Gestionarea fricii

Info Adventist 26 aprilie 2022

Dificultățile noastre sunt inevitabile. Trăim într-o perioadă caracterizată de instabilitate și imprevizibilitate. Dacă nu ne controlăm temerile, ne vor controla ele pe noi. Gestionarea greșită a fricii poate duce la stres, traume, o sănătate precară, relații toxice și decizii regretabile.

Ce temeri sunt prezente în societate? American Fear Index [lista temerilor americanilor] din anul 2021 relevă cele mai frecvente 10 temeri:[1]

  1. Decesul celor dragi
  2. Boli grave ale celor dragi
  3. Împușcături în masă
  4. Resurse financiare insuficiente pentru pensie
  5. Terorismul
  6. Corupția
  7. Boli în fază terminală
  8. Infracțiuni motivate de ură
  9. Costurile tratamentelor medicale
  10. Tulburări civile, politice și rasiale generalizate

Toată lumea poate înțelege una sau mai multe dintre aceste temeri și multe altele.

Dimensiunile fricii

În funcție de traducere, Biblia reiterează îndemnul „nu te teme” în diferite forme de aproximativ 365 de ori.[2] Teama este una dintre dilemele umane cele mai abordate de Scriptură.

Trebuie să recunoaștem că este mai ușor să spui „Nu te teme” decât să nu te temi. Prin urmare, este esențial ca cei credincioși să înțeleagă urmările fricii și modul în care o pot stăpâni.

Reacție emoțională naturală pentru ființele umane, frica nu este în sine bună sau rea. Frica semnalează o amenințare sau un posibil pericol, real sau perceput. Aceasta poate fi fizică, psihologică sau spirituală. În general, frica este menționată ca o dovadă falsă care pare reală.

Deși frica este adesea considerată a fi o emoție negativă, dacă este gestionată în mod corespunzător, ea este importantă pentru a ne menține conștienți de situația în care ne aflăm, de viața noastră spirituală și de contextul social în care ne aflăm. La nivel practic, în caz de pericol, frica ne poate determina să fim precauți sau să ne luăm măsuri de siguranță înțelepte. În mod paradoxal, teama este asemenea bisturiului – ne poate ajuta sau ne poate face rău.

Fie că ne confruntăm cu frica ocazional sau trăim într-o stare permanentă de teamă, reacția noastră la frică este alegerea noastră. Putem alege să rezistăm în fața temerilor noastre și să adoptăm cu hotărâre o mentalitate caracterizată de credință, speranță și posibil. Această alegere poate fi făcută înainte ca lucrul de care ne temem să se întâmple sau în timp ce se întâmplă. Eleanor Roosevelt a spus odată: „Câștigi putere, curaj și încredere prin fiecare situație în care chiar te oprești să privești frica în față”.[3]

Instrumente de gestionare a fricii

Cum putem, așadar, să gestionăm frica? În ultima sa scrisoare înainte de moarte, Pavel i-a oferit lui Timotei, protejatul său, un instrument puternic de gestionare a fricii: „Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă” (2 Timotei 1:7, RMNN[4]). Din acest pasaj derivă cinci practici care vă vor întări abilitățile de gestionare a fricii.

1. Prietenia cu Hristos. O condiție prealabilă pentru gestionarea fricii este o relație autentică cu Hristos ca Domn. În această relație, Isus ne oferă darul mântuirii și promisiunea protecției și a providenței Sale călăuzitoare. Stăpânirea fricii începe aici.

2. Alegerea unei atitudini de tipul „Pot”. Putem alege să ne exercităm puterea pe care ne-a dat-o Dumnezeu de a spune „Nu” fricii, exercitând, în schimb, încrederea, cu hotărâre și putere de recuperare.

3. O mărturie caracterizată de autocontrol. Prezența fricii creează oportunitatea de a avea încredere și de a vorbi despre ea, de a ne mărturisi dependența de Dumnezeu indiferent de circumstanțe. Autocontrolul este rodul păcii lui Hristos.

4. Sfat inspirat. Întărirea minții prin înțelepciune spirituală și urmărirea sârguincioasă a acesteia crește pe măsură ce  ne rugăm studiem și primim sfaturi inspirate. În acest fel, suntem întăriți prin puterea Duhului Sfânt.

5. Încrederea care aduce biruință. Condiția sine qua non a biruinței spirituale este angajamentul neclintit de a fi statornic, indiferent de rezultat. Acesta este atât un dar primit din partea lui Dumnezeu, cât și urmarea experienței. Este o încredere asemănătoare încrederii lui Iov, bazată pe credința că Dumnezeu va rezolva, în cele din urmă, toate lucrurile: „Chiar dacă mă va ucide, tot voi nădăjdui în El” (Iov 13:15, NTLR[5]).

Fără îndoială, uneori poate fi nevoie de asistență spirituală sau profesională, dar nu vă lăsați descurajați de aparenta simplitate a acestor principii. Prin combinarea umanului cu divinul, dacă le folosim, aceste practici de gestionare a fricii ne vor ajuta să fim biruitori.

A lui Dumnezeu să fie slava.

Autor: Dr. Delbert Baker

Sursa: Adventist Review


[1] https://www.safehome.org/home-safety/american-fear-study

[2] https://heycreativesister.com/365-fear-not-bible-verses/

[3] https://www.fdrlibrary.org/eleanor-roosevelt

[4] Biblia sau Sfânta Scriptură, traducerea Dumitru Cornilescu, revizuită ortografic.

[5] Biblia sau Sfânta Scriptură, Noua Traducere în Limba Română.