Happiness, un nou proiect GAiN Europe

Info Adventist 25 ianuarie 2023

Comunicatorii adventiști colaborează într-un nou proiect multimedia internațional.

După un an de cooperare și muncă asiduă, liderii GAiN Europe [rețea de comunicatori adventiști] lansează Happiness [Fericire], cel mai recent proiect multimedia. Happiness, al cincilea proiect GAiN Europe de acest gen, este rezultatul cooperării dintre Divizia Trans-Europeană și Divizia Inter-Europeană a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și Hope Media Europe. Contribuția specială a diviziilor Nord-Americană, Inter-Americană și Sud-Americană fac ca acesta să fie cel mai amplu proiect de până în prezent.

„Proiectul, susținut de Conferința Generală și de mai multe diviziuni, este coordonat de o echipă internațională de creatori de conținut… [cu contribuții de pe,] practic, toate continentele”, a declarat Adrian Duré, coordonator al proiectului în Europa și producător al Hope Media Europe.

Al cincilea proiect media realizat de GAiN

Happiness este al cincilea dintr-o serie de proiecte menite să împărtășească Evanghelia cu numeroasele și diversele popoare și culturi europene, dominate în principal de o concepție cu privire la lume și viață care nu include un sentiment al nevoii de Dumnezeu. Fiecare temă încearcă să împărtășească o învățătură biblică care să reprezinte un prim contact cu cineva care nu cunoaște nici învățătura, nici pe Hristos.

Proiectele au debutat în anul 2016, cu tema Rest [Odihnă], urmată în 2017 de This is My Mission [Aceasta este misiunea mea], care subliniază o valoare aflată în centrul învățăturii creștine: „nu există nimic mai bun decât să trăiești pentru alții”.

În anul 2018, proiectul Fathers [Tați] a creat materiale concrete, cu o abordare pozitivă, care s-au concentrat asupra familiilor și rolului important al taților, cu intenția de a motiva și de a evidenția privilegiul și procesul special de asumare a responsabilității de a fi tată, un lucru pe care societatea europeană modernă întârzie să îl recunoască.

Lansarea proiectului Uncertainty în anul 2019 a avut loc chiar înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, fiind lansată în timpul a „șase ani de știri tumultoase” pentru Europa, începând cu drama politică a Brexitului în 2016 până la războiul de astăzi din Ucraina după cum o descria jurnalistul John Glancy al publicației Sunday Times. Titlul cărții publicate pentru acest proiect a fost The End of Uncertainty, Returning from Exile [Sfârșitul incertitudinii, întoarcerea din exil], ea oferind o perspectivă creștină clară asupra modului în care credința transformă în prosperitate simpla supraviețuire din timpul perioadei de incertitudine.

Acum, în 2023 – vineri, 3 februarie –, va fi lansat primul episod al documentarului 700 Years of Happiness [700 de ani de fericire] din cadrul proiectului Happiness.

Ce include proiectul?

O carte: scrisă de autori din întreaga lume care explorează subiectul fericirii din perspectivă personală și existențială.

Un film documentar: Masters of Joy [Maeștrii bucuriei] este un film despre copii din țări precum Bolivia, Statele Unite și Islanda care împărtășesc ceea ce îi face fericiți și ce îi ajută să se bucure de viață.

O serie de materiale pentru rețelele de socializare: o serie de opt clipuri pentru rețelele de socializare care explorează fericirile și rolul lor în fericirea noastră.

Un film de scurt metraj: Those Were the Good Days [Ce bine era!] este un scurtmetraj produs de Divizia Nord-Americană în colaborare cu Pacific Union College care explorează fericirea din prisma relației tată-fiică.

Cine poate utiliza materialele?

Resursele sunt disponibile gratuit prin intermediul rețelei GAiN Europe. Ele pot fi utilizate de entitățile media ale Bisericii, de departamente, de posturile de televiziune din cadrul rețelei Hope Media și de posturile adventiste de radio din întreaga lume. În prezent, conținutul este disponibil în limba engleză, cu posibilitatea de a fi traduse/ adaptate cu ușurință în multe limbi și culturi.

Comentând lansarea proiectului Happiness, directorul departamentului Comunicare din cadrul Diviziei Trans-Europene, David Neal, a subliniat relevanța proiectului din acest an: „Dată fiind incertitudinea cu care se confruntă Europa și în urma proiectului anterior care și-a dorit să îi conducă pe spectatori și cititori de la nesiguranță la speranța în Hristos, pare potrivit să adăugăm la această serie o reflecție asupra semnificației adevăratei fericiri”. Neal a subliniat, de asemenea, faptul că proiectul Happiness demonstrează că „ceea ce putem realiza împreună este mult mai mult decât ceea ce putem face singuri”.

Despre Happiness

„Fericirea nu este neapărat ceva înnăscut, ci este învățată”, spune Adrian Duré despre subiectul ales pentru proiectul multimedia din acest an. Filmele și cartea își propun să „motiveze și să inspire publicul și cititorii” să recunoască faptul că „fericirea nu este o destinație, ci drumul pe care îl parcurgem în fiecare zi”, a continuat Duré. „Fericirea poate fi găsită în fiecare zi, în jurul nostru, chiar și în lucrurile simple. Ne este la îndemână.” Cu toate acestea, „este important să ne acceptăm realitatea și cine suntem”, a concluzionat Duré, entuziasmat de modul în care acest proiect multimedia le va permite spectatorilor să aprofundeze un subiect atât de important și relevant.

„În calitate de echipă GAiN Europe, ne rugăm ca aceste resurse gratuite să inspire reflecția și dialogul în comunitățile noastre locale și nu numai. Sperăm că vor servi drept puncte de plecare pentru conversații despre cultivarea fericirii și a rezilienței, precum și pentru împărtășirea Speranței noastre”, a declarat Vanesa Pizzuto, director adjunct pentru media și comunicare în cadrul Diviziei Trans-Europene.

Sursa: Divizia Trans-Europeană