient spiritual”.

În primul rând, a menționat literatura de sănătate și spirituală de calitate. „Puteți să oferiți diferite reviste și broșuri pe teme de sănătate și de spiritualitate”, a spus el. Ideea este ca literatura din sălile de așteptare ale profesioniștilor adventiști din domeniul sănătății să reflecte valorile biblice.

Finley l-a intervievat pe David Otis, stomatolog cu experiență, care a considerat important să ofere reviste inspiratoare în sala lui de așteptare. Otis a povestit că atunci când și-a deschis propriul cabinet stomatologic, primul lucru pe care el și soția lui l-au făcut a fost să I-l dedice Domnului: „Am îngenuncheat în mijlocul sălii de așteptare…. și ne-am rugat”, a spus el. De asemenea, au amenajat o poliță destinată revistelor. „De fiecare dată când umplem acea poliță cu broșuri și reviste, facem același lucru – îngenunchem și [ ne rugăm] să ajungă în mâini bune, iar cei care le citesc să fie binecuvântați.”

Otis a recunoscut că, de cele mai multe ori, nu se așteaptă să cunoască sau să vadă rodul slujirii lor prin literatură. „Dar”, a spus el, „solii tăcuți ai acelor izvoare pline de adevăr ne pot ajuta să ajungem la inima oamenilor pentru Isus.”

Afișe încurajatoare, ilustrații inspiratoare

Un alt doilea element sugerat de Finley sunt afișele. „Puneți [în sălile voastre de așteptare] afișe încurajatoare, care să transmită motivele pentru care existăm”, a spus el.

Una dintre aceste afișe concepute pentru medicii adventiști sună astfel: „Angajamentul nostru: Ești mai mult decât un simplu număr într-o statistică. Ești o ființă umană, creată cu un potențial nelimitat și foarte valoroasă pentru Dumnezeu. Principala noastră prioritatea este starea ta de bine”.

„Există o serie de astfel de afișe”, a explicat Finley, „pentru ca atunci când trece prin sala de așteptare, un pacient să vadă care sunt valorile noastre. Textul este scurt, pozitiv și extrem de încurajator.”

Un alt mesaj sună astfel: „Continuă să zâmbești! Face bine sănătății tale!” și citează textul din Proverbe 17:22, unde împăratul Solomon spune: „O inimă veselă este un bun leac”. Iar al treilea mesaj spune: „Alegerile sănătoase contează. Sănătatea este un dar. Prețuiește-l. Alege să trăiești sănătos în fiecare zi”.

Finley a explicat: „Afișele sunt concepute să-i inspire, să-i încurajeze și să-i motiveze pe pacienții noștri să aibă o sănătate mai bună”.

Un al treilea element inclus în modelul sălii de așteptare sunt imaginile, a spus Finley. „Agățați pe pereți ilustrații care să le arate pacienților că acolo este cabinetul unui specialist credincios – imagini cu medici și scene specifice care să-i încurajeze pe pacienți. De exemplu, imaginea cunoscută a unui cabinet stomatologic, în care Isus îl asistă pe medic”, a sugerat el. „Acestea îi pot ajuta pe pacienți să știe că au de-a face cu un medic credincios, care crede că Domnul ghidează, înțelege și controlează demersurile lor medicale.”

În concluzie, Finley a spus că cei care lucrează în domeniul sănătății ar trebui să-și propună ca, în cabinetele lor, să arate care sunt misiunea și valorile lor, ceva ce el a numit „arhi-tematică”. „Integrați în arhitectura biroului sau a cabinetului vostru misiunea voastră, astfel încât oriunde priviți, să existe o imagine care reflectă valorile și principiile creștine”, a spus el. Prin urmare, o sală de așteptare monotonă se poate transforma într-un loc „care să inspire, să instruiască și să înalțe sufletul”.

Sursa: Adventist Review