Filmul de animație Marele Război dintre Bine și Rău, premiat în cadrul mai multor festivaluri internaționale

Info Adventist 13 decembrie 2021

Filmul premiat la categoria Cel mai bun film de animație din cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Scurtmetraje din Delhi [Delhi Shorts International Film Festival] – un film de animație creat de Speranța TV și Hope Discovery România – explorează Marea Luptă într-o manieră narativă, în efortul de a face viziunea adventistă cu privire la lume și viață și solia cu privire la sfârșitul timpului accesibile celor care doresc să le cunoască, adventiști și neadventiști deopotrivă.

„La festival au fost înscrise 1300 de filme, dintre care au fost selectate 40 sau 50”, afirmă regizorul Attila Peli. „Este foarte greu să fii selectat în cadrul oricărui festival, iar să câștigi un premiu este cu atât mai dificil. În plus, să fii premiat cu un film a cărei temă este profund creștină în cadrul unui festival laic este aproape imposibil. Cred că acesta este motivul pentru care este o mare realizare, și Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ea.”

Între timp, filmul a câștigat și premiul pentru Cel mai bun film de animație în cadrul Festivalului de film creștin din Georgia, precum și premiul de excelență la categoriile Film creștin și Editare audio în cadrul Accolade Global Film Competition.

„Ne bucurăm foarte mult pentru că am câștigat premii și că ar putea urma și altele, dar ne interesează mai mult să îndreptăm reflectorul oferit de prestigiul premiilor câștigate în cadrul festivalurilor asupra filmului, astfel încât oamenii să știe că este de calitate și că merită vizionat. Singurul nostru interes este ca oamenii să îl urmărească și să le schimbe perspectiva asupra vieții”, declară regizorul.

Inspirat să realizeze filmul după participarea la Conferința GAiN din anul 2018, care a avut loc în Seul, acesta a lucrat la proiect aproape trei ani. „Nu văzusem niciodată un film despre Marea Luptă – nici măcar la adventiști – deși aceasta este tema principală a teologiei adventiste! Nu știam exact cum aveam să o fac, dar știam că voiam să realizez un film.”

Muncind din greu pentru a acoperi aceste lipsuri, a reunit o mică echipă de animație, trei ilustratori, un inginer de sunet și un editor și a început să scrie scenariul despre care crede că a fost inspirat de Dumnezeu.

„Pur și simplu am început să scriu scenariul și a fost finalizat în aproximativ o săptămână. Cred că a fost inspirat de Dumnezeu, pentru că acum mă uit la el și nu-mi recunosc propria contribuție!”, spune el. „Problema este că filmele sunt scumpe, iar noi aveam un buget foarte mic – de fapt, la început nici măcar nu aveam buget! Pentru a spune povestea complexă a Marii Lupte prin intermediul unui film live-action, am fi avut nevoie de un buget de Hollywood, așa că l-am transformat în film de animație.”

Filmul urmărește Marea Luptă – de la căderea lui Lucifer la revenirea lui Iisus – prin ochii protagonistului, Samuel. Samuel și sora lui, Naomi, ajung într-o situație dificilă, iar Samuel este înjunghiat de iubitul ei. Pe patul de spital, semi-conștient, Samuel vede Cerul, Îl vede pe Isus și persoane importante din Biblie.

„În centrul filmului se află Marea Luptă, dar nu am vrut să fie lipsită de context”, explică Peli. „Am vrut să luăm acest subiect important – care ar putea să nu fie relevant pentru un tânăr – și să îl legăm de o dramă din viața reală. Filmul se încheie cu Naomi, care trebuie să ia o decizie, și ne dorim ca aceasta să fie reflectată și în viața celor care urmăresc filmul.”

Principalul obiectiv a fost ca Marea Luptă să devină accesibilă și interesantă pentru tineri. Filmul de 56 de minute cu o animație artistică ce lasă o impresie profundă este creat cu scopul de a-i inspira pe tineri să aprofundeze relatarea biblică și, în cele din urmă, teologia adventistă.

„Cartea lui Ellen White Tragedia veacurilor este extraordinară, însă are câteva sute de pagini, iar majoritatea tinerilor nu au citit atâtea pagini de-a lungul întregii vieți”, afirmă Peli. „Dacă le dai o asemenea carte vor fugi, așa că e nevoie de ceva ușor de urmărit.”

Deși este un film de animație, acesta nu le este destinat copiilor, deoarece prezintă teme legate de lumea aceasta și reprezentări ale lui Satana și ale demonilor. În schimb, li se adresează celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani, atunci când tinerii își pun întrebări existențiale și devin interesați de spiritualitate.

„Uneori credem că tinerii nu sunt interesați de spiritualitate”, afirmă Peli, îndemnând Biserica Adventistă să investească mai mult în producții artistice. „Ei sunt interesați, însă trebuie împachetată într-o formă care să aibă impact asupra lor și care să o facă relevantă. Dacă am începe să înțelegem valoarea unei povești – modul în care informația se fixează în minte și te influențează la nivel afectiv – Biserica ar găsi, probabil, resursele necesare pentru a crea mai multe filme relevante pentru spiritualitate!”

„Oamenii nu înțeleg lumea în care trăim pentru că nu o văd în contextul unui război spiritual mai amplu. Când înțelegi acest lucru, lucrurile asupra cărora te concentrezi se schimbă și îți reconfigurezi strategia pentru această viață”, concluzionează el.

În prezent, filmul poate fi urmărit sub forma unui serial de șapte episoade pe canalul de YouTube Home discovery Romania, iar în curând va fi lansată și o versiune în limba engleză.

Sursa: Adventist News Network