Familia monoparentală, violența domestică și Sabatul ca desfătare

Info Adventist 21 mai 2021

Entitățile Bisericii adventiste din Europa s-au unit pentru a instrui zeci de responsabili în domeniul slujirii familiei.

Liderii Departamentului Viața de familie de pe teritoriul Diviziunii Transeuropene  și al Diviziunii Intereuropene și-au unit forțele pentru programul lor anual de instruire, organizat între 9 și 14 aprilie 2021. Anul acesta, din cauza restricțiilor, instruirea responsabililor a avut loc online, sub tema „Cum să înțelegem, să sprijinim și să influențăm familia”.

Potrivit organizatorilor, în jur de 70 de lideri din domeniul slujirii familiei s-au întâlnit pe Zoom la fiecare sesiune, cu o participare de aproape două ori mai mare decât în anii precedenți, când prezența a fost fizică. Creșterea a fost posibilă după ce organizatorii au hotărât să-i invite pe responsabilii slujirii familiei de pe teritoriul ambelor regiuni.

Programul de instruire în domeniul familiei a fost destinat liderilor Departamentului Viața de familie, pastorilor și laicilor interesați de aprofundarea cunoștințelor despre familie și relații. Programul de trei ani conține 12 module. Ei au oferit informații și resurse pentru a-i ajuta pe lideri să prezinte seminare de familie și să aibă o slujire eficientă în rândul familiilor din comunitățile lor.

Programul de instruire din 2021 a acoperit patru subiecte: evanghelizarea în familie, familia în societate, dezvoltarea umană și modalități de a face din Sabat o desfătare. În opinia participanților, cursurile au fost extrem de profesioniste și practice. În ciuda faptului că a fost transmis prin Zoom, programul a inclus activități pe grupe, schimb de idei și implicarea în experiențe de învățare multisenzoriale. Prezentatorii s-au dovedit a fi nu doar specialiști în domeniul lor, dar și comunicatori profesioniști. Ei au oferit materiale documentate și accesibile și au adus în sprijinul teoriei exemple practice din experiențele lor personale și din slujirea lor.

La momentele de închinare, Willie și Elaine Oliver, co-directori ai Departamentului Viața de familie de la nivelul Conferinței Generale, au subliniat faptul că „o familie în care există relații de iubire și o spiritualitate reală este una dintre cele mai atractive mărturii” în favoarea Evangheliei. „Invitarea oaspeților într-un astfel de cămin este un factor puternic în a-i atrage pe oameni la Hristos”, au menționat ei.

În fiecare an, sâmbăta, este predat un aspect diferit al spiritualității familiei. Anul acesta, directorul Departamentului Misiunea femeii din cadrul Diviziunii Transeuropene , Karen Holford, a coordonat o sesiune de dimineaţă cu activităţi care au explorat subiectul Sabatului ca zi de desfătare. Aceasta a inclus un webinar online interactiv, în care participanții au putut să utilizeze materiale simple și la îndemână pentru a simți binecuvântarea și minunea Sabatului prin intermediul diferitelor simțuri.

Atelierele de duminică s-au concentrat pe evanghelizarea în familie. Gábor Mihalec, care a scris cărți pe subiectul relațiilor, a împărtășit idei despre cum poate o familie să devină un mijloc de creștere a bisericii. Apoi, László Szabó a prezentat direcțiile în care s-a schimbat dinamica familiei față de generațiile trecute.

Mihalec a combinat o analiză profundă a Sfintelor Scripturi cu experiența acumulată prin slujirea sa dinamică. El a promovat o schimbare serioasă a abordării bisericii în câștigarea de oameni pentru Hristos, în câștigarea indivizilor și a întregii familii, care își manifestă interesul în direcția aceasta. „În Noul Testament, există câteva relatări cu privire la convertiri a căror consecință a fost acceptarea lui Hristos de către întreaga casă”, a spus el. „Lipsa unei astfel de atitudini ne face adesea să divizăm căsătorii și familii, într-un moment în care o acțiune conștientă ar putea să-i ajute să vină la Hristos sau, cel puțin, să devină mai înțelegători cu membrii de familie convertiți”, a explicat el.

Julia Wanitschek a prezentat subiectul construirii unei legături cu un copil în primele etape ale dezvoltării acestuia. „Subdezvoltarea în acest domeniu va afecta nu doar un individ, ci va produce efecte în generațiile viitoare”, a spus ea. „Evaluarea conștientă a disfuncționalităților și lucrarea cu ajutorul lui Dumnezeu pot să producă schimbări pozitive și să permită construirea unor relații sănătoase.”

Cornelia Dell’mour a arătat cum dispozitivele electronice pot să afecteze mintea umană, relațiile sociale și viața spirituală. Tot Holford a vorbit despre violența domestică. Acesta a împărtășit sugestii practice despre modalități de sprijinire a victimelor violenței, pentru ca ele să nu fie afectate suplimentar, în special atunci când violența este legată de restricționarea libertății și constituie o amenințare la adresa vieții victimei.

Claudio și Pamela Consuegra, directori ai Departamentului Viața de familie în Diviziunea Nord-americană, au vorbit despre familiile monoparentale. Ei au prezentat realitățile și provocările cu care se confruntă de obicei o mamă singură sau un tată singur. Au împărtășit participanților modalități prin care comunitatea bisericii poate să vină în sprijinul acestor părinți.

Karsten Stank, din Germania, a vorbit despre calitatea de părinte, despre respectul față de copii și despre comunicarea non-violentă. În timpul prezentării sale, a prezentat numeroase exemple din familia lui și din practica lui de pastor și consilier de familie. „Se poate ca părinții să se simtă împovărați sau chiar obosiți în perioada de creștere a copilului, iar noi ar trebui să facem tot posibilul să-i sprijinim și să-i ajutăm în procesul de formare a noii generații” a spus el.

Liderii Departamentului Viața de familie au subliniat faptul că rolul lor în domeniul familiei nu este neapărat acela de a oferi oamenilor informații, întrucât astăzi oricine poate să afle ce îl interesează. „Provocarea pentru Viața de familie este să-i ajute pe oameni să aplice cunoștințele teoretice în moduri practice, care pot să îmbogățească viața și relațiile”, au spus ei.

Sursa: Adventist Review