Grădina bisericii hrănește trupul și inima

Info Adventist 9 noiembrie 2021

Inițiativa îi aduce pe oameni laolaltă, oferindu-le o țintă și hrană sănătoasă după carantină.

Marystown este o comunitate mică de pe coasta de sud a insulei Newfoundland din Canada. În ciuda localizării și a dimensiunii ei, nu a fost scutită de impactul și repercusiunile COVID-19, atunci când pandemia a măturat Canada pentru prima dată în 2020.

„Mulți oameni au suferit de boli psihice”, a spus Kaitlynn Harushimana, o membră a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Marystown. „Depresia, anxietatea și suicidul s-au înmulțit. Oamenii s-au confruntat cu izolarea și frica. Părea că nimeni nu mai are un scop în viață.”

În timpul primei carantine de anul trecut, membrii bisericii au început să viseze că pot sluji comunității cu ceea ce aveau. S-au hotărât să dea o întrebuințare terenului întins și nefolosit din spatele bisericii.

„Am decis să punem bazele unei grădini comunitare”, a declarat Harushimana. „Am sperat ca această grădină să aducă laolaltă oameni, să le dea o țintă și, într-un final, o hrană sănătoasă, îmbunătățindu-le sănătatea din punct de vederea social, fizic și spiritual.”

În cursul verii anului 2020, cu fonduri de la serviciile comunitare adventiste, au început să cumpere materiale. Apoi Harushimana a contactat Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Canada, pentru a vedea dacă există vreo posibilitate de finanțare. ADRA a fost foarte interesată de proiect. Cu bani de la serviciile comunitare adventiste și de la ADRA, la care s-au adăugat donații în natură, grădina a început cu 25 de straturi.

Apoi membrii bisericii au apelat la comunitatea lor, pentru a vedea dacă există persoane interesate să „adopte” un strat. Nu a durat mult şi toate straturile au fost revendicate. Prima acțiune de plantare a avut loc în primăvara anului 2021.

„Proiectul merge foarte bine”, a spus Harushimana. „Cu banii de la ADRA, am putut să cumpărăm plante și semințe, astfel încât nicio familie implicată nu a trebuit să cheltuiască vreun ban. Ei doar vin și au grijă de straturile lor.”

Cu banii de la ADRA, biserica a cumpărat, de asemenea, mese și bănci pentru picnic, unde oamenii să se odihnească și să aibă un picnic. „Uneori copiii se joacă în timp ce părinții lor lucrează în grădină. Locul acela s-a transformat și într-un centru de lectură. Este un loc sigur, unde oamenii pot să socializeze. Avem acolo chiar servicii de închinare și cântăm împreună”, a adăugat Harushimana.

Biserica intenționează să amenajeze un spațiu cu nisip, cu un loc special pentru foc de tabără. Aceste îmbunătățiri vor oferi comunității mai multe opțiuni pentru a se strânge și a socializa în siguranță.

Recolta a fost un punct de atracție. „Oamenii care trec prin apropierea bisericii se opresc și ne întreabă ce facem ca grădina noastră să prospere”, a spus Harushimana. În 2021, multora dintre grădinile din Marystown nu le-a mers bine. „Noi am avut recolte bogate, iar pe locurile de pe care am cules a început din nou să crească o recoltă nouă.” Dintre legumele cultivate, preferații incontestabili sunt napii, cartofii, morcovii, mazărea și varza.

Având o listă de așteptare cu membri ai comunității care vor să se implice, membrii bisericii planifică deja o extindere. Au de gând să amenajeze alte straturi pentru ca mai multe familii să beneficieze de această activitate. Au fost făcute planuri de a crea straturi suspendate pentru ca persoanele în vârstă să nu fie nevoite să se aplece, precum și câteva straturi accesibile din scaunul rulant.

„Bunicul unei familii care grădinărește împreună cu noi are Alzheimer”, a povestit Harushimana. „Obișnuia să fie foarte îngrijorat de venirea iernii, pentru că nu plantase nimic. Se îngrijora că familia lui nu avea suficientă hrană. Între timp, familia ne-a întrebat dacă pot veni și ei să planteze la noi. Acum, bunicul vine în fiecare zi să-și îngrijească plantele, să plivească și să recolteze. «Aceasta este o recoltă bună», spune el, în timp ce se plimbă prin grădina lui. Acum, este liniștit și fericit, pentru că familia va avea suficientă hrană pentru iarnă.

„Îi ajutăm pe oameni în toate domeniile vieții”, a concluzionat Harushimana„Familiile se apropie unele de altele, iar oamenii au din nou o țintă.”

Sursa: Adventist Review