Foști rebeli botezați în Filipine după ce au ascultat emisiuni radio

Info Adventist 19 noiembrie 2021

Adventist World Radio transformă vieți pe o insulă devastată de conflict

Ani de zile, autoritățile din Filipine au încercat să încheie un acord de pace cu rebelii pentru a pune capăt unui conflict de jumătate de secol care a ucis mii de oameni pe insula Mindoro. Rebelilor li s-a oferit pământ. Rebelilor li s-au oferit bani. Nimic nu părea să funcționeze.

Apoi, rebelii, ascunși în munții luxurianți din Mindoro, au început să asculte Adventist World Radio (AWR).

Un capitol însângerat al istoriei filipineze s-a încheiat sâmbătă, 13 noiembrie 2021, când mulți foști rebeli și liderul lor și-au depus armele și și-au predat inimile lui Isus prin botez. În total, peste 2.000 de oameni au fost botezați la încheierea adunărilor de evanghelizare care s-au desfășurat pe întreaga insulă.

„Aceasta este lucrarea uimitoare pe care o face Duhul Sfânt prin Adventist World Radio”, a spus președintele Bisericii Adventiste mondiale, Ted N. C. Wilson. Wilson i-a botezat pe fostul lider rebel și pe alții în cadrul unui botez colectiv.

„Îi dăm lui Dumnezeu toată slava pentru că a întors inimile foștilor rebeli către El”, a declarat el într-un interviu.

În timpul predicii în aer liber ținută înainte de botez în prezența unei mulțimi de 2.500 de persoane, Wilson a pus accentul pe faptul că fiecare a fost un rebel la un moment dat în viața lui.

„Toți am fost rebeli la un moment dat, nu suntem atât de aproape de Dumnezeu pe cât ar trebui”, a spus el.

Pastorul Wilson li s-a adresat apoi direct sutelor de foști rebeli și familiilor lor, care ascultau cu atenție din zonele speciale marcate cu pancarte pe care scria „FRs”, sau foști rebeli.

„Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, nu mai sunteți foști rebeli”, a spus el. „Acum sunteți făpturi noi în Isus Hristos. Faceți parte din marea familie a lui Dumnezeu care așteaptă cu nerăbdare venirea în curând a lui Isus!”

Pe întinsul câmp noroios care fusese transformat într-un loc de întâlnire, acolo unde ploaia abundentă udase câmpul cu puțin timp înainte ca Wilson să se ridice să predice pe o scenă mare flancată de două ecrane uriașe, au răsunat „amin-uri” zgomotoase.

Un călduros bun venit

Președintele AWR, Duane McKey, a descris ziua ca fiind istorică și i-a primit călduros pe foștii rebeli în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

„Odată cu această primire vine și responsabilitatea de a îndeplini misiunea Evangheliei în care Isus a spus: «Du-te, predică și botează în toată lumea»”, a spus el, stând alături de Wilson pe scenă.

McKey a atras atenția asupra cămășilor albastre pe care le purtau foștii rebeli și alți candidați la botez. Pe cămăși scria: „Voi merge!”

„Pe cămășile voastre scrie: «Voi merge!»”, a spus McKey. „Aceasta este însărcinarea pe care o acceptați de la Isus. «Mă voi duce!» Astăzi, lăsând trecutul în urmă, acceptați acea sarcină încredințată de Isus de a merge la prietenii și vecinii voștri și de a le spune despre Isus și că El va reveni în curând.”

Un lider militar filipinez de grad înalt și-a exprimat recunoștința față de Biserica Adventistă pentru contribuția sa în realizarea păcii cu rebelii. Filipine le-a acordat amnistie foștilor rebeli.

„Mulțumesc Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea”, a spus generalul Jose Augusto Villareal, comandantul Brigăzii 203 Infanterie, care are jurisdicție operațională asupra Insulei Mindoro, de pe scena din câmpul noroios.

O minune radio

Filipine a fost într-un conflict continuu cu rebelii din Mindoro începând cu anul 1969. Un ciclu aparent nesfârșit de ambuscade și contraatacuri a ucis 40.000 de oameni, chiar dacă guvernul a oferit fără succes numeroase stimulente. Liderul rebel a fost un bărbat căruia i se spune Ka Martin din motive de siguranță.

Dar apoi, mai mulți rebeli au început să asculte AWR în 2019 și, pe măsură ce Covid-19 a devastat lumea în 2020, ei au decis să se predea lui Isus, a spus McKey. Martin, un bărbat scund de aproximativ 40 de ani, nu înțelegea ce se întâmpla cu colegii săi rebeli și a început să asculte AWR.

„Se ascundea în junglă, îi urmărea și încerca să-și dea seama de ce luptătorii lui îl părăseau”, a spus McKey într-un interviu. „Așa că a început să asculte și el postul de radio.”

AWR a început să transmită pe undele radio locale în Mindoro în 2017, ca parte a unei inițiative a Bisericii Adventiste cunoscută sub numele de misiune cu implicarea tuturor membrilor. În ciuda scepticismului manifestat de anumite persoane cu privire la capacitatea radioului de a ajunge la inimile oamenilor în secolul al XXI-lea, AWR a plătit spațiu de emisie la posturile de radio locale pentru predici și studii biblice înainte de conferințele biblice din acel an. Emisiunile au avut un succes uluitor, fiecare program zilnic oferind o întrebare a zilei la care ascultătorii puteau suna pentru a da răspunsuri și pentru a primi premii constând din literatură religioasă. Aproximativ 1.400 de oameni au fost botezați după întâlnirile din iunie 2017, iar emisiunile au continuat până astăzi.

„Nu vom opri emisiunile”, a spus McKey. „Bisericile locale le difuzează acum, iar noi oferim predicile. Membrii laici sunt cei care fac acest lucru să se întâmple. Acesta este un exemplu perfect de implicare a tuturor membrilor.”

Saw Samuel, președintele Diviziunii Asia de Sud – Pacific, a spus că Dumnezeu nu lucrează doar prin implicarea tuturor membrilor, ci și prin implicarea întregii insule Mindoro.

„Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru implicarea tuturor celor de pe insula Mindoro”, i-a spus el unui grup de lideri ai bisericii care a evaluat, pe 14 noiembrie, impactul programului de pe insulă.

AWR colaborează cu guvernul filipinez și cu o organizație neguvernamentală, Farm Stew, membră în cadrul asociației Adventist Laymen’s Services and Industries (ASi), pentru a-i ajuta pe foștii rebeli să-și câștige existența prin agricultură. Guvernul le-a dat terenuri agricole, iar Farm Stew îi va ajuta să învețe cum să le cultive și să trăiască sănătos.

Foștii rebeli aduc mulțumiri

Foștii rebeli au organizat un program special de apreciere pentru Biserica Adventistă în seara zilei de 14 noiembrie. În cadrul programului, aceștia au cântat, s-au rugat și au împărtășit pe rând mărturii personale despre cum au ajuns să Îl iubească pe Isus.

„A fost cu adevărat o experiență incredibilă”, a spus Kathy Proffitt, fostă ambasadoare a SUA în Malta și membră a consiliului de administrație al AWR. „Au fost incredibil de sinceri. Lucrurile pe care le-au spus au fost din inimă. Dacă cineva s-a îndoit vreodată că convertirile sunt reale, nu trebuia decât să audă aceste mărturii.”

La începutul după-amiezii de sâmbătă, zeci de pastori adventişti au intrat într-o piscină mare așezată în câmpul noroios pentru a boteza 500 de foşti rebeli, inclusiv pe Martin şi pe soţia lui, şi alte aproximativ 200 de persoane.

În acea seară, foștii rebeli s-au adunat în jurul piscinei pentru unui serviciu de închinare în cadrul căruia membrii echipei AWR i-au încurajat să fie credincioși. Robert Stotz, videograf șef pentru AWR, a luat o piatră mică și a aruncat-o în piscină. Foștii rebeli au privit cum piatra a lovit apa, iar valurile făcute de aceasta s-au răspândit în bazin.

„Această piatră este ceea ce s-a întâmplat aici, în Mindoro”, a spus el. „Este un lucru mic, dar valurile a ceea ce s-a întâmplat aici vor avea un impact asupra întregii lumi.”

Autor: Andrew McChesney/ Adventist Mission și Adventist Review

Sursa: Adventist Review